Gelgit Enerjisi Dipl Ing Cemal ELK Gelgit Enerjisi

  • Slides: 34
Download presentation
Gelgit Enerjisi Dipl. – Ing. Cemal ÇELİK

Gelgit Enerjisi Dipl. – Ing. Cemal ÇELİK

Gelgit Enerjisi Gelgit (Med-Cezir) Nedir? Arapça’da yükselme ve alçalma anlamına gelen med ve cezir,

Gelgit Enerjisi Gelgit (Med-Cezir) Nedir? Arapça’da yükselme ve alçalma anlamına gelen med ve cezir, coğrafi bir terimi ifade eder. Bir gök cisminin, başka bir gök cismine uyguladığı kütle çekimi ile her iki gök cisminde meydana gelen şekilsel bozulmaları anlatır. Gelgit enerjisi kısaca ayın çekim gücü ile denizlerdeki dalgalanma hareketine denir. Gelgit olayı ay, güneş ve dünyanın çekim gücü ile merkezkaç kuvvetleri arasındaki etkileşim sonucunda meydana gelir. Gelgit olayı ile denizlerdeki dalgalanmalar çok yüksek seviyeye ulaşır. İşte bu dalgalar ile gelgit enerjisi meydana gelir. Gel git enerjisi ile denizlerden elektrik üretmek mümkündür. Med-Cezir enerjisi de dalga enerjisi çeşitlerinden birisidir

Gelgit Enerjisi Gelgit olayının bir diğer ismi ise Med-Cezir demektir. Med-Cezir yani Gel-Git ile

Gelgit Enerjisi Gelgit olayının bir diğer ismi ise Med-Cezir demektir. Med-Cezir yani Gel-Git ile oluşan gücün büyüklüğünün %68’i ay, %32’si ise güneşin dünyaya olan uzaklığına bağlıdır. Gelgit hareketi suyun günde 2 kez yükselmesi ve 2 kez alçalması ile oluşur. Genellikle 12 saat veya 24 saatlik periyotlar ile yükselme ve alçalma hareketi gerçekleşir. Dünya’da 3000 GW büyüklüğünde gelgit kapasitesi bulunmaktadır. Ancak bu kapasitenin sadece %2’si gelgit enerjisi olarak kullanılabilir durumdadır.

Gelgit Enerjisi Tarihçesi Kısaca Nedir? Gelgit enerjisinin tarihçesi kısaca kronolojik olarak şu şekildedir; >

Gelgit Enerjisi Tarihçesi Kısaca Nedir? Gelgit enerjisinin tarihçesi kısaca kronolojik olarak şu şekildedir; > MS 1100: Gelgit değirmenleri ilk olarak bu yıllarda İspanya, İngiltere ve Fransa tarafından kullanılmıştır. > MS 1800: İlk defa bu yıllarda, gelgit değirmenleri Belçika’nın Schelde nehrindeki gel git haliçlerinde kullanılmıştır. > 1966: İlk defa dünyanın en büyük gelgit enerjisi santrali Fransa’da Rance nehri üzerinde kurulmuştur. Rance gelgit enerjisi istasyonu kurulu gücü 240 MW’tır.

Gelgit Enerjisi > 1990: Japonya’da ilk defa gelgit enerjisi türbini deneme istasyonu kurulmuştur. Japonya’da

Gelgit Enerjisi > 1990: Japonya’da ilk defa gelgit enerjisi türbini deneme istasyonu kurulmuştur. Japonya’da ki bu gelgit türbini 5 k. W gücündeydi. > 1993: Bu yıllarda dünyada gelgit enerjisi kullanan ülkeler ciddi artış göstermeye başlamıştır. İngiltere 10 k. W, Rusya 400 k. W ve Kanada 17, 4 MW büyüklüğünde gelgit türbinleri kurmuştur. > 1999: Bu yıllarda İngiltere tek kanatlı 300 k. W ve çift kanatlı 750 -1200 k. W gücünde gelgit türbinleri deneme istasyonları kurmuştur. > 2001: İtalya’da ilk defa gelgit deneme istasyonu kurulmuştur. İsmi ise Kobold gelgit enerjisi deneme istasyonudur.

Gelgit Enerjisi Gelgit enerjisinin elde edilişi ve Gelgit enerjisi ile elektrik üretimi Daha öncede

Gelgit Enerjisi Gelgit enerjisinin elde edilişi ve Gelgit enerjisi ile elektrik üretimi Daha öncede diğer konularda da değindiğimiz gibi, elektriğin üretilmesi için bir türbinin döndürülmesi gerekmektedir. Bu türbin bir alternatörü (Jeneratör) tahrik eder ve alternatör elektrik üretimine başlar. Yani kinetik enerji elektrik enerjisine çevrilir. Elektrik enerjisinin üretilmesi için tüm dünya yenilenebilir enerji kaynakları arayışı içerisindedir.

Gelgit Enerjisi Doğa tarafından üretilen, kaynağı ücretsiz olan her tip enerji değerlendirilip elektrik üretiminde

Gelgit Enerjisi Doğa tarafından üretilen, kaynağı ücretsiz olan her tip enerji değerlendirilip elektrik üretiminde kullanılmak istenmektedir. Güneşin fotonlarının yaydığı enerji, rüzgârın esme kuvveti, suyun basıncı gibi her doğa etkisi elektrik enerjisine çevrilmeye çalışılmaktadır. Gelgit enerjisi de doğal bir akış ve temiz bir enerji şekli olduğu için elektrik üretiminde kullanılmaya başlanmıştır. Gel-Git’den elektrik elde etmek için düşük su seviyesi ve yüksek su seviyesi arasındaki fark min. 5 m civarında olmalıdır.

Gelgit Enerjisi Gelgit (med-cezir) enerjisi Ay’ın dünya üzerindeki çekim etkisi sonucu okyanusların belirli yerlerinde

Gelgit Enerjisi Gelgit (med-cezir) enerjisi Ay’ın dünya üzerindeki çekim etkisi sonucu okyanusların belirli yerlerinde ve belirli zamanlarda su seviyesinin yükselmesi veya düşmesi ile oluşan bir enerji kaynağıdır. Su seviyesi yükselirken su, çift yöne dönebilen türbinlere çarparak önün ebent kurulmuş koyu doldurur. Su seviyesi düştükten sonra koydaki su tekrar türbinleri döndürerek denize boşaltılır. Dönen türbinlerin miline bağlı alternatör ile elektrik enerjisi üretilir. Bir gelgit santralinde, bentle kapatılmış koy ve deniz arasında gelgit olayının yol açtığı seviye farkından yaralanarak deponun doldurulması sırasında bile önemli bir enerji verebilecek şekilde her iki yönde çalışabilen türbinler kullanılmaktadır.

Gelgit Enerjisi Burada kanatları ters yönde de dönebilen 24 pervane türbin bulunur. Üretilecek enerji,

Gelgit Enerjisi Burada kanatları ters yönde de dönebilen 24 pervane türbin bulunur. Üretilecek enerji, gelgit havzasının büyüklüğüne ve gelgit olayının genliğine (denizin kabardığı durum ile alçaldığı durum arasındaki yükseklik farkı) bağlıdır. Gelgit barajları, haliçlerdeki doğal yaşamı olumsuz etkileyerek çevre sorunlarına yol açabilmektedir. Aşağdaki şekilde Rance Gelgit Santrali’nin prensibi görülmektedir. .

Gelgit Enerjisi Gelgit enerjisi ile elektrik üretimi Gelgit enerjisi gelgit santrallerinde üç farklı şekilde

Gelgit Enerjisi Gelgit enerjisi ile elektrik üretimi Gelgit enerjisi gelgit santrallerinde üç farklı şekilde üretilir. 1. Gelgit Barajları En verimli enerjiyi yakalama şeklidir. Suyun içerisine bir set yerleştirilir. Setin ortası su giriş-çıkışının sağlanabilmesi için deliktir. Suyun setin her iki tarafındaki yükselip alçalmasına göre tabana yakın konumlandırılmış türbin döndürülür.

Gelgit Enerjisi 2. Gelgit Çitleri Denizin etrafına yerleştirilmiş olağanüstü turnikelerdir. Akıntının türbini döndürerek ürettiği

Gelgit Enerjisi 2. Gelgit Çitleri Denizin etrafına yerleştirilmiş olağanüstü turnikelerdir. Akıntının türbini döndürerek ürettiği mekanik enerji jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine çevrilerek dağıtım hatları ile tüketim yerlerine ulaştırılır.

Gelgit Enerjisi 3. Gelgit Türbinleri Rüzgâr türbinlerine çok benzer yapılıdırlar. Suyun itme gücünü kullanırlar.

Gelgit Enerjisi 3. Gelgit Türbinleri Rüzgâr türbinlerine çok benzer yapılıdırlar. Suyun itme gücünü kullanırlar. Rüzgâr enerjisine göre çok daha fazla bir itme gücü üretirler çünkü su havaya göre çok daha yoğundur. Her üç şekilde de türbin bir Generatörü tahrik ederek elektrik üretimini sağlar. Sonra da üretilen elektrik iletim hatlarıyla kullanıcılara taşınır.

Gelgit Enerjisinin Avantajları ● Gelgit enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır. Yani kendisini

Gelgit Enerjisinin Avantajları ● Gelgit enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır. Yani kendisini doğada sürekli yenileyebilir, ● Gelgit enerjisi temiz enerji kaynakları arasındadır. Kullanımında doğaya herhangi zararlı atık veya gaz salmaz, ● Dalgalar kuvvetli bir itme kuvveti sağladığından çalıştığı sürelerde verimlidir ● Kaynağı doğa (dalgalar) olduğu için yakıtı bedavadır, yani doğalgaz ve kömür gibi ithalatı gerekmez

Gelgit Enerjisi ● Suyun içerisinde konumlandırıldıklarından ses kirliliği ve görüntü kirliliği oluşturmaz. ● Üretim

Gelgit Enerjisi ● Suyun içerisinde konumlandırıldıklarından ses kirliliği ve görüntü kirliliği oluşturmaz. ● Üretim kapasitesi tahmin edilebilirdir. Örneğin, hangi günlerin güneşli hangi günlerin de rüzgârlı olacağı sene başından belirlenmesi mümkün değildir. Gel-Git’lerin hangi günler ve ne ölçüde yaşanacağı daha öngörülebilirdir. ● Dünya’da Gel-Git enerjisinin çok ciddi bir potansiyeli bulunmaktadır. Eğer bilimsel çalışmalar bu alanda devam ettirilirse, dünyanın enerji sorunu ortadan kaldırılabilir.

Gelgit Enerjisinin Dezavantajları Gel-Git enerjisi ile elektrik üretmek için çok fazla yöntem bulunmamaktadır. ●

Gelgit Enerjisinin Dezavantajları Gel-Git enerjisi ile elektrik üretmek için çok fazla yöntem bulunmamaktadır. ● Santral kurulumu sadece Gel-Git yaşanan dünyanın belli yerlerine yapılabilir. ● Bu yüzden kullanım alanı sınırlıdır, ● Belli saatlerde enerji üretebilir. ● Santral denizin ortasına ve suyun içerisine kurulduğu için kurulumu uzun ve zordur. Dikkatli ve detaylı zemin ve enerji mühendisliği hesabı gerektirir. ● Gelgit (Med-Cezir) enerjisi ile elektrik üretmek için kurulan enerji santralleri çok pahalıdır ve maliyetlidir, ● Ayrıca, bu yöntem ile elektrik üretebilmek için kurulan santrallerin kapladığı alanda çok fazladır. ● Bakımı ve onarımı kolay değildir.

Gelgit Enerjisi Gelgit enerjisi ve Türkiye’de Gel-Git enerjisi ile elektrik üreten bir santral bulunmamaktadır.

Gelgit Enerjisi Gelgit enerjisi ve Türkiye’de Gel-Git enerjisi ile elektrik üreten bir santral bulunmamaktadır. İleriki yıllarda da kurulması pek olası değildir çünkü Türkiye’deki denizlerde Gel-Git etkisi pek hissedilmez. Su en fazla 30 cm kadar yükselir. Bu da bir türbini döndürecek kadar bir enerji birikmesine sebep olmaz. Daha açık denizlere sahip ve okyanuslara kıyısı olan ülkelerde Gel-Git santrallerinin kurulması mantıklıdır.

Gelgit Enerjisi Dünya'daki Gel-Git Enerjisi Santralleri 1) Fransa’da kurulu olan santralin kurulu gücü 240

Gelgit Enerjisi Dünya'daki Gel-Git Enerjisi Santralleri 1) Fransa’da kurulu olan santralin kurulu gücü 240 MW’tır. Dünyanın ilk gel-git enerjisi santrali olan Rance Gel-git Enerjisi santrali 6 yıllık bir süre sonunda 1966’da faaliyete geçti. 2) Güney kore’de kurulu olan Sihwa Gölü Gel-Git Enerji Santrali 254 MW gücündedir. Santral 2011 yılında tamamlanmıştır. 3) Kuzey Amerika’nın ilk Gel-Git santrali olan Annapolis Royal Generating Station, 1984 yılında Fundy Körfezi’nde kurulmuştur. Santral 20 MW gücündedir. 4) Jiangxia Gel-Git Enerjisi Santrali, Çin’de 1985 yılında, 3, 2 MW güç ile kurulmuştur.

Gelgit Enerjisi ● Kislaya Guba Gelgit Enerji Santrali: 1, 7 MW kapasiteye sahip bu

Gelgit Enerjisi ● Kislaya Guba Gelgit Enerji Santrali: 1, 7 MW kapasiteye sahip bu santral 1968 yılında Rusya tarafından faaliyete geçirilmiştir. ● Uldolmok Gelgit Enerji Güç Santrali: 1, 5 MW kurulu güce sahip olan bu santral yine Kuzey Kore tarafından 2009 yılında yapılmıştır. ● Strangford Lough Gelgit Enerji İstasyonu: 1, 2 MW gücünde olup 2008 yılında İngiltere tarafından yapılmıştı.

Gelgit Enerjisi Dünyanın en büyük gelgit enerji santrali olan İskoçya'daki Andritz Hydro Hammerfest tarafından

Gelgit Enerjisi Dünyanın en büyük gelgit enerji santrali olan İskoçya'daki Andritz Hydro Hammerfest tarafından kurulan Mey. Gen Elektrik Santrali, dört türbinden biri olan 1. 5 MW'lık gelgit akım türbininden elektrik üretmeye başladı.

Gelgit Enerjisi Yapım Aşamasında Olan Gelgit Enerjisi Santralleri Meyken Gelgit Enerji Santrali: 398 MW

Gelgit Enerjisi Yapım Aşamasında Olan Gelgit Enerjisi Santralleri Meyken Gelgit Enerji Santrali: 398 MW kapasite olması planlanan bu santral İngiltere tarafından yapılmaktadır. Bluemull Sound Gelgit Santrali: 500 k. W gücünde olacak olan bu santralde yine İngiltere tarafından yapılmaktadır.

Gelgit Enerjisi Türbinlerinde elektrik üretimi gelgit hareketinin giriş-çıkış prensibine göre çalışır ve her iki

Gelgit Enerjisi Türbinlerinde elektrik üretimi gelgit hareketinin giriş-çıkış prensibine göre çalışır ve her iki (Giriş-Çıkış) yönde denizin gücü ile Türbinler tahrik edilerek elektrik elde edilir Gel-Git enerji türbinlerinin çalışma prensibi

Gelgit Enerjisi Gel-Git Akış Generatörü Gel-git Akış Generatörleri (Tidal stream generators -TSG) hareket eden

Gelgit Enerjisi Gel-Git Akış Generatörü Gel-git Akış Generatörleri (Tidal stream generators -TSG) hareket eden suyun kinetik enerjisini kullanır ve bu enerji ile türbinlerden elektrik üretir. Çalışması rüzgar türbinlerine benzer.

Gelgit Enerjisi Dünyanın ilk büyük ölçekli gel-git enerji santrali 1966 yılında Fransa’da faliyete geçen

Gelgit Enerjisi Dünyanın ilk büyük ölçekli gel-git enerji santrali 1966 yılında Fransa’da faliyete geçen Rance Gel-git Enerjisi Santrali’dir. Dünya’da ilk Gelgit Enerji Üretim Tesisi Fransa- 1966

Gelgit Enerjisi İngiltere’de 155 bin eve 120 yıl elektrik sağlayacak dünyanın en büyük “dev

Gelgit Enerjisi İngiltere’de 155 bin eve 120 yıl elektrik sağlayacak dünyanın en büyük “dev gelgit enerji santrali” Swansea gelgit enerji santrali 250 bin varil petrolün yerini alacak.

Gelgit Enerjisi Sihwa Gölü Gelgit Enerji Santrali 2011 yılında 45 yıldır dünyanın en büyüğü

Gelgit Enerjisi Sihwa Gölü Gelgit Enerji Santrali 2011 yılında 45 yıldır dünyanın en büyüğü olan 240 MW çıkış kapasiteli Rance Gelgit Santralini geride bırakarak, toplam 254 MW çıkış kapasitesiyle dünyanın en büyük gelgit enerjisi santrali olmuştur. Güney Kore Su Kaynakları Kurumu tarafından işletilmektedir

Gelgit Enerjisi Kanada da Kuzey Amerika’nın ilk gel-git santrali olan Annapolis Royal Generating Station,

Gelgit Enerjisi Kanada da Kuzey Amerika’nın ilk gel-git santrali olan Annapolis Royal Generating Station, 1984 yılında Fundy Körfezi’nde kurulmuştur. Santral 20 MW gücündedir.

Gelgit Enerjisi Jiangxia Gel-git Enerjisi Santrali, Çin’de 1985 yılında, 3, 2 MW güç ile

Gelgit Enerjisi Jiangxia Gel-git Enerjisi Santrali, Çin’de 1985 yılında, 3, 2 MW güç ile kurulmuştur.

Gelgit Enerjisi

Gelgit Enerjisi

Gelgit Enerjisi

Gelgit Enerjisi

Gelgit Enerjisi Kanada Gelgit Türbini (2 MW)

Gelgit Enerjisi Kanada Gelgit Türbini (2 MW)

Gelgit Enerjisi

Gelgit Enerjisi

Gelgit Enerjisi https: //www. elektrikstok. com/dalga-enerjisi-nedir-dalga-enerjisi-santralleri

Gelgit Enerjisi https: //www. elektrikstok. com/dalga-enerjisi-nedir-dalga-enerjisi-santralleri

Gelgit Enerjisi

Gelgit Enerjisi

Gelgit Enerjisi

Gelgit Enerjisi