AYAT SAMA MAKSUD Menentukan ayat yang sama maksud

  • Slides: 28
Download presentation

AYAT SAMA MAKSUD Menentukan ayat yang sama maksud merupakan satu daripada aspek penggunaan bahasa

AYAT SAMA MAKSUD Menentukan ayat yang sama maksud merupakan satu daripada aspek penggunaan bahasa atau tatabahasa yang disoal dalam UPSR. Jumlah soalan yang ditanya adalah antara 2 soalan hingga 4 soalan.

PENCETUS IDEA KE ARAH MINDA BESTARI Murid-murid mesti pandai @ bijak menentukan pilihan jawapan.

PENCETUS IDEA KE ARAH MINDA BESTARI Murid-murid mesti pandai @ bijak menentukan pilihan jawapan. Ä Ayat yang sama maksudnya dengan soalan. Ä Ayat yang paling tepat/sesuai dengan solan yang ditanya.

LAMAN IDEA SBC AYAT SAMA MAKSUD

LAMAN IDEA SBC AYAT SAMA MAKSUD

Laman Idea Satu Selepas upacara perasmian sukan tahunan itu, Menteri Besar Perak menyampaikan ucapannya

Laman Idea Satu Selepas upacara perasmian sukan tahunan itu, Menteri Besar Perak menyampaikan ucapannya selepas upacara perasmian sukan tahunan itu.

Laman Idea Dua “Jangan lupa untuk menuliskan nama di kertas jawapan kamu, ” kata

Laman Idea Dua “Jangan lupa untuk menuliskan nama di kertas jawapan kamu, ” kata Cikgu Md. Ramli mengingatkan muridnya agar tidak lupa menuliskan nama di atas kertas jawapan.

Laman Idea Tiga Mohd Asri menyusun buku-buku cerita itu mengikut warna ke dalam rak

Laman Idea Tiga Mohd Asri menyusun buku-buku cerita itu mengikut warna ke dalam rak yang disediakan. Buku-buku cerita itu disusun mengikut warna oleh Mohd Asri ke dalam rak yang disediakan.

Laman Idea Empat “Apakah kamu akan turut serta dalam Projek Anak Angkat itu? ”

Laman Idea Empat “Apakah kamu akan turut serta dalam Projek Anak Angkat itu? ” tanya Balqis kepada Syafarina. Balqis bertanya kepada Syafarina sama ada dia akan turut serta atau tidak dalam Projek Anak Angkat itu.

Laman Idea Lima Polis itu bertanya, “Siapakah nama encik dan apakah nombor kad pengenalan

Laman Idea Lima Polis itu bertanya, “Siapakah nama encik dan apakah nombor kad pengenalan encik? ” Polis itu menahan saya dan bertanyakan nama saya dan nombor kad pengenalan saya.

PERKONGSIAN IDEA BESTARI 1 SOALAN 1 2 SOALAN 2 3 SOALAN 3 4 SOALAN

PERKONGSIAN IDEA BESTARI 1 SOALAN 1 2 SOALAN 2 3 SOALAN 3 4 SOALAN 4 5 SOALAN 5

S 0 A L A N 1 Biji benih disemai dahulu sebelum di tanam

S 0 A L A N 1 Biji benih disemai dahulu sebelum di tanam oleh Pak Ali. Biji benih itu disemai dan di. A tanam dahulu oleh Pak Ali menanam dahulu se. B belum menyemai biji benih itu. Pak Ali menyemai dahulu biji C benih sebelum menanamnya. Ditanam dahulu biji benih se. D belum disemai oleh Pak Ali.

S 0 A L A N 2 Dia berkata bahawa dia suka tinggal di

S 0 A L A N 2 Dia berkata bahawa dia suka tinggal di situ kerana tempat itu sunyi. Dia berkata, “Saya suka tinggal di A sini kerana tempat ini sunyi. ” Dia berkata, “Dia suka tinggal di B situ kerana tempat itu sunyi. ” Saya berkata, “Saya suka tinggal C di situ kerana tempat itu sunyi. ” Katanya, “Dia suka tinggal di sini D kerana tempat itu sunyi. ”

“Bukan saya yang mencuri buku Farah, ayah, ” kata Sufli. S 0 A L

“Bukan saya yang mencuri buku Farah, ayah, ” kata Sufli. S 0 A L A N A Sufli menafikan Farah yang mencuri buku ayahnya. B Sufli menjelaskan kepada ayahnya bahawa dia tidak mencuri buku Farah. C Sufli memberitahu ayahnya bahawa bukan Farah yang mencuri bukunya. D Sufli memberitahu ayahnya bahawa dia yang mencuri buku Farah. 3

S 0 A L A N 4 “Usahlah kau bersedih, nak, ” kata Mak

S 0 A L A N 4 “Usahlah kau bersedih, nak, ” kata Mak Onah kepada Firdaus. Mak Onah menasihati Firdaus A supaya jangan bersedih. Mak Onah meminta Firdaus su. B paya tidak bersedih. Firdaus dipujuk oleh Mak Onah C supaya jangan bersedih. Firdaus dilarang oleh Mak Onah D daripada bersedih.

S 0 A L A N 5 “Aduhai, malang sungguh nasib kanak-kanak ini!’” kata

S 0 A L A N 5 “Aduhai, malang sungguh nasib kanak-kanak ini!’” kata Oyah kepada Anis. A Oyah berasa nasibnya lebih baik daripada kanak-kanak itu. B Anis berasa nasibnya lebih cerah berbanding dengan kanak-kanak itu. C Oyah dan Anis berasa kasihan apabila melihat kanak-kanak itu. D Oyah berasa kasihan apabila mengenangkan nasib kanak-kanak itu.

BAGUS! 2 Ayat sama maksud JAWAPAN ANDA TEPAT 3 4 5 A

BAGUS! 2 Ayat sama maksud JAWAPAN ANDA TEPAT 3 4 5 A

SALAH ! 1 2 SILA CUBA LAGI 3 4 5

SALAH ! 1 2 SILA CUBA LAGI 3 4 5

SOALAN KLON UPSR AYAT SAMA MAKSUD Uji Minda, jawab Soalan 1 hingga Soalan 5.

SOALAN KLON UPSR AYAT SAMA MAKSUD Uji Minda, jawab Soalan 1 hingga Soalan 5. Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang bergaris.

Selamat mencuba

Selamat mencuba

SOALAN KLON UPSR 1 SOALAN 1 2 SOALAN 2 3 SOALAN 3 4 SOALAN

SOALAN KLON UPSR 1 SOALAN 1 2 SOALAN 2 3 SOALAN 3 4 SOALAN 4 5 SOALAN 5

S 0 A L A N 1 Layanannya yang baik menyebabkan banyak orang datang

S 0 A L A N 1 Layanannya yang baik menyebabkan banyak orang datang ke kedai Mak Munah. A Banyak orang melayan Mak Munah dengan baik di kedainya. B Mak Munah melayan orang yang datang ke kedainya dengan baik. C Banyak orang datang ke kedai Mak Munah kerana dia melayan mereka dengan baik. D Kedai Mak Munah banyak memberi layanan yang baik kepada orang.

S 0 A L A N 2 “Aduh, banyaknya kerja yang masih belum beres!”

S 0 A L A N 2 “Aduh, banyaknya kerja yang masih belum beres!” kata Sabree. A Sabree mengeluh kerana dia mempunyai banyak kerja yang belum dibereskan. B Sabree memberitahu bahawa kerjanya banyak belum beres. C Sabree menasihati saya supaya membereskan kerja. D Sabree mengeluh kerana kerja saya masih belum beres.

S 0 A L A N 3 Fendhi menjadi pendiam sejak kematian ibunya. Sejak

S 0 A L A N 3 Fendhi menjadi pendiam sejak kematian ibunya. Sejak kematian Fendhi, ibunya A menjadi pendiam. Fendhi kurang bercakap sejak B ibunya meninggal dunia. Fendhi membisu sejak mening. C galkan ibunya. Sejak meninggalkan ibu, Fendhi D tidak banyak bercakap lagi.

S 0 A L A N 4 Selepas pulang dari sekolah, dia membantu ibunya

S 0 A L A N 4 Selepas pulang dari sekolah, dia membantu ibunya di kedai runcit. Dia pulang dari sekolah selepas A membantu ibunya di kedai runcit. Dia pulang dari kedai runcit sele. B pas membantu ibunya di sekolah. Dia membantu ibunya di kedai run. C cit selepas pulang dari sekolah. Dia membantu ibunya di sekolah D selepas pulang dari kedai runcit.

S 0 A L A N 5 “Bagaimanakah awak menjaga basikal awak ini? ”

S 0 A L A N 5 “Bagaimanakah awak menjaga basikal awak ini? ” tanya Fadzil kepada Adib. A Adib bertanya kepada Fadzil tentang cara dia menjaga basikal. B Fadzil bertanya kepada Adib bagaimana awak menjaga basikal. C Adib meminta Fadzil mengajarnya cara-cara menjaga basikal. D Fadzil meminta Adib mengajarnya cara-cara menjaga basikal.

BAGUS! JAWAPAN ANDA TEPAT Ayat sama maksud 2 3 4 5 A

BAGUS! JAWAPAN ANDA TEPAT Ayat sama maksud 2 3 4 5 A

SALAH ! 1 2 SILAH ! CUBA LAGI 3 4 5

SALAH ! 1 2 SILAH ! CUBA LAGI 3 4 5

RENUNGAN IKTIBAR BERSAMA “Apa yang tersimpan di dalam hati seseorang itu akan terlihat juga

RENUNGAN IKTIBAR BERSAMA “Apa yang tersimpan di dalam hati seseorang itu akan terlihat juga dalam katanya ketika tersilap dan pada air mukanya. ”