INSTRUMENTE ANTREPRENORIALE 1 Care sunt principalele instrumente antreprenoriale

  • Slides: 33
Download presentation
INSTRUMENTE ANTREPRENORIALE

INSTRUMENTE ANTREPRENORIALE

1. Care sunt principalele instrumente antreprenoriale? a. Individuale b. De grup (asociaţii, societăţi). -

1. Care sunt principalele instrumente antreprenoriale? a. Individuale b. De grup (asociaţii, societăţi). - familială; - societate cu răspundere limitată; - societate în nume colectiv; - societate în comandită simplă; - societate în comandită pe acţiuni; - societate agricolă; - societate cooperatistă în domeniul meşteşugăresc. - cooperativă meşteşugărească; - societate comercială cooperatistă pe acţiuni - asociaţia organizaţiilor cooperatiste

2. Care este caracteristica unei întreprinderi individuale ? a. Întreprinderea individuală – aparţine din

2. Care este caracteristica unei întreprinderi individuale ? a. Întreprinderea individuală – aparţine din punct de vedere al patrimoniului, unei singure persoane. Este forma cea mai larg răspândită, mai ales pentru firmele de dimensiuni mici şi mijlocii, este o întreprindere cu riscuri nelimitate.

3. Care este caracteristica întreprinderii de grup ? . Întreprinderea de grup – prezintă

3. Care este caracteristica întreprinderii de grup ? . Întreprinderea de grup – prezintă drept caracteristică definitorie dreptul de posesiune asupra patrimoniului său, din partea a cel puţin două persoane. Capitalul social este constituit prin contribuţiile a cel puţin două persoane (5 în societăţile pe acţiuni), ceea ce pune problema împărţirii între ele a contribuţiei lor la activul net sau la controlul întreprinderii.

5. Care este caracteristica unei asociații familiale ? - asociaţia familială - este de

5. Care este caracteristica unei asociații familiale ? - asociaţia familială - este de dimensiuni mici, iar patrimoniul ei se află în coproprietatea membrilor unei famili. Această asociaţie e formată din membrii familiei care posedă integral competenţele privind managementul tuturor activităţilor. De cele mai multe ori, membrii familiei sunt şi proprietari şi lucrători efectivi în cadrul acesteia.

6. Ce trebuie să facă un antreprenor ? - societatea cu răspundere limitată –

6. Ce trebuie să facă un antreprenor ? - societatea cu răspundere limitată – este forma de asociere în care obligaţiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociaţii, în număr limitat, răspund numai cu părţile sociale.

7. Care sunt elementele în funcție de forma juridică a afacerii ? Întreprinzătorul trebuie

7. Care sunt elementele în funcție de forma juridică a afacerii ? Întreprinzătorul trebuie să aleagă forma juridică a afacerii ţinând cont de următoarele elemente: – Domeniul în care urmează să-şi desfăşoare activitatea; – Mărimea afacerii şi posibilităţile de dezvoltare; – Partenerii posibili de viitor în dezvoltarea afacerii; – Cel mai avantajos cadru legal pentru afacere în etapa respectivă şi în viitor.

8. Care sunt avantajele și dezavantajele a persoanelor fizice ? - avantajele acestei forme:

8. Care sunt avantajele și dezavantajele a persoanelor fizice ? - avantajele acestei forme: • Filiera de autorizare este scurtă; • Taxele de autorizare sunt mai mici; • Pe baza evidenţei contabile în partidă simpă, impozitarea se face pe diferenţa calculată, dintre veniturile încasate şi cheltuielile suportate pentru realizarea acestor venituri. » dezavantajele acestei forme sunt: • Posibilităţi mai mici de dezvoltare a activităţii; • Posibilităţi reduse de finanţare şi autofinanţare; • Imposibilitatea folosirii eficiente a personalului colaborator; • Imposibilitatea de a întocmi întotdeauna documente justificative pentru consumul de produse din gospodăria proprie.

9. Care este cadrul pentru desfășurarea activității întreprinzătorilor? - Decretul lege nr. 54/1990 privind

9. Care este cadrul pentru desfășurarea activității întreprinzătorilor? - Decretul lege nr. 54/1990 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii întreprinzătorilor individuali şi asociaţiilor familiale ca cea mai simplă formă de manifestare a iniţiativei particulare; - Legea nr. 26/1990 referitoare la Registrul Comerţului prin care se reglementează înmatricularea obligatorie a organizaţiilor în care se constituie iniţiativa particulară şi regimul denumirilor, emblemelor şi a firmelor; - Legea nr. 31/1990 care defineşte şi reglementează formele legale de constituire a persoanlor juridice care desfăşoară acte de comerţ în societăţi comerciale. Această lege a fost completată prin Legea nr. 133/1999 privind stimularea întreprinzătorilor privaţi pentru înfiinţarea şi dezvoltarea IMM • •

10. Care sunt strategiile antreprenoriale ? Peter Drucker în cartea lui “Inovaţia şi sistemul

10. Care sunt strategiile antreprenoriale ? Peter Drucker în cartea lui “Inovaţia şi sistemul antreprenorial” identifică patru tipuri generice de strategii antreprenoriale: - "aruncă în luptă toate resursele pe care le ai" - "loveşte acolo unde nu este nimeni" - "utilizează breşele/nişele de piaţă" - "schimbă valorile şi caracteristicile"

11. Care sunt caracteristicile primei strategii ? “Aruncă în luptă toate resursele pe care

11. Care sunt caracteristicile primei strategii ? “Aruncă în luptă toate resursele pe care le ai” – este o strategie mai puţin previzibilă, fiind necruţătoare şi neadmiţând greşeli. Dacă reuşeşte recompensele sunt foarte mari, în caz contrar nu există a doua şansă. Strategia este foarte riscantă pentru a fi folosită în alte scopuri decât inovaţii majore.

12. Care sunt formele celei de a doua strategii ? “Loveşte acolo unde nu

12. Care sunt formele celei de a doua strategii ? “Loveşte acolo unde nu este nimeni” este strategia care conţine două forme: - “imitaţia creatoare” – unde antreprenorul face ceva ce a făcut altcineva deja, dar îl îmbunătăţeşte, inovând; - “judou-lui antreprenorial” - strategie care implică, în primul rând, ocuparea unui "cap de pod" într-o afacere sau pe o anumită piaţă (prost apărat sau, pur şi simplu, neapărat); urmează, după realizarea unui flux suficient de venituri, ocuparea "podului" şi apoi a întregii zone.

13. Care este caracteristica celei de a treia strategii ? ”Gasirea si ocuparea unei

13. Care este caracteristica celei de a treia strategii ? ”Gasirea si ocuparea unei brese ecologice” – tinde la obţinerea controlului într-o zonă limitată şi să-i facă pe cei care o practică imuni la concurenţă şi imposibil de provocat. Aceasta strategie aspira la obtinerea controlului intr-o zona limitata. Aceasta tinde sa-i faca pe cei care o practica imuni la concurenta si imposibil de provocat.

14. Care este caracteristica celei de a patra strategii ? Schimbarea valorilor si a

14. Care este caracteristica celei de a patra strategii ? Schimbarea valorilor si a caracteristicilor unui produs” – această strategie este ea însăşi o inovaţie. Ea transformă produse vechi în ceva nou, le schimbă utilitatea, valoarea şi caracteristicile economice.

15. Care sunt strategiile de dezvoltare a antreprenorilor? Pentru a realiza o creştere echilibrată,

15. Care sunt strategiile de dezvoltare a antreprenorilor? Pentru a realiza o creştere echilibrată, întreprinzătorul poate adopta una din următoarele strategii de creştere: - Strategii de creştere intensivă; - Strategii de creştere extenisvă; - Strategii de diversificare.

16. Care sunt competențele antreprenoriale? Mutațiile mediului economic, determinate în primul rând de ample

16. Care sunt competențele antreprenoriale? Mutațiile mediului economic, determinate în primul rând de ample procese de globalizare, localizate la începutul anilor 80, au determinat poziționarea competenței ca un obiectiv central în performanța și existența pe piață a firmelor. Piolle [3] a făcut propunerea ca descompunerea competenței să se facă în trei abilității: – cunoașterea avansată, – știința de a face (practica profesională, experiența), – capacitățile individuale (comportamentul, atitudinile, – capacitate de adaptare), existând demonstrația că între acestea există o puternică legătură.

16. Care sunt competențele antreprenoriale? Creşterea intensivă se poate realize prin creşterea volumului vânzărilor

16. Care sunt competențele antreprenoriale? Creşterea intensivă se poate realize prin creşterea volumului vânzărilor şi a numărului consumatorilor din piaţa ţintă existent. Ea se concentrează asupra exploatării existente prin dezvoltarea pieţei curente. În literature de specialitate sunt cunoscute trei tipuri de strategii de creştere intensivă: 1. Strategii de penetrare a pieţei; 2. Strategii de dezvoltare a pieţei; 3. Strategii de dezvoltare a produsului.

17. Care sunt caracteristicile creșterii extensive? Creşterea extensivă presupune extinderea activităţii firmei în cadrul

17. Care sunt caracteristicile creșterii extensive? Creşterea extensivă presupune extinderea activităţii firmei în cadrul propriei ramuri. Aceasta se poate face printr-o strategie de: - integrare verticală - integrare orizontală - integrare modulară.

18. Care sunt strategiile de diversificare? Aceste strategii presupun extinderea afacerilor firmei dincolo de

18. Care sunt strategiile de diversificare? Aceste strategii presupun extinderea afacerilor firmei dincolo de piaţa existentă şi domeniul actual de activitate. De regulă această strategie se foloseşte atunci când întreprinzătorul a epuizat toate strategiile de creştere precedente şi acum doreşte să schimbe direcţia firmei din cauza schimbărilor nefavorabile ale pieţei sau ramurii. Diversificarea se poate realiza: - Printr-o strategie de diversificare concentrică (atunci când se încearcă identificarea unor noi produse sau tehnologii complementare sau nu activităţii firmei). - Printr-o diversificare conglomerată care presupune extinderea în afaceri cu totul diferite de cele esenţiale.

19. Care sunt definițiile unui plan de afaceri? • Planul de afaceri este un

19. Care sunt definițiile unui plan de afaceri? • Planul de afaceri este un instrument managerial de acţiune, elaborat într-o anumită logică, ce presupune o gândire de perspectivă asupra dezvoltării unei afaceri. • Planul de afaceri reprezintă un document previzional, construit la interfaţa mai multor domenii economice: management strategic, management operaţional, managementul proiectelor, managementul investiţiilor, managementul resurselor umane, finanţe, marketing, contabilitate. • Planul de afaceri este întocmit în vederea punerii în practică a strategiilor de afaceri, el poate fi elaborat la nivel de produs, grupă de produse, activităţi comerciale specifice sau pentru fundamentarea investiţiilor de capital.

20. Care sunt elementele pe care se bazează un plan de afaceri? - un

20. Care sunt elementele pe care se bazează un plan de afaceri? - un întreprinzător (omul de afaceri), care îşi asumă conştient anumite riscuri şi doreşte să obţină un anumit profit; - mai multe activităţi care consumă resurse şi care generează profit (ideea de afacere) - un mediu în care se desfăşoară aceste activităţi (mediul de afaceri).

21. Cum sunt caracteristicile unui plan de afaceri? • Prezintă o imagine de ansamblu

21. Cum sunt caracteristicile unui plan de afaceri? • Prezintă o imagine de ansamblu asupra afacerii • Planul de afaceri, în cazul în care este bine întocmit, poate fi în acelaşi timp şi un studio de fezabilitate • Este un instrument de îmbunătăţire a managementului întreprinderii • Creează managerului posibilitatea de a-şi comunica ideile şi proiectele tuturor utilizatorilor externi întreprinderii (bănci, investitori, parteneri potenţiali) • Planul de afaceri devine o unealtă indispensabilă firmei datorită numărului cerinţelor şi ofertelor de finanţare.

22. Care sunt aspectele urmărite de investitori? • • • Rezultatele înregistrate de firma

22. Care sunt aspectele urmărite de investitori? • • • Rezultatele înregistrate de firma solicitantă; Piaţa de desfacere; Persoanele din conducerea societăţii; Performanţele conducerii; Fezabilitatea îndeplinirii previziunilor; Unicitatea produsului şi tehnologia lui; Calitatea managementului Existenţa unor acţiuni capabile să stea drept garanţii pentru suma împrumutată Alianţele strategice Fuzionările Relaţiile cu clienţii şi distribuitorii.

23. Care sunt funcțiile unui plan de afaceri? - Funcţia de planificare în timp

23. Care sunt funcțiile unui plan de afaceri? - Funcţia de planificare în timp şi spaţiu a activităţii sau a afacerii - Funcţia de creditare – care se manifestă în cazul în care afacerea se finanţează din surse externe, prin intermediul băncilor sau investitorilor

24. Care sunt etapele realizării unui plan de afaceri? • Colectarea informaţiei; • Stabilirea

24. Care sunt etapele realizării unui plan de afaceri? • Colectarea informaţiei; • Stabilirea schemei planului; • Determinarea tipului de plan; • Împărţirea resposabilităţilor.

 • • • 25. Care sunt elementele care compun informația esențială? numele exact

• • • 25. Care sunt elementele care compun informația esențială? numele exact al întreprinderii, adresa, data şi forma de organizare juridică, statele în care firma are dreptul să efectueze afaceri. structura juridică Numele fondatorilor şi managerilor cheie statisticile de piaţă, incluzând dimensiunile pieţei, tendinţele recente de creştere, numele participanţilor majori, factori determinanţi, pozitivi şi negativi care pot afecta creşterea de pe viitor numele competitorilor, cu cât mai multă informaţie posibilă despre fiecare din ei, incluzând vânzările lor, profiturile, tehnicile de marketing şi de vânzare, tendinţele recente în vânzări date despre costul muncii şi a materialelor de producţie articole de gazetă sau magazine despre afacerea dată şi despre industria dată. numele clienţilor potenţiali furnizorii principali, şi termenele de furnizare informaţie R&D, incluzând proiecte ce se desfăşoară, şi sunt planificate. regulamente şi legi care ar putea afecta business-ul, atât positiv cât şi negativ. info despre brevete, mărci comerciale şi copyright.

 • • • 26. Care sunt elementele schemei planului de afaceri manageriale? Sumar

• • • 26. Care sunt elementele schemei planului de afaceri manageriale? Sumar Executiv Compania Pieţe şi Competiţia Produsul sau Serviciul. Descriere şi Analiză Vânzarea Producerea Informaţia Financiară Normative şi orarul Diverse anexe.

27. Care sunt tipurile de plan de afaceri? La general vorbind există 3 tipuri

27. Care sunt tipurile de plan de afaceri? La general vorbind există 3 tipuri de BP: - Plan sumar – e utilizat de executivi în cazul dorinţei de redeschidere a unei lini de credit pentru a obţine un nivel redus de fonduri. - Business Plan Complet – e compus din 20 -40 de pagini şi descrie operaţiunile companiei şi proiectele în detaliu. - Business Plan Operaţional – pentru companii care sunt bine fondate, şi e un plan care poate fi o ghid important pentru top-manageri.

28. Care sunt informațiile esențiale pentru un Sumar executiv (SE)? Deci SE reprezintă cea

28. Care sunt informațiile esențiale pentru un Sumar executiv (SE)? Deci SE reprezintă cea mai concisă formă a BP. Un SE efectiv descrie toate elementele cheie ale BP în 2 pagini sau mai puţin. El trebuie să includă următoarele informaţii esenţiale: • O sinopsă a strategiei companiei pentru succes. • O descriere succintă a pieţei (de rând cu ingredientele pentru succes care fac compania noastră deosebită pe piaţă dată). • O descriere succintă a produsului sau serviciului • O descriere succintă a calificării echipei de management care ar aduce succes companiei (trebuie de inclus şi o descriere a contribuţiei echipei date la alte afaceri încununate de succes). • Un sumar al datelor financiare din trecut şi a celor prognozate, la fel ca şi venitul anual şi venitul net pentru ultimii 5 ani. • O estimare a sumei de fonduri necesare şi o declaraţie despre modul în care vor fi utilizaţi banii. •

29. Care sunt elementele care se referă la companie, strategie și echipa de management?

29. Care sunt elementele care se referă la companie, strategie și echipa de management? Întrebările care se referă la companie stabilesc următoarele elemente: - Trecutul, prezentul şi viitorul companiei - Strategia companiei (Strategie e baza în care alte activităţi ale companiei – adică marketingul, producţia, vânzările, şi alte funcţii, sunt organizate şi concepute. - Echipa de management şi deescrierea ei

30. Care sunt elementele de analiză a pieței? Identificarea Pieţei – Ce e piaţa?

30. Care sunt elementele de analiză a pieței? Identificarea Pieţei – Ce e piaţa? – Cât de mare e piaţa? – Care sunt tendinţele pieţei? – Care e competiţia? Înţelegerea Pieţei • Ce motivează decizia de cumpărare? • Cum e segmentată piaţa? • Cum produsul sau serviciul nostru va fi poziţionat pe piaţă? • Care va fi strategia noastră de apărare? • Care este poziţia potenţialilor consumatori ai producţiei noastre?

Parteneri

Parteneri

Vă mulţumesc Material sinteză, Asistenți manager: Monica SIMON Ramona BĂTINAȘ

Vă mulţumesc Material sinteză, Asistenți manager: Monica SIMON Ramona BĂTINAȘ