CGL 310 OKUL NCES ETM PROGRAMLARI II DERS

  • Slides: 8
Download presentation
CGL 310 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARI II DERSİ Aylık Plan Doç. Dr. Müdriye YILDIZ

CGL 310 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARI II DERSİ Aylık Plan Doç. Dr. Müdriye YILDIZ BIÇAKÇI

Ø Aylık plan, bir öğretmenin çalıştığı çocuk grubunun gelişimini desteklemek için etkinlik oluşturmak üzere

Ø Aylık plan, bir öğretmenin çalıştığı çocuk grubunun gelişimini desteklemek için etkinlik oluşturmak üzere alacağı kazanım ve göstergeleri, kavramları, özel gün ve haftalar ile aile katılımı ve değerlendirme süreçlerini içeren bir çalışma planıdır.

Ø Öğretmenin o ay için alması gereken kazanımları, ilgili göstergeleri ve kavramları belirleyebilmesi için,

Ø Öğretmenin o ay için alması gereken kazanımları, ilgili göstergeleri ve kavramları belirleyebilmesi için, çocukları rutin olarak gözlemlemesi ve gözlemlediği gelişim özelliklerini “Gelişim Gözlem Formu” na kaydetmesi gerekmektedir. Gözlemlerden elde edilen bilgiler doğrultusunda çocukların desteklenmesi gereken gelişim özelliklerinin dikkate alınması önemsenmelidir.

 Ø Öğretmen, her ay planında yer verdiği kavramları “Kavramlara Aylık Eğitim Planlarında Yer

Ø Öğretmen, her ay planında yer verdiği kavramları “Kavramlara Aylık Eğitim Planlarında Yer Verme Durumu Çizelgesi” ne; kazanım ve göstergeleri ise “Kazanım ve Göstergelere Aylık Eğitim Planlarında Yer Verme Durumu Çizelgesi”ne kaydetmelidir.

 Ø Öğretmenin o ay üzerinde durduğu kavram, kazanım ve göstergeleri kayıt altına alması

Ø Öğretmenin o ay üzerinde durduğu kavram, kazanım ve göstergeleri kayıt altına alması çocuğun sadece belli gelişim alanlarında desteklenmesinin önüne geçecek ve çocuğa çok yönlü gelişme fırsatı sunacaktır. Ø Bu durum aynı zamanda öğretmenin etkili ve dengeli plan yapmasına da olanak sağlayacaktır.

Ø Aylık planların değerlendirme bölümünde öğretmen; o ay boyunca günlük eğitim akışlarının günü değerlendirme

Ø Aylık planların değerlendirme bölümünde öğretmen; o ay boyunca günlük eğitim akışlarının günü değerlendirme bölümlerine kaydettiği bilgilere ve çocuk gelişim gözlem formlarına dayanarak çocukların, programın ve kendisinin değerlendirme sonuçlarına yer verir.

AYLIK PLAN ÖRNEKLERİNİ TARTIŞMA

AYLIK PLAN ÖRNEKLERİNİ TARTIŞMA

KAYNAKLAR • Yıldız Bıçakçı, M. ve Köksal Akyol, A. “ 36 -72 Aylık Çocuklar

KAYNAKLAR • Yıldız Bıçakçı, M. ve Köksal Akyol, A. “ 36 -72 Aylık Çocuklar için Örnek Planlar”, Okul Öncesi Eğitim Programları, ed. A. Köksal Akyol, 317 -343, Hedef Cs Yayınları, Ankara, 2015. • Yıldız Bıçakçı, M. (Editör), Bebeklik ve İlk Çocukluk Döneminde (0 -36 Ay) Gelişim, Duyuların Gelişimi ve Desteklenmesi, Eğiten Kitap, Ankara, 2015. • Aral, N. , A. Kandır, ve M. Can-Yaşar, Okul Öncesi Eğitim ve Okul Öncesi Eğitim Programı. Geliştirilmiş 4. Baskı, Ya-Pa Yayın Pazarlama Sanayi ve Tic. A. Ş. , İstanbul, 2011. • Okul Öncesi Eğitim Programı (36 -72 Aylık Çocuklar için). T. C. Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü Yayınları, 2013.