Legea lui Arhimede Se constata ca greutatea unui

  • Slides: 4
Download presentation
Legea lui Arhimede Se constata ca greutatea unui corp in aer este diferita de

Legea lui Arhimede Se constata ca greutatea unui corp in aer este diferita de greutatea aceluiasi corp masurata intrun lichid. Explicatia este existenta unei forte care aceeasi forta cu greutatea si sens opus acesteia. Aceasta observatie a dus la urmatorul enunt: Un corp scufundat intr-un lichid este impins de jos in sus cu o forta numeric egala cu greutatea volumului dislocuit.

VERIFICAREA PE CALE EXPERIMENTALĂ A LEGII LUI ARHIMEDE Legea poate fi verificată în mod

VERIFICAREA PE CALE EXPERIMENTALĂ A LEGII LUI ARHIMEDE Legea poate fi verificată în mod practic extrem de simplu, cu ajutorul unui cântar cu arc, a unui recipient cilindric umplut pe jumătate cu apă şi a unei pietre, astfel: se măsoară iniţial greutatea pietrei şi se notează nivelul apei în cilindrul gradat. Ulterior, piatra atârnată de acul cântarului este introdusă în apă. Indicaţia instrumentului de măsurat se modifică, asemenea nivelului apei din recipient. Un calcul simplu, care la bază valoarea cunoscută a densităţii apei, egală cu 1 gram/cm 3, ne arată că volumul de lichid dezlocuit de piatră cântăreşte exact cât diferenţa dintre valorile indicate la început, respectiv la final, de către cântar. Ansamblu folosit pentru verificarea pe cale experimentală a legii lui Arhimede

Aplicatiile Legii lui Arhimede Submarinul este o nava care poate pluti la suprafata apei,

Aplicatiile Legii lui Arhimede Submarinul este o nava care poate pluti la suprafata apei, dar se poate si scunfuda la diferite adancimi. El are intre peretii sai dubli, rezervoare(numite balast-apa) care se pot umple cu apa din mare; cand se umplu cu apa, greutatea submarinului creste si el se scufunda. Pentru a reveni la suprafata, apa din rezervoare este evacuata (cu ajutorul aerului comprimat).

Aerostatele sunt alcatuite din anvelope foarte usoare, umflate cu un gaz cu densitatea mai

Aerostatele sunt alcatuite din anvelope foarte usoare, umflate cu un gaz cu densitatea mai mica decat a aerului inconjurator(hidrogen, heliu, aer cald). Volumul acestei anvelope fiind foarte mare, forta arhimedica este mai mare decat greutatea totala a aerostatului (anvelopa+gaz+nacela. Densitata aerului scade cu altitudinea si de aceea forta arhimedica scade pe masura ce balonul se ridica, el atingand la un moment dat altitudinea maxima. Baloanele cu aer cald au fost primele aerostate construite. Aerul cu care se umfla anvelopa era incalzit prin arderea paielor umede. Azi, ele utilizeaza flacara obtinuta prin arderea propanului. Baloanele cu aer cald sunt folosite de pasionatii care participa la diferite competitii.