MESAJUL ELECTRONIC GENERAIA TWITTER I COMPETENA DE SCRIERE

  • Slides: 41
Download presentation
MESAJUL ELECTRONIC, GENERAŢIA TWITTER ŞI COMPETENŢA DE SCRIERE Mariana Marin, doctor în pedagogie, cercetător

MESAJUL ELECTRONIC, GENERAŢIA TWITTER ŞI COMPETENŢA DE SCRIERE Mariana Marin, doctor în pedagogie, cercetător ştiinţific, lector superior universitar, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, or. Chişinău, Republica Moldova

Copiii erei digitale „se nasc tehnologizaţi” (Albu G. ), iar faptul că existenţa lor

Copiii erei digitale „se nasc tehnologizaţi” (Albu G. ), iar faptul că existenţa lor are loc în două lumi - una reală şi una virtuală nu trebuie să ne scape nici pe un minut. Nu trebuie să căutăm metode de combatere a interesului pentru noile tehnologii, este absurd! Nu trebuie să ne întrebăm de ce copiii noştri îşi pierd zilele în spaţiu online – totul va deveni retoric, iar strângerea din umeri va deveni o mişcare tot mai frecventă.

Misiunea profesorilor dar şi a cercetătorilor deopotrivă este de a-şi orândui investigaţiile spre probleme

Misiunea profesorilor dar şi a cercetătorilor deopotrivă este de a-şi orândui investigaţiile spre probleme stringente, oferind rezultate în timpul cât mai apropiat, exprimate nu în ani de cercetare, dar în zile, cel mult luni.

Deziderate ale cercetărilor: inteligenţa emoţională şi calculatorul; eficientizarea actului de comunicare prin dimensiuni ale

Deziderate ale cercetărilor: inteligenţa emoţională şi calculatorul; eficientizarea actului de comunicare prin dimensiuni ale eticii, esteticii, strategii de dezvoltare a proceselor psihice prin intermediul tehnologiilor digitale, captarea interesului pentru o comunicare inter - / intrapersonală asigurată de efecte electronice; ergonomia - sănătatea mintală şi fizică.

Ce rămâne stabil?

Ce rămâne stabil?

Comunicarea!

Comunicarea!

Este incomparabilă utilitatea mesajului electronic scris şi expediat destinatarului momentan precum utilizarea calculatorului în

Este incomparabilă utilitatea mesajului electronic scris şi expediat destinatarului momentan precum utilizarea calculatorului în comunicarea interpersonală, dorinţa de a transmite cât mai rapid mesajul, dorinţa de a dialoga în acelaşi timp cu mai mulţi parteneri.

Scrisoarea, răvaşul, telegrama datează odată cu deschiderea către un spaţiu mai larg al comunicării

Scrisoarea, răvaşul, telegrama datează odată cu deschiderea către un spaţiu mai larg al comunicării dintre civilizaţii. Serviciul poştal clasic a avut un algoritm cât se poate de clar, care a funcţionat stabil cel puţin un secol. Pentru generaţia twitter, bineînţeles este deja o curiozitate, semănând mai mult cu epoca primitivă.

Algoritmul de transmisiune a scrisorii după profesorul TIC Enyedi Szilárd.

Algoritmul de transmisiune a scrisorii după profesorul TIC Enyedi Szilárd.

Serviciul de poştă clasic Scriem o scrisoare pe hârtie, pe care o punem într-un

Serviciul de poştă clasic Scriem o scrisoare pe hârtie, pe care o punem într-un plic – tot de hârtie. Pe plic, scriem adresa destinatarului: „Elvira Moldovanu, str. Ştefan cel Mare 136, ap. 12, or. Cahul, Republica Moldova”. Aruncăm plicul adresat într-o cutie poştală publică (nu în coşul de gunoi!). După un timp, plicul este ridicat de Poşta oraşului, care analizează adresa şi trimite plicul mai departe spre poşta ţării destinaţie. Poşta ţării străine observă adresa şi trimite plicul mai departe, spre oraşul destinaţie. În oraş, plicul este preluat de poştaşul responsabil cu strada destinaţie, care îl pune în cutia poştală de la adresa destinaţie. Voila, scrisoarea a ajuns la destinatar. Serviciul de poştă electronică Scriem scrisoarea, cu un program special. Scrierea unui e-mail seamănă cu scrierea unui document în Word, doar ca se lucrează cu alt program. Îi specificăm programului adresa e-mail a destinatarului, ceva de genul: "leu@savana. za"; programul pune scrisoarea într-un plic electronic, şi „scrie" pe el adresa de e-mail a dvs. ca expeditor ("vulpe@padure. cluj. ro"), cât si adresa destinatarului, pe care i-aţi specificat-o. Se trimite mailul, adică se apasă pe un buton din program, "Send". Programul transmite "plicul", care de fapt este un fişier de format special, serverului ("padure. cluj. ro") de la furnizorul dvs. de Internet. Serverul analizează adresa, şi trimite plicul dvs. la cel mai apropiat server din direcţia serverului destinaţie ("savana. za"), cu care este conectat, după care şterge plicul de pe propriul harddisc. Serverul care primeşte plicul dvs. , analizează adresa destinatarului şi trimite plicul mai departe, la un alt server, în direcţia corectă, după care şterge fişierul de pe propriul harddisc. Plicul călătoreşte de pe server, până ajunge pe serverul destinaţie, "savana. za". Serverul destinaţie - care este furnizorul de Internet al lui "leu" păstrează plicul, adică fişierul, până când utilizatorul destinaţie ("leu") se conectează la server şi îşi "citeşte poşta". Voila, scrisoarea a ajuns la destinatar.

Aşadar, oprindu-ne la mesajul electronic, care în factura sa originară reprezintă un produs al

Aşadar, oprindu-ne la mesajul electronic, care în factura sa originară reprezintă un produs al scrierii funcţionale, de rând cu anunţul, scrisoarea, telegrama, bileţelul etc. , vom observa ca acesta s-a lăsat a fi un element, prin care utilizatorii de resurse electronice sunt autodidacţi. De cele mai multe ori, calea intuitivă asigură succesul scontat utilizatorului unei poşte electronice sau posesorului de telefon mobil. Având abilităţi generale de scriere, mulţi nu conştientizează faptul că mesajul electronic nu este altceva decât o scrisoare, un răvaş, care necesită şi ea abilităţi generale de coerenţă, corectitudine, ortografie, aranjare în pagină - electronică, bineînţeles, etică şi estetică.

Aşadar, oprindu-ne la mesajul electronic, care în factura sa originară reprezintă un produs al

Aşadar, oprindu-ne la mesajul electronic, care în factura sa originară reprezintă un produs al scrierii funcţionale, de rând cu anunţul, scrisoarea, telegrama, bileţelul etc. , vom observa ca acesta s-a lăsat a fi un element, prin care utilizatorii de resurse electronice sunt autodidacţi. De cele mai multe ori, calea intuitivă asigură succesul scontat utilizatorului unei poşte electronice sau posesorului de telefon mobil. Având abilităţi generale de scriere, mulţi nu conştientizează faptul că mesajul electronic nu este altceva decât o scrisoare, un răvaş, care necesită şi ea abilităţi generale de coerenţă, corectitudine, ortografie, aranjare în pagină - electronică, bineînţeles, etică şi estetică.

Plecând de la faptul că se observă o rapidă deteriorare a calităţii comunicării scrise

Plecând de la faptul că se observă o rapidă deteriorare a calităţii comunicării scrise la nivelul generaţiei actuale de elevi, în diverse forumuri, chaturi - factori care duc la un aspect incorect şi neîngrijit al limbii române scrise, vom insista ca instrumentarul didactic să fie completat cu instrucţiuni unice, metodologii de predare-învăţare-evaluare. Ne propunem să le oferim posibilitatea de a-şi folosi abilitatea de comunicare on-line, abilitatea de a procura în timp util informaţii din diverse domenii cu ajutorul motoarelor de căutare, făcându-i în acelaşi timp conştienţi de necesitatea scrierii corecte a limbii materne ca semn al educaţiei personale.

Este imperios necesară impunerea unor adevărate standarde de calitate ale textului scris la calculator

Este imperios necesară impunerea unor adevărate standarde de calitate ale textului scris la calculator prin care să valorizăm personalitatea elevului din perspectiva competenţei de utilizare a calculatorului. Aspectul mesajului scris îi caracterizează pe elevi ca indivizi mai mult sau mai puţin educaţi.

Propunerea de a examina mesajul electronic în spaţiul educaţiei lingvistice impune şi cerinţa de

Propunerea de a examina mesajul electronic în spaţiul educaţiei lingvistice impune şi cerinţa de a analiza documentele reglatoare ale disciplinei limba şi literatura română. Curriculumul modernizat (ed. 2010) ar putea fi suplimentat de unităţi de conţinut care să vizeze un produs al competenţei de scriere – mesajul electronic, fiind o scriere funcţională.

Subcompetenţa • utilizarea eficientă a scrisului ca tehnică motrică şi corectitudinea exprimării gândurilor scris

Subcompetenţa • utilizarea eficientă a scrisului ca tehnică motrică şi corectitudinea exprimării gândurilor scris precum şi redactarea textelor de mică întindere, adaptându-le destinaţiei şi scopului comunicării.

Ca şi orişice produs al scrierii mesajul electronic va fi construit pe baza următoarelor

Ca şi orişice produs al scrierii mesajul electronic va fi construit pe baza următoarelor repere: coerenţa informaţiilor esenţiale; respectarea celor trei părţi de structurare a conţinutului: introducere, cuprins, încheiere; aşezare în pagină. utilizarea adecvată a formulelor specifice textului funcţional; lizibilitate; ortografie; corectitudinea exprimării;

Elevii vor învăţa că mesajul electronic este un mic răvaş, scrisoare, telegramă. Acestea la

Elevii vor învăţa că mesajul electronic este un mic răvaş, scrisoare, telegramă. Acestea la rândul său beneficiază de o structură similară textului funcţional.

Demersul practic al lecţiilor poate fi desfăşurat în sala de computere sau în plan

Demersul practic al lecţiilor poate fi desfăşurat în sala de computere sau în plan teoretic fără resurse electronice individuale – utilizând calculatorul, videoproiectorul şi ecranul.

În acest sens cadrul didactic va urma demonstrarea redactării mesajului în format electronic, care

În acest sens cadrul didactic va urma demonstrarea redactării mesajului în format electronic, care poate justificată de prelucrarea primară în programul word, menţionând etapele scrierii funcţionale: salutul şi adresarea, care va depinde foarte mult de vârsta destinatarului. Prezentăm în cele ce urmează un model de proiectare a lecţiei de limba şi literatura română, având ca unitate de conţinut – mesajul electronic.

Demers instrucţional: Clasa: a IV-a. Disciplina: Limba română. Tipul lecţiei: de formare a priceperilor

Demers instrucţional: Clasa: a IV-a. Disciplina: Limba română. Tipul lecţiei: de formare a priceperilor şi a deprinderilor. Timpul: 45 min. Subiectul: Textul funcţional – mesajul electronic. Nivelul experienţei la tema dată: Elevii trebuie să cunoască de la lecţiile precedente a citi expresiv textul, a formula întrebări asupra textului; Obiective de referinţă: utilizarea eficientă a scrisului ca tehnică motrică; corectitudinea exprimării gândurilor scris; redactarea textelor de mică întindere, adaptându-le destinaţiei şi scopului comunicării.

Aspecte de motivare: Intrinsecă - plăcerea de a utiliza resursele digitale nu numai în

Aspecte de motivare: Intrinsecă - plăcerea de a utiliza resursele digitale nu numai în cadrul disciplinelor speciale, dar şi la lecţia de limba şi literatura română. Extrinsecă – Feed-backul va proiecta realizarea unei lucrări practice expediată prin reţele de comunicare on–line.

Strategii didactice: Metode şi procedee de predare-învăţare: demonstrarea, problematizarea, conversaţia euristică; Metode practice: descoperirea,

Strategii didactice: Metode şi procedee de predare-învăţare: demonstrarea, problematizarea, conversaţia euristică; Metode practice: descoperirea, modelarea digitală, utilizarea computerului, lucrul cu poşta electronică, analiza datelor unui mesaj electronic; Metode de evaluare: Observarea curentă, verificarea orală, aprecieri verbale; Mijloace de învăţământ: computer, videoproiector, ecran, tablă interactivă; Spaţiu de desfăşurare: în dependenţă de posibilităţile instituţiei: laborator media mobil, sala de calculatoare sau sala de clasă (cu utilizarea unui singur calculator şi videoproiector); Forme de organizare: frontală, în perechi, în grup, individuală

EVOCARE: Obiectul vorbitor - un CD Ce credeţi că se află pe acest CD?

EVOCARE: Obiectul vorbitor - un CD Ce credeţi că se află pe acest CD? Ce aţi vrea să fie? Ar putea să se afle pe acest CD o scrisoare?

REALIZAREA SENSULUI Prezentarea textului unui mesaj electronic (în dezordine), utilizând proiectorul şi ecranul mare.

REALIZAREA SENSULUI Prezentarea textului unui mesaj electronic (în dezordine), utilizând proiectorul şi ecranul mare. Analiza conţinutului. Restabilirea mesajului. Analiza componentelor.

Varianta 1 Abia aştept să ne revedem. Salut, dragul meu prieten! Şi încă ceva…

Varianta 1 Abia aştept să ne revedem. Salut, dragul meu prieten! Şi încă ceva… Torta a fost extraordinară. Cu Vroiam să-ţi aduc aminte să-mi expediezi poza de la ziua ta de naştere. Încă o dată îţi mulţumesc pentru sărbătoarea organizată. Al tău prieten, Liviu. Varianta 2 Salut, dragul meu prieten! Vroiam să-ţi aduc aminte să-mi expediezi poza de la ziua ta de naştere. Încă o dată îţi mulţumesc pentru sărbătoarea organizată. Şi încă ceva… Torta a fost extraordinară. Abia aştept să ne revedem. Al tău prieten, Liviu.

Salutul şi adresarea Salut, dragul meu prieten! Vroiam să-ţi aduc aminte să-mi expediezi poza

Salutul şi adresarea Salut, dragul meu prieten! Vroiam să-ţi aduc aminte să-mi expediezi poza de la ziua ta de naştere. Încă o dată îţi mulţumesc pentru sărbătoarea organizată. Şi încă ceva…Torta a fost extraordinară. Abia aştept să ne revedem. Cuprinsul propriu-zis Al tău prieten, Liviu. încheierea

Componentele unui mesaj Introducere: formula de salut, adresarea Cuprins: descrierea propriu -zisă a mesajului

Componentele unui mesaj Introducere: formula de salut, adresarea Cuprins: descrierea propriu -zisă a mesajului Încheiere: formula de rămas bun şi identificarea numelui, prenumelui expeditorului

ATELIERE DE SCRIERE nr. 1: n n n n Prezentarea informaţiei Scrierea fragmentelor de

ATELIERE DE SCRIERE nr. 1: n n n n Prezentarea informaţiei Scrierea fragmentelor de mesaje Citirea acestora, feed-bakul Formulele specifice unu mesaj electronic: Introducere: Salutul Noroc. Bună ziua. Salutări. Vă salut. Bine v-am găsit. Sărut mâna. (în dependenţă de persoana căreia ne adresăm) Adresarea: Pentru un prieten: Dragul meu prieten… Amice… Prietene… Dragă Mădălina… Scumpul meu prieten… etc. Pentru o persoană mai în vârstă: Stimate Domn, Stimată Doamnă Învăţătoare Lidia Moldoveanu, Stimate Domnule Director Mihai Albu etc.

Formule specifice unui mesaj electronic Introducere: Salutul Noroc. Bună ziua. Salutări. Vă salut. Bine

Formule specifice unui mesaj electronic Introducere: Salutul Noroc. Bună ziua. Salutări. Vă salut. Bine v-am găsit. Sărut mâna. (în dependenţă de persoana căreia ne adresăm) Adresarea: Pentru un prieten: Dragul meu prieten… Amice… Prietene… Dragă Mădălina… Scumpul meu prieten… etc. Pentru o persoană mai în vârstă: Stimate Domn, Stimată Doamnă Învăţătoare Lidia Moldoveanu, Stimate Domnule Director Mihai Albu etc.

Cuprinsul descrierea propriu -zisă a mesajului: aş vrea să vă comunic, vă anunţ că,

Cuprinsul descrierea propriu -zisă a mesajului: aş vrea să vă comunic, vă anunţ că, este important să ştiţi, aş vrea să vă aduc la cunoştinţă că, menţionez, atenţionez, aş vrea să precizez…

Încheierea Adio Omagiile mele! Respectele mele! Cele bune Rămâneţi cu bine La revedere Ne

Încheierea Adio Omagiile mele! Respectele mele! Cele bune Rămâneţi cu bine La revedere Ne vedem în curând Sănătate Pe curând Noroc Urări de bine

ATELIERUL DE SCRIERE nr. 2 Activitatea practică la calculator. Achiziţie anterioară: Elevii trebuie să

ATELIERUL DE SCRIERE nr. 2 Activitatea practică la calculator. Achiziţie anterioară: Elevii trebuie să aibă creat un cont propriu, un e-mail. În caz când aceasta nu este, se va demonstra utilitatea mesajului electronic, folosirea acestuia în diverse programe de comunicare: skype, messenger, twitter, etc. Demonstrarea se poate face direct în mediu on-line sau prin prezentarea ferestrelor specifice programului de comunicare. Anunţarea cerinţelor de scriere: informaţiile esenţiale trebuie să fie coerente, respectarea celor 3 părţi de structurare a conţinutului: introducere, cuprins, încheiere, utilizarea adecvată a formulele specifice textului funcţional (adresarea, introducerea, încheierea); corectitudinea exprimării; ortografia şi lizibilitate. Gândeşte - Perechi - Prezintă: Aplicaţii practice de scriere a mesajului electronic.

e-mail

e-mail

Skype

Skype

Yahoo messenger

Yahoo messenger

REFLECŢIE: ATELIERUL DE POST-SCRIERE n n n Prezentarea mesajelor electronice (tipărite sau în prezentare

REFLECŢIE: ATELIERUL DE POST-SCRIERE n n n Prezentarea mesajelor electronice (tipărite sau în prezentare la ecran). Analiza componentelor. Licitaţia de idei: Se prezintă toate mesajele scrise, se va analiza dacă toate conţin componentele mesajului, cele care au omisiuni se scot de la licitaţie pentru a fi revăzute. Se va pleda pentru vânzarea celor mai bune mesaje electronice în baza grilei de evaluare a unor texte funcţionale.

Criterii de evaluare Criteriu de referinţă: Coerenţa informaţiilor esenţiale Respectarea celor 3 părţi de

Criterii de evaluare Criteriu de referinţă: Coerenţa informaţiilor esenţiale Respectarea celor 3 părţi de structurare a conţinutului: introducere, cuprins, încheiere Utilizează adecvat formulele specifice textului funcţional (adresarea, introducerea, încheierea) Corectitudinea exprimării Descriptori de performanţă/ Indicatori de performanţă Suficient Bine Foarte Bine Structurează informaţiile cu Structurează informaţiile omiţând unele idei în omisiunea unui eveniment în succesivitatea logică a succesiunea evenimentelor succesivitatea evenimentelor Lipseşte una din părţile Respectă cele trei părţi ale compunerii: introducerea sau compunerii: una din părţile compunerii: introducerea, încheierea compunerii – introducerea cuprinsul, încheierea sau încheierea este vag expusă. Utilizează corect formulele Utilizează corect majoritatea specifice textului funcţional, formulelor specifice textului omiţând două din ele: funcţional introducerea (formula de salut şi adresarea) sau încheierea. Omite 3 -4 greşeli în exprimare Omite 1 -2 greşeli în exprimare Ortografie Omite 3 -4 greşeli de ortografie Omite cel mult 2 greşeli de ortografie. Lizibilitate Se depistează cel mult două din următoarele obiecţii: nu respectă stilul; nu respectă înclinaţia unică a cuvintelor; nu respectă mărimea literelor; nu respectă alinierea textului; nu respectă spaţiul identic între cuvinte Se depistează cel mult una din următoarele obiecţii: nu respectă stilul; nu respectă înclinaţia unică a cuvintelor; nu respectă mărimea literelor; nu respectă alinierea textului; nu respectă spaţiul identic între cuvinte Utilizează adecvat formulele specifice textului funcţional Se exprimă corect din punct de vedere stilistic Scrie din punct de vedere ortografic toate cuvintele textului alcătuit (în limita standardelor de conţinut). Respectă regulile de tehnoredactare: stilul, înclinaţia cuvintelor; mărimea literelor, spaţiu identic între cuvinte, alineatele, alinierea pe stânga, pe centru, pe dreapta.

Utilizarea tehnologiilor moderne în demersul practic al educaţiei lingvistice va asigura funcţionalitatea limbii. Cadrele

Utilizarea tehnologiilor moderne în demersul practic al educaţiei lingvistice va asigura funcţionalitatea limbii. Cadrele didactice urmează a fi pregătiţi adecvat către implementare fără anumite constrângeri psihologice, întrucât generaţia twitter are o proprietate deosebită de a asimila într-un mod spontan toate elementele novice, iar coordonarea slabă a acestora duce la o dizgraţie socială în defavoarea educaţiei autentice.

Referinţe bibliografice n n n Albu G. Educaţia profesorul şi vremurile. Piteşti: Paralela 45,

Referinţe bibliografice n n n Albu G. Educaţia profesorul şi vremurile. Piteşti: Paralela 45, 2009. p. 26 Pamfil A. Limba şi literatura română în şcoala primară. Piteşti: Paralela 45, 2009. 280 p. Szilárd E. Ce este posta electronica? http: //193. 226. 6. 120/Szilard/Teach ing/Curs. Internet/Curs 2/email. html n n n Zerbato-Poudou Marie-Thérèse. Apprendre à écrire de la PS à la GS: Maternelle. Paris: Retz, 2007. Introducere în poșta electronică. http: //windows. microsoft. com/ ro-RO/windows-vista/Gettingstarted-with-e-mail http: //maternailes. net/ABCritu re/demarche/lettres. htm