KNA EDC LETM KNA EDC LETM 8 HAFTA

  • Slides: 52
Download presentation
İKNA EDİCİ İLETİŞİM

İKNA EDİCİ İLETİŞİM

İKNA EDİCİ İLETİŞİM 8. HAFTA

İKNA EDİCİ İLETİŞİM 8. HAFTA

HUY VE ALIŞKANLIKLARDAN DOĞAN HATALI DAVRANIŞLAR

HUY VE ALIŞKANLIKLARDAN DOĞAN HATALI DAVRANIŞLAR

A) Bunlardan en sık rastlananları, TEMBELLİK VE GAYRETSİZLİKTİR. Bu huy mevcutsa işleri geciktirmek, yetiştirememek

A) Bunlardan en sık rastlananları, TEMBELLİK VE GAYRETSİZLİKTİR. Bu huy mevcutsa işleri geciktirmek, yetiştirememek başta olmak üzere; öğrenmeye ve öğrendiklerimizi beceri haline dönüştürüp, uygulamaya gayret etmemek gibi bazı belirti ve sonuçları beraber yaşıyoruzdur. *Tembeller aramadıkları için, gözlerinin önündekileri göremezler.

*Tembeller erteleme alışkanlıkları gereği işleri biriktirir ve altlarında ezilip, yok olurlar. *Tembeller iknayı ve

*Tembeller erteleme alışkanlıkları gereği işleri biriktirir ve altlarında ezilip, yok olurlar. *Tembeller iknayı ve şu an olmaz demeyi zor bulduklarından, tutamayacakları sözleri de verme eğilimindedirler

B) Bir başka kötü huy, İDDİACILIK ve arkası boş iddiaları derinlemesine ve farklı kaynaklardan

B) Bir başka kötü huy, İDDİACILIK ve arkası boş iddiaları derinlemesine ve farklı kaynaklardan araştırmadan sahiplenmek ve kendimizden çok emin bir havada savunmaktır. *Çok okuyan ve sürekli öğrenen insanların, iki kere ikinin dört etmesi kadar net ve açık bazı gerçekler dışındaki konularda iddiacılık yapmadıklarını görmüşsünüzdür. *Bilimdeki şüphe etmek ve araştırma ruhu iddiacılığı önleyen bir faktördür.

*İddiacılar yeterince emin olmayan ve “kulaktan dolma bilgileri” benimsemiş “az bilgili” tiplerde daha sık

*İddiacılar yeterince emin olmayan ve “kulaktan dolma bilgileri” benimsemiş “az bilgili” tiplerde daha sık görülen bir kötü huydur. *Bu hatalı davranışa, maalesef politikacılarda da sıkça rastlanmaktadır

C) Üçüncü kötü huy DOĞRUYU SÖYLEYEMEMEKTİR. Kıvırmayı veya dosdoğru söylersek “yalanı” profesyonel yaşamında sıkça

C) Üçüncü kötü huy DOĞRUYU SÖYLEYEMEMEKTİR. Kıvırmayı veya dosdoğru söylersek “yalanı” profesyonel yaşamında sıkça kullananlar, durumu ve günü kurtarabilirler. Fakat işin devamında düştükleri durumu nasıl göremezler anlayamam. * Söz verip, yapmamak veya olmuş bir şeyi saklamak veya çarpıtmak, bazı kez işleri o an bile kurtarmadığı gibi, daha sonra mutlaka kötüye götüren bir durumdur. * Ertelenen, gizlenen, çarpıtılan her olay; ileride daha büyük sıkıntılara ve ciddi kayıplara neden olabilir.

*Kendi duygularını ve görüşlerini gizleme eğilimindeki bu tipler, elbette iş yaşamındaki olayları doğrudan anlatmaktan

*Kendi duygularını ve görüşlerini gizleme eğilimindeki bu tipler, elbette iş yaşamındaki olayları doğrudan anlatmaktan ve dosdoğru konuşmaktan kaçınabilirler. Bunu kullanan kişilerin bahaneleri çoktur. * Aşırı sıkı ve ana baba baskısı ile yetişen kişiler de kimseyi kırmak istemedikleri için söylenmesi gerekenleri içlerine atan kişilerde de bu huy, yani doğruyu dosdoğru söyleyememek sıkça rastladığımız bir başka kötü alışkanlıktır

D) BENCİLLİĞİN İLERLEMİŞ HALİ VE EGOİZM de profesyonel hayatın kötü gerçeklerinden biridir. *Bencillik takım

D) BENCİLLİĞİN İLERLEMİŞ HALİ VE EGOİZM de profesyonel hayatın kötü gerçeklerinden biridir. *Bencillik takım ruhu oluşturmaya engel olan, aşırı kontrole sebep olan, çevremizdeki iş arkadaşlarımızı ve tabii en başta da astlarımızı yetiştirmemizin önündeki kötü huyumuzdur. *Egomuzu doğru yönlendiremiyorsak en iyi şartlarda, ukalâ ve uzak durulması gereken bir insan gibi algılanabiliriz. *Geçici başarıları saymazsak, iş yaşamında uzun vadede başarılı olmuş bir tek bencil tanımıyorum desem inanır mısınız?

*Liderlerin egoları büyük olsa da, onlar karşılarındaki insanların da en az kendileri kadar önemli

*Liderlerin egoları büyük olsa da, onlar karşılarındaki insanların da en az kendileri kadar önemli olduklarını kavramış, içselleştirmiş ve bunu karşılarındakilere hissettirebilmiş olmaları sayesinde lider kalabilirler. *Geri kalanlar ya amigo olmaktan yada yukarıda saydığım pek çok kötü alışkanlığı bırakamayan ezik kişiliklere kötü birer ebeveyn modeli olarak baskıcı bir yöneticilikten yani liderimsi olmaktan kurtulamazlar.

E) UNUTMAK denen kötü huy ise fiziksel bir rahatsızlığımız yoksa yukarıda saydığım dört kötü

E) UNUTMAK denen kötü huy ise fiziksel bir rahatsızlığımız yoksa yukarıda saydığım dört kötü huyun ortak bir sonucudur. “unutmak” ve “unuttum” sendromunu; A. Tembel ve eforsuzların, B. Tam bilgi sahibi olmayan “boş iddiacıların” C. Yalan söylemeyi alışkanlık haline getirenlerin, ve nihayet, D. Karşısındaki bireylere önem vermeyen, egoist / bencil kişilerin ne kadar sık kullandığını lütfen görelim.

* Günü kurtarmak başta olmak üzere hiç bir sebeple tutamayacağımız bir söz vermeyelim. *

* Günü kurtarmak başta olmak üzere hiç bir sebeple tutamayacağımız bir söz vermeyelim. * Verilen sözleri unutanlarımızın çok büyük bir çoğunlukla bu dört kötü alışkanlık sonucu “unuttum” dediklerini görelim ki, bizim de hatalarımız varsa düzeltelim. * Böylece okulda da, işte de ailemizde de daha da başarılı, mutlu ve tabii sağlıklı bir hayatımız olsun.

BEDEN DİLİ

BEDEN DİLİ

Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol. ” MEVLANA Herkesin üç kişiliği vardır;

Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol. ” MEVLANA Herkesin üç kişiliği vardır; 1. Ortaya çıkardığı 2. Sahip olduğu 3. Sahip olduğunu sandığı

" Ne söylediğinizden çok, nasıl göründüğünüz önemlidir. “ "Beden dili, bilinçdışı motivasyonları açığa çıkarır.

" Ne söylediğinizden çok, nasıl göründüğünüz önemlidir. “ "Beden dili, bilinçdışı motivasyonları açığa çıkarır. " “İnsanlar; yüz ve beden hareketlerinden bir kitap gibi okunabilir. ”

Bazen Bir Hareket Bin Söze Bedeldir İnsanlar, sadece sözleriyle değil, beden hareketleriyle de değerlendirilir.

Bazen Bir Hareket Bin Söze Bedeldir İnsanlar, sadece sözleriyle değil, beden hareketleriyle de değerlendirilir. Beden dilini doğru çözebilen insanlar iletişim bilgi ve becerisini kazanmıştır.

“İnsanlarla iletişim kurduğumuzda, (söylediklerimiz) kadar (hareketlerimizle bıraktığımız izlenim) de önemlidir. ”

“İnsanlarla iletişim kurduğumuzda, (söylediklerimiz) kadar (hareketlerimizle bıraktığımız izlenim) de önemlidir. ”

“İş hayatında başarılı olmak isteyen insanlar, iletişim kurduğu kişilerin söyledikleri ile birlikte yüzü, eli,

“İş hayatında başarılı olmak isteyen insanlar, iletişim kurduğu kişilerin söyledikleri ile birlikte yüzü, eli, kolu ve bedeniyle yaptıklarını da hissetmelidir. ”

BEDEN DİLİ ÖGELERİ • • Göz iletişimi Yüz ifadesi (mimikler) Duruş biçimi(jestler) El, kol,

BEDEN DİLİ ÖGELERİ • • Göz iletişimi Yüz ifadesi (mimikler) Duruş biçimi(jestler) El, kol, baş, parmak hareketleri • Kişiler arasındaki mesafe

İletişimde en önemli öge gözlerdir. Gözler her şeyi anlatır; dolayısıyla beden dili için gözler

İletişimde en önemli öge gözlerdir. Gözler her şeyi anlatır; dolayısıyla beden dili için gözler ilk sırada gelir.

Güzel olan sevgili değil, sevgili olan güzeldir. Tolstoy “Eğer sevilmek isterseniz, önce sevin ve

Güzel olan sevgili değil, sevgili olan güzeldir. Tolstoy “Eğer sevilmek isterseniz, önce sevin ve sevimli olun. ” Benjamin Franklin

Yüz ifadeleri: Pek çok şeyi unuturuz ama bir gülüş, bir bakış hafızamızda unutulmaz izler

Yüz ifadeleri: Pek çok şeyi unuturuz ama bir gülüş, bir bakış hafızamızda unutulmaz izler bırakabilir. Gören gözler için, bir yüzde binlerce anlam gizlidir.

Beden Dili neden önemli ETKİLİ BEDEN DİLİ

Beden Dili neden önemli ETKİLİ BEDEN DİLİ

35 VÜCUDUM SİZİNLE KONUŞUYOR Beden Dili

35 VÜCUDUM SİZİNLE KONUŞUYOR Beden Dili

Beden Dili Beden 36 dili kısaca; bireylerin sözleri, tonlamaları ve dili kullanmadan bedenleri iletişime

Beden Dili Beden 36 dili kısaca; bireylerin sözleri, tonlamaları ve dili kullanmadan bedenleri iletişime geçmeleridir.

Beden Dili Beden 37 dili duygu ve düşüncelerimizin yansımasıdır. Kültürden kültüre farklılıklar gösterse de

Beden Dili Beden 37 dili duygu ve düşüncelerimizin yansımasıdır. Kültürden kültüre farklılıklar gösterse de dünya üzerinde en geçerli olan dil beden dili diyebiliriz.

Yüz yüze kurulan iletişimde kullanılan araçlar ve etki dereceleri 38 İletişime Olan Etkisi %

Yüz yüze kurulan iletişimde kullanılan araçlar ve etki dereceleri 38 İletişime Olan Etkisi % Kaçtır? Kelimeler Ses Beden dili % 7 – 10 % 33 – 35 % 55 - 60

Beden Dili • Sözsüz 39 iletişim, sözlü iletişimin mesajlarından çok daha güvenilirdir.

Beden Dili • Sözsüz 39 iletişim, sözlü iletişimin mesajlarından çok daha güvenilirdir.

Beden Dili 40 İletişimde İlk Dakika Önemlidir Karşı karşıya gelen iki kişi arasındaki ilk

Beden Dili 40 İletişimde İlk Dakika Önemlidir Karşı karşıya gelen iki kişi arasındaki ilk etkileşim, iletişim sürecinin önemli bir belirleyicisidir.

Biriyle ilk karşılaştığımız neler düşünürüz? 41 Duruşundan hiç hoşlanmadım”, “Bakışını sevmedim”, “Bir görüşte kanım

Biriyle ilk karşılaştığımız neler düşünürüz? 41 Duruşundan hiç hoşlanmadım”, “Bakışını sevmedim”, “Bir görüşte kanım ısındı”, “İlk gördüğümde vuruldum”, “Ben onu gördüğüm an işe yaramaz olduğunu anlamıştım” gibi değerlendirmeler o kişi ile gelişecek iletişimin temelini oluşturur. “

42 Farklı kültürlerdeki insanlar teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanırken, ortak beden dilleri kullanırlar. İnsanlar nerede

42 Farklı kültürlerdeki insanlar teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanırken, ortak beden dilleri kullanırlar. İnsanlar nerede yaşarsa yaşasınlar benzer şekilde asansöre biner, tenis oynar, bilgisayar ve araba kullanırlar. Aynı zamanda biyolojik kökenli beden dilinde de birçok ortak nokta vardır.

Beden Dilinin Öğeleri Temel Öğeleri Beden duruşu (Postür) Jest ve Mimikler Alt Öğeleri Avuçlar,

Beden Dilinin Öğeleri Temel Öğeleri Beden duruşu (Postür) Jest ve Mimikler Alt Öğeleri Avuçlar, eller ve kollar Gözler Bacaklar 43

Yardımcı Öğeler Mesafe 44 ve Alanlar Temas Oturmak İçin Seçilen Yer Oturma Biçimi Giyim

Yardımcı Öğeler Mesafe 44 ve Alanlar Temas Oturmak İçin Seçilen Yer Oturma Biçimi Giyim Bakım ve Makyaj Kullanılan Aksesuarlar Renkler

Beden Duruşu (Postür) İnsanın kendini dış dünyaya karşı ortaya koyuş biçiminin temeli: Göğüs açıklığını,

Beden Duruşu (Postür) İnsanın kendini dış dünyaya karşı ortaya koyuş biçiminin temeli: Göğüs açıklığını, bir başka deyişle merkezini kullanma biçimidir. 45

Beden Duruşu (Postür) İlişkide olduğu kişiyi doğrudan karşısına alan ve dik bir beden duruşuna

Beden Duruşu (Postür) İlişkide olduğu kişiyi doğrudan karşısına alan ve dik bir beden duruşuna sahip olan kişi, mesajında güvenli bir özellik katmış olur. 46

Beden Duruşu Çekingen beden duruşu. Güvensiz. Kolayca Hayır diyemez. Bulunduğu durumdan hoşnut olmayan. 47

Beden Duruşu Çekingen beden duruşu. Güvensiz. Kolayca Hayır diyemez. Bulunduğu durumdan hoşnut olmayan. 47

Beden Duruşu Saldırgan beden duruşu. Sınırlarını genişletmiş, tepki vermeye hazır kişinin duruşu. HAKKIMI EZE

Beden Duruşu Saldırgan beden duruşu. Sınırlarını genişletmiş, tepki vermeye hazır kişinin duruşu. HAKKIMI EZE ALIRIM 48

Beden Duruşu Katılımı ve paylaşımı kolaylaştıran, olumlu duygular yaşatan beden duruşu. 49

Beden Duruşu Katılımı ve paylaşımı kolaylaştıran, olumlu duygular yaşatan beden duruşu. 49

50 İnsanlar hissettikleri gibi mi davranmakta, davrandıkları gibi mi hissetmektedirler?

50 İnsanlar hissettikleri gibi mi davranmakta, davrandıkları gibi mi hissetmektedirler?

Mesafe (Mekan Kullanımı) Bölge, kişinin kendi vücudunun uzantısıymış gibi benimsediği bir alan veya boşluktur.

Mesafe (Mekan Kullanımı) Bölge, kişinin kendi vücudunun uzantısıymış gibi benimsediği bir alan veya boşluktur. Her birimiz vücudumuzun etrafındaki bu boşluğa müdahale edildiğinde tepki veririz. 51

Asansörlerde insanlar neden çok konuşmazlar ve göz temasından kaçınırlar? 52

Asansörlerde insanlar neden çok konuşmazlar ve göz temasından kaçınırlar? 52