CGL 310 OKUL NCES ETM PROGRAMLARI II DERS

  • Slides: 21
Download presentation
CGL 310 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARI II DERSİ Aile Katılımı Uyarlama Doç. Dr. Müdriye

CGL 310 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARI II DERSİ Aile Katılımı Uyarlama Doç. Dr. Müdriye YILDIZ BIÇAKÇI

AİLE KATILIMI §AİLE İLETİŞİM ETKİNLİKLERİ §AİLE KATILIM ETKİNLİKLERİ §BİREYSEL GÖRÜŞMELER §EV ZİYARETLERİ

AİLE KATILIMI §AİLE İLETİŞİM ETKİNLİKLERİ §AİLE KATILIM ETKİNLİKLERİ §BİREYSEL GÖRÜŞMELER §EV ZİYARETLERİ

§AİLE İLETİŞİM ETKİNLİKLERİ v. Telefon Görüşmeleri, Kısa İleti Hizmetleri v. Kitapçıklar v. Görsel İşitsel

§AİLE İLETİŞİM ETKİNLİKLERİ v. Telefon Görüşmeleri, Kısa İleti Hizmetleri v. Kitapçıklar v. Görsel İşitsel Kayıtlar v. Fotoğraflar v. Duyuru Panoları v. Bültenler v. Haber Mektupları

§AİLE İLETİŞİM ETKİNLİKLERİ v. Yazışmalar v. Gelişim Dosyaları (Portfolyo) v. Toplantılar v. Okul Ziyaretleri

§AİLE İLETİŞİM ETKİNLİKLERİ v. Yazışmalar v. Gelişim Dosyaları (Portfolyo) v. Toplantılar v. Okul Ziyaretleri v. Geliş Gidiş Zamanları vİnternet Temelli Uygulamalar v. Dilek Kutuları

 • Çocuklar Açısından: ü Aile katılımı sayesinde çocuğun okuldaki etkinliklere katılımı artar, okul

• Çocuklar Açısından: ü Aile katılımı sayesinde çocuğun okuldaki etkinliklere katılımı artar, okul ve ev ortamı arasında oluşan köprü aracılığıyla ev ve okuldaki eğitim farklılıkları azalır. • Araştırmalar ailesi eğitime katılan çocukların başarılarının arttığını göstermektedir.

Aileler Açısından : • Çocukları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinen aileler onları sosyal ortam

Aileler Açısından : • Çocukları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinen aileler onları sosyal ortam içinde daha yakından tanıma fırsatına sahip olurlar.

Öğretmen ve Okul Açısından: üÇocukların ve ailelerin ilgi ve gereksinimlerini daha iyi anlama ve

Öğretmen ve Okul Açısından: üÇocukların ve ailelerin ilgi ve gereksinimlerini daha iyi anlama ve gerekli durumlarda programda değişiklik yapma imkânına sahip olurlar.

BİREYSEL GÖRÜŞMELER • Amaç: Çocuğun gelişiminin güçlü ve desteklenmesi gereken yönlerini ve sorunları aile

BİREYSEL GÖRÜŞMELER • Amaç: Çocuğun gelişiminin güçlü ve desteklenmesi gereken yönlerini ve sorunları aile paylaşmak, • Kardeş doğumu, taşınma gibi özel durumlarda benimsenmesi gereken tutum ve davranışlarla ilgili aileye bilgi vermek ve çözüm yolları aramaktır.

BİREYSEL GÖRÜŞMELER Düzenli görüşmeler dönemde en az bir kez olmak üzere yılda iki kez

BİREYSEL GÖRÜŞMELER Düzenli görüşmeler dönemde en az bir kez olmak üzere yılda iki kez yapılmalıdır. Bir sorun ortaya çıktığında görüşme takvimi beklenmeden müdahale edilebilir, bunun dışında görüşme takvimine uyulmalıdır.

EV ZİYARETLERİ ü Çocuğun yaşadığı ev ortamını gözlemlemek. ü Çocuğun anne, baba ve diğer

EV ZİYARETLERİ ü Çocuğun yaşadığı ev ortamını gözlemlemek. ü Çocuğun anne, baba ve diğer ebeveynle olan ilişkilerini doğal ev ortamında gözlemleyerek, çocuk ve ebeveyn hakkında bilgi edinmek. ü Çocuğun uyumu, gelişim gösterdiği ve desteklenmesi gereken alanlar, ilgi, ihtiyaç ve yetenekleri konusunda ebeveyni bilgilendirmek. ü Ebeveyne sınıfta yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermek.

EV ZİYARETLERİ • Ev ziyaretlerinde öğretmenin her bir çocuğu ayrı ziyaret etmesi ve bu

EV ZİYARETLERİ • Ev ziyaretlerinde öğretmenin her bir çocuğu ayrı ziyaret etmesi ve bu ziyaretleri yılda iki kez gerçekleştirmesi gerekmektedir. • Ev ziyaretleri yapılırken sınıf öğretmeni ile birlikte bir kişi (rehber öğretmen, müdür, müdür yardımcısı gibi) olmalıdır.

EV ZİYARETLERİ • Ev ziyaretleri 30 -40 dk. arasında sürmelidir. Bu süre içerisinde aile-çocuk

EV ZİYARETLERİ • Ev ziyaretleri 30 -40 dk. arasında sürmelidir. Bu süre içerisinde aile-çocuk gözlemi üzerine odaklanılmasına dikkat edilmelidir. • Ev ziyareti sırasında sadece çay, kahve, kolonya veya şeker gibi basit ikramların kabul edilmesine özen gösterilmelidir. • Çocuk ve ailenin yanında not alınmaması, ziyaretten hemen sonra gözlem formunun doldurulması beklenmektedir.

EV ZİYARETLERİ

EV ZİYARETLERİ

EV ZİYARETLERİ

EV ZİYARETLERİ

UYARLAMA q Okul öncesi eğitimi, özel gereksinimli çocukların gereksinimlerini de dikkate alarak, bütün çocuklara

UYARLAMA q Okul öncesi eğitimi, özel gereksinimli çocukların gereksinimlerini de dikkate alarak, bütün çocuklara öğrenme ve ilkokula hazırlık konusunda eşit fırsat sunmayı hedefler.

UYARLAMA q Okul öncesi eğitimi, özel gereksinimli çocukların gereksinimlerini de dikkate alarak, bütün çocuklara

UYARLAMA q Okul öncesi eğitimi, özel gereksinimli çocukların gereksinimlerini de dikkate alarak, bütün çocuklara öğrenme ve ilkokula hazırlık konusunda eşit fırsat sunmayı hedefler.

UYARLAMA q Sınıfta raporu olan özel gereksinimli çocuk olduğunda öğretmenlerin hazırladıkları etkinliklerde özel gereksinimli

UYARLAMA q Sınıfta raporu olan özel gereksinimli çocuk olduğunda öğretmenlerin hazırladıkları etkinliklerde özel gereksinimli çocuk için uyarlamalar yapmaları beklenmektedir.

UYARLAMA q Öğretmenlerin etkinliklerdeki uyarlamaların yanısıra Bireyselleştirilmiş Eğitim Programını (BEP) da uygulamaları gerekmektedir. Yapılan

UYARLAMA q Öğretmenlerin etkinliklerdeki uyarlamaların yanısıra Bireyselleştirilmiş Eğitim Programını (BEP) da uygulamaları gerekmektedir. Yapılan bu uyarlamalar, özel gereksinimli çocukların bütün eğitim sürecine kaynaştırılmasını amaçlamaktadır.

UYARLAMA q Öğretmenlerden sınıftaki özel gereksinimli çocuk için uyarlama yaparken etkinliğin yönteminde, kullanılan materyallerde

UYARLAMA q Öğretmenlerden sınıftaki özel gereksinimli çocuk için uyarlama yaparken etkinliğin yönteminde, kullanılan materyallerde ve öğrenme sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar ile ilgili açıklama yapması beklenmektedir.

UYARLAMA ÖRNEKLERİNİN TARTIŞILMASI

UYARLAMA ÖRNEKLERİNİN TARTIŞILMASI

KAYNAKLAR • Yıldız Bıçakçı, M. ve Köksal Akyol, A. “ 36 -72 Aylık Çocuklar

KAYNAKLAR • Yıldız Bıçakçı, M. ve Köksal Akyol, A. “ 36 -72 Aylık Çocuklar için Örnek Planlar”, Okul Öncesi Eğitim Programları, ed. A. Köksal Akyol, 317 -343, Hedef Cs Yayınları, Ankara, 2015. • Yıldız Bıçakçı, M. (Editör), Bebeklik ve İlk Çocukluk Döneminde (0 -36 Ay) Gelişim, Duyuların Gelişimi ve Desteklenmesi, Eğiten Kitap, Ankara, 2015. • Aral, N. , A. Kandır, ve M. Can-Yaşar, Okul Öncesi Eğitim ve Okul Öncesi Eğitim Programı. Geliştirilmiş 4. Baskı, Ya-Pa Yayın Pazarlama Sanayi ve Tic. A. Ş. , İstanbul, 2011. • Okul Öncesi Eğitim Programı (36 -72 Aylık Çocuklar için). T. C. Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü Yayınları, 2013.