EVRESEL FAALYETLERDE KALTE YNETM SSTEMLER KALTE YNETM VE

  • Slides: 22
Download presentation
ÇEVRESEL FAALİYETLERDE KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ KALİTE YÖNETİMİ VE STANDARTLARI PROF. DR. YÜKSEL ARDALI

ÇEVRESEL FAALİYETLERDE KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ KALİTE YÖNETİMİ VE STANDARTLARI PROF. DR. YÜKSEL ARDALI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Kalite Yönetim Sistemi Prensipleri Kalite Yönetim Sistemi, bir kuruluşu kalite açısından

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Kalite Yönetim Sistemi Prensipleri Kalite Yönetim Sistemi, bir kuruluşu kalite açısından yönlendiren ve kontrol eden bir sistemidir. Bir kuruluşu başarılı bir şekilde çalıştırmak için, sistematik ve şeffaf bir şekilde yönetmek ve kontrol etmek gereklidir. • Müşteri odaklılık • Liderlik • Çalışanların katılımı • Proses yaklaşımı • Yönetimde sistem yaklaşımı • Sürekli iyileştirme • Verilere dayalı karar verme yaklaşımı • Tedarikçilerle karşılıklı faydayanan ilişkiler

Neden Kalite Yönetim Sistemleri ? Gittikçe karmaşıklaşan İletişim ve küreselleşme Müşteriden/ toplumdan gelen talepler

Neden Kalite Yönetim Sistemleri ? Gittikçe karmaşıklaşan İletişim ve küreselleşme Müşteriden/ toplumdan gelen talepler Dış ilişkilerin gereklilikleri Düşük maliyet ile yüksek kazanç ve kaliteli hizmet KALİTE YÖNETİMİ İç ve Dış müşteri memnuniyeti Ürün / Hizmet güvenilirliği

Kalite Sistemi Neden Gereklidir ? Son yıllarda yaygınlaşan ve yeni bir yönetim kavramı olan

Kalite Sistemi Neden Gereklidir ? Son yıllarda yaygınlaşan ve yeni bir yönetim kavramı olan “TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ” için gerekli araçlardan en önemlisi ISO 9001 sistemidir. İşletmelerin de canlılar gibi bir yaşam eğrileri olup doğar ve büyürler. Ancak ölmemeleri için yaşamlarının her aşamasında GELİŞMEYE ihtiyaçları vardır.

Kalite Sistemi Neden Gereklidir ? Küreselleşme ise organizasyonlar için en çok kazanç, en az

Kalite Sistemi Neden Gereklidir ? Küreselleşme ise organizasyonlar için en çok kazanç, en az maliyet ve en iyi performansın önde olduğu değerler bütünüdür. İşte DEĞİŞİM karşısında hazırlıksız yakalanmayı önleyen, değişimin yönünü önceden gören, ona karşı önceden engel olan değil önünü açan bir sistem olan ‘TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’ nin ve dolayısı ile KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ oluşturmanın altında yatan temel felsefe budur.

Kalite Yönetim Sistemi Bir organizasyonun TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’ ne gitmeden önce Kalite Yönetim Sistemini

Kalite Yönetim Sistemi Bir organizasyonun TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ’ ne gitmeden önce Kalite Yönetim Sistemini oluşturması tavsiye edilir. Çünkü ISO 9001 Toplam Kalite’nin çekirdeğidir. KALİTE YÖNETİMİ ise bir ürünün veya hizmetin belirlenen kalite hizmetlerine uygunluğunu yeterli güvencede sağlamaya yönelik olarak yapılması gerekli tüm planlı ve sistematik faaliyetleri kapsar.

Toplam Kalite Yönetimi Kalite ve onun sağladığı sürece bütünsellik içinde bakılması “Toplam Kalite” kavramını

Toplam Kalite Yönetimi Kalite ve onun sağladığı sürece bütünsellik içinde bakılması “Toplam Kalite” kavramını doğurmuştur. “Toplam” sözcüğü kalitenin “tüm süreçlerde” “tüm işlerde” ve “herkesin katılımıyla” sağlanabilir olduğunu vurgulamaktadır. Toplam Kalite için toplam müşteri tatmini gerekmekte olup, bu da kuruluş içindeki bölümler, birimler ve fonksiyonlardan oluşan iç müşterilerle birlikte dış alıcılar olarak tanımlanan dış müşterilerin (toplumun) tatminidir.

Toplam Kalite Yönetimi Dr. Deming tarafından tanımı yapılan ve yeni bir yönetim anlayışı olan

Toplam Kalite Yönetimi Dr. Deming tarafından tanımı yapılan ve yeni bir yönetim anlayışı olan toplam kalite yönetimi şöyle ifade edilir : “İnsanlar belirli bir sistem içinde çalışırlar. Bu sistemde yöneticinin görevi tüm çalışanların katılım ve desteği ile sistemi sürekli iyileştirmektedir. ” Bu anlayışa yönetimlerin yaklaşabilmeleri için “kültürel dönüşüm” gerekmektedir. Bu nedenle “değişim kaçınılmaz olmadan, değişebilen yönetimler” ancak dönüşüm ve gelişimi yakalayabilirler.

Toplam Kalite Yönetimi KK Kalite Kontrol Standardizasyon ve Akreditasyon TKY Toplam Kalite Yönetimi IKK

Toplam Kalite Yönetimi KK Kalite Kontrol Standardizasyon ve Akreditasyon TKY Toplam Kalite Yönetimi IKK İstatistiksel Kalite Kontrol TKK Toplam Kalite Kontrol “Toplam Kalite” bir süreç, bir yolculuk. Bu yolculukta sırasıyla şunlar gözleniyor :

Kalite Evrimi ve Yönetim Anlayışı MUAYENE VE TEST KALİTE KONTROL TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

Kalite Evrimi ve Yönetim Anlayışı MUAYENE VE TEST KALİTE KONTROL TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

ISO 9001 ve TKY Bütünleşmesi

ISO 9001 ve TKY Bütünleşmesi

Mükemmellik Modeli (EFQM)

Mükemmellik Modeli (EFQM)

Özdeğerlendirme, bir kuruluşun faaliyetlerini ve iş sonuçlarını, iş mükemmelliğini esas alan bir modelle kıyaslayarak,

Özdeğerlendirme, bir kuruluşun faaliyetlerini ve iş sonuçlarını, iş mükemmelliğini esas alan bir modelle kıyaslayarak, kapsamlı, sistematik ve düzenli olarak gözden geçirilmesidir. Mükemmellik Modeli bu amaçla kuruluşlar tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Özdeğerlendirmenin yararları şu şekilde sıralanabilir. q Kuruluşun faaliyetlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik yapısal ve kapsamlı bir yaklaşım olması. q Bireysel algılamaları değil, gerçekleri göz önünde bulunduran bir değerlendirme olması. q Tutarlı bir yaklaşım ve uzlaşma sayesinde, kuruluşta herkesin katılımıyla yapılması gerekenleri saptayan bir araç olması.

Entegre Yönetim Sistemleri Mükemmelliğe giden yolda ilk adım güncel bir yönetim sistemi kurmaktır: v

Entegre Yönetim Sistemleri Mükemmelliğe giden yolda ilk adım güncel bir yönetim sistemi kurmaktır: v ISO 9001: 2008 Kalite Yönetim Sistemi, v ISO 14001: 2004 Çevre Yönetim Sistemi ve v OHSAS 18001: 2007 İş Sağlığı Güvenliği Yönetim Sistem Standartları bir organizasyonda SAĞLIK EMNİYET ÇEVRE (SHE) departmanının kurulmasını sağlar ve böylece ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ oluşur. Organizasyonda sistem şartları uygulandıktan sonra TÜRKAK ’dan akredite edilmiş Belgelendirme Firmaları tarafından yapılacak denetimler sonrasında Entegre Yönetim Sistemi BELGELENDİRİLMELİDİR.

Entegre Yönetim Sistemleri

Entegre Yönetim Sistemleri

ISO 9001: 2008 Kalite Yönetim Sistem Standardı Şartları Bu standart bir kalite sistemi için

ISO 9001: 2008 Kalite Yönetim Sistem Standardı Şartları Bu standart bir kalite sistemi için organizasyon tarafından kuruluş içindeki uygulamaları ve belgelendirme veya sözleşme amaçları için kullanılmak üzere şartları belirleyerek müşteri şartlarının karşılanmasında kalite yönetim sisteminin etkinliğine odaklanır. ISO 9001 standardı bir kalite yönetim sistemi için, bir kuruluşun müşteri ve uygulanabilir mevzuat şartlarını karşılayan ürünleri /hizmetleri sağlama yeteneğini göstermek ihtiyacında olduğu ve müşteri tatminini arttırmayı amaçladığı durumlarda gerekli olan şartları belirler.

ISO 9001: 2008 KYS Standardı Şartları ISO 9001 standardı diğer standartların şartlarını ; Örneğin

ISO 9001: 2008 KYS Standardı Şartları ISO 9001 standardı diğer standartların şartlarını ; Örneğin Çevre Standardı, İş Sağlığı Güvenliği ve Finansal Yönetim gerekliliklerini içermez. Kurulacak Kalite Yönetim Sistemi şartları ise ISO 9001 : 2008 standardında belirtilmiştir. Ancak standardın kendisi ürün/hizmet için şartlar ortaya koymaz, ürünün/hizmetin şartlarını müşteri, toplum yada teknik standartlar/mevcut mevzuat belirler.

1 -KAPSAM 2 -ATIF YAPILAN STANDARTLAR 3 - TERİMLER VE TARİFLER 4 -KALİTE YÖNETİM

1 -KAPSAM 2 -ATIF YAPILAN STANDARTLAR 3 - TERİMLER VE TARİFLER 4 -KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 4. 1 Genel Şartlar 4. 2 Dokümantasyon Şartları 5 -YÖNETİM SORUMLULUĞU 5. 1 Yönetim Taahhüdü 5. 2 Müşteri Odaklılık 5. 3 Kalite Politikası 5. 4 Planlama 5. 5 Sorumluluk, Yetki ve İletişim 5. 6 Yönetimin Gözden Geçirmesi 6 -KAYNAK YÖNETİMİ 6. 1 Kaynakların Sağlanması 6. 2 İnsan Kaynakları 6. 3 Alt Yapı 6. 4 Çalışma Ortamı ISO 9001 Maddeleri 7 -ÜRÜN GERÇEKLEŞTİRME 7. 1 Ürün Gerçekleştirmenin Planlanması 7. 2 Müşteri İle İlişkili Prosesler 7. 3 Tasarım ve Geliştirme 7. 4 Satın alma 7. 5 Üretim ve Hizmetin Sunulması 7. 6 İzleme ve Ölçme Cihazlarının Kontrolü 8 -ÖLÇME, ANALİZ VE İYİLEŞTİRME 8. 1 Genel 8. 2 İzleme ve Ölçme 9. 3 Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü 8. 4 Veri Analizi 8. 5 İyileştirme

ISO 9001 Standardının Şartları Standardın maddelerini özetleyecek olursak: 1. SÜREÇ YAKLAŞIMI Bir kuruluşta süreçlerin

ISO 9001 Standardının Şartları Standardın maddelerini özetleyecek olursak: 1. SÜREÇ YAKLAŞIMI Bir kuruluşta süreçlerin ve birbirleriyle olan ilişkilerinin tanımlanması, uygulanması ve bu sistemin yönetimi süreç yaklaşımı olarak tanımlanır. Bu sistemin kullanılması şunları sağlar: a. Gereksinimlerin daha iyi anlaşılması ve karşılanılması, b. Süreçlerin katma değerleriyle birlikte dikkate alınması, c. Süreç, performans ve etkinliğinin sonuçlarının elde edilmesi, d. Süreçlerdeki sürekli iyileşmenin objektif ölçümlerle gözlenebilmesi.

i s i ş ar ç e Sür er y i H

i s i ş ar ç e Sür er y i H

Süreç Yönetim Sistemi (Temel Süreçler)

Süreç Yönetim Sistemi (Temel Süreçler)

TEŞEKKÜRLER

TEŞEKKÜRLER