Poluarea Agroecosisteme Elev Ardelean Simina Clasa a VIIIa

  • Slides: 14
Download presentation
Poluarea Agroecosisteme Elev: Ardelean Simina Clasa a VIIIa Scl. Cu cls. I-VIII Pesac Prof.

Poluarea Agroecosisteme Elev: Ardelean Simina Clasa a VIIIa Scl. Cu cls. I-VIII Pesac Prof. : Ciutu Anica

Agroecosistemele sunt integrate in mecanismele biosferei si de aceea, de cele mai multe ori,

Agroecosistemele sunt integrate in mecanismele biosferei si de aceea, de cele mai multe ori, poluarea lor depaseste nivelul local dintr-un ecosistem, afectand si celalalte ecosisteme naturale. In ultimele decenii, datorita aplicarii de noi tehnologii, s-a ajuns la crearea de agroecosisteme moderne, dar o data cu mecanizarea agriculturii, administrarea ingrasamintelor, apeticidelor a crescut si gradul de poluare. In agroecosisteme, poluarea se reflecta, mai ales, in degradarea solului, determinata de o poluare naturala si una artificiala.

Poluarea naturala Este provocata de cauze naturale: -inundatii; -alunecari de teren; -depozite sedimentare produse

Poluarea naturala Este provocata de cauze naturale: -inundatii; -alunecari de teren; -depozite sedimentare produse de vant etc.

Poluarea artificiala Apare ca efect al activitatii omului. Surse de poluare sunt cunoscute de

Poluarea artificiala Apare ca efect al activitatii omului. Surse de poluare sunt cunoscute de la poluarea aerului, a apei si a solului. Multe dintre aceste surse de poluare sunt specifice numai agroecosistemelor.

Mai ales cu azot si fosfor are efect negativ asupra: fertilitatii, structurii si capacitatii

Mai ales cu azot si fosfor are efect negativ asupra: fertilitatii, structurii si capacitatii solului de retinere a apei, precum si asupra organismelor din sol. Aplicarea excesiva a ingrasamintelor depaseste capacitatea de absorbtie a plantelor si astfel , azotatii sau fosfatii ajung in apele freatice si de aici in corpul organismelor

Acestea se folosesc pentru distrugerea unor daunatori la plante. Uneori, in afara de daunatori

Acestea se folosesc pentru distrugerea unor daunatori la plante. Uneori, in afara de daunatori sunt distruse insa familiile de albine, unele insecte nedaunatoare si pasari insectivore etc. Ceea ce deregleaza , de multe ori, echilibrul natural.

Plantele, desi absorb prin radacini o cantitate mica de pesticide, acestea se acumuleaza si

Plantele, desi absorb prin radacini o cantitate mica de pesticide, acestea se acumuleaza si apoi ajung in hrana animalelor si in final in hrana omului, caruia ii pot provoca imbolnaviri grave. Cea mai mare cantitate de pesticide se acumuleaza in sol si are un efect poluant asupra mediului microbian ala acestuia. S-a constatat ca pesticidele rezista foarte mult in sol(de ex. DDT-ul -3 -40 de ani).

Pe langa actiunea de distrugere a buruienilor, erbicidele(ca si pesticidele) administrate in cantitati mari

Pe langa actiunea de distrugere a buruienilor, erbicidele(ca si pesticidele) administrate in cantitati mari pot distruge culturiloe agricole. Ele pot influenta negativ viata biologica a solului.

Apa este componenta majora a functionarii unu agroecosistem. Poluarea apei provine atat din circuitul

Apa este componenta majora a functionarii unu agroecosistem. Poluarea apei provine atat din circuitul apei care inglobeaza o serie de reziduri si deseuri din activitatea umana, cat ca si o consecintaa eroziunii , in urma careia sunt antrenati nitrati, fosfati etc. In multe ape, inculiv crescatorii piscicole, poluantii pot distruge cantitati mari de peste.

ne Nu!!! Poluarii agroecosistem Ele iti procura hrana!!

ne Nu!!! Poluarii agroecosistem Ele iti procura hrana!!

Sfat ecologic! Pentru a obtine legume , cereale , fructe cat mai sanatoase trebuie

Sfat ecologic! Pentru a obtine legume , cereale , fructe cat mai sanatoase trebuie sa incercat sa evitati folosirea ingrasamintelor chimice si sa incercati ingrasaminte naturale. Doar asa produsele vor fi bio. (naturale)!

Pentru o planeta ecologica!

Pentru o planeta ecologica!

Sfarsit!!!

Sfarsit!!!

Bibliogr afie. Manualul de biologie De clasa a VIIIa Si Internet

Bibliogr afie. Manualul de biologie De clasa a VIIIa Si Internet