MESLEK GELM HAZIRLAYAN CANAN LL n LETME FAALYETLERN

  • Slides: 11
Download presentation
MESLEKİ GELİŞİM HAZIRLAYAN: CANAN ÇÖLLÜ

MESLEKİ GELİŞİM HAZIRLAYAN: CANAN ÇÖLLÜ

n İŞLETME FAALİYETLERİNİ YÜRÜTME MODÜLÜ n n ÖĞRENME FAALİYETİ 6 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

n İŞLETME FAALİYETLERİNİ YÜRÜTME MODÜLÜ n n ÖĞRENME FAALİYETİ 6 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 1 - İŞE ALMA AŞAMALARI 1 -1 - PERSONEL BULMA: Ø

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 1 - İŞE ALMA AŞAMALARI 1 -1 - PERSONEL BULMA: Ø İşletme içi kaynaklar: Herhangi bir kademede bulunan personelin ayrılması durumunda bu boşalan kadroya öncelikle işletme içinden bir personelin görevlendirilmesidir.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Ø İşletme dışı kaynaklar: İşletmelerin personel bulmada kullandıkları işletme dışı kaynaklardır.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Ø İşletme dışı kaynaklar: İşletmelerin personel bulmada kullandıkları işletme dışı kaynaklardır. Bunların en bayında Türkiye İşçi Bulma Kurumu gelir.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 1 -2 - PERSONEL SEÇME VE İŞE ALMA: İşletmelerin personel seçimi

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 1 -2 - PERSONEL SEÇME VE İŞE ALMA: İşletmelerin personel seçimi yaparken kullandığı yöntemler şunlardır: n İş görüşmesi (mülakat) n Testler - Zeka Testleri - Yetenek Testleri - İlgi Testleri - Kişilik testleri

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 1 -3 - İŞE KABUL KARARI: n Basit Yöntem: Adaylar hakkında

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 1 -3 - İŞE KABUL KARARI: n Basit Yöntem: Adaylar hakkında edinilen bilgi ve izlenimler değerlendirilerek puanlara dönüştürülür ve en yüksek puan alan seçilir. n Karşılaştırmalı yöntem: Bu yöntemde seçiciler bazı ölçütlere göre karşılaştırma yaparak seçim kararı almaktadır.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 1 -4 – ORYANTASYON (İŞE ALIŞTIRMA EĞİTİMİ) : Oryantasyon; işletmeye yeni

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 1 -4 – ORYANTASYON (İŞE ALIŞTIRMA EĞİTİMİ) : Oryantasyon; işletmeye yeni giren personele işe başlamadan önce veya işe ilk girdiği günlerde uygulanan eğitimdir. Amacı; işin gerektirdiği tutum ve bilgilerin edinilmesi, işletmeye uyumun en kısa zamanda sağlanmasıdır.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 2 - Performans Değerlendirme Yöntemleri: n Derecelendirme çizelgesi yöntemi n Kontrol

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 2 - Performans Değerlendirme Yöntemleri: n Derecelendirme çizelgesi yöntemi n Kontrol listesi yöntemi n Sıralama yöntemi

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 3 - Ücret Ödeme Sistemleri: Ø Zamana göre ücret: Belirli bir

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 3 - Ücret Ödeme Sistemleri: Ø Zamana göre ücret: Belirli bir zaman için bir miktar paranın belirlenerek ödenmesi sistemidir. Ø Akort ücret: Yapılan işin sonucuna göre hesaplanan ücret sistemidir. Ø Yüzde Usulü Ücret: Hesap pusulalarına yüzde olarak belirli bir miktar eklenir ve bu miktarı müşteri ödemek zorundadır. İşçiler arasında dağıtılır. Ø Kardan Pay Alma: İşçiyi iş yerine bağlamak, işçinin verimini arttırmak için uygulanan ücret sistemidir.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Ø Ø Ø Götürü Ücret: Yapılan işin sonucuna göre belirlenen bir

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Ø Ø Ø Götürü Ücret: Yapılan işin sonucuna göre belirlenen bir ücret sistemidir. Primli Ücret: İşçinin bireysel olarak veya bir grup içinde üstün çaba göstererek başarılı bir şekilde yapmış olduğu işi ödüllendirmek için ödenen ek bir ücrettir. Komisyon ücret: İşçinin yapmış olduğu işin miktarına bağlı olarak ödenen ücret sistemidir.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DEĞERLENDİRME: Siz bir işveren olsaydınız çalışanlar arası rekabeti ve bireysel çalışmayı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DEĞERLENDİRME: Siz bir işveren olsaydınız çalışanlar arası rekabeti ve bireysel çalışmayı önlemek, işbirliğini desteklemek amacıyla hangi ücret sistemini uygulardınız? Açıklayınız.