Soru 1 Dnyann ilk lml kazas nerede oldu

  • Slides: 33
Download presentation
Soru 1 Dünyanın ilk ölümlü kazası nerede oldu ? A- Türkiye B- ABD C-

Soru 1 Dünyanın ilk ölümlü kazası nerede oldu ? A- Türkiye B- ABD C- İngiltere D- Hindistan l

Dünyanın ilk ölümlü trafik kazası l l 17 Ağustos 1896’da Londra’da meydana geldi. 6.

Dünyanın ilk ölümlü trafik kazası l l 17 Ağustos 1896’da Londra’da meydana geldi. 6. 4 km, Bridget Driscoll, 44, kadın. Görgü tanıkları: “Çok büyük bir hız yaptığı” tanımlamasında bulunmuşlardı.

Soru 2 İlk hız sınırı kaçtı? A- 40 km B- 35 km C- 32

Soru 2 İlk hız sınırı kaçtı? A- 40 km B- 35 km C- 32 km D- 27 km E- 24 km l

l İlk hız sınırlanması, 1901 yılında ABD’de uygulandı ve hız sınırı şehir içinde 24,

l İlk hız sınırlanması, 1901 yılında ABD’de uygulandı ve hız sınırı şehir içinde 24, şehir dışında ise 35 kilometre olarak belirlendi. l İlk trafik cezası, 24 kilometre olarak belirlenen hızı sınırını 25 kilometre süratle giderek ihlal eden sürücüye yazıldı.

Soru 3 Türkiye’de Emniyet kemeri ne zaman yasal olarak zorunlu oldu? A- 1980 B-

Soru 3 Türkiye’de Emniyet kemeri ne zaman yasal olarak zorunlu oldu? A- 1980 B- 1985 C- 1990 D- 1995 E - 2000 l

İlk emniyet kemeri 1930’da ABD’de bulundu, 1954 yılında yasalaştı, 1956 yılında ise zorunlu hale

İlk emniyet kemeri 1930’da ABD’de bulundu, 1954 yılında yasalaştı, 1956 yılında ise zorunlu hale getirildi. Türkiye’de ise 1995 yılında emniyet kemeri yasal zorunluluk haline getirildi

Soru 44 Saatte 50 kilometre süratle giden araçtaki 75 kilogramlık insanın ağırlığı, ne kadardır?

Soru 44 Saatte 50 kilometre süratle giden araçtaki 75 kilogramlık insanın ağırlığı, ne kadardır? A- 2500 kg B- 2250 kg C- 2000 kg D- 1500 kg E- 1250 kg

Soru 5 Saatte 30 kilometre ile giden araçta meydana gelen kazalarda ölüm ve yaralanma

Soru 5 Saatte 30 kilometre ile giden araçta meydana gelen kazalarda ölüm ve yaralanma riski yüzde kaçtır ? A- 5, 10 B- 10, 40 C- 15, 45 D- 20, 50 E- 30, 40

Ölüm ve yaralanma riski l Saatte 50 kilometre süratle giden araçtaki 75 kilogramlık insanın

Ölüm ve yaralanma riski l Saatte 50 kilometre süratle giden araçtaki 75 kilogramlık insanın ağırlığı, 2 bin 250 kilograma ulaşıyor. l Saatte 30 kilometre ile giden araçta meydana gelen kazalarda ölüm riski yüzde 10, yaralanma riski yüzde 40. l Saatte 50 kilometre süratle giden araçta meydana gelen kazalarda ölüm riski yüzde 30, yaralanma riski ise yüzde 100.

Geçme (Sollama) Kuralları Önümüzdeki bir aracı geçmek için; l Bu gerçekten bir gereklilik olmalıdır.

Geçme (Sollama) Kuralları Önümüzdeki bir aracı geçmek için; l Bu gerçekten bir gereklilik olmalıdır. l Hız sınırları aşılmamalıdır. l Sollama yapılan bir araç başka bir aracı sollamaya başlamış olmamalıdır. l Sollama yapan aracı bir başka araç sollamaya başlamış olmamalıdır. l Sollama bir tehlike yaratmamalı, geçilen aracı sıkıntıya sokmamalıdır. l İki yönlü yollarda sollama yapılacak şerit için yeterli görüş açısı olmalı ve karşıdan gelen olmamalı yada yeterli mesafe olmalıdır. l Sollamaya başlamadan önce mutlaka sinyal verilmelidir. l Sollama yapılacak araca takip mesafesinden daha fazla yaklaşılmamalıdır

Geçme (Sollama) Kuralları Sollamanın yapılmaması gerekli durumlar; l İki yönlü trafik akışı olan yollarda

Geçme (Sollama) Kuralları Sollamanın yapılmaması gerekli durumlar; l İki yönlü trafik akışı olan yollarda köprü ve tünellerde l Trafik işaretleri ile yasaklanmış her yerde l Yeterli görüş açısının olmadığı durumlarda l Sisli havalarda mecbur kalmadıkça l Kavşaklara yaklaşırken ve kavşaklarda, kavşağa şehir içerisinde 30 m şehir dışında ise 10 m mesafe kaldıktan sonra l Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken l Demiryolu geçitlerine yaklaşırken ve demiryolu geçitlerinin üzerinde sollama yapılmaz

Geçme (Sollama) Kuralları Geçme (Sollama) İşlemi için yapılması gerek Gerekenler; l Orta çizgiye yaklaşarak

Geçme (Sollama) Kuralları Geçme (Sollama) İşlemi için yapılması gerek Gerekenler; l Orta çizgiye yaklaşarak yolun tam olarak boş olduğuna emin olun l Eğer karşıdan bir araç geliyorsa arada yeterli mesafenin olduğuna emin olun, burada unutulmaması gereken karşıdaki aracında size doğru belli bir hızda hareket ediyor olmasıdır. Hiçbir şekilde riske girmeyin. l Aracınızın aynasından ve başınızı çevirerek arkanızı kontrol edin, sizi geçmek üzere olan bir araç varsa asla sollama yapmayın l Öndeki aracı korna veya sellektör ile uyararak sollama yapacağınızı belirtin l Sollamaya karar verdikten sonra hızınızı arttırarak kendi şeridinizden çıkın. Sol Sinyalinizi vererek çıkışınızı yapın. Hızınızı kesinlikle hız sınırları üzerinde arttırmayın. Şeritlere giriş ve çıkışlarda vites değiştirmeyin. l Yan aynanızda geçtiğiniz aracı tam olarak gördükten sonra sağ sinyalinizi verin ve kendi şeridinize tekrar girin.

Geçme (Sollama) Kuralları Gece Sürüşünde Sollama l Gece bir aracı geçmek istediğinizde, uzun huzmeli

Geçme (Sollama) Kuralları Gece Sürüşünde Sollama l Gece bir aracı geçmek istediğinizde, uzun huzmeli farlarınızın bu aracın arka tekerleklerini aydınlatmaya başlamadan kapatınız. Kısa farlarınızın bu aracın yine en fazla arka tekerleklerini aydınlatmasına izin veriniz. Bundan daha yakın bir mesafeye kadar yaklaşmayınız. l Solladığınız araçla yana ve far hizasına geldiğinizde uzunlarınızı tekrar yakınız. Arkadaki aracın kısa bir sürede olsa, farının etkisinde kalabileceğinizden geçiş noktasında, uzunlarınızı zaman geçirmeden yakınız. l Bir aracın sizi geçmeye başlaması durumunda ise, bu araçla yana gelinceye kadar uzunlarınızı yakmaya devam ediniz. Sizi geçmekte olan araç yanınıza geldiğinde kısa farlarınızı yakınız.

Geçme (Sollama) Kuralları l l l Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından

Geçme (Sollama) Kuralları l l l Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından yapılan ‘SOLLAMA ESNASINDA TAŞIT VE YOL İLE İLGİLİ FAKTÖRLERİN KARAR AĞACI YÖNTEMİYLE İRDELENMESİ’ çalışmasında sollama esnasında meydana gelen kafaya çarpışmada yol ve taşıt özellikleri incelenerek en etkili faktörler karar ağacı yöntemiyle irdelenmiştir. Matlap programı ile oluşturulan toplam 15625 verinin analizi sonucunda; Sollama yapacak taşıt ile karşıdan gelen taşıt arasındaki mesafenin birinci, hızların ise ikinci önemli faktör olduğu ortaya çıkmıştır. Ara mesafenin 50 -75 m arasında olması taşıt gücünün fazla, taşıt ağırlığının ve yol eğiminin az olması durumunda bile sollamaya olanak vermemektedir. Ara mesafenin artması ile birlikte sollama yapabilen taşıt sayısı artmakta ve hızlar etkili olmaktadır. Hızların yüksek değerlerinde ise taşıt gücü ön plana çıkmaktadır. Sürücüler önündeki taşıtı geçerken emniyetli bir geçme mesafesinin olup olmadığını değerlendirmeden hatalı sollama yaparak çarpışma şeklindeki kazaların %30 gibi büyük oranda çıkmasına ve maddi manevi kayıplar oluşmasına neden olmaktadırlar. Her ne kadar trafik güvenliği için ciddi bir çaba sarf edilse de ölümcül, yaralanmalı ve hasarlı kaza sayısı toplamı her geçen gün artmaktadır.

Gece Sürüşü l Gece kaza riski, gündüze oranla en az 2 -3 kat artmaktadır.

Gece Sürüşü l Gece kaza riski, gündüze oranla en az 2 -3 kat artmaktadır. l Hızın 110 km/saat ve üzerinde olması durumunda ise bu risk 6 kat artar. l Görme mesafeniz, geceleri sadece farlarınızın aydınlattığı alanla sınırlıdır. l Geceleri kısa farlarınız ortalama 25, uzun huzmeli farlarınız ise 100 m’lik alanı aydınlatır. l 90 km/h hızda normal şartlarda 72 m’de durabileceğinizi unutmayınız.

Gece Sürüşü Göz Kamaşması 1 l Araçların farları ve güneş ışığı sürücülerin gözlerini kamaştırır.

Gece Sürüşü Göz Kamaşması 1 l Araçların farları ve güneş ışığı sürücülerin gözlerini kamaştırır. l Göz kamaşması, yolu ve sürme şeridini görememenize neden olur. Geceleri araç sürerken gözlerinizin kamaşmasını önlemek için karşıdan gelen araçların farlarına bakmayın. l Uzunlarını söndürmeyen sürücüleri selektör yaparak uyarın. l Karayollarının her iki yönünde reflektif kenar taşları ile farlarınızın ışığını yansıtan şerit çizgileri bulunur. l Reflektif kenar taşları normal koşullarda 50’şer metre aralıklıdır. Bu mesafe viraj ve tepe üstleri gibi yerlerde daha da azalmaktadır. l Reflektif direklerin sağdakinde kırmızı, soldakinde beyaz renk yansır. Karşılaşmalarda göz kamaşmasını önlemek için banket çizgisine ya da …………………

Gece Sürüşü Göz Kamaşması 2 l l l Gündüz güneşe karşı araç kullanırken göz

Gece Sürüşü Göz Kamaşması 2 l l l Gündüz güneşe karşı araç kullanırken göz kamaşmasından korunmak için gözlük ve güneş siperliğini kullanınız. Uzun farlarınızı, karşılaştığınız araç sürücüsünün rahatsız olmadığı yakınlığa kadar kullanın. Göz kamaşmasına neden olabilecek yakınlığa ulaşınca farlarınızı kısa pozisyona alın. Tam karşılaşma anında tekrar araçla yana gelince uzunları yakın. Tepe üstlerine veya yakın ilerisi görünmeyen virajlara girerken uzunlarınızı yakmaya devam edin. Bir kaç kez selektör yapın. Ancak, hızınızı da kesinlikle azaltın. Acil durumlarda mutlaka tepe lambalarını kullanın.

Gece Sürüşünde Duraklama l Acil bir durumda arkadaki hastanın müdahalesinin yapılabilmesi için aracı durdurmanız

Gece Sürüşünde Duraklama l Acil bir durumda arkadaki hastanın müdahalesinin yapılabilmesi için aracı durdurmanız gerekebilir. l Böyle bir durumda öncelikle güvenli bir yer seçiniz. l Duracağınız yerin; viraj içleri, iniş veya çıkış, kavşak yakınları, demiryolu geçitleri gibi tehlikeli yerler olmamasına özen gösteriniz. l Her yönden gelen araç sürücülerinin rahatlıkla görebilecekleri yerler seçin. l Uzun ve kısa farlarınızı kapatın. l Dörtlü flaşörleri yakınız. Tepe lambasını uyarıcı olarak kullanabilirsiniz.

Yolda Görünmez Tehlike, Hayvanlar l l Özellikle şehirlerarası yollarda beklenmedik bir anda karşımıza çıkabilir.

Yolda Görünmez Tehlike, Hayvanlar l l Özellikle şehirlerarası yollarda beklenmedik bir anda karşımıza çıkabilir. Bir hayvana çarpmamak için fren yapmanıza rağmen duramayacağınıza karar verdiyseniz, frenden ayağınızı kaldırın. Böylece …………. Karayollarında hayvanların sık çıkabileceği bölümler trafik işaretleri ile belirtilmektedir.

Yolda Görünmez Tehlike, Hayvanlar Yabani hayvan çıkabilir uyarı işareti Evcil hayvan çıkabilir uyarı işareti

Yolda Görünmez Tehlike, Hayvanlar Yabani hayvan çıkabilir uyarı işareti Evcil hayvan çıkabilir uyarı işareti

Kavşaklar ve Geçiş Üstünlüğü 1 Kavşaklar araçların birbirleri ile en sık karşılaştıkları iki veya

Kavşaklar ve Geçiş Üstünlüğü 1 Kavşaklar araçların birbirleri ile en sık karşılaştıkları iki veya l l l daha fazla yolun birleştiği bölümlerdir. Kavşaklarda yasalarca ambulanslara sesli ve ışıklı uyarı cihazları kullanarak bir takım geçiş üstünlükleri verilmiştir. Üstünlüğün hız değil geçiş olduğu unutulmamalıdır. Her kavşakta mutlaka durulmalı, diğer araçların durduklarından emin olduktan sonra geçilmelidir. Kavşaklarda araçlar kadar yayalar da tehlikelidir. Bilindiği gibi kavşaklar kontrolsüz ve kontrollü kavşaklar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Kavşaklar ve Geçiş Üstünlüğü 2 l l Kontrollü kavşaklarda kontrol trafik ışıkları veya trafik

Kavşaklar ve Geçiş Üstünlüğü 2 l l Kontrollü kavşaklarda kontrol trafik ışıkları veya trafik memurları tarafından sağlanmaktadır. Kırmızı ışıklarda mutlaka durulmalı, daha sonra geçilmelidir. Gerçekten acil durumlar dışında, geçiş üstünlüğü kullanılmamalıdır. Kontrollü kavşaklar ile ilgili, dünyada acil araçlarda kullanılan yeni bir sistemde opticom sistemidir. Ülkemizde henüz kullanılmayan bu sistemde, trafik ışıklarında bulunan algılayıcılar yardımı ile acil araç sürücüsü kendisine kırmızı yanmakta olan trafik ışığını yeşile çevirebilmektedir. Duyulduğunda çok heyecan veren bu sistemin, trafiğin koordinasyonunu bozması, çabuk değişen trafik ışıklarını diğer sürücülerin algılayamaması ve acil araç sürücüsüne gereğinden fazla güven vermesi gibi dezavantajları bulunmaktadır.

Kavşaklar ve Geçiş Üstünlüğü 3 l l Geçiş üstünlüğünü kullanırken, diğer araçların, ambulansın uyarı

Kavşaklar ve Geçiş Üstünlüğü 3 l l Geçiş üstünlüğünü kullanırken, diğer araçların, ambulansın uyarı cihazlarını gördüğünden emin olunmalıdır. Kavşaklarda hem siren hem de tepe lamba birlikte kullanılmalıdır. Yüksek sesle müzik dinleyen sürücüler sirenleri duymayabilir. Acil olmayan durumlarda uyarı cihazları kullanılmamalıdır. Mümkün olduğunca polis eskordunda veya başka bir acil araç ile peşe kavşaklara girilmemelidir. Acil durumlar dışında acil araçların kavşaklardaki davranışı, diğer araçlardan farklı olmamalı geçiş üstünlüğü kurallarına uymalıdırlar.

Kavşaklar ve Geçiş Üstünlüğü 4 l l l Araçların kavşaklardaki davranışları Kontrollü kavşaklarda trafik

Kavşaklar ve Geçiş Üstünlüğü 4 l l l Araçların kavşaklardaki davranışları Kontrollü kavşaklarda trafik işaretleri takip edilmeli, eğer varsa trafik memurlarının komutlarına uyulmalıdır. Trafik ışıklarında dikkat edilmesi gereken önemli bir konu ise, sarı ışığın kimseye ait olmadığıdır. Hareket halinde araçlar yeşilden sarıya geçişte mutlaka durmalıdır. Kırmızıda bekleyen araç ise sarı yandığında hazırlıklarını tamamlamalı ve yeşil yanmadığı sürece hareket etmemelidir. Sarı ışıklar değerlendirilmesi gereken son an olarak görülmemelidir.

Kavşaklar ve Geçiş Üstünlüğü 5 Kontrolsüz kavşaklarda sürücülerin davranışları; l l l Tali yoldan

Kavşaklar ve Geçiş Üstünlüğü 5 Kontrolsüz kavşaklarda sürücülerin davranışları; l l l Tali yoldan ana yola çıkan sürücüler anayoldan gelen sürücülere yol vermek zorundadırlar. Dönel kavşağa girmek üzere olan araçlar dönel kavşaktaki araçlara yol vermek zorundadırlar. Kavşakta sağ tarafında araç bulunan sürücü beklemek zorundadır. Yada sürücüler kendilerine göre sağ taraftaki kavşak kolundan gelen sürücülere yol vermek zorundadırlar. Sola dönüş yapan sürücüler sağdan ve karşıdan gelen sürücülere yol vermek zorundadırlar. Dönüş sırasında sürücüler yaya geçidinden geçmekte olan sürücülere yol vermek zorundadırlar. Kesinlikle sürücülerin kavşak içerisinde durmaları, beklemeleri ve yolcu indirmeleri yasaktır.

Kavşaklar ve Geçiş Üstünlüğü 6 l l l Kavşaklarda en önemli kaza nedeni doğru

Kavşaklar ve Geçiş Üstünlüğü 6 l l l Kavşaklarda en önemli kaza nedeni doğru dönüşün yapılamamasıdır. Doğru dönüş için kavşaklara yaklaşırken mutlaka hız yavaşlatılmalı, dönüş doğru zaman ve doğru şeritten yapılmalıdır. Dönüş niyeti daha öncesinden sinyal verilerek diğer sürücülere mutlaka belirtilmelidir. Çok şeritli yollarda sürücü uygun şeride yerleşme işlemini şehir içi yollarda kavşaklara 30 metre şehir dışında ise, 150 metre kala dönüş işlemini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Bu sınırlardan sonra şerit değiştirilmemelidir. Kavşak uyarı işaretleri şehir içinde kavşaktan en az 30 metre şehir dışındada en az 150 metre öncesine konulmalıdır. Kavşaklarda dönüş kurallarına ve trafik ışık ve işaretlerine mutlaka uyulmalıdır.