PROIECT CHIMIE Realizat de Grosar Larisa Pinzari Maria

  • Slides: 22
Download presentation
PROIECT CHIMIE Realizat de: Grosar Larisa Pinzari Maria Clasa a-XI-a D Profesor coordonator: STRUNGARIU

PROIECT CHIMIE Realizat de: Grosar Larisa Pinzari Maria Clasa a-XI-a D Profesor coordonator: STRUNGARIU AURELIA

CUPRINS • FENOLUL SI IMPORTANTA SA IN SINTEZA MEDICAMENTELOR • ALCOOLII COMBUSTIBILUL VIITORULUI

CUPRINS • FENOLUL SI IMPORTANTA SA IN SINTEZA MEDICAMENTELOR • ALCOOLII COMBUSTIBILUL VIITORULUI

FENOLUL SI IMPORTANTA SA IN SINTEZA MEDICAMENTELOR • Fenolii sunt compusi hidroxilici la care

FENOLUL SI IMPORTANTA SA IN SINTEZA MEDICAMENTELOR • Fenolii sunt compusi hidroxilici la care grupa functionala hidroxil(OH)este legata de nucleul aromatic. OBTINEREA FENOLULUI ►Cantitati importante de fenoli, crezoli si xilenoli se separa din gudroanele rezultate la distilarea uscata a carbunilor. Frictiunea de ulei mediu ce contine fenoli se trateaza cu hidroxizi alcalini pentru separarea fenolilor de hidrocarburi.

 ULEI MEDIU │→fenoli Na. OH H+ │→crezoli ▬▬►Fenolat de sodiu ▬►Fenoli │→toluidina Crezolat

ULEI MEDIU │→fenoli Na. OH H+ │→crezoli ▬▬►Fenolat de sodiu ▬►Fenoli │→toluidina Crezolat de sodiu crezoli │→naftalina ►Una dintre metodele industriale cele mai utilizate pentru obtinerea fenolului consta in autooxidarea izopropilbenzenului(cumenului)obtinut prin alchilarea benzenuluicu propena(metoda petrochi- mica). Numerosi fenoli se gasesc in natura in plante fiind adesea constituentii carora li se datoreaza mirosul puternic al acestora.

Utilizare • Sir Joseph Lister folosește pentru prima oară fenolul în anul 1865 ca

Utilizare • Sir Joseph Lister folosește pentru prima oară fenolul în anul 1865 ca antiseptic la dezinfecția rănilor, din cauza caracterului iritant a fost înlocuit în chirurgie de alte antiseptice. Fenolul are un efect caustic asupra membranei celulei nervoase. Din cauza efectului bactericid se folosea ca dezinfectant, fiind folosit și la cultivarea plantelor producătoare de droguri ca ierbicid. Fenolul mai este folosit la producerea rășinilor artificiale ca bachelita care este un policondensat al fenolului și formaldehidei. In timpul celui de al doilea război mondial, prizonerii erau omorâți în lagărele germane cu injecții intracardiace cu fenol. In tehnica microscopică se folosește de asemenea formolul sau la conservarea organelor în anatomia patolgică. La construcțiile de lemn se folosește adezivul format din fenol-rezorcină-formaldehidă.

Proprietăti • Fenolul este de fapt un benzol la care s-a substituit o grupare

Proprietăti • Fenolul este de fapt un benzol la care s-a substituit o grupare hidroxilică, de acea are un caracter ușor acid. El are punctul de topire de ca 41 °C și punctul de fiebere de 182 °C. La temperatura camerei apare sub formă de cristale incolore care prin oxidare sau impurități pot avea o culoare roz până la roșu brun. Fenolul are un miros înțepător caracterisic aromat. In contrast cu alcoolii aromatici fenolii nu au caracter nucleofil de substituție, fiind ușor electronofil în poziția „para”, fenolul este de ca 1000 de ori mai activ ca benzolul.

 • Fenolii sunt utilizati pentru producerea substantelor plastice policarbonate( sticle, cd-uri, casti), produse

• Fenolii sunt utilizati pentru producerea substantelor plastice policarbonate( sticle, cd-uri, casti), produse pentru igiena personala si a casei si a cosmeticilor. Sunt utilizati pentru fabricarea hartiei, lichidele antigel si lacurilor. Fenolul - materiale plastice (relon, bachelita), industria medicamentelor, antidaunatori, industria colorantilor si a parfumurilor. Crezolii - materiale plastice de tipul bachelitelor, industria explozivilor Naftolii-industria colorantilor Hidrochinona - tehnica fotografica, industria colorantilor Pirogarol - dozarea oxigenului din amestecuri de gaze, revelator fotografic

Utilizarea in tratamente de reintinerire a pielii • Peelingul chimic este o tehnica neinvaziva

Utilizarea in tratamente de reintinerire a pielii • Peelingul chimic este o tehnica neinvaziva ( nechirurgical) pentru a restaura o fata ridata , patata sau distrusa de soare, utilizand o solutie chimica care va indeparta straturile superficiale pielii. Noile celule ce se formeaza in timpul procesului de vindecare produc o suprafata a pielii mai neteda, mai intinsa, si cu aspect mai tanar. Peelingul chimic poate fi utilizat pe toata fata sau in regiuni specifice, cum ar fi fruntea sau aria dinjurul gurii. Nu trebuie considerat un substitut pentru un lifting facial - nu elimina pielea lasata si in exces - dar multi oameni pot beneficia de ambele proceduri. Exista doua tipuri de solutii chimice utilizate in peeling: fenol si acid tricloracetic. • Peeling-ul cu fenol se utilizeaza pentru a trata riduri fine faciale, pete ale pielii cauzate de sarcina, anticonceptionale, boli virale, expunerea la soare, alte forme de distructii cronice ale pielii cauzate de soare incluzand si afectiuni precanceroase ale pielii.

 • Pentru ca pateaza ariile tratate ale pielii fenolul este utilizat pentru peeling-ul

• Pentru ca pateaza ariile tratate ale pielii fenolul este utilizat pentru peeling-ul intregii fete sau poate fi folosit pe arii limitate ale fetei pe o piele unde contrastul cu ariile netratate sa nu fie atat de evident. Fenolul este utilizat exclusiv la fata. Daca se utilizeaza la gat sau in alta parte a corpului pate cauza cicatrici. • Fenolii sunt compusi cu abilitati anti-inflamatorii, anti-oxidante si anti-coagulante, si potrivit cercetatorilor spanioli, reprezinta cheia pentru reducerea riscului atacurilor de inima. Cantitati mari de fenoli se gasesc in uleiurile virgine si extravirgine de masline. Se pare ca in spatele efectelor miraculoase ale uleiurile de masline se afla o concentratie ridicata a moleculelor de oxid nitric, al caror rol este sa dilate vasele de sange, si un nivel redus de tensiune rezultat in urma oxidarii.

 • Fenolii (derivati hidroxilati ai hidrocarburilor benzenice, cu gruparea OH legata direct de

• Fenolii (derivati hidroxilati ai hidrocarburilor benzenice, cu gruparea OH legata direct de nucleu) apar in apele reziduale de la distilarea carbunilor si a gudroanelor, din cocserii, din industria petrochimica. Afecteaza calitatile organoleptice ale apei cu toate filtrele de purificare (dau gust de clor cauzat de produsii clor-fenol rezultati din substituirea lesnicioasa a atomilor O cu Cl) si viata acvatica. Purificarea specifica recurge la procedee de tratare cu recuperarea fenolilor prin metode chimice sau cu distrugerea lor prin metode biologice (namol activ fenol- oxidant). • Este toxic, în contact cu pielea produce arsuri. Se foloseşte în cantităţi mari la obţinerea fenoplastelor (prin condensare cu aldehidă formică), a policaprolactamei a unor coloranţi şi medicamente (acid acetil salicilic).

STIATI CA…. ? …fenolul a fost descoperit in 1834, cand a fost izolat di

STIATI CA…. ? …fenolul a fost descoperit in 1834, cand a fost izolat di gudronul de carbune. A fost numit acid carbolic-nume inca utilizat uneori pentru fenolul lichid ce contine 5% apa. Incepand cu 1841 se numeste fenol. …. unii derivati ai fenolului ii utilizezi ca arome? De exemplu: • vanilina • eugenolul • timolul

ALCOOLII-COMBUSTIBILUL VIITORULUI • În chimie, alcool este orice compus organic hidroxilici cu grupă funcțională

ALCOOLII-COMBUSTIBILUL VIITORULUI • În chimie, alcool este orice compus organic hidroxilici cu grupă funcțională hidroxil (-OH) care este legata de un atom de corbon saturat, in starea de hibridizare sp³. Grupa hidroxil poate fi legata de o catena saturata, din partea saturata a catenei unei alchene, sau de catena laterala a unei hidrocarburi aromatice. Formula generală pentru un alcool simplu, aciclic, este Cn. H 2 n+1 OH. • În limbajul curent, termenul de alcool se referă aproape întotdeauna la etanol, cunoscut și ca alcool de cereale, și deseori la orice băutură care conține etanol (vezi băutură alcoolică). Acest sens stă la baza termenului de alcoolism (dependență de alcool). Reținerea de a nu consuma alccol (abstinență), iar legea din SUA din anii 1900 de interzicere a consumului de alcool (prohibiție). Ca medicament, etanolul este cunoscut ca având un efect depresiv, care scade acuitatea reflexelor sistemului nervos central. Alte forme de alcool sunt de obicei denumite cu un adjectiv de rigoare, precum alcool

 • Astfel se poate spune că alcoolii sunt derivați ai apei, cu o

• Astfel se poate spune că alcoolii sunt derivați ai apei, cu o grupare alchil înlocuind un hidrogen. Dacă o grupare aril este prezentă în locul uneia alchil, compusul se numește fenol. De asemenea, dacă grupa hidroxil este legată de un carbon hibridizat sp 2 dintr-o grupă alchenil, compusul de numește enol. Oxigenul dintr-un alcool face un unghi de aproximativ 109° (c. f. 104, 5° în apă) și două perechi de electroni libere. Legătura O-H din metanol (CH 3 OH) are o lungime de aproximativ 96 picometri.

OBTINEREA ALCOOLILOR • Alcoolii se gasesc in natura in multe plante(mentolul-in uleiul de menta;

OBTINEREA ALCOOLILOR • Alcoolii se gasesc in natura in multe plante(mentolul-in uleiul de menta; linalolul si geraniolul-in uleiul de trandafir), precum si in organismele animale(colesterol); vitamina A este tot un alcool. Adesea, alcoolii din natura sunt asociati cu alte functiuni organice. • Alcoolii sunt obtinuti atat prin metode generale de preparare, cat si prin metode specifice pentru termenii cu utilizari practice deosebite. • O metoda mai veche pentru obtinerea metanolului si mai putin utilizata in prezent, consta in distilarea uscata a lemnului(900◦C -1000◦C, in absenta aerului). In produsul lichid ce rezulta in acest proces(alaturi de carbunele de lemn si amestecul gazos), metanolul se afla in procent de aproximativ 1 -2%.

Utilizări • Alcoolii sunt folositi la scară largă în industrie si stiintă, drept reactanti,

Utilizări • Alcoolii sunt folositi la scară largă în industrie si stiintă, drept reactanti, solventi combustibili. Etanolul si metanolul pot arde creând mai putine substante nocive decât benzina sau motorina. Datorită toxicitătii scăzute si capacitătii de a dizolva substante nepolare, etanolul este folosit deseori ca solvent în medicamente, parfumuri si esente vegetale, precum vanilia. În sinteza organică, alcoolii apar deseori ca intermediari adaptabili. • Etanolul este, de asemenea, folosit frecvent în băuturi după fermentatie pentru a evidentia aromele sau pentru a induce intoxicarea euforică numită "betie". Utilizarea etanolului pentru acest scop este interzisă în unele jurisdictii. În asemenea cazuri de consum, alcoolul este un drog psihoactiv, cu un potential imediat de supradoză, otrăvire și dependență

 • Alcoolismul a devenit una dintre cele mai comune cauze de dependentă (poate

• Alcoolismul a devenit una dintre cele mai comune cauze de dependentă (poate după cafeină) din lume. Dependenta fiziologică cauzată de alcoolism înseamnă că persoana dependentă trece prin sevraj (sub forma unei dureri de cap cunoscută ca "mahmureală, " unei anxietăți crescute, știută ca "friguri" si oboseală sau probleme cu somnul) la încetarea sau descresterea folosirii. • Metanolul este produs prin reactia monoxidului de carbon cu hidrogenul. Aceste doua substante sunt obtinute industrial din metan (gaz natural) si apa. Amandoua reactiile se realizeaza in conditii speciale de presiune si temperatura, in prezenta de catalizator. • Un alt alcool important din punct de vedere industrial este alcoolul izopropilic. El este un produs secundar al industriei petrolului, folosit ca solvent. • Alcoolii se folosesc ca produsi intermediari, in sinteze in chimia organica. Tot aceste substante chimice se folosesc la curatarea produselor petroliere din combustibili, in special in Brazilia.

Combustibilul viitorului creste pe camp • E vorba de porumb, rapita sau alte materii

Combustibilul viitorului creste pe camp • E vorba de porumb, rapita sau alte materii prime ramase in urma prelucrarii produselor agricole. Bioetanolul, caci despre el este vorba, poate deveni o sursa de energie ieftina, ecologica si cu bataie lunga. FURAJELE SALVEAZA PLANETA • Nu este o exprimare peiorativa, ci este o realitate si una pozitiva. Biocombustibilii fac parte din strategia europeana de reducere atat a dependentei de resursele traditionale, cat si asupra mediului. • Bioetanolul are o cifra octanica mai mare decat benzina, adica va avea o ardere mai eficienta, deci emisii de dioxid de carbon mai reduse decat in cazul motoarelor care functioneaza doar cu benzina. Evident, exista si unele dezavantaje: puterea energetica per litru in cazul bioetanolului e mai mica (34%), adica este nevoie de mai mult combustibil pentru acelasi numar de kilometri.

 • Ca sa poata fi folosit cu o eficienta mare, bioetanolul trebuie utilizat

• Ca sa poata fi folosit cu o eficienta mare, bioetanolul trebuie utilizat in cazul masinilor care au un motor special proiectat pentru a functiona cu acest tip de combustibil. In acest moment, mai multi producatori de masini si-au anuntat intentiile de a crea autovehicule care sa functioneze cu bioetanol. Scania este unul din pionierii din domeniu si a realizat deja autobuze si camioane care ruleaza cu acest nou combustibil. Bentley si-a propus ca, pana in 2012, toate modelele sa poata fi alimentate cu biocombustibili. • Uniunea Europeana isi doreste ca bioetanolul sa devina o alternative viabila incepand din 2020, adoptarea pe scara larga a acestui tip de combustibil in toate statele membre fiind cuprinsa in foaia de parcurs legata de eficienta energetica.

Romania a acordat si ea un rol important in ultimii ani culturilor destinate producerii

Romania a acordat si ea un rol important in ultimii ani culturilor destinate producerii de biodiesel si bioetanol: rapita, plante oleaginoase, porumb. In acest sens, pe plan local, la nivelul Ministerului Agriculturii sunt promovate investitiile straine si nationale in industria producatoare de astfel de combustibili, aceasta masura fiind in acord cu strategia de la Kyoto.

 • Pentru combustibilii traditionali exista alternative care sunt mult mai prietenoase cu mediului.

• Pentru combustibilii traditionali exista alternative care sunt mult mai prietenoase cu mediului. In ultimul timp, este folosit tot mai des etanolul produs din porumb si alte recolte si din diferite deseuri organice. In momentul de fata, procentul de etanol folosit este destul de mic fata de cel al altor combustibili. Exista chiar si obiectii ale unor oameni de stiinta care estimeaza ca se consuma mai multa energie producand etanolul din porumb decat cantitatea de energie pe care acesta contine. Cu toate acestea, noi tehnologii sunt dezvoltate si testate in fiecare zi pentru a transforma celuloza - material dur ce determina structura plantelor - in etanol. Aceste tehnologii sunt binevenite pentru ca permit folosirea mai multor materii prime, cum sunt aschiile de lemn, taratele de porumb, paiele de grau. In acest mod, se imbunatateste eficienta unei unitati de energie produse fata de energia comsumata.

 • Cea mai mare problema a acestui context o constituie dezvoltarea tehnologica si

• Cea mai mare problema a acestui context o constituie dezvoltarea tehnologica si a infrastructurilor din ferme, uzine de procesare etc. Riscul este considerabil si in cazul utilizarii spatiului necesar. Cu cat este folosit mai mult teren pentru a creste plantele necesare producerii etanolului, cu atat va ramane mai putin spatiu pentru cultivarea alimentelor. In acest sens, aceiasi oameni de stiinta care nu sunt de acord cu aceasta metoda alternativa de energie sustin ca utilizarea constanta a etanolului poate sa duca la cresterea preturilor pentru alimente. Chiar si in aceste conditii, etanolul este considerat un element important in evolutia viitorului nostru energetic.

STIATI CA. . ? • . . . tarile cu pamanturi disponibile pentru cresterea

STIATI CA. . ? • . . . tarile cu pamanturi disponibile pentru cresterea recoltelor ce asigura zaharul sau amidonul necesar fermentatiei si care beneficiaza de mult soare pentru coacerea recoltelor sunt interesate in folosirea etanolului ca si combustibil. . ?