Mihai Eminescu De ce numi vii Vezi rndunelele

  • Slides: 22
Download presentation
Mihai Eminescu - De ce nu-mi vii

Mihai Eminescu - De ce nu-mi vii

Vezi, rândunelele se duc, Se scutur frunzele de nuc, S-așează bruma peste vii –

Vezi, rândunelele se duc, Se scutur frunzele de nuc, S-așează bruma peste vii – De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii?

O, vino iar în al meu braţ, Să te privesc cu mult nesaţ, Să

O, vino iar în al meu braţ, Să te privesc cu mult nesaţ, Să razim dulce capul meu De sânul tău, de sânul tău!

Ţi-aduci aminte cum pe-atunci Când ne primblam prin văi şi lunci, Te ridicam de

Ţi-aduci aminte cum pe-atunci Când ne primblam prin văi şi lunci, Te ridicam de subsuori De-atâtea ori, de-atâtea ori?

În lumea asta sunt femei Cu ochi ce izvorăsc scântei… Dar, oricât ele sunt

În lumea asta sunt femei Cu ochi ce izvorăsc scântei… Dar, oricât ele sunt de sus, Ca tine nu-s, ca tine nu-s!

Căci tu înseninezi mereu Viaţa sufletului meu, Mai mândră decât orice stea, Iubita mea,

Căci tu înseninezi mereu Viaţa sufletului meu, Mai mândră decât orice stea, Iubita mea, iubita mea!

Târzie toamnă e acum, Se scutur frunzele pe drum, Şi lanurile sunt pustii… De

Târzie toamnă e acum, Se scutur frunzele pe drum, Şi lanurile sunt pustii… De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii?

<< NOTE de LECTURĂ >> << „De ce nu-mi vii”, este o poezie a

<< NOTE de LECTURĂ >> << „De ce nu-mi vii”, este o poezie a cărei primă ediţie a fost publicată în revista „Convorbiri literare”, nr. 11 din 1 februarie 1887. A apărut pentru prima oară în volum, în POESII, ediția a III-a, în 1888. Tema poeziei este schiţată în epoca studiilor universitare la Viena în 1871 şi elaborată în formă definitivă în epoca bucureşteană în 1882 -1883. Se păstrează în patru manuscrise, în cinci versiuni. Cu doi ani înainte de a se stinge, Eminescu trimite „Convorbirilor” poezia „De ce nu-mi vii” de la Mănăstirea Neamţului, unde era internat, loc de ipotetică refacere a sănătăţii sale. Este (re)scrisă din memorie şi trimisă revistei ieşene ca o demonstraţie a menţinerii capacităţii sale creatoare. Textul putea să rămână printre postume ca atâtea alte creaţii valoroase dar poetul a ţinut s-o transmită publicului larg, sau, poate, unei singure persoane. >>

<<Poate că se gândea la Veronica Micle, care parcă i-a răspuns când trimite lui

<<Poate că se gândea la Veronica Micle, care parcă i-a răspuns când trimite lui Eminescu primul exemplar al volumului său de POEZII, apărut În 1887, cu dedicaţia: „Scumpului meu Mihai Eminescu, ca o mărturisire de neştearsă dragoste, Bucureşti, 6 februarie 1887. ” „Şi te iubesc ca şi atunce Cu tot avântu-nchipuirii Şi cu acea simţire dulce Ce-o dă dă trecutul amintirii”>> De aceea m-am gândit că fotografia ei poate fi o ilustrare pentru unele versuri din poezie.

<< Poezia începe cu motivul toamnei, o clamare tulburătoare a nevoii de a nu

<< Poezia începe cu motivul toamnei, o clamare tulburătoare a nevoii de a nu mai fi singur, într-o lume peste care se aşterne toamna, o toamnă târzie, prefigurând un sfârșit inevitabil in concordanță cu singurătatea dezolantă și sufletul frământat al poetului >> Vezi, rândunelele se duc, Se scutur frunzele de nuc, S-așează bruma peste vii – De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii?

<< Chemarea „vino” este adresată iubitei, cunoscută atât de bine din LACUL şi DORINȚA.

<< Chemarea „vino” este adresată iubitei, cunoscută atât de bine din LACUL şi DORINȚA. „Ei” îi este trimisă această chemare de dragoste>> O, vino iar în al meu braţ, Să te privesc cu mult nesaţ, Să razim dulce capul meu De sânul tău, de sânul tău!

Ţi-aduci aminte cum pe-atunci Când ne primblam prin văi şi lunci, Te ridicam de

Ţi-aduci aminte cum pe-atunci Când ne primblam prin văi şi lunci, Te ridicam de subsuori De-atâtea ori, de-atâtea ori? << Îmbinarea sentimentului iubirii cu natura este prezentă în toate poeziile erotice ale poetului. Natura capătă nuanţe nostalgice prin rememorarea din strofa a III-a, a toposului poetic in care cuplul îndrăgostit își trăiește iubirea>>

<<Poetul ridică fiinţa iubită pe un piedestal, considerând-o idealul feminin prin comparaţie cu alte

<<Poetul ridică fiinţa iubită pe un piedestal, considerând-o idealul feminin prin comparaţie cu alte femei >> “Ca tine nu-s, ca tine nu-s!” În lumea asta sunt femei Cu ochi ce izvorăsc scântei… Dar, oricât ele sunt de sus, Ca tine nu-s, ca tine nu-s!

<< În strofa următoare, o vede ca pe o fiinţa astrală>> “Mai mândră decât

<< În strofa următoare, o vede ca pe o fiinţa astrală>> “Mai mândră decât orice stea”. Căci tu înseninezi mereu Viaţa sufletului meu, Mai mândră decât orice stea, Iubita mea, iubita mea!

<<Chemarea „De ce nu-mi vii’’ răsună sfâşietor intr-un cadru pustiu de toamnă, anotimp al

<<Chemarea „De ce nu-mi vii’’ răsună sfâşietor intr-un cadru pustiu de toamnă, anotimp al sfârșitului perceput ca o fatalitate. Eminescu invocă prezenţa iubitei aflate departe, care ar putea aduce o undă de speranţă în frământările existenţiale din acea perioadă a vieții sale>> Târzie toamnă e acum, Se scutur frunzele pe drum, Şi lanurile sunt pustii… De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii?

<< De aceea starea sufletească <<Eminescu trăiește parcă în vis iubirea de altădată a

<< De aceea starea sufletească <<Eminescu trăiește parcă în vis iubirea de altădată a poetului este melancolică, iar natura este prezentă prin elemente care sugerează iar chemările și întrebărie sale repetate trecerea inevitabilă spre Toamnă, anotimp al sfârşitului: “lanurile sunt pustii”. >> au o muzicalitate apropiată de o litanie. . . >> <<Repetiţia lor sugerează intensitatea sentimentelor pe care le trăiește eroul liric>> De aceea am ales să repet și eu de câteva ori textul poeziei. . .

Imagini, versuri și texte de pe Net Muzica Youtube De ce nu-mi vii (extras)

Imagini, versuri și texte de pe Net Muzica Youtube De ce nu-mi vii (extras) Recitare Mircea Albulescu - Youtube Autor pps Adrian Toia