DERS SEM Ne Zaman Nasl Ders Seimi Nedir

  • Slides: 28
Download presentation
DERS SEÇİMİ Ne Zaman? Nasıl?

DERS SEÇİMİ Ne Zaman? Nasıl?

Ders Seçimi Nedir? 11. sınıftan itibaren öğrenciler yerleşmeyi düşündükleri yüksek öğretim programını da baz

Ders Seçimi Nedir? 11. sınıftan itibaren öğrenciler yerleşmeyi düşündükleri yüksek öğretim programını da baz alarak gittikçe artan oranda seçmeli ders seçerek ortaöğretimlerini tamamlayacaklar.

Ders Seçimi Nedir? Anadolu Lisesi öğrencileri okuyacakları dersleri 11. Sınıfta ve 12. Sınıfta kendileri

Ders Seçimi Nedir? Anadolu Lisesi öğrencileri okuyacakları dersleri 11. Sınıfta ve 12. Sınıfta kendileri seçecekler. Bu seçim aynı eski sistemdeki alan seçimine benzeyecek fakat bu sistemde okullar alan seçtirip dersleri vermeyecekler; öğrenci seçtiği derslerin niteliğine göre alanını dolaylı olarak seçmiş olacak.

Ders Seçimi Derslerin seçimi ve buna yönelik açıklamalar ikinci dönemin ilk haftasında okul müdürlüğünce

Ders Seçimi Derslerin seçimi ve buna yönelik açıklamalar ikinci dönemin ilk haftasında okul müdürlüğünce öğrencilere duyurulur.

Ders Seçimi Ders seçimi okulun imkânlarına bağlı olarak veli, sınıf rehber öğretmeni ve rehberlik

Ders Seçimi Ders seçimi okulun imkânlarına bağlı olarak veli, sınıf rehber öğretmeni ve rehberlik öğretmeninin bilgisi dâhilinde öğrenci tarafından şubat ayı içinde yapılır, e-Okul sistemine işlenir ve Kitap Seçim Modülüne kitap ihtiyaç sayısı girilir. Grup oluşturulamadığı için açılamayan dersler okul yönetimince ilan edilir. Bu dersleri seçen öğrenciler tercihleri doğrultusunda açılan seçmeli derslere yönlendirilir. Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin dersleri, okul yönetimince belirlenir.

Ders Seçimi Seçmeli ders en az 10 öğrencinin talebi doğrultusunda öğretime açılır. Ders yılı

Ders Seçimi Seçmeli ders en az 10 öğrencinin talebi doğrultusunda öğretime açılır. Ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam edilir. Ortak derslerde ise sınıf bütünlüğü esastır. Özel öğretim kurumları ile resmî özel eğitim kurumları ve özel eğitim sınıflarında bu şartlar aranmaz.

Ders Seçimi Yeterli talebin olmamasından dolayı açılamayan seçimlik dersler millî eğitim müdürlüklerinin onayına bağlı

Ders Seçimi Yeterli talebin olmamasından dolayı açılamayan seçimlik dersler millî eğitim müdürlüklerinin onayına bağlı olarak merkezi bir okul/okullarda açılabilir ve farklı okul öğrencilerinin kayıtları okullarında kalmak üzere seçimlik dersleri bu okul/okullarda almaları sağlanabilir.

 Ders seçimi sisteminde öğrenim gören bir öğrencinin alanı olmadığından istediği üniversite bölümünü puanı

Ders seçimi sisteminde öğrenim gören bir öğrencinin alanı olmadığından istediği üniversite bölümünü puanı kırılmadan tercih edebilecek… TEK ŞART O bölümlerin istediği derslerden sınava girmek

Neden Ders Seçmeliyim? İstediğimiz bölümü kazanmak için bize hangi ders lazımsa kendimizi o yönde

Neden Ders Seçmeliyim? İstediğimiz bölümü kazanmak için bize hangi ders lazımsa kendimizi o yönde yetiştirmeliyiz. Yani 11. sınıftan itibaren o dersleri seçmeliyiz. Lise hayatımızda göreceğimiz derslerde uzmanlaşmalıyız.

Ders Seçmek İçin Ön Koşul Var Mı? 11. sınıfta görmek istediğiniz dersleri seçerken herhangi

Ders Seçmek İçin Ön Koşul Var Mı? 11. sınıfta görmek istediğiniz dersleri seçerken herhangi bir ön koşul istenmeyecek. Ama başarılı olup ve gelecekte de başarı gösterme olasılığının fazla olacağı derslerin seçilmesi bir üst öğrenim kurumuna yerleşme açısından yararlı olacaktır.

11. Sınıfta Hangi Dersler Var? ◦ Ortak Dersler ◦ Seçmeli Dersler

11. Sınıfta Hangi Dersler Var? ◦ Ortak Dersler ◦ Seçmeli Dersler

1 I. Sınıfta Hangi Dersler Var? Ortak Dersler, zorunlu alınması gereken derslerdir. (21 Saat)

1 I. Sınıfta Hangi Dersler Var? Ortak Dersler, zorunlu alınması gereken derslerdir. (21 Saat) Seçmeli Dersler, Girmek istediğiniz YKS sınavlarına göre seçebileceğiniz dersler ve genel kültür derslerini kapsar. (Matematik, Türk Dili ve Eebiyatı, Fizik, Tarih, Ekonomi vb. ) (18 Saat )

Ortak Dersler Her öğrencinin ortaöğretim kurumunu bitirinceye kadar aldığı, asgarî ortak bir genel kültür

Ortak Dersler Her öğrencinin ortaöğretim kurumunu bitirinceye kadar aldığı, asgarî ortak bir genel kültür veren, toplum sorunlarına duyarlı, yurdun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunma bilincini ve gücünü kazandırmayı amaçlayan ve yükseköğretim programlarına hazırlayan derslerdir.

Seçmeli Dersler Öğrencilerin hedefledikleri ve yöneldikleri alanda gelişmelerine veya ilgi ve istekleri doğrultusunda çeşitli

Seçmeli Dersler Öğrencilerin hedefledikleri ve yöneldikleri alanda gelişmelerine veya ilgi ve istekleri doğrultusunda çeşitli programlarda ilerlemelerine, kişisel yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlayan derslerdir.

ANADOLU LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DERSLER 9 10 11 12 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

ANADOLU LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DERSLER 9 10 11 12 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 5 5 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 2 2 2 2 - - MATEMATİK 6 6 - - FİZİK 2 2 - - KİMYA 2 2 - - BİYOLOJİ 2 2 - - FELSEFE - 2 2 - BİRİNCİ YABANCI DİL 4 4 İKİNCİ YABANCI DİL 2 2 BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR 2 2 GÖRSEL SANATLAR/MÜZİK 2 2 SAĞLIK BİLGİSİ VE TRAFİK KÜLTÜRÜ 1 - - - 34 35 21 19 O TARİH R T T. C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK A COĞRAFYA K D E R S L E R ORTAK DERS SAATİ TOPLAMI

DERSLER S E Ç M E L İ SEÇMELİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI (2)

DERSLER S E Ç M E L İ SEÇMELİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI (2) DİL VE ANLATIM 9 10 11 12 - - (3) (5) (1) (2) DİKSİYON VE HİTABET (1) OSMANLI TÜRKÇESİ (3) (2) SEÇMELİ TEMEL MATEMATİK (2) - - 2 2 SEÇMELİ MATEMATİK (2) - - 6 6 - - 4 4 (1) (2) SEÇMELİ FİZİK (2) D E SEÇMELİ KİMYA (2) MATEMATİ R K VE İLERİ BİYOLOJİ (2) S FEN L BİLİMLERİ ASTRONOMİ VE UZAY E BİLİMLERİ (1) R (1) (2) MATEMATİK TARİHİ VE UYGULAMALARI (3) - 2 2 2 FEN BİLİMLERİ TARİHİ VE UYGULAMALARI (3) - 3 3 3

DERSLER S E Ç M E Lİ D E R S L E R

DERSLER S E Ç M E Lİ D E R S L E R SOSYAL BİLİMLER 9 10 11 12 SEÇMELİ TARİH (1) - - (2) (4) TÜRK KÜLTÜR VE MEDENİYET TARİHİ (1) - - (2) (4) İSLAM KÜLTÜR VE MEDENİYETİ (1) 2 2 İSLAM BİLİM TARİHİ (1) - 2 2 2 ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ (1) - - - (2) (4) SEÇMELİ COĞRAFYA (2) - - (2) (4) PSİKOLOJİ (1) - - 2 2 SOSYOLOJİ (1) - - 2 2 MANTIK (1) - - 2 2 (1) (2) - - - (1) (1) İŞLETME (1) - - (2) EKONOMİ (1) - - (2) GİRİŞİMCİLİK (1) - - (1) YÖNETİM BİLİMİ (1) - - (2) ULUSLARARASI İLİŞKİLER (1) - - (2) BİLGİ KURAMI (1) DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI (1)

DERSLER S DİN, AHLAK VE E Ç DEĞERLER M E L İ 9 10

DERSLER S DİN, AHLAK VE E Ç DEĞERLER M E L İ 9 10 11 12 KUR’AN-I KERİM (4) (2) (2) PEYGAMBERİMİZİN HAYATI (4) (2) (2) TEMEL DİNİ BİLGİLER (2) (1) (2) SEÇMELİ BİRİNCİ YABANCI DİL (4) (2) (2) (4) (10) (2) (4) 2 2 SEÇMELİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR (4) (2) (2) SOSYAL ETKİNLİK (4) (1) (2) YABANCI SEÇMELİ İKİNCİ YABANCI DİL (4) DİLLER VE D EDEBİYATI E YABANCI DİLLER EDEBİYATI (1) R S L E R SPOR VE SOSYAL ETKİNLİK

DERSLER 9 10 11 12 SEÇMELİ GÖRSEL SANATLAR (4) S E Ç SEÇMELİ MÜZİK

DERSLER 9 10 11 12 SEÇMELİ GÖRSEL SANATLAR (4) S E Ç SEÇMELİ MÜZİK (4) GÜZEL M SANATLAR E SEÇMELİ SANAT TARİHİ (1) L İ 2 2 2 DRAMA (1) 1 1 BİLGİ SAYAR BİLİMİ (2) 2 2 PROJE HAZIRLAMA (1) (2) (1) (2) SEÇİLEBİLECEK DERS SAATİ SAYISI 5 4 18 20 REHBERLİK VE YÖNLENDİRME 1 1 TOPLAM DERS SAATİ 40 40 D E R S L E R BİLİŞİM

Hangi Dersleri Seçeyim? İstediğiniz mesleğe ve o mesleğe ait eğitimi alabileceğiniz üniversite bölümüne uygun

Hangi Dersleri Seçeyim? İstediğiniz mesleğe ve o mesleğe ait eğitimi alabileceğiniz üniversite bölümüne uygun YKS sınavlarına göre ders seçmelisiniz. Bu nedenle; ◦ İlgilerinizi, yeteneklerinizi keşfetmeli ◦ kendinizi tanımalısınız

HEDEF BELİRLEMELİSİNİZ Yeteneklerin ve ilgilerin farkına varma Kendine uygun mesleklerin belirlenmesi q Doktor olmak

HEDEF BELİRLEMELİSİNİZ Yeteneklerin ve ilgilerin farkına varma Kendine uygun mesleklerin belirlenmesi q Doktor olmak istiyorum q Mühendis olmak istiyorum q Öğretmen olmak istiyorum

Ders Seçme Nasıl Olmalıdır? Yönelme veya yönlendirmede, öğrencinin 10. sınıf ders başarıları, ilgi ve

Ders Seçme Nasıl Olmalıdır? Yönelme veya yönlendirmede, öğrencinin 10. sınıf ders başarıları, ilgi ve yetenekleri dikkate alınarak bunların doğrultusunda gelecekte gitmeyi planladığı meslekler için gerekli puan türünü temsil eden dersler olmalıdır.

Ders Seçimi Neden Önemlidir? Üniversite sınavları sonunda tercih etmeyi düşündüğümüz meslekleri kapsaması açısından önemlidir.

Ders Seçimi Neden Önemlidir? Üniversite sınavları sonunda tercih etmeyi düşündüğümüz meslekleri kapsaması açısından önemlidir. Zira gelecekte kendimizin istediği meslek için gerekli puan türünü içeren dersleri seçersek istediğimiz meslek için gerekli soruları cevaplamakta zorlanmayız.

Meslek Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir? ü Öğrencinin kendi özelliklerini tanıması, ( Yetenekleri, İlgileri,

Meslek Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir? ü Öğrencinin kendi özelliklerini tanıması, ( Yetenekleri, İlgileri, Değerleri, Beklentileri, Kişilik Özellikleri ) ü Mesleklerin özelliklerini tanıması, ü Kendi özellikleri ile, mesleklerin özellikleri arasındaki ortak noktaları bulması gereklidir.

Meslek seçmek hayat biçimi seçmek demektir çünkü: Birey, istekleri doğrultusunda bir meslek tercih yapmadığında,

Meslek seçmek hayat biçimi seçmek demektir çünkü: Birey, istekleri doğrultusunda bir meslek tercih yapmadığında, ne içinde bulunduğu meslekte yeteneklerini kullanıp başarılı olabilir ne de mutlu birey olarak mesleğini sürdürebilir.

Meslek seçiminde toplumumuza özgü, etkili olabilecek faktörler; Ø Anne–babaların beklentilerine uymak, Ø Beğenilen–sevilen kişilerin

Meslek seçiminde toplumumuza özgü, etkili olabilecek faktörler; Ø Anne–babaların beklentilerine uymak, Ø Beğenilen–sevilen kişilerin mesleklerine özenmek, Ø Günümüzde popüler olan mesleği edinmek, Ø Daha çok para kazanılan mesleği seçmek, Ø Toplum içinde sadece saygınlığı olan meslekleri seçmek, Ø Öğretmenlerin uygun gördüğü meslekleri seçmek,

Meslek seçiminde toplumumuza özgü, etkili olabilecek faktörler; Ø Üniversiteye girmeyi kolaylaştıran, düşük puanla yerleşilen

Meslek seçiminde toplumumuza özgü, etkili olabilecek faktörler; Ø Üniversiteye girmeyi kolaylaştıran, düşük puanla yerleşilen meslekleri seçmek, Ø Sevildiği sanılan meslekleri seçmek, (Sadece olumlu özellikleri tanınarak yanılgıyla seçmek) Ø Hayallerle geliştirilen idealdeki meslekleri seçmek, Ø İş bulması kolay olan meslekleri seçmek,

ERCAN ÖZASLAN REHBERLİK ÖĞRETMENİ

ERCAN ÖZASLAN REHBERLİK ÖĞRETMENİ