Hallandskatalogen p tio minuter 2020 06 16 Nationell

  • Slides: 39
Download presentation
Hallandskatalogen på tio minuter 2020 -06 -16

Hallandskatalogen på tio minuter 2020 -06 -16

Nationell ehälsa

Nationell ehälsa

Landstingsstyrelsen i dåvarande Landstinget Halland beslutade den 20 november 2006 att ställa sig bakom

Landstingsstyrelsen i dåvarande Landstinget Halland beslutade den 20 november 2006 att ställa sig bakom och tillämpa regeringens skrivelse om Nationell IT-strategi för vård och omsorg. Målet med strategin var att gemensamt skapa konkret nytta för invånare och personal genom att på ett bättre sätt nyttja IT i vården.

2010 bytte skrivelsen namn och man talar nu om Nationell e. Hälsa. Målet med

2010 bytte skrivelsen namn och man talar nu om Nationell e. Hälsa. Målet med e. Hälsa är det samma som den tidigare strategin.

Genom beslutet 2006 åtog vi oss att bland annat ansluta sig till den nationella

Genom beslutet 2006 åtog vi oss att bland annat ansluta sig till den nationella HSA-katalogen.

HSA-katalogen är en av infrastrukturtjänsterna inom nationell e. Hälsa, detta betyder att tjänsterna är

HSA-katalogen är en av infrastrukturtjänsterna inom nationell e. Hälsa, detta betyder att tjänsterna är beroende av katalogen för att fungera. Andra exempel på infrastruktur är identifieringstjänsten SITHS, lagar, regelverk med mera.

HSA-katalogen

HSA-katalogen

HSA-katalogen är idag en förutsättning för aktörer att bedriva verksamhet inom den svenska hälso-

HSA-katalogen är idag en förutsättning för aktörer att bedriva verksamhet inom den svenska hälso- och sjukvården.

HSA-katalogens uppdrag är att innehålla aktuella och kvalitetssäkrade uppgifter om aktörernas organisation samt de

HSA-katalogens uppdrag är att innehålla aktuella och kvalitetssäkrade uppgifter om aktörernas organisation samt de personer som har ett uppdrag för dem. Samtliga regioner, kommuner och privata vårdgivare finns representerade i HSA-katalogen. Här kan du söka kontaktuppgifter i HSA i hela landet (kräver SITHS-kort)

Kvaliteten på informationen i HSA-katalogen ska vara sådan att alla som tar del av

Kvaliteten på informationen i HSA-katalogen ska vara sådan att alla som tar del av informationen, så som andra regioner, kommuner, nationella och lokala system och tjänster, vid varje enskilt tillfälle kan lita på att registrerade uppgifter i HSA stämmer överens med verkligheten.

Detta gör att vi kan använda informationen som behörighetsstyrande för personal samt publicera korrekt

Detta gör att vi kan använda informationen som behörighetsstyrande för personal samt publicera korrekt och uppdaterad information för patienter, vårdsökande och anhöriga i nedan tjänster. Fler tjänster som använder HSA-katalogen tillkommer hela tiden.

Hallandskatalogen (HAK)

Hallandskatalogen (HAK)

Det finns mängder av lokala gränssnitt mot HSA-katalogen, till exempel Katalog i Väst (Västra

Det finns mängder av lokala gränssnitt mot HSA-katalogen, till exempel Katalog i Väst (Västra Götalandsregionen), EK (Region Stockholm) och Skånekatalogen (Region Skåne). Mindre aktörer kan välja att arbeta direkt i HSA-katalogen. Region Hallands lokala gränssnitt för att administrera information i HSA-katalogen heter Hallandskatalogen.

Informationen i Hallandskatalogen skickas var tjugonde minut till HSA-katalogen och blir därigenom tillgänglig för

Informationen i Hallandskatalogen skickas var tjugonde minut till HSA-katalogen och blir därigenom tillgänglig för system och tjänster inom nationell e. Hälsa samt våra kollegor i övriga landet.

En av vinsterna med att ha en egen lokal katalog istället för att arbeta

En av vinsterna med att ha en egen lokal katalog istället för att arbeta direkt i HSA-katalogen är att vi kan använda uppgifterna även lokalt och lägga till funktionalitet som är viktig för just Region Halland.

Vi använder bland annat Hallandskatalogens innehåll lokalt till att skapa personliga konton och lösenord

Vi använder bland annat Hallandskatalogens innehåll lokalt till att skapa personliga konton och lösenord till Region Hallands nätverk, datorer och e-postsystem. Sådana behörigheter verkställs automatiskt via Hallandskatalogen inom 20 minuter istället för att hanteras manuellt i respektive system.

Uppgifterna i Hallandskatalogen används även för individuella behörigheter till samarbetsplatser, mailgrupper, AD-grupper och system…

Uppgifterna i Hallandskatalogen används även för individuella behörigheter till samarbetsplatser, mailgrupper, AD-grupper och system…

… och för att publicera innehåll på till exempel intranätet, i internkatalogen och i

… och för att publicera innehåll på till exempel intranätet, i internkatalogen och i Outlooks adressbok.

Hallandskatalogen är även lagringsplats för uppgifter som finns i andra system. Se nedan hur

Hallandskatalogen är även lagringsplats för uppgifter som finns i andra system. Se nedan hur information om Titel för anställda hanteras i lönesystemet och lagras i Hallandskatalogen för att till slut hamna i signaturen i Outlook. Lokala system som vill konsumera information som lagras i Hallandskatalogen kan göra detta via en webbtjänst. Lönesystemet Hallandskatalogen Nätverket (AD) E-postsystemet (Outlook)

Användningsområden för Hallandskatalogens information utökas hela tiden – ju fler som använder samma information,

Användningsområden för Hallandskatalogens information utökas hela tiden – ju fler som använder samma information, desto mindre administrativt arbete behöver ske manuellt i enskilda system! Lönesystemet Hallandskatalogen Nätverket (AD) E-postsystemet (Outlook)

Regelverk

Regelverk

Precis som alla andra organisationer anslutna till HSA-katalogen måste vårt arbete i Hallandskatalogen följa

Precis som alla andra organisationer anslutna till HSA-katalogen måste vårt arbete i Hallandskatalogen följa det gemensamma, nationella regelverket för hantering av HSAinformation. Hanteringen beskrivs i sin helhet i bland annat HSA-policy och HSA-schema som publiceras på Ineras webbplats om HSA.

Organisationen som finns i Hallandskatalogen ska spegla organisationen i Region Halland så som den

Organisationen som finns i Hallandskatalogen ska spegla organisationen i Region Halland så som den ser ut och möta de krav som nationell e-hälsa och Patientdatalagen ställer. Uppgifterna måste vara korrekta och uppdaterade, annars fungerar inte de nationella tjänsterna.

Samtliga personer med uppdrag för Region Halland (anställda, inhyrda, konsulter, studerande osv. ) måste

Samtliga personer med uppdrag för Region Halland (anställda, inhyrda, konsulter, studerande osv. ) måste ha en förekomst i Hallandskatalogen på den plats där de arbetar eller har sitt uppdrag. Posten måste fyllas med korrekta uppgifter och hållas uppdaterad vartefter förutsättningar förändras. Detta är viktigt eftersom registrerade uppgifter ligger till grund för en mängd individuella behörigheter.

Lika viktigt som att skapa personer är att se till att de avslutas och

Lika viktigt som att skapa personer är att se till att de avslutas och tas bort ur Hallandskatalogen i samband med att de avslutar sitt uppdrag. Annars kan de fortsätta logga in i våra lokala system och systemen inom nationell e. Hälsa som om de fortfarande var anställda eller hade ett uppdrag för oss.

Att hålla informationen uppdaterad och korrekt i Hallandskatalogen är därmed ett mycket viktigt och

Att hålla informationen uppdaterad och korrekt i Hallandskatalogen är därmed ett mycket viktigt och betydelsefullt uppdrag inom Region Halland.

För att göra det enklare för administratörerna i Hallandskatalogen finns guider publicerade i Självstudier.

För att göra det enklare för administratörerna i Hallandskatalogen finns guider publicerade i Självstudier. Guiderna utgår ifrån de nationella riktlinjerna och är därmed Region Hallands lokala rutiner för all administration av katalogen.

En kortare version av regelverket nås via de gula frågetecknen samt under Hjälp uppe

En kortare version av regelverket nås via de gula frågetecknen samt under Hjälp uppe till höger i Hallandskatalogen. Guiderna/reglerna ska alltid följas.

Innehållsansvar

Innehållsansvar

Ansvaret för information i Hallandskatalogen följer verksamhetsansvaret i linjeorganisationen. Detta innebär att chefen är

Ansvaret för information i Hallandskatalogen följer verksamhetsansvaret i linjeorganisationen. Detta innebär att chefen är ytterst ansvarig för att detaljer om personer och organisation i Hallandskatalogen stämmer överens med verkligheten och uppfyller de höga kvalitetskraven som både patientdatalagen, nationell e. Hälsa och vi själva ställer.

Ansvaret kan hen ta genom att själv administrera uppgifterna i katalogen eller genom att

Ansvaret kan hen ta genom att själv administrera uppgifterna i katalogen eller genom att delegera uppdraget till annan och säkerställa att denna får förutsättningar att uppfylla kraven. Ansvaret för uppgifterna och dess kvalitet är dock fortfarande chefens. Detta stadgas i Hallandskatalogens rutin i Region Hallands ledningssystem.

Administratörer

Administratörer

Administratörerna i Hallandskatalogen kallas ”kataloguppdaterare”. Den kataloguppdaterare som har utökad behörighet att tilldela medarbetaruppdrag

Administratörerna i Hallandskatalogen kallas ”kataloguppdaterare”. Den kataloguppdaterare som har utökad behörighet att tilldela medarbetaruppdrag utifrån Patientdatalagens regelverk kallas ”tilldelare”.

Administratörer utses av ansvarig chef och handläggs av HAK-ansvarig för respektive område. Här hittar

Administratörer utses av ansvarig chef och handläggs av HAK-ansvarig för respektive område. Här hittar du kontaktuppgifter till HAK-ansvariga

Den som inte själv är kataloguppdaterare eller tilldelare kan alltid logga in och använda

Den som inte själv är kataloguppdaterare eller tilldelare kan alltid logga in och använda Hallandskatalogens läsgränssnitt.

Support

Support

Om HAK-ansvarig inte är tillgänglig eller kan hjälpa till kontaktas Hallandskatalogens centrala förvaltning via

Om HAK-ansvarig inte är tillgänglig eller kan hjälpa till kontaktas Hallandskatalogens centrala förvaltning via Servicedesk. Var noga med att använda någon av mallarna under 07. Hallandskatalogen (mallen HAK – Övriga ärenden fungerar för de allra flesta typer av ärenden som berör Hallandskatalogen).

Nyfiken på att veta mer om Hallandskatalogen?

Nyfiken på att veta mer om Hallandskatalogen?

Läs mer på Hallandskatalogens hemsida eller kontakta objektet Säkerhet och Identiteter: Verksamhet IT Objektägare

Läs mer på Hallandskatalogens hemsida eller kontakta objektet Säkerhet och Identiteter: Verksamhet IT Objektägare Henrik Pedersen Objektägare IT Fredrik Gustavsson Objektledare Georg Schwarz Objektledare IT Anders Lewenhagen Objektspecialist Magnus Öberg Objektspecialist IT Jenny Larsson Objektspecialist Karoline Koinberg Objektspecialist IT Fredrik Zell Objektspecialist Nina Stålnacke