ZAMRADIL Kendileri isim olmadklar halde ismin yerine kullanlan

  • Slides: 25
Download presentation

ZAMİR(ADIL) Kendileri isim olmadıkları halde ismin yerine kullanılan kelime ya da eklere zamir denir.

ZAMİR(ADIL) Kendileri isim olmadıkları halde ismin yerine kullanılan kelime ya da eklere zamir denir. Zamirler iki başlık altında incelenir: 1. Kelime halindeki zamirler 2. Ek halindeki zamirler a)Şahıs (kişi) zamirleri b)İşaret zamirleri c)Soru zamirleri ç)Belgisiz zamirler a)İlgi zamiri b)İyelik zamirleri

1. KELİME HALİNDEKİ ZAMİRLER A)ŞAHIS(KİŞİ) ZAMİRLERİ İnsan adları yerine kullanılan zamirlerdir. Ben, sen ,

1. KELİME HALİNDEKİ ZAMİRLER A)ŞAHIS(KİŞİ) ZAMİRLERİ İnsan adları yerine kullanılan zamirlerdir. Ben, sen , o , biz , siz , onlar , kendi. Ben –bana, sen-sana olabilir. ‘O, onlar’ diğer varlıklar için kullanılırsa işaret zamiri olur.

ÖRNEK O hemen postaya verilsin. (işaret zamiri) Onlar buraya gelsin. (kişi zamiri) Onlar çöpe

ÖRNEK O hemen postaya verilsin. (işaret zamiri) Onlar buraya gelsin. (kişi zamiri) Onlar çöpe atılsın. (işaret zamiri) Öğretmen ona çok kızdı. (işaret zamiri)

ÖRNEK Sizleri unutur muyuz hiç ? Bizleri hiç hesaba katmıyorsunuz. CÜMLE KURALIM

ÖRNEK Sizleri unutur muyuz hiç ? Bizleri hiç hesaba katmıyorsunuz. CÜMLE KURALIM

KENDİ Ben , sen, o, biz, siz , onlar kişi zamirlerinin yerine kullanılır. İsimler

KENDİ Ben , sen, o, biz, siz , onlar kişi zamirlerinin yerine kullanılır. İsimler gibi çekimlenir. Kendim, kendin , kendisi, kendimiz, kendiniz , kendileri. ÖRNEK Kendim yaptım. (Ben yaptım )

Şahıs zamirleri Ben, beni , bana, benden, bizi , bize, bizden, Kendi. O, onu,

Şahıs zamirleri Ben, beni , bana, benden, bizi , bize, bizden, Kendi. O, onu, ondan , Ondan. Kendim, kendin, kendi Sen, seni, sana, senden, sizi, size, sizde, Sizden. Onlar, onları , onlara , Onlarda, onlardan.

B)İŞARET (GÖSTERME) ZAMİRLERİ Varlıkları göstererek onların adlarının yerini tutan sözcüklerdir. Bu, şu , o,

B)İŞARET (GÖSTERME) ZAMİRLERİ Varlıkları göstererek onların adlarının yerini tutan sözcüklerdir. Bu, şu , o, bunlar, şunlar, onlar, bura, şura, ora buralar, şuralar, oralar. Öteki , beriki zamirleri de işaret zamiri sayılır. Bu kitap senin , öteki benim. (işaret sıfatı) (işaret zamiri)

NOT: ‘O, onlar’ hem işaret hem kişi zamiri olarak kullanılır. Örnek: O, bizi değil

NOT: ‘O, onlar’ hem işaret hem kişi zamiri olarak kullanılır. Örnek: O, bizi değil onları çağırdı. (kişi zamiri) O onların arasına değil şunların arasına konacak. (işaret zamiri ) Burayı çok sevdim. (işaret zamiri ) Bu ev bizimdir. (işaret sıfatı )

Böyle, şöyle , sözcükleri sıfat ya da zarf göreviyle kullanılabilen biçimi nitelik anlamlı sözcüklerdir.

Böyle, şöyle , sözcükleri sıfat ya da zarf göreviyle kullanılabilen biçimi nitelik anlamlı sözcüklerdir. Örnek Böyle adam görmedim. (sıfat ) Bu rüzgar hep böyle esmeyecek. (zarf ) Bu sözcüklerin ‘böylesi , öylesi, şöylesi “ biçimi işaret zamiri sayılmaktadır. Böylesini düşünmemiştim. (işaret zamiri)

C) BELGİSİZ ZAMİRLER Hangi adların yerini tuttukları açıkça belli olmayan zamirlerdir. Bazısı , bazıları,

C) BELGİSİZ ZAMİRLER Hangi adların yerini tuttukları açıkça belli olmayan zamirlerdir. Bazısı , bazıları, kimileri, kimisi , birileri, birisi , başkası , başkaları , birçoğu , birçokları , birkaçı , hiçbiri, herkes , çoğu , hepsi , birazı, birtakımı , her biri , herhangi biri. ÖRNEK Ötekine berikine kanma.

Örnek Ona buna aldırma Kapımı kimseler açmadı. Beni kimse anlamıyor. “Kimse”bilinen biri olursa isim

Örnek Ona buna aldırma Kapımı kimseler açmadı. Beni kimse anlamıyor. “Kimse”bilinen biri olursa isim , hiç kimse anlamında kullanılırsa “kimse” kelimesi zamir olur. İçeride oturan kimse neyin oluyor. (isim)

D) SORU ZAMİRLERİ Adların yerini tutan soru anlamlı sözcüklerdir. Kim , kimler , neler

D) SORU ZAMİRLERİ Adların yerini tutan soru anlamlı sözcüklerdir. Kim , kimler , neler , nere , kaçımız , hangisi , hangileri, hangimiz , nereyi, nereden. Bu soru zamirleri isim çekim ekleri almış biçimleriyle de soru zamiri olarak kullanılabilirler. Kim , kimi , kime , kimden , kimin , kimler. . .

Soru zamirlerinin cevabı ya addır ya da yine zamirdir. ÖRNEK Beni kim arıyor? –Ahmet

Soru zamirlerinin cevabı ya addır ya da yine zamirdir. ÖRNEK Beni kim arıyor? –Ahmet Bey (ad) Siz kimi arıyorsunuz ? -sizi arıyorum (zamir) Kimin yazısı güzel? -Benim yazım güzel(zamir)

2. EK HALİNDEKİ ZAMİRLER a)İyelik Zamirleri İsme eklenerek o varlığın ya da kavramın kime

2. EK HALİNDEKİ ZAMİRLER a)İyelik Zamirleri İsme eklenerek o varlığın ya da kavramın kime ait olduğunu belirten eklerdir. İYELİK EKLERİ ALMIŞ KELİMELER İSMİN NOT HALLERİNE GİREBİLİRLER. Ev-i(n)i, evine, evinden vb. Kalem~im kalem~imiz Kalem~in kalem~iniz Kalem~i kalem~leri

b)İlgi Zamiri “ki” • Adların yerini tutan “ki” ekine ilgi zamiri denir. • Bu

b)İlgi Zamiri “ki” • Adların yerini tutan “ki” ekine ilgi zamiri denir. • Bu ek hem bir adın yerini tutar, hem de yerini tuttuğu varlığın kiminle ilgili olduğunu belirtir. • Kelimeye bitişik yazılır • Büyük ünlü uyumuna uymaz. • ÖRNEK: • Seninki yanlış çıktı. (zamir) • Sendeki mantık kimsede yok. (sıfat) • Benimki bir garip kaldı onca düşüncenin arasında. (zamir)

Yapılarına Göre Zamirler 1)Basit Zamirler 2)Bileşik Zamirler 3)Öbekleşmiş Zamirler 4)Ek Biçimli Zamirler

Yapılarına Göre Zamirler 1)Basit Zamirler 2)Bileşik Zamirler 3)Öbekleşmiş Zamirler 4)Ek Biçimli Zamirler

1. Basit Zamirler • Asıl basit zamirler ben, sen, o, biz, siz, bu, şu,

1. Basit Zamirler • Asıl basit zamirler ben, sen, o, biz, siz, bu, şu, ne. . . gibi genellikle tek heceli kelimelerdir. • İyelik eki alan zamirler de basit zamirlerdir. Çünkü iyelik ekleri sözcüğün kök özelliğini ortadan kaldırmaz. • ÖRNEĞİN; • Birisi, hangisi, kaçı, hepsi, başkası. . .

2. Bileşik Zamirler Birden çok sözcüğün birleşmesiyle oluşan zamirlerdir. • ÖRNEĞİN; • Birçoğu, birkaçı,

2. Bileşik Zamirler Birden çok sözcüğün birleşmesiyle oluşan zamirlerdir. • ÖRNEĞİN; • Birçoğu, birkaçı, hiçbiri, birtakımı. . .

3)Öbekleşmiş Zamirler İkileme yoluyla ya da başka yollarla oluşan ve genellikle belgisizlik anlamı taşıyan

3)Öbekleşmiş Zamirler İkileme yoluyla ya da başka yollarla oluşan ve genellikle belgisizlik anlamı taşıyan zamirlerdir. ÿ ÖRNEĞİN; ÿ Öteki, beriki, bu, şu, buradan, şuradan, herhangi biri, ne kadar, falan filan. . .

T O N ik ş i t i b r e r l i

T O N ik ş i t i b r e r l i r i m a m z a z k i ş ş i Birle Öbekleşm in. ğ r e ı. l b z ı ö z a a e m y l v ı r n ı l a ı l z l a u y k ı l r ü g ay r i v a d n ı aras

4)Ek Biçimli Zamirler ÿİlgi zamiri “ki” ve iyelik ekleri –m, -n, -i adların yerini

4)Ek Biçimli Zamirler ÿİlgi zamiri “ki” ve iyelik ekleri –m, -n, -i adların yerini tutarak görevli sözcük değeri kazanmış zamirlerdir.

HİÇ BİTMEYECEK SANDIM’’’

HİÇ BİTMEYECEK SANDIM’’’