Kazanmla 8 Mill egemenlik eitlik adalet r demokratik

  • Slides: 17
Download presentation
Kazanımla 8. Millî egemenlik, eşitlik, adalet, r demokratik hak kavramlarını Atatürkçü düşünce sistemindeki halkçılık

Kazanımla 8. Millî egemenlik, eşitlik, adalet, r demokratik hak kavramlarını Atatürkçü düşünce sistemindeki halkçılık ilkesi ile ilişkilendirir. _40’_

‘‘ Bugün haklı olarak övünebileceğimiz bütün başarının sırrı, yeni Türk iye Devleti’nin yapısındadır. Gerçekten

‘‘ Bugün haklı olarak övünebileceğimiz bütün başarının sırrı, yeni Türk iye Devleti’nin yapısındadır. Gerçekten Türkiye Devleti’nin , bu yeni kuruluşun dayandığı esaslar, nitelik bakımından kendinden önceki tarihi kuruluşların esaslarından başkadır. Bunu bir kelime ile ifade etmek gerekirse diyebiliriz ki yeni Türkiye Devleti, bir halk devletidir, halkın devletidir. ’’ Mustafa Kemal Atatürk M. Kemal Paşa’ya göre yeni Türk Devleti’nin önceki Türk Devletlerinden farkı nedir?

TBMM açıldı Bağımsızlık ve egemenliğin kazanılması için halkın her kesimi Mustafa Kemal’in etrafında toplanmıştır.

TBMM açıldı Bağımsızlık ve egemenliğin kazanılması için halkın her kesimi Mustafa Kemal’in etrafında toplanmıştır. Cumhuriyet ilan edildi Atatürk’e göre, iktidarın kaynağı, doğrudan doğruya halkın kendisidir. Bu durum, Kurtuluş Savaşı’nın örgütlenmesinde ve toplumun tüm kesimlerinin Siyasi partiler kuruldu kayıtsız şartsız milletindir. Milli. Egemenlik Mücadeleye katılmasında açıkça görülmüştür. Olaylar ve tarihi tecrübelerimiz, milleti koyun sürüsü gibi gören idare tarzlarının ülkemizde uygulanamayacağını göstermiştir. Yandaki tabloya bakarak Milli Mücadele sürecinde Bu düşünceyle siyasi alanda neler yapılmıştır? Atatürk’ü kimlerin desteklediğini söyleyebilirsiniz?

13 Eylül 1920 tarihinde hükümet TBMM’ye bir anayasa tasarısı sundu. Bu tasarı ile, halka

13 Eylül 1920 tarihinde hükümet TBMM’ye bir anayasa tasarısı sundu. Bu tasarı ile, halka dayanan bir hükümet kurmak, halkı düşmanlardan korumak, halkın kaderini bizzat kendi eline alması esasına dayanan bir idare sistemini gerçekleştirmek amaçlanmaktaydı. Anayasa tasarısı Atatürk’ün halkçılık programına dayanmaktaydı. Bu programın 4. maddesinde şöyle deniyordu: ‘‘ Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti, halkın maruz bulunduğu sefalet sebeplerini gidererek sadet ve refahını temin etmeyi esas ilke sayar. ’’ Anayasa tasarısı Mustafa Kemal’in hangi düşüncede olduğunu göstermektedir?

Arkadaşlar, sizler doğrudan doğruya milletimizi oluşturan halk sınıflarının içinden geliyorsunuz ve onlar tarafından seçilmiş

Arkadaşlar, sizler doğrudan doğruya milletimizi oluşturan halk sınıflarının içinden geliyorsunuz ve onlar tarafından seçilmiş olarak geliyorsunuz. Bunun için memleketimizin, milletimizin halini, ihtiyacını ve milletimizin emellerini, üzüntülerini yakından biliyorsunuz. Herkesten daha iyi biliyorsunuz. Sizin söyleyeceğiniz sözler, alınması gereğini söyleyeceğiniz önlemler, doğrudan doğruya halkın dilinden söylenmiş gibi kabul olunur. Mustafa Kemal’in İzmir İktisat Kongresi’ne halkın her kesiminden temsilciler davet ederek onların sorunlarını dinlemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

v Halkçılık ilkesi gereğince devlet ve v Atatürk halk ile millet vatandaşın karşılıklı hak

v Halkçılık ilkesi gereğince devlet ve v Atatürk halk ile millet vatandaşın karşılıklı hak ve görevleri kavramlarını aynı anlamda kullanmış düzenlenmiştir. ve bu düşüncesini ‘‘ Türkiye v Bireylerin hiç birine ayrıcalık Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye tanımayan bu ilke, millet egemenliğine halkına, Türk milleti denir. ’’ şeklinde dayandığından demokrasi anlayışını da ifade etmiştir. simgeler. v Halkçılık ilkesinde ‘‘ Devlet, millet v Bu ilkede ‘‘ Millete efendilik yoktur, içindir. ’’ anlayışı hakimdir. hizmet etme vardır. Bu millete hizmet v Bu anlayış, milli egemenliği esas eden onun efendisi olur. ’’ anlayışı yer alır. Halkın kendini v Halkçılık ilkesi, kişilerin dil, din, yönetmesini yani demokrasiyi mezhep, ırk, cinsiyet ve siyasi görüş farkı öngörür. Halkın devlet yönetiminde gözetilmeksizin kanunlar önünde eşit söz ve karar sahibi olması, bu olmasını öngörür. bir sonucudur. Atatürk’ün ‘‘ Millete efendilik anlayışın yoktur, hizmet etme Atatürk neden demokrasi ve halkçılık vardır. Bu millete hizmet eden onun efendisi olur. ’’ kavramlarını aynı anlamda kullanmış olabilir? sözünü halkçılık ilkesine göre nasıl açıklayabilirsiniz?

v Atatürk’ün halkçılık ilkesi bütün milleti kapsar. Bu demokrasiyi üstün tutan , milletin demokratik

v Atatürk’ün halkçılık ilkesi bütün milleti kapsar. Bu demokrasiyi üstün tutan , milletin demokratik haklar elde etmesini sağlayan bir anlayıştır. İnsanlar, huzur ile, vicdan özgürlüğü ile çalışmak gereksinimindedir. Bu ise toplumu yöneten devlette ve hükümette adaletin kesin şekilde egemen olmasıyla v Mustafa Kemal halkçılık anlayışını 1923 mümkündür. Bunu temin edecek şey, yılında şöyle ifade etmiştir: adliyemizdir. Bir memlekette adalet olmazsa o memlekette anarşi var demektir, orada hükümet yok demektir. Adalet yasalarla yerine getirilir. v Halkçılık ilkesi , bütün millet bireylerinin yasa önünde eşitliği prensibine dayanır. Bu ilke, birey, sınıf, aile veya zümre üstünlüğünü kabul etmez. Ayrıcalıklı bir sınıf kavramı yoktur ve olamaz. Yasalar önünde bütün yurttaşlar için kesin bir eşitlik öngörülür. Milli gelirin adaletli bir şekilde dağıtılması esastır. Herkes devlet hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir. v Halkçılık ilkesi, devletin vatandaşa, vatandaşın da devlete karşı hak ve görevlerini en çağdaş şekilde düzenler. Adalet, eşitlik, milli egemenlik ve Atatürk’ün halkçılığa verdiği önemi hangi demokratik hakların sağlanmasında halkçılık uygulamalarından anlıyorsunuz? ilkesinin önemi nedir?

Milli egemenliğe dayalı yönetimi kabul eder. Halkçılık İlkesi Herkesin kanunlar önünde eşitliğini savunur. Hak,

Milli egemenliğe dayalı yönetimi kabul eder. Halkçılık İlkesi Herkesin kanunlar önünde eşitliğini savunur. Hak, özgürlükler ve sorumlulukların kanunlarla düzenlenmesini zorunlu kılar. Sınıf ayrımcılığını reddeder. Sosyal dayanışmayı milli birlik ve beraberliği esas alır.

Atatürk İlkeleri Herkesin eşit Halkçılık ilkesi, olmasını, hem halkın cumhuriyetçilik hiçbir kendi kişi kendini

Atatürk İlkeleri Herkesin eşit Halkçılık ilkesi, olmasını, hem halkın cumhuriyetçilik hiçbir kendi kişi kendini veyahem zümreye yönetmesini de milliyetçilik ayrıcalıköngördüğü tanınmamasını ilkesi ile sıkı için sıkıya cumhuriyetçilik; ve toplumun bağlıdır. dayanışma içinde bulunmasını öngördüğünden milliyetçilik ilkelerinin bir sonucudur.

Cumhuriyetin İlanı Halkçılıkla milli egemenlik tam olarak Medeni Kanunu’nun kabulü gerçekleşmiş ve demokrasinin yerleşmesine

Cumhuriyetin İlanı Halkçılıkla milli egemenlik tam olarak Medeni Kanunu’nun kabulü gerçekleşmiş ve demokrasinin yerleşmesine katkıda bulunulmuştur Kadınlara da siyasal haklar verilmesi Soyadı Kanunu’nun kabulü Toplumda barış ortamının kurulması sağlanmıştır Aşar vergisinin kaldırılması Türk toplumu yönetime katılma, Unvan ve lakapların kaldırılması kanunlar önünde eşit olma ve devletin imkanlarından eşit olarak faydalanma Azınlıkların Türk vatandaşı kabul olanağına kavuşmuştur. edilmesi Türk Toplumuna Kılık. Halkçılığın Kıyafet Kanunu faydaları neler olmuştur?

Örnek Cümleler Halkçılık ilkesinin en önemli özelliği milli egemenlik, eşitlik, adalet ve demokratik hak

Örnek Cümleler Halkçılık ilkesinin en önemli özelliği milli egemenlik, eşitlik, adalet ve demokratik hak kavramlarını temel almasıdır. Halkçılık ilkesi, her faaliyetin halk için, halkın yararına yapılmasını savunur. Halkçılık ilkesi sınıf mücadelesini öncelikle teşvik eder. Halkçılık, halkın yönetime sahip olmasını savunduğu için cumhuriyetçiliğin doğal sonucudur. Halkçılık ilkesi milli birlik ve beraberliğin sağlanmasında doğrudan etkili bir ilkedir. Doğru Yanlış

SBS 2009 Halkçılık ilkesine göre, millî egemenliğin dayanağı halktır. Halk, ülke yönetimine katılabilir. Kanun

SBS 2009 Halkçılık ilkesine göre, millî egemenliğin dayanağı halktır. Halk, ülke yönetimine katılabilir. Kanun önünde tüm vatandaşlar aynı haklara sahiptir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa ayrıcalık tanınamaz. Buna göre; I- Toplumda ayrıcalık ifade eden unvanların kaldırılması II- Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanınması III- Medreselerin kapatılması IV- Saltanatın kaldırılması inkılaplarından hangilerinin halkçılık ilkesi doğrultusunda yapıldığı söylenebilir? A) Yalnız II B) Yalnız IV C) I - III D) I - IV

SBS 2012 Halkçılık ilkesi bütün vatandaşların kanun önünde eşit olmasını ve kimseye ayrıcalık tanınmamasını

SBS 2012 Halkçılık ilkesi bütün vatandaşların kanun önünde eşit olmasını ve kimseye ayrıcalık tanınmamasını öngörür. Buna göre, aşağıdaki yeniliklerden hangisi halkçılık ilkesi ile doğrudan ilgili olabilir? A) Harf İnkılabı B) Soyadı Kanunu C) Halk Evleri’nin açılması D) Demiryollarının millileştirilmesi

………………ilkesinde belli bir grup, kişi ya da sınıfın üstünlüğü yoktur Halkçılık

………………ilkesinde belli bir grup, kişi ya da sınıfın üstünlüğü yoktur Halkçılık

 • ‘‘ Toplumda Devlet Desteği ’’ konusunu inceleyiniz. • Atatürk’ün devletçiliği ekonomik bir

• ‘‘ Toplumda Devlet Desteği ’’ konusunu inceleyiniz. • Atatürk’ün devletçiliği ekonomik bir politika olarak kabul etmesinde etkili olan faktörler nelerdir? Araştırınız.