Entegre Lojistik nite 8 Proje ve naat Lojistii

  • Slides: 45
Download presentation
Entegre Lojistik

Entegre Lojistik

Ünite 8 Proje ve İnşaat Lojistiği Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN

Ünite 8 Proje ve İnşaat Lojistiği Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Lojistik hizmet sağlayıcıları, aslında üstlendikleri taşıma, dağıtım ve

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Lojistik hizmet sağlayıcıları, aslında üstlendikleri taşıma, dağıtım ve depolama benzeri faaliyetleri ne olursa olsun her biri proje lojistiği olarak görüldüğü düşünülmektedir. Sektörde genel olarak görülen müşterinin her istediği hizmet aslında bir proje olarak değerlendirilebilir. Her projenin planlaması, organizasyonu, yönetimi bütçesi ve zaman sınırlaması vardır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje ve inşaat lojistiği operasyonel süreçler ve gerçekleştirilen

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje ve inşaat lojistiği operasyonel süreçler ve gerçekleştirilen lojistik faaliyetlerinin genel kargo ve eşya (yük) operasyonlarından farklılık arzetmektedir. Taşınacak eşyanın farklı ebat ve özellikler taşıması ve elleçleme operasyonlarının da her defasında farklılık göstereceği anlamına gelmektedir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Konuya başlamadan önce şu iki kavramın açıklamakta ileride

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Konuya başlamadan önce şu iki kavramın açıklamakta ileride konuyu anlayabilmek açısından önem arz etmektedir. • Gabari Dışı Taşıma • İstiap Haddi

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği • Gabari: Taşıtların yüklü veya yüksüz olarak karayolunda

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği • Gabari: Taşıtların yüklü veya yüksüz olarak karayolunda güvenli seyirlerini temin amacı ile uzunluk, genişlik ve yüksekliklerini belirleyen ölçüleri,

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINDA GABARİ Gabari Nedir : Demiryolu güzergahında

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINDA GABARİ Gabari Nedir : Demiryolu güzergahında bulunan Köprü, tünel, rampa v. s sanatsal yapıların ölçüleridir. Yük Gabarisi Nedir : Demiryolu araçlarının ve vagonların gerek yüklü gerekse yüksüz olarak (Vagon platform yüksekliği+eşya yüksekliği olarak) herhangi bir emniyet tedbiri alınmadan geçebileceği yükseklik ve genişlik ölçüleridir. Yapı Gabarisi Nedir : Yükseklik ve genişlik ölçüleri Yük Gabarisini aşan yüklerin maksimum taşınabileceği yükseklik ve genişlik ölçüleridir. İstisnai Taşıma Nedir: Bir taşımanın çıkış istasyonu ile varış istasyonu arasında sevki sırasında özel tedbir alınması gerekiyorsa bu taşıma istisnai taşıma olarak değerlendirilir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Gabari Dışı Taşıma: Gabari dışı taşıma, standart taşıma

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Gabari Dışı Taşıma: Gabari dışı taşıma, standart taşıma yöntemleri ile mümkün olmayan ağır yüklerin, özel araç ve ekipmanlarla uzman bir ekip yönetiminde taşınma işlemidir. Gabari dışı taşımada yüklerin tonajlarına, ağırlıklarına, ne şekilde ulaştırılacağına yönelik planlamalar yapılır. Konteyner ve normal tırlarla sevkiyatın mümkün olmadığı yüklerin taşınması için özel ekipmanlar gerekir. Hem ekipmanların seçilmesi hem de taşımayı gerçekleştirecek olan kişilerin uzman olması gabari dışı taşıma hizmetinin başarılı bir şekilde gerçekleştirileceği anlamına geldiğinden gabari dışı taşıma, ağır yük taşımacılığı yapan profesyonel nakliye firmaları tarafından yapılmalıdır. Gabari dışı taşıma hububat, demir/çelik, hurda gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmaların ticari taşıma işlemlerini de kapsamaktadır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Gabari Dışı Taşıma: Gabari dışı taşımada kullanılan araçlar

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Gabari Dışı Taşıma: Gabari dışı taşımada kullanılan araçlar nelerdir? Yüklerin tonajları hesaplandıktan sonra sevkiyat işlemi için araçlar ve ekipmanlar belirlenir. Bu araçlar; v Lowbed treyler, v Flatrack /opentop konteyner, v Chartering (gemi kiralama) olarak karayolu ve denizyolu için farklılıklar gösterir. .

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Gabari Dışı Taşıma: Gabari dışı taşıma işlemlerinin kapsamı

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Gabari Dışı Taşıma: Gabari dışı taşıma işlemlerinin kapsamı nedir? Ø Ø Ø Ø Ekipman planlaması, Projeye dair güzergahın belirlenmesi, Gümrükleme ve sigorta işlemlerinin gerçekleştirilmesi, Vinç organizasyonunun sağlanması, Yükleme ve boşaltma işlemleri, Yurt dışı yol geçiş izinlerinin tedarik edilmesi, Günlük ve haftalık çizelgelerin hazırlanması ve çizelgelerin müşterilerle paylaşılması.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Gabari Dışı Taşıma: Gabari Dışı Taşıma Çeşitleri Ø

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Gabari Dışı Taşıma: Gabari Dışı Taşıma Çeşitleri Ø Özel Taşıma Ø Tonajlı Malzeme Taşıması Ø Olağan üstü nakliye yükleri

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Özel Taşıma Nakliyesinin yapılmasını talep edilen malzemenin çok

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Özel Taşıma Nakliyesinin yapılmasını talep edilen malzemenin çok büyük boyutlarda olması durumunda kullanılan taşıma şeklidir. . 35 metre uzunluğunda olan bir rüzgar tribünü, 50 ton ağırlığında olan prefabrik bir beton parçası veya 20 metre yüksekliğinde bir depolama tankı gibi.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Tonajlı Malzeme Taşıması Teslimat yönetimi, gümrükleme, liman aşaması,

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Tonajlı Malzeme Taşıması Teslimat yönetimi, gümrükleme, liman aşaması, rota izleme ve en kısa zaman içerisinde projenin bitirilmesi amacıyla tanımlanmamış yeni rotalar kurmak gibi ağır malzemelerin taşınmasında çözümler sunarak büyük makinelerin, büyük ölçekli malzemenin taşınmasında kullanılan taşıma sistemidir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Olağanüstü Nakliye Yükleri Standart tırlar ile taşınamayacak kadar

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Olağanüstü Nakliye Yükleri Standart tırlar ile taşınamayacak kadar geniş, uzun ve ağır olan olağanüstü nakliye yüklerinin taşınmasında kullanılan yöntem.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği İstiap Haddi Deniz, kara ve hava taşıtlarının yük

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği İstiap Haddi Deniz, kara ve hava taşıtlarının yük ve yolcu miktarlarını belirleyen sınırdır. Diğer bir tanım ise, Bir taşıtın veya ve ya aracın güvenle taşınabileceği ve imalat standartlarında belirtilen en çok yük ağırlığı veya yolcu ve hizmetli sayısı anlamına gelmektedir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Taşımacılık sektöründe «projr taşımacılığı» ve «proje lojistiği» kavramlarının

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Taşımacılık sektöründe «projr taşımacılığı» ve «proje lojistiği» kavramlarının özel bir anlamı vardır. Proje taşımacılığı, sektörde genellikle ağır nakliye ile aynı anlamda görülmektedir. Oysaki, proje taşımacılığında taşınacak malzeme hafif ve küçük boyutlarda da olabilir. Buna bağlı olarak, proje taşımadığında önemli olan ürünün kendine özgü özellikler taşıması ( fiziksel, kimyasal, özel imalat gibi) ve taşıdığı değerdir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje Lojistiği: Sıradışı özellikler sahip yüklerin, bu yüklere

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje Lojistiği: Sıradışı özellikler sahip yüklerin, bu yüklere uygun römork ve çekici araçlar ile öncü ara ç eşliğinde, mümkün olan standartlarda karayolu izin belgelerini alarak en emniyetli ve en kısa sürede karayolu yada kombine taşıma sistemi ile varış noktasına taşınması , montajı ve müşteri talepleri doğrultusunda diğer destek sistemleridir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Ağır nakliye ise, Gabari dışı eşyaların taşınmasında kullanılır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Ağır nakliye ise, Gabari dışı eşyaların taşınmasında kullanılır. Müşteri lojistik işletmelerinden kendi talebine göre hizmet beklemektedir. Bu nedenle lojistik firmaları, taşınacak malzemelerin özelliklerini parçalara ayırma, kurma bütünleştirme, işlerinden iyi anlamalı bununla birlikte müşteri ve uzman görüşlerinden yararlanmalıdır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje taşımacılığı kavramı, forwarderlığın temellerine dayanmaktadır. Kısaca Proje

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje taşımacılığı kavramı, forwarderlığın temellerine dayanmaktadır. Kısaca Proje Taşımacılığı, standart dışı ölçülerdeki ağır yüklerin, bir noktadan diğer noktaya kendileri gibi standart dışı şekilde taşımaktır. Proje taşıma firmalari, Standard dışı yükleri, müşterinin ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda, en kisa zamanda ve en uygun şekilde taşımaları açısından tedarik zincirinin asıl mimarları sayılırlar.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje kargo, tanımı itibariyle zaman konusunda hassastır, çünkü

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje kargo, tanımı itibariyle zaman konusunda hassastır, çünkü malın nihai varış noktasına geç, zarar görmüş veya eksik varması, çok büyük meblağların risk altına alınması anlamına gelir. Proje yükleri engin uzmanlık deneyim ve bilgi gerektirir. Maalesef her hat sizin ihtiyaçlarınızı karşılayamamaktadır. Bundan dolayı hizmetten tatmin olabilmek için doğru hat seçilmelidir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje kargo, tanımı itibariyle zaman konusunda hassastır, çünkü

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje kargo, tanımı itibariyle zaman konusunda hassastır, çünkü malın nihai varış noktasına geç, zarar görmüş veya eksik varması, çok büyük meblağların risk altına alınması anlamına gelir. Proje yükleri engin uzmanlık deneyim ve bilgi gerektirir. Maalesef her hat sizin ihtiyaçlarınızı karşılayamamaktadır. Bundan dolayı hizmetten tatmin olabilmek için doğru hat seçilmelidir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje Taşımacılığı kapsamında verilen hizmetler: • • •

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje Taşımacılığı kapsamında verilen hizmetler: • • • Proje Taşıma ve Senaryo Yönetimi Dış Ticaret ve Mevzuat Desteği Yerel Bilgilendirme Multimodel - Kombine, Ağır Kargo Çözümleri Depo ve Aktarma Çözümleri Lashing, Malzeme Sabitleme ve Paketleme Sipariş İzzleme ( Order Monitoring ) Vinç ve Survey Emtia Sigortası Belge Akışı ( Post Delivery ) CMR ve FBL

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje lojistiğinde müşteri işletme ile sürekli iletişim halindedir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje lojistiğinde müşteri işletme ile sürekli iletişim halindedir. Proje Lojistiği taşıma süreçleri aşağıdaki gibidir. 1. Hazırlık Aşaması: Gerçekleştirilmesi planlanan proje için gerekli hazırlıkların yapılması 2. Analiz: Operasyonda kullanılacak araçların yükleme gibi operasyonel süreçlerde tarafların sorumlulukları ile bu tür operasyonlarda kullanılacak ekipmanların ne şekilde tedarik edileceği gibi detayların belirlenmesi analiz aşamasında gerçekleşmektedir. 3. Tasarım: Operasyonun ana hatlarının belirlenmesi ve tasarlanması bu aşamada gerçekleştirilir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje Lojistiği taşıma süreçleri aşağıdaki gibidir. 4. Planlama:

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje Lojistiği taşıma süreçleri aşağıdaki gibidir. 4. Planlama: Proje detaylı bir biçimde planlanmaktadır. Bu süreçte, operasyonun gerçekleşeceği güzergah beklenirken, standart dışı taşımalar olduğu için gerekli yol geçiş izinleri alınarak, ekipmanlar ve kafileye eskort araçlar hazırlanmaktadır. 5. Uygulama: Yüklemenin yapılması, gümrük ve sigorta işlemlerinin gerçekleştirilmesi, güzergah üzerinde kontrol noktaları tespit ederek, iş takip raporları hazırlanır, boşaltma için gerekli ekipmanların hazır hale gelmesi ile boşaltma gibi lojistik faaliyetleri yapılır. 6. Sonuçlandırma ve Kontrol: Projenin tamamlanması ile birlikte sonuçlarının kontrol edilmesi ve müşteri ile birlikte operasyonun değerlendirmesi bu aşamada yapılmaktadır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği a. Hazırlık Proje taşımacılığında (PT) operasyon başlamadan önce

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği a. Hazırlık Proje taşımacılığında (PT) operasyon başlamadan önce operasyonun Tüm aşamaları dikkate alınacak şekilde detaylandırılmış bir fizibilite hazırlanır. Bu aşamada, parçalara ayırma, ara nakliye, özel ekipman ve taşıma tedariki, güvenlik sigorta, taşıma türleri( karayolu, denizyolu, demiryolu, havayolu) proje içinde detaylı olarak ele alınır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği b. Taşınması Beklenen Eşyanın Özellikleri Proje lojistiğinde, ürün

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği b. Taşınması Beklenen Eşyanın Özellikleri Proje lojistiğinde, ürün genellikle ambalajsız taşınmakta, Tüm malzemelerin taşıma esnasında taşıma kaplarına mutlaka sabitlenmesi gerekmektedir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje lojistiğinde taşınan tesislere örnekler: ü ü Doğal

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje lojistiğinde taşınan tesislere örnekler: ü ü Doğal Gaz Santral Projeleri Termik santral Projeleri Mobil Santral Projeleri Raylı sistem Projeleri PT ilk aşamasın da taşıması yapılacak eşyanın belirlenmesidir. Taşınacak eşyanın risk durumları planlanmalıdır. Taşınacak eşya ileri düzey emniyet ve güvenlik önlemleri ile korunmalıdır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği c. Güzergah seçimi PT de seçilecek olan güzergah

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği c. Güzergah seçimi PT de seçilecek olan güzergah oldukça önemlidir. Taşınan ürünlerin özelliği nedeniyle genellikle denizyolu yada demir yolu kullanılmaktadır. Bu taşımalarda özel düzenek kap ve araçlar ihtiyaç göstermektedir. Kara yolunda ise çok akslı özel araçlara sevk edilmektedir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği d. Operasyon Ağır yüklerin taşınmasında lojistik operasyonlarda elleçleme

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği d. Operasyon Ağır yüklerin taşınmasında lojistik operasyonlarda elleçleme noktasında söz konusu eşyaların yüklenip boşaltılması için yük kapasitesine uygun kaldırma aktarma araçlarının bulunması gerekmektedir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Operasyon aşamasında yardımcı bazı ekipmanlar aşağıda yer almaktadır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Operasyon aşamasında yardımcı bazı ekipmanlar aşağıda yer almaktadır. Ø Ø Ø Vinçler Kaydırma ve kriko sistemleri Döner tablolar Çelik destekler Tahta takozlar Halatlar

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Uluslararası nakliye ilgili bir süreçte, taşıma operasyonu Başlamadan

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Uluslararası nakliye ilgili bir süreçte, taşıma operasyonu Başlamadan önce geçilecek ülkelerden, resmi otoritelerde izin alınmalıdır. Uluslararası sözleşmeler kapsamında ağır nakliye araçları kendileri için tayin edilen güzergahların dışına çıkmamaktadır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Taşıma araçları ve Teknik Özellikler Karayolu taşımacılığında kırkayak

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Taşıma araçları ve Teknik Özellikler Karayolu taşımacılığında kırkayak diye tabir edilen dört dingil araç kullanılmaktadır. Araç özelliği ifade eden ve aks sayısını belirlerken, 6 x 4, 6 x 6, 8 x 4, 8 x 6, 8 x 8, 10 x 4, 10 x 6, ve 10 x 10 gibi bir çok seçenek vardır. Proje taşımacılığında yüke göre aracın seçilmesi çok önemlidir. Bu seçimde yanlış araç seçilmesi sakıncalıdır. İnsan, eşya, araç ve çevre emniyeti açısından bir değerlendirme yapılmalıdır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Ø Low-Bed araçlar Uluslararası ve yurt içi karayolu

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Ø Low-Bed araçlar Uluslararası ve yurt içi karayolu taşıma yönetmeliğine göre standartların dışında, normal kamyonlarla veya tırlarla taşınamayacak büyüklükte, uzunlukta, genişlikte veya tonajda olan yüklerin taşınmasını sağlayan yarı römorklara lowbed denir. Türkçeye alçak yatak olarak çevrilen lowbed, dorsedenilen taşıtların arkasındaki kasalarla ağır yüklerin taşınması mantığına dayanır. İnşaat makineleri, iş makineleri ve tanklar gibi araçlar ağır yük taşımacılığında yol stabilizasyonunu bozduklarından ve hız seviyeleri düşük olduklarından ağır yüklerin taşınmasında lowbed araçlar kullanılır

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Ø Lowbed araçları ile neler taşınır? § §

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Ø Lowbed araçları ile neler taşınır? § § § § Vinç malzemeleri, İnşaat ve iş makineleri, Tekneler ve yelkenliler, Rüzgar tribünleri, Boru hatları, Köprü kirişleri, Çelik kafes konstrüksiyonlar, Tekerli vinçler gibi ağır yükler lowbed nakliye ile taşınan başlıca yükler arasındadır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Ø Sekiz Akslı Modüler Treyler 16. 750 cm.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Ø Sekiz Akslı Modüler Treyler 16. 750 cm. boydan boyu uzunluğa sahip olan 2. 650 cm’ ye kadar yerden yüksekliği ayarlanabilmektedir. 3050 cm. yükseklikteki ürünlerin taşınmasına olanak vermektedir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Taşıma sırasında hasarın oluşmaması için

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Taşıma sırasında hasarın oluşmaması için yüklemeler lojistik firma yetkilisi nezaretinde yapılır. Lojistik firma yetkilileri yükleme yaparken şu konulara dikkat etmelidir: Ø Yüklenecek eşyanın doğru araca yüklenmesine, müşteriye sevk edilene kadar depo içinde özenle korunmasına ve etiketlendirilmesine dikkat edilmelidir. Ø Bir arada bulunması sakıncalı olan ürünler aynı araca yüklenmemelidir. Ø Yırtılmış veya hasar görmüş çuval, kâğıt torba, paket vb. eşyalar için gerekli durumlarda ambalaj değişikliğine gidilmeli veya hasarlı yerler onarılmalıdır. Ø Çuval ve paketler doğrudan aracın kasası ile temas etmemeli, altlarına teması engelleyecek cisimler konulmalı veya paletle yükleme yapılmalıdır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Paketler tek sıra hâlinde aracın

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Paketler tek sıra hâlinde aracın tabanına yüklendikten sonra, üzerine başka bir yükleme yapılacak ise, yükleme yapılmadan önce tabandaki paketlerin üzerine kontrplak veya strafor konulmalı ve bundan sonra yükleme yapılmalıdır. �Mümkün olduğunca ağır ambalajlı ürünler alt sıralara, hafif olanlar ise üste gelecek şekilde yükleme yapılmalıdır. Ø Plastik ambalajlar ile ahşap ambalajlar, ürünün müsaade edilen istif hadlerine göre üste konmalıdır. �Eşyaların yüklenmesinde ambalaj ağızlarının yukarıya gelmesine özenle dikkat edilmelidir. Ø Aracı yüklemeden önce isim ve miktar kontrolleri, diğer tüm eşya çeşitlerinde olduğu gibi yükleme sorumlusu tarafından yapılmalıdır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Teneke ambalajların yüklenmesinde sıralar arasına

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Teneke ambalajların yüklenmesinde sıralar arasına karton, kontrplak veya strafor konulmalı, ambalajların birbirine temas etmesi önlenmelidir. Ø Soğuktan etkilenebilecek eşyalar kış aylarında araç kasasının orta kısmına yüklenerek soğuğun etkisi en aza indirilmelidir. Ø Ürünlerin araç ya da konteyner içine yerleştirilmesi sırasında yükleme planına bağlı kalınmasına özen gösterilmelidir. Ø Ürünler ağırlık ve hacimlerine göre araç içine eşit ölçülerde yerleştirilmeli, böylece aracın daha güvenli ve daha süratli seyretmesi sağlanmalıdır.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Bazı eşyalar müşteri talepleri göz

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Bazı eşyalar müşteri talepleri göz önüne alınarak paletli olarak sevk edilmelidir. Ø Sevkiyat rotasına göre, öncelikli olarak müşterilere teslimi yapılacak ürünlerin yükleme sırasında ön bölümlere yerleştirilmesine dikkat edilmelidir. Teneke ambalajların yüklenmesinde sıralar arasına karton, kontrplak veya strafor konulmalı, ambalajların birbirine temas etmesi önlenmelidir. Ø Soğuktan etkilenebilecek eşyalar kış aylarında araç kasasının orta kısmına yüklenerek soğuğun etkisi en aza indirilmelidir

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Ürünlerin araç ya da konteyner

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Ürünlerin araç ya da konteyner içine yerleştirilmesi sırasında yükleme planına bağlı kalınmasına özen gösterilmelidir. Ø Ürünler ağırlık ve hacimlerine göre araç içine eşit ölçülerde yerleştirilmeli, böylece aracın daha güvenli ve daha süratli seyretmesi sağlanmalıdır. Ø Bazı eşyalar müşteri talepleri göz önüne alınarak paletli olarak sevk edilmelidir. Ø Sevkiyat rotasına göre, öncelikli olarak müşterilere teslimi yapılacak ürünlerin yükleme sırasında ön bölümlere yerleştirilmesine dikkat edilmelidir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Sevkiyatı yapılacak ürünlerin, ambalajlarının temizliğine,

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Sevkiyatı yapılacak ürünlerin, ambalajlarının temizliğine, etiketlerinin doğru ve yapışmış olmasına titizlikle dikkat edilmelidir. Ø Ürünlerin üstlerinin kapatılacağı brandanın temiz olmasına ve yırtık, delik gibi ürüne zarar verebilecek kusurunun olmamasına dikkat edilmelidir. Ø Aracın, eşyanın yüklenmesine uygunluğu kontrol edilmelidir. Treyler içinde toz, ıslaklık, tavanında delik ve yırtık olmamalıdır. Uygun olmayan araçlar, uygun olanları ile değiştirilmeli veya aksaklıkları giderilmelidir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Koli veya paletli yüklerde malların

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Yükleme Kuralları Ø Koli veya paletli yüklerde malların sürtünmesini ve çarpmasını önlemek amacıyla koli ve palet araları tel, ahşap malzeme veya kartonla sıkıştırılmalıdır. Ø Araç hacminden daha az miktardaki yükler için hava yastıkları kullanılmalıdır. Lojistik firma yüklemenin uygunluğunu denetlemeli, aksaklıkları düzelttirmelidir. Ø Yükleme kalifiye elemanlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje Lojistiğinde Diğer Önemli Unsurlar Ø Maliyet ve

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje Lojistiğinde Diğer Önemli Unsurlar Ø Maliyet ve Fiyatlandırma Taşına işini üstlenen firma planlama aşamasından sonra taşıma maliyetlerini tespit etmeli ve fiyatları belirlemelidir. Ø Eğitim Havaleli ve ağır yük taşıma operasyonlarında görev alacak sürücülerin de taşıma operasyonları ile ilgili eğitim almış ve konusunda uzman olmaları gerekmektedir.

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje Lojistiğinde Diğer Önemli Unsurlar Ø Risk ve

8. ünite Proje ve İnşaat Lojistiği Proje Lojistiğinde Diğer Önemli Unsurlar Ø Risk ve Emniyet Proje taşımalarında risk yönetimi planları, temel risk ve sorumluluk alanlarını belirler. Taşıma sırasında yöntem, araç ve insan kullanımından kaynaklanan kaza hasar ve kayıp tahminlerini yapmaktadır. Ø Sigorta Taşıma esnasında gerçekleşebilecek her türlü hasarda, tarafların sorumluluklarının açıkça ortaya konması ve hasarların karşılanabilmesi ise sigorta gerekli bir konudur.

Ünite 8 TEŞEKKÜRLER Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN

Ünite 8 TEŞEKKÜRLER Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN