DERS MEDYA OKUR YAZARLII nite letiime Giri KONU

  • Slides: 17
Download presentation

DERS : MEDYA OKUR YAZARLIĞI Ünite : İletişime Giriş KONU : İletişim Nedir ÖĞRETMEN

DERS : MEDYA OKUR YAZARLIĞI Ünite : İletişime Giriş KONU : İletişim Nedir ÖĞRETMEN : Sevgi Erdem TEMEL BECERİLER: Gözlem, İletişim , Girişimcilik, Türkçeyi Doğru , Güzel Ve Etkili Kullanma Becerisi KAZANIMLAR : İletişimi tanıyarak öğelerini fark eder.

İletişim kavramı pek çok kişi tarafından değişik şekillerde tanımlanmıştır. Hoben, iletişimi “düşünce ve görüşlerin

İletişim kavramı pek çok kişi tarafından değişik şekillerde tanımlanmıştır. Hoben, iletişimi “düşünce ve görüşlerin sözlü olarak karşılıklı alış-verişi” , “bizim başkalarını, başkalarının da bizi anlamalarına yarayan süreç”, “sözcüklerin, resimlerin, figürlerin, grafiklerin vb. sembollerin kullanılarak bilgi, duygu, düşünce ve becerilerin aktarılması süreci” , “bir kaynağın, davranışlarını kasıtlı biçimde etkilemek üzere bir aracıya mesajlar iletmesi” olarak tanımlamıştır.

Bir iletişim sürecinde 1) Verici (Kaynak) 2) Mesaj (İleti) 3) Kanal 4) Alıcı (Hedef)

Bir iletişim sürecinde 1) Verici (Kaynak) 2) Mesaj (İleti) 3) Kanal 4) Alıcı (Hedef) 5) Geri Bildirim (Geri Besleme)

1) Verici (Kaynak) Kaynak iletişimi başlatan kişidir. Kaynağın hedefi iletişim kurmak istediği kişide davranış

1) Verici (Kaynak) Kaynak iletişimi başlatan kişidir. Kaynağın hedefi iletişim kurmak istediği kişide davranış değişikliği oluşturmaktır. Eğitim sürecinde, öğrencilerde davranış değişikliği oluşturmak üzere bu görevi üstlenen kişi öğretmendir.

2) Mesaj (İleti) Kaynağın alıcıyla paylaşmak istediği düşünce, duygu ve davranışları temsil eden sembollerdir.

2) Mesaj (İleti) Kaynağın alıcıyla paylaşmak istediği düşünce, duygu ve davranışları temsil eden sembollerdir. Kaynak, sahip olduğu bu fikri ya da onunla ilgili davranışları alıcısı ile paylaşmak isterse öncellikle hareket, jest, mimik, söz, yazı gibi unsurlardan en az biri ile yapılmış bir mesaj haline getirmelidir. Eğitim sürecinde mesajı; ders kitabı, program içeriği ya da öğretmenin yaptığı konuşmalar oluşturmaktadır.

3) Kanal Seçilen mesaj aktarıcı tarafından kanal aracılığıyla alıcıya gönderilen bir sinyale dönüştürülür. Buna

3) Kanal Seçilen mesaj aktarıcı tarafından kanal aracılığıyla alıcıya gönderilen bir sinyale dönüştürülür. Buna kodlama denir. Yani kodlama; bilginin, düşüncenin, duygunun iletime uygun hazır bir mesaj haline dönüştürülmesidir. Bir telefon için, kanal kablodur. Sesimiz kablo aracılığıyla alıcıya aktarılır. Kanallar fiziksel olabilir (bedenimiz), teknik olabilir (telefon kablosu) ya da toplumsal olabilir (okullarımız, gazeteler vb. ). iletişimin etkili ve başarılı olabilmesi için iletişimin amaçlarına, hedef kitlenin özelliklerine, zaman ve mekan şartlarına uygun kanal seçilmelidir. Mesela, okuma yazma oranının düşük olduğu toplumlarda gazete ve dergi yerine radyo ve televizyon daha etkili olabilecek iletişim kanallarıdır.

4) Alıcı (Hedef) Kaynağın gönderdiği mesajlara hedef olan kişi ya da kişilerdir. Mesaj veren

4) Alıcı (Hedef) Kaynağın gönderdiği mesajlara hedef olan kişi ya da kişilerdir. Mesaj veren öğretmense beklenen davranışı gösteren öğrenci, mesajı veren öğrenciyse beklenen davranışı gösteren öğretmendir.

5) Geri Bildirim (Geri Besleme) Alıcının mesajı çözüp değerlendirmesinden sonra yeni bir mesaj kodlaması

5) Geri Bildirim (Geri Besleme) Alıcının mesajı çözüp değerlendirmesinden sonra yeni bir mesaj kodlaması ve geri bildirim yapmasıdır. Geri bildirim alıcı kişinin kaynak kişi karşısındaki konumunu açığa kavuşturur. Bütün iletişimlerde verici kişinin en çok ilgilendiği konu, geri bildirimdir. Mesajın alıcıda yarattığı etki ve alıcının iletişime katılarak aldığı yer ancak geri bildirimlerle açıklık kazanır. Alıcı tarafından geri bildirim verilmemesi, iletişimi bozan ve engelleyen bir faktördür. Geri bildirim verilen mesajların kullanılmasına imkân sağlar.

İLETİŞİM NASIL GERÇEKLEŞİR Eda 7. Sınıf öğrencisidir. Okulda düzenlenen “Doğal Çevreye Duyarlılık Nasıl Olmalı?

İLETİŞİM NASIL GERÇEKLEŞİR Eda 7. Sınıf öğrencisidir. Okulda düzenlenen “Doğal Çevreye Duyarlılık Nasıl Olmalı? ” konulu yazılı anlatım yarışmasına katılır. Bir hafta sonra müdür yardımcısı onu telefonla arar. ―Edacığım yazılı anlatım çalışmalarının sonucu belli oldu. Jüri tarafından yazdığın çalışma birinci seçildi. Kutlarım. ―İnanamıyorum öğretmenin. Ben birinci mi oldum? ―Evet, yarın sabah 10. 00’da ödül töreni var. ―Çok teşekkür ederim.

Diyaloğu göz önünde bulundurarak şemadaki boşlukları doldurunuz Verici …………. . Mesaj …………. Geri Bildirim

Diyaloğu göz önünde bulundurarak şemadaki boşlukları doldurunuz Verici …………. . Mesaj …………. Geri Bildirim Alıcı ………….

VAR M I N A R İ ÜZEL B G sına 20 dakika olmaine

VAR M I N A R İ ÜZEL B G sına 20 dakika olmaine li e in b e in is rv u. “Y ul se a yoğundu. Okra okulda olmam gerekiyordgili olumsuz h a d n e d in k n a 0 dakika son afiği her zam n kendimle il O gün sabah trim sokaktan çıkamamıştık. 1 tanışacağız. Daha ilk günde n iz rağmen daha b. Yeni öğretmenimizle bugüiçimden geçirdim. nıfın kapısını sı k e ım re iy e ğ a y D c e. ” tr la a ti m k ru geç Elim kmak istemiyo akika kalmıştı. d 0 1 a n sı a bir izlenim bıra lm a in ç e teneffüs zilin d im iğ ld e g la u Ok u. ı açtım. yler anlatıyord n. şe ir b la n a c e y çaldım ve kapıy he ir tek sen yoksu b ış a m d a n a m y a la d k o a n Y. sın masası unyayla olmalı z Öğretmenimiz U t a u S n e S “. ” a koyarak. ülümseyerek Derse geciktim. m ri e il d Beni görünce ag olacaksın. ” Dedi elini anlım r ü z Ö ım. st dolayı geç kald n e rd Terlemişin, ha le p e b se n şey elimde olmaya in yapacak bir iç n u B. “Öğretmenim n sı lmış n dolayı geç kau? Sonra hasta olursun. Ben te p e b Dedim. se ir b n a m r. Elinde olmay dar koşma olur “Geç yerine oatuha bu kadar terleyinceye ka mem. ” Dedi. ifle te tunu alarak kekymaya o n rs e d yok. Ama bir d devamsızlık yapmalarını is n a d m daşı bıra teneffüste arkasözleri keyfimi kursağımda i k öğrencilerimin ım d a tl a h ra arkadaşların ldı. O kadar Bu arada zil çaeye başladım. Sınıftan bazı m defterime geçir yetti. ağıtıyorsun. ç kalmazdın. e d g i iz n m sa ti ık a ç k n ik e d erk girip ―Evden daha rtasında sınıfa o in rs e d , n u rs ç kalıyo ı? ―Zaten hep ge v yapmamak m e d ö ın c a m a , n alıyorsu ―Neden geç k YLA Suat UZUNYA

İLETİŞİM ÖĞELERİNİ TANIYALIM Ayhan’ın okuldan çıktıktan sonra arkadaşları ile kütüphaneye gitmesi gerekiyordu. Durumu haber

İLETİŞİM ÖĞELERİNİ TANIYALIM Ayhan’ın okuldan çıktıktan sonra arkadaşları ile kütüphaneye gitmesi gerekiyordu. Durumu haber vermek için annesini telefonla aradı. Ayhan: ―Anneciğim!Arkadaşlarla okul Çıkışı Kütüphaneye Gitmemiz gerekiyor. Akşam yemeğine geç kalabilirim. Annesi: ―Peki oğlum, iyi çalışmalar. Ayhan: ―İyi günler anneciğim.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Bu metinde verici/kaynak kimdir? Mesaj nedir? Kullanılan

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Bu metinde verici/kaynak kimdir? Mesaj nedir? Kullanılan araç nedir? Alıcı/hedef kimdir? Geri bildirim cümlesini söyleyiniz. İletişimde bulunan kişiler aynı mekandalar mı? Kişiler aynı mekanı paylaşmıyorlarsa iletişim nasıl sağlanabilir?

Aşağıdaki iletişim kavramlarının altındaki boşluklara metindeki kaynak, mesaj, araç, alıcı ve geri bildirimi tespit

Aşağıdaki iletişim kavramlarının altındaki boşluklara metindeki kaynak, mesaj, araç, alıcı ve geri bildirimi tespit ederek yazınız. Verici (Kaynak) …………… Mesaj ………… Kanal ………… Alıcı (Hedef) ………… Geri Bildirim …………

HAZIRLAYAN: Mehmet Emin KURTOĞLU

HAZIRLAYAN: Mehmet Emin KURTOĞLU