MESLEK GELM HAZIRLAYAN CANAN LL n SALII VE

  • Slides: 16
Download presentation
MESLEKİ GELİŞİM HAZIRLAYAN: CANAN ÇÖLLÜ

MESLEKİ GELİŞİM HAZIRLAYAN: CANAN ÇÖLLÜ

n İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MODÜLÜ n ÖĞRENME FAALİYETİ 1

n İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MODÜLÜ n ÖĞRENME FAALİYETİ 1

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1 - İş Yerlerinde Sağlık ve Güvenliği Tehdit eden Unsurlar

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1 - İş Yerlerinde Sağlık ve Güvenliği Tehdit eden Unsurlar ve Bunlara Karşı Alınacak Önlemler 1. 1. İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Kavramlar: Ø İş yeri: Mal veya hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlar ile çalışanın birlikte örgütlendiği organizasyon birimidir. Ø İşveren: Çalışan istihdam eden gerçek veya tüzel kişi, kurum veya kuruluştur.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Ø Ø İşveren vekili: İşveren adına hareket eden ve işin

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Ø Ø İşveren vekili: İşveren adına hareket eden ve işin işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimse. Çalışan: Kendi özel kanunlarındaki statülerine bakılmaksızın kamu veya özel iş yerlerinde istihdam edilen gerçek kişidir. Genç çalışan: On beş yaşını bitirmiş ancak on sekiz yaşını doldurmamış çalışanlardır. İş yeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip kişi.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Ø Ø İş Güvenliği Uzmanı: İş yerlerinde iş sağlığı ve

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Ø Ø İş Güvenliği Uzmanı: İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip kişi. Tehlike: İş yerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek ve çalışanı veya iş yerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyeli. Risk: Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimali. Önleme: İş yerinde yürütülen işlerin bütün safhalarında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak için alınan tedbirler bütünü.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1 -2 - İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN AMACI: İş yerlerindeki

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1 -2 - İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN AMACI: İş yerlerindeki riskleri ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek, çalışanların sağlığını korumak ve geliştirmek, çalışma koşullarının olumsuz etkilerini yok etmek, meslek hastalıklarını tespit etmek ve tedavilerini sağlamak, maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmak.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1 -3 - İş Yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Organizasyonu

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1 -3 - İş Yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Organizasyonu 1. 3. 1. İş Yeri Tehlike Sınıfları: Ø Az tehlikeli İşler Ø Tehlikeli İşler Ø Çok tehlikeli işler

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 3. 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu, Yapısı, Görevleri

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 3. 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu, Yapısı, Görevleri ve Üyeleri: 1. 3. 2. 1. Kurulun Görev ve Yetkileri: n Çalışanlara rehberlik yapma n Tehlike ve kontrol yöntemlerini değerlendirme n Kaza, hastalık ve ramak kalanların araştırılması n İSG eğitimi n Bakım ve onarımlarla mücadele etme n Olağanüstü durumlarla mücadele etme n Yıllık rapor hazırlanması n Çalışmaktan kaçınma hakkı talepleri ile ilgili karar verilmesi n İşyerinde genel bir önleme politikası geliştirilmesi

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 3. 2. 2. Kurulun Yapısı ve Üyeleri: n n

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 3. 2. 2. Kurulun Yapısı ve Üyeleri: n n n n İşveren veya işveren vekili İş güvenliği uzmanı İş yeri ekimi İnsan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi Bulunması halinde sivil savunma uzmanı Bulunması halinde formen, ustabaşı veya usta Çalışan temsilcisi, iş yerinde birden fazla çalışan temsilcisi olması halinde baş temsilci

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. iş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Risk Faktörleri:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. iş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Risk Faktörleri: İş yerlerinde çalışanların sağlığını olumsuz etkileyecek risk faktörleri; fiziksel, kimyasal, biyolojik, elektrikle ilgili, ergonomik ve psikososyal vb şeklinde sıralanabilir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. 1. Fiziksel risk faktörleri: § Aydınlatma § Titreşim

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. 1. Fiziksel risk faktörleri: § Aydınlatma § Titreşim § Toz § Gürültü § Termal konfor şartları

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. 2. Kimyasal Faktörler: Tehlikeli kimyasal madde; eşya, çevre

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. 2. Kimyasal Faktörler: Tehlikeli kimyasal madde; eşya, çevre ve organizmaya zarar verebilen patlayıcı, oksitleyici, çok kolay alevlenir, toksit, çok toksit, zararlı, aşındırıcı, tahriş edici, alerjik, kansrojen özelliklerinden bir veya birkaçına sahip madde olarak tanımlanır.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. 3. Biyolojik Riskler: Bakteri, virüs, mantar, parazitler ve

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. 3. Biyolojik Riskler: Bakteri, virüs, mantar, parazitler ve bunlarla ilişkili toksinleri kapsayan canlı veya canlıların ürünü olan organizmalardır.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. 4. Elektrikle İlgili Riskler: Bu riskler tüm sektörlerde

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. 4. Elektrikle İlgili Riskler: Bu riskler tüm sektörlerde görülmekle birlikte özellikle elektrik üretim dağıtım tesisleri ile metal sektöründe daha fazla görülmektedir. Yurdumuzda her yıl meydana gelen iş kazalarının önemli bir kısmı elektrik akımından kaynaklı elektrik çarpmalarıdır.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. 5. Ergonomik Riskler: n Malzeme depolama ve elle

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. 5. Ergonomik Riskler: n Malzeme depolama ve elle taşıma işlerinde n El aletlerinin kullanımında n Makine ve tezgah kullanımında n Çalışma alanında ergonomik risk faktörleri oluşabilmektedir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. 6 Pisikososyal Riskler: İş tasarımının, iş örgütlenmesinin ve

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. 4. 6 Pisikososyal Riskler: İş tasarımının, iş örgütlenmesinin ve işin gerçekleştirildiği toplumsal ve çevresel koşulların psikolojik, toplumsal veya fiziksel hasara yol açma ihtimaline psikososyal risk denir.