GRUPLA PSKOLOJK DANIMA I Gei AamasEvresi II Zor

  • Slides: 65
Download presentation
GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA

GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA

I. Geçiş Aşaması/Evresi

I. Geçiş Aşaması/Evresi

II. Zor Üyeler Problem Davrqnışlar

II. Zor Üyeler Problem Davrqnışlar

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM… «Geçiş» ifadesinin size çağrıştırdıkları nelerdir?

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM… «Geçiş» ifadesinin size çağrıştırdıkları nelerdir?

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ «Ergenlik» benzeri fırtınalı bir dönem olarak betimlenir. ▧ Çalkantılıdır, güven oluşmamıştır.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ «Ergenlik» benzeri fırtınalı bir dönem olarak betimlenir. ▧ Çalkantılıdır, güven oluşmamıştır. ▧ Güç ve kontrol en temel konular olarak dikkat çeker.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Kontrol (1) + Üyeler birbirini ve lideri kontrol etmeye çalışabilir. +

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Kontrol (1) + Üyeler birbirini ve lideri kontrol etmeye çalışabilir. + Lider de grup üyelerini kontrol etmeye yönelebilir. ***Lider bu tür girişimlerin doğal olduğunu aklından çıkarmamalıdır.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Kontrol (2) + Diğer grup üyeleri ve grup lideri benim hakkımda

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Kontrol (2) + Diğer grup üyeleri ve grup lideri benim hakkımda ne düşünüyor? + Grubun faydalı olup olmayacağı, grubun kendini açma için güvenli olup olmadığı kontrol/test edilmeye devam edilir.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Kaygılar, savunma durumu (savunuculuk), direnç, üyeler arası çatışmalar ve meydan okumalar

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Kaygılar, savunma durumu (savunuculuk), direnç, üyeler arası çatışmalar ve meydan okumalar bu aşamanın genel karakteristiğini oluşturmaktadır.

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM… Bu aşamada üyeler arasındaki çatışmaların kaynağı/nedeni neler olabilir?

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM… Bu aşamada üyeler arasındaki çatışmaların kaynağı/nedeni neler olabilir?

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Grupların bu aşamada takılıp kalabileceği unutulmamalıdır. ▧ Grup üyelerinin içsel olarak

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Grupların bu aşamada takılıp kalabileceği unutulmamalıdır. ▧ Grup üyelerinin içsel olarak ne deneyimlediklerini/yaşadıklarını paylaşmaları kritik öneme sahiptir. ▧ Grubun ilerlemesi üyelerin ve liderin karşılan dirençle yüzleşme yeteneğine ve istekliliğine bağlıdır.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Kaygı + İçsel kaygı: *** Kendimi açıp, daha ileri gidersem ilerde

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Kaygı + İçsel kaygı: *** Kendimi açıp, daha ileri gidersem ilerde kendimle ilgili nelerle karşılaşacağım? Kendimi nerde bulacağım? + Dışsal kaygı: *** Diğerlerinin beni yargılamasından çekindiğim için konuşmaktan korkuyorum

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Savunuculuk ve Direnç ▧ Direnç, kişiyi veya etrafındakileri kişisel konuları/meseleleri veya

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Savunuculuk ve Direnç ▧ Direnç, kişiyi veya etrafındakileri kişisel konuları/meseleleri veya acı verici duygularını derinlemesine ele almaktan veya keşfetmekten alı koyan davranıştır. ▧ Çoğunlukla temelinde korkular yatar.

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM… Direnci besleyen, arttıran korkular neler olabilir?

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM… Direnci besleyen, arttıran korkular neler olabilir?

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Korkular - Reddedilme korkusu - Değersiz bulunma korkusu - Kendini «aptal»

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Korkular - Reddedilme korkusu - Değersiz bulunma korkusu - Kendini «aptal» gibi hissetme korkusu - Kendini açma korkusu - Kontrolü kaybetme korkusu

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Bu korkuları tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmamakla birlikte üyelerin korkuları ile

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Bu korkuları tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmamakla birlikte üyelerin korkuları ile yüzleşmeleri için cesaretlendirilmeleri, teşvik edilmeleri gereklidir. ▧ Bunu yaparken «sorunlu/problemli üyelere» değil grubun dinamiğine odaklanmak gereklidir.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Kendi dinamiklerinize, bu dinamiklerinizin dirençli bir grupla karşılaştığınızda sizi kişisel olarak

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Kendi dinamiklerinize, bu dinamiklerinizin dirençli bir grupla karşılaştığınızda sizi kişisel olarak nasıl etkilediğine odaklanmak daha olumlu sonuçlar verecektir. ▧ Grupta olup bitenle ilgili liderin duygularını paylaşması yerinde olacaktır (Model olma).

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Çatışmalar ▧ Üyeler arası çatışmaların ve atışmaların sıkça yaşandığı bir aşamadır.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Çatışmalar ▧ Üyeler arası çatışmaların ve atışmaların sıkça yaşandığı bir aşamadır. ▧ Kuralları sıklıkla çiğnenebilmekte, grup uyumu bozulabilmektedir. ▧ Bu durum iletişim becerilerinin öğrenilmesi için fırsat ve gerekliliktir.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Yalom «çatışmaları» doğal ve eylem aşaması için bir gereklilik olarak görmektedir.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Yalom «çatışmaları» doğal ve eylem aşaması için bir gereklilik olarak görmektedir. ▧ Kritik olan çatışmaların çözümsüz bırakılmamasıdır. ▧ Lider çatışmaları grubu ileriye taşıyacak bir araç olarak görmelidir.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Çatışmalar, kaçınma-savaşma (flightfight) şeklinde de olabilir. ▧ Tepki vermeme ▧ Atışma

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Çatışmalar, kaçınma-savaşma (flightfight) şeklinde de olabilir. ▧ Tepki vermeme ▧ Atışma ve sürtüşme ▧ Çatışma durumunda lidere yönelik zorlamalar da ortaya çıkabilir.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Sadece çatışan bireylere değil tüm bireylere eşit dikkat verilmelidir. ▧ Çatışan

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Sadece çatışan bireylere değil tüm bireylere eşit dikkat verilmelidir. ▧ Çatışan bireylere yoğun dikkat diğer grup üyelerinin dışlanmış hissetmelerine neden olabilir, güven kırıcıdır. ▧ Ayrıca meydan okuma ile saldırgan davranışlar ayrıştırılabilmelidir. (vur kaç – hit and run; liderlere ve üyelere cevap hakkı tanımama)

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Çatışmaların diğer olası nedenleri; - Tutum ve davranışların sorgulanması - Kendi

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Çatışmaların diğer olası nedenleri; - Tutum ve davranışların sorgulanması - Kendi doğrularını dayatma - Kabul edilme ile yaşanan sıkıntılar - Grupta çok fazla üyenin bulunması - Tüm üyelere yeterince zaman ayrılmadığının düşünülmesi.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Geçmiş yaşantılar ve bunlara bağlı aktarımlarda çatışmalara yol açabilir. ▧ Öznel

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Geçmiş yaşantılar ve bunlara bağlı aktarımlarda çatışmalara yol açabilir. ▧ Öznel yaşamındaki önemli kişileri hatırlatabilir. + Kardeşler + Ebeveynler + Eşler, sevgililer

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM… «Ne zaman konuşmaya başlasan, burayı terk etmek istiyorum, bana eski sevgilimi hatırlatıyorsun»

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM… «Ne zaman konuşmaya başlasan, burayı terk etmek istiyorum, bana eski sevgilimi hatırlatıyorsun» diyen bir üyeye lider nasıl bir tepkide bulunabilir?

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Çatışmaları (gerilimin yükselmesi, duyguların yoğunlaşması) fark etmeye yönelik ip uçları; -

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Çatışmaları (gerilimin yükselmesi, duyguların yoğunlaşması) fark etmeye yönelik ip uçları; - Göz temasından kaçınma, - Kapalı bir oturuş pozisyonu, - Bakışların sertleşmesi, - Olumsuz sözler

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Çatışmanın dengesi + Çatışma yaşanmayan gruplarda muhtemelen farklı görüş, duygu ve

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Çatışmanın dengesi + Çatışma yaşanmayan gruplarda muhtemelen farklı görüş, duygu ve düşünceler saklanmaktadır. + Sürekli çatışma yaşayan grupların işlemesi de mümkün değildir.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Güven, açık ve dürüst iletişim, karşılıklı etkileşim halinde olma çatışma çözmenin

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Güven, açık ve dürüst iletişim, karşılıklı etkileşim halinde olma çatışma çözmenin en önemli öğeleridir. ▧ Çözüm için baskı yapmak, çatışmayı görmezden gelmek, olurunu bırakmak etkili olmayan yaklaşımlardır.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Yüzleştirme ▧ Bu beceri grup üyeleri arasında karşılıklı güveni geliştirir, açıklık

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Yüzleştirme ▧ Bu beceri grup üyeleri arasında karşılıklı güveni geliştirir, açıklık sağlar ve farkındalığı arttırır. ▧ Çatışma durumlarında farkındalığı arttırmak için sıklıkla kullanılır. «Önemseyici bir tavır» ▧ Yapıcı geribildirimler yoluyla duygularını fark etmeye yardımcı olmak.

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Yüzleştirmenin işlevsel olabilmesi için bu becerinin grup sürecinin temel bir yanı

Geçiş Aşaması/Evresi ▧ Yüzleştirmenin işlevsel olabilmesi için bu becerinin grup sürecinin temel bir yanı olduğu konusunda grup üyelerinin genel bir anlayışa sahip olmaları gereklidir. «Yapıcı bir geri bildirim» + Ben dili kullanımı + Kesinlikten kaçınma

Geçiş Aşaması/Evresi «Bugün burada olmanın sana kötü hissettirdiğini düşünüyorum. » (konuşmaya, duyguları keşfetmeye bir

Geçiş Aşaması/Evresi «Bugün burada olmanın sana kötü hissettirdiğini düşünüyorum. » (konuşmaya, duyguları keşfetmeye bir davet) «İçinde yaşadığın kötü duyguları konuşmaktansa, bakışlarınla anlatmayı tercih ettiğini hissediyorum. » (sınır koyma, kuralları beklentileri hatırlatma)

Geçiş Aşaması/Evresi «Beni bu kadar çabuk, ilgili iken ilgisiz ve sevimsiz, iyi iken kötü

Geçiş Aşaması/Evresi «Beni bu kadar çabuk, ilgili iken ilgisiz ve sevimsiz, iyi iken kötü olarak görmen şaşırttı. Sanki ben iki farklı insanım. » (tutarsızlıkların fark edilmesi)

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM… Danışanlarda başka ne tür tutarsızlıklar gözlenebilir, fark edilebilir?

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM… Danışanlarda başka ne tür tutarsızlıklar gözlenebilir, fark edilebilir?

Zor Üyeler Problem Davrqnışlar 100%

Zor Üyeler Problem Davrqnışlar 100%

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM… Bir grup sürecinde/ortamın da «zor üyeler» kimler olabilir?

BİRLİKTE DÜŞÜNELİM… Bir grup sürecinde/ortamın da «zor üyeler» kimler olabilir?

Zor Üyeler ▧ Sessizlik ve Katılımdan Kaçınma ▧ Grup üyeleri sessizliklerini tartışmaları konusunda teşvik

Zor Üyeler ▧ Sessizlik ve Katılımdan Kaçınma ▧ Grup üyeleri sessizliklerini tartışmaları konusunda teşvik edilmelidir. ▧ Sessizliğin anlamını keşfetmeleri, araştırmaları için davet edilmelidir.

Zor Üyeler ▧ Katılım göstermeyen üyelerin grup sürecinden istediklerinin/beklediklerinin ne kadarını alabildikleri ele alınabilir.

Zor Üyeler ▧ Katılım göstermeyen üyelerin grup sürecinden istediklerinin/beklediklerinin ne kadarını alabildikleri ele alınabilir. ▧ Lider; sessiz üyeleri, diğer üyeler üzerindeki etkileri konusunda bilgilendirebilir, yüzleştirebilir. Özellikle diğer üyeler kendilerini açarken.

Zor Üyeler ▧ Tekelci (Monopolistic) Davranma ▧ Yüksek düzeyde ben merkezcilik gösteren üyeler, konuşmaların

Zor Üyeler ▧ Tekelci (Monopolistic) Davranma ▧ Yüksek düzeyde ben merkezcilik gösteren üyeler, konuşmaların sonsuz detay verme konusunda ısrarcı olabilirler. ▧ Kaygıları ile baş etmek için çok fazla konuşma eğilimindedirler. Onları susturmak gruba yardımcı olmayacaktır.

Zor Üyeler ▧ Grup lideri, bir üyenin neden bütün oturumları ele almasına, sürüklemesine diğer

Zor Üyeler ▧ Grup lideri, bir üyenin neden bütün oturumları ele almasına, sürüklemesine diğer üyelerin neden izin verdiğini sorgulayabilir. ▧ Grup normlarını hatırlatarak «herkes konuşmak için eşit şansa ve hakka sahip» , tüm üyeleri duygularını açmaları için teşvik edebilir.

Zor Üyeler ▧ Burada amaç tekelci üyeyi susturmak değil, daha kişisel endişelerini konuşmasını sağlamak,

Zor Üyeler ▧ Burada amaç tekelci üyeyi susturmak değil, daha kişisel endişelerini konuşmasını sağlamak, bununla birlikte diğer üyeleri de en az onun kadar aktif hale getirmektir. ▧ Başkalarının konuşmasına izin verirsen ne olur? ▧ Bir cümleyle benim en çok duymamı istediğin şey nedir?

Zor Üyeler ▧ Hikaye anlatma «storytelling» ▧ Kendini uygun bir açma değildir. ▧ Nasıl

Zor Üyeler ▧ Hikaye anlatma «storytelling» ▧ Kendini uygun bir açma değildir. ▧ Nasıl hissettikleri ve düşündükleri konusunda konuşmaları için teşvik edilmelidirler. ▧ «Hikayenin konusuyla daha çok ilgiliyiz» mesajı verilmelidir.

Zor Üyeler ▧ Yara bandı yapıştırma «Band-aiding» ▧ Acıyı azaltmak, insanların neşeli olmasını sağlamak

Zor Üyeler ▧ Yara bandı yapıştırma «Band-aiding» ▧ Acıyı azaltmak, insanların neşeli olmasını sağlamak önemlidir ancak üyelerin acı çekmeyi öğrenmeleri de gereklidir. ▧ Önemseyici ve samimi olmak ile yara bandı yapıştırma arasında bir fark vardır.

Zor Üyeler ▧ Sorgulama ▧ Soruların uygunsuz zamanlarda sorulmasıdır. ▧ Bir tür savunma mekanizması

Zor Üyeler ▧ Sorgulama ▧ Soruların uygunsuz zamanlarda sorulmasıdır. ▧ Bir tür savunma mekanizması olabilir «bir şeyleri saklama, güvende kalma gibi» ▧ Bu soruyu sormadan önce aklından neler geçti?

Zor Üyeler ▧ Düşmanca Davranışlar + dolaylı şakalar + alaycı yaklaşımlar + vur-kaç taktikleri

Zor Üyeler ▧ Düşmanca Davranışlar + dolaylı şakalar + alaycı yaklaşımlar + vur-kaç taktikleri + bazı üyelerle uğraşma *Bu davranışlardan diğer üyelerin nasıl etkilendiği konuşulmalıdır. «Bu grupta olmak size nasıl geliyor? »

Zor Üyeler ▧ Aktif Mükemmeller «Active Superior» ▧ «Kendim için hiçbir şeye ihtiyacım yok»

Zor Üyeler ▧ Aktif Mükemmeller «Active Superior» ▧ «Kendim için hiçbir şeye ihtiyacım yok» ▧ Çoğunlukla diğer üyeleri yargılar ve eleştirirler ▧ Bu gruptan almak istediğin şey nedir?

Zor Üyeler ▧ Akılcılaştırma «Intellectualizating» ▧ Bilişsel süreçler/işlevler önemli bir ihtiyaç olmakla birlikte duygularla

Zor Üyeler ▧ Akılcılaştırma «Intellectualizating» ▧ Bilişsel süreçler/işlevler önemli bir ihtiyaç olmakla birlikte duygularla bütünleştirilmelidir. ▧ Duygusallaştırmak «Emotionalizing» ▧ Sürekli kabul ve sevgi bekleyen üyeler

Zor Üyeler ▧ Bilmiyorumcular ▧ Bildiğini varsayalım, ne derdin? Ne yapardın? ▧ Aklına gelen

Zor Üyeler ▧ Bilmiyorumcular ▧ Bildiğini varsayalım, ne derdin? Ne yapardın? ▧ Aklına gelen ilk şeyi söyle? ▧ Burası başlangıç için iyi bir nokta olabilir. ▧ Bildiğin neler var?

Zor Üyeler ▧ Burada Olmak İstemiyorumcular ▧ Burada değil de nerde olmayı isterdin? ▧

Zor Üyeler ▧ Burada Olmak İstemiyorumcular ▧ Burada değil de nerde olmayı isterdin? ▧ Seni getiren şeyler nelerdi? ▧ Senin için burada olmayı zorlaştıran nedir? ▧ Şu an buradasın, buradan en fazla faydayı almanı nasıl sağlayabiliriz?

Zor Üyeler ▧ Gözlem Yaparak Daha Çok Öğreniyorumcular ▧ Kendine kattıklarından/ sakladıklarından biraz söz

Zor Üyeler ▧ Gözlem Yaparak Daha Çok Öğreniyorumcular ▧ Kendine kattıklarından/ sakladıklarından biraz söz eder misin? ▧ Gözlemlediğin iki kişi seçip bize onların seni nasıl etkilediğini anlatır mısın? ▧ Beni sadece gözlemleyip bana dair sessiz varsayımlarda bulunduğunda kendimi rahatsız hissediyorum. Benimle ilgili ulaştığın sonucu bilmek ve varsayımlarını birlikte gözden geçirmek isterim.

AKTARIM «Transference»

AKTARIM «Transference»

Aktarım ▧ Aktarım; danışanların, yaşamdaki önemli kişilere karşı daha önceden geliştirdikleri tutumları psikolojik danışmana

Aktarım ▧ Aktarım; danışanların, yaşamdaki önemli kişilere karşı daha önceden geliştirdikleri tutumları psikolojik danışmana yansıttıkları duyguları içerir. ▧ Grup, üyelerin sadece lidere değil diğer üyelere de aktarımlar üretebilecekleri bir bağlamdır. ▧ Grubun parçası olduğunu hissetme bilinç altındaki öğelerin açığa çıkmasını kolaylaştırır.

Aktarım ▧ Üyeler, grup liderini kendilerinden «uzakta» tutmak için yoğun bir çaba içindeyseler, bu

Aktarım ▧ Üyeler, grup liderini kendilerinden «uzakta» tutmak için yoğun bir çaba içindeyseler, bu davranışın ele alınması yararlı olabilir. ▧ Beni nasıl gördüğünden daha detaylı bahseder misin? ▧ Sana, benzer duyguları hissettiğin birini hatırlatıp hatırlatmadığımı merak ediyorum. ▧ Üyelerin duygularının farkına varması esastır.

Aktarım ▧ Üyeler grup liderini, bir uzman, otorite figürü, arkadaş veya süper bir insan

Aktarım ▧ Üyeler grup liderini, bir uzman, otorite figürü, arkadaş veya süper bir insan olarak görebilirler. ▧ Saydamlık (liderin kendi duygularını açması), kendisine atfedilen duyguları kabul etmesi yada çürütmesi, geri bildirimleri kabul edip saygı duyması da önemlidir, kritiktir.

KARŞIT AKTARIM «Counter. Transference»

KARŞIT AKTARIM «Counter. Transference»

Karşıt Aktarım ▧ Karşıt aktarım psikolojik danışmanların, danışanlara karşı bilinç dışı geliştirdiği tepkilerden oluşur.

Karşıt Aktarım ▧ Karşıt aktarım psikolojik danışmanların, danışanlara karşı bilinç dışı geliştirdiği tepkilerden oluşur. ▧ Liderin zayıf olduğu kişisel alanlar ve bitirilmemiş işleri olabilir. ▧ Beden dili, politik görüşü ya da üyelerin bazı tutum ve davranışları karşıt aktarımı tetikleyebilir.

Karşıt Aktarım ▧ Lider farkında olmadan grubu kendi ihtiyaçlarını karşılamak için bir araç olarak

Karşıt Aktarım ▧ Lider farkında olmadan grubu kendi ihtiyaçlarını karşılamak için bir araç olarak kullanıyor olabilir. + Saygı görme + Güçlü hissetme + Onay alma +Başarılı olma

Karşıt Aktarım ▧ Bir üyeden gelen eleştirilere sert cevap verme ▧ Nedenini açıklayamadığı bir

Karşıt Aktarım ▧ Bir üyeden gelen eleştirilere sert cevap verme ▧ Nedenini açıklayamadığı bir rahatsızlık (üyeye yönelik) ▧ oturumlara geç kalma ▧ oturumları uzatma eğilimi

Karşıt Aktarım ▧ Bütün tepkiler karşıt aktarım olarak değerlendirilmemelidir. «aşırı/abartılı ve kalıcı duygular »

Karşıt Aktarım ▧ Bütün tepkiler karşıt aktarım olarak değerlendirilmemelidir. «aşırı/abartılı ve kalıcı duygular » ▧ Bazı grup üyeleriyle çalışmaktan diğerlerine göre daha fazla keyif almanız doğaldır.

Haftanın kitabı

Haftanın kitabı

100%

100%

Haftanın filmi

Haftanın filmi