ETM FAKLTES TEMEL ETM OKUL NCES ETM Deerlendirme

  • Slides: 19
Download presentation
EĞİTİM FAKÜLTESİ TEMEL EĞİTİM/ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ

EĞİTİM FAKÜLTESİ TEMEL EĞİTİM/ OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ

Değerlendirme

Değerlendirme

DEĞERLENDİRME NEDİR? - Değerlendirme; çocuklar, sınıf ve eğitimle ilgili bilgilerin toplandığı, sentezlendiği ve yorumlandığı,

DEĞERLENDİRME NEDİR? - Değerlendirme; çocuklar, sınıf ve eğitimle ilgili bilgilerin toplandığı, sentezlendiği ve yorumlandığı, sürekli devam eden bir süreçtir.

The National Association of the Education of Young Children (NAEYC) ise değerlendirmeyi « gözlem

The National Association of the Education of Young Children (NAEYC) ise değerlendirmeyi « gözlem süreci, çocukların neyi nasıl yaptıklarına ilişkin kayıt ve dokümanlar, çocuğu etkileyen çeşitli eğitimsel kararlar» olarak tanımlamaktadır.

-Değerlendirme sürecinin düzgün bir şekilde ilerlemesi çocuk için çok büyük bir önem taşımaktadır. -Programın

-Değerlendirme sürecinin düzgün bir şekilde ilerlemesi çocuk için çok büyük bir önem taşımaktadır. -Programın değerlendirilmesi, gelişimcilerin ihtiyacı olan eğitimsel bilgilerin saptanması ve gelecekle ilgili eğitimsel planların yapılması için de değerlendirmenin önemi büyüktür. -Çocuklara uygulanan programlar çocukların ihtiyacını karşılamalı, hem yeterli olduğu hem de desteklenmeye ihtiyaç duyduğu durumları değerlendirmeyi sağlamalıdır.

- Okul öncesi dönemde çocukların öğrenmesini, gelişimini ve davranışlarını değerlendirecek çok sayıda araç bulunmaktadır.

- Okul öncesi dönemde çocukların öğrenmesini, gelişimini ve davranışlarını değerlendirecek çok sayıda araç bulunmaktadır. - Davranış değerlendirme ölçekleri, görsel algının değerlendirilmesi için testler, performans envanterleri, gelişim profillerini ölçen testler, portfolyolar, dil bataryaları, benlik algısını tarama araçları, sosyal yeterlilik ölçekleri, sosyometrik testler, kişilik değerlendirme envanterleri, resimli zeka testleri, vaka çalışmaları, …

… gelişimsel tarama testleri, performans temelli görüşmeler, video ve ses kayıtları bunlardan bazılarıdır. -

… gelişimsel tarama testleri, performans temelli görüşmeler, video ve ses kayıtları bunlardan bazılarıdır. - Bazı değerlendirme yöntemleri çocukları yapılandırılmış ortamlardan ziyade doğal ortamlarında değerlendirir. - Bazıları ise çocukları oyun içinde değerlendirir. Bu yöntemler çocuğun gelişiminin değerlendirilmesinde profesyonellere ve araştırmacılara yardımcı olmasına rağmen bu araçların çoğu konu ile ilgili uzmanlığı olmayan eğitimcilerin kullanımı için uygun değildir.

Günümüzde çocukları değerlendirme iki soru üzerinde durulmaktadır: * Bu çocuk neleri doğru yapıyor? *

Günümüzde çocukları değerlendirme iki soru üzerinde durulmaktadır: * Bu çocuk neleri doğru yapıyor? * Bu çocukların gelişimini sürdürebilmesi için onun hangi güçlü yönlerini kullanmalıyım?

Çocukların gelişimleri değerlendirilirken; -çocuğun güçlü yönlerini, süreçleri ve ihtiyaçları ortaya çıkaracak, -gelişimsel olarak uygun,

Çocukların gelişimleri değerlendirilirken; -çocuğun güçlü yönlerini, süreçleri ve ihtiyaçları ortaya çıkaracak, -gelişimsel olarak uygun, -kültür açısından esnek, -çocuğun günlük aktiviteleri içinde, -gelişimi destekleyen, -aileleri işin içine alan değerlendirmeler yapılmalıdır.

Neden Değerlendirme Yapıyoruz?

Neden Değerlendirme Yapıyoruz?

-Çocukların eğitimi ve öğretimi için sağlıklı kararlar alabilmek, -Erken müdahaleye ihtiyacı olan çocukları fark

-Çocukların eğitimi ve öğretimi için sağlıklı kararlar alabilmek, -Erken müdahaleye ihtiyacı olan çocukları fark edip özel durumları tanımlayabilmek, -Eğitsel ve gelişimsel müdahalelerle programın gelişimine yardımcı olmak

Değerlendirmede Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Değerlendirmede Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1. Değerlendirme korkutmamalıdır: çocuğu endişelendirmemeli ya da

1. Değerlendirme korkutmamalıdır: çocuğu endişelendirmemeli ya da

2. Bilgi zaman içinde elde edilmelidir:

2. Bilgi zaman içinde elde edilmelidir:

3. Özellikle veri toplama işlemi uygun olmayan koşullarda yapıldıysa değerlendirme kesin bilgi sağlamak için

3. Özellikle veri toplama işlemi uygun olmayan koşullarda yapıldıysa değerlendirme kesin bilgi sağlamak için aynı içeriğe sahip olan birden fazla kaynak kullanılarak yapılmalıdır:

4. Değerlendirmenin süresinin uzunluğu erken çocukluk dönemi çocuklarının ilgi planlanmalıdır: ve dikkat süreleri göz

4. Değerlendirmenin süresinin uzunluğu erken çocukluk dönemi çocuklarının ilgi planlanmalıdır: ve dikkat süreleri göz önüne alınarak

5. Değerlendirme amacıyla test uygulanıyorsa, örneklemin özelliklerine uygun olmalıdır: test seçilen

5. Değerlendirme amacıyla test uygulanıyorsa, örneklemin özelliklerine uygun olmalıdır: test seçilen

DEĞERLENDİRMENİN AMAÇLARI

DEĞERLENDİRMENİN AMAÇLARI

1. Tarama 2. Eğitimi izleme ve bilgi toplama 3. Tanısal değerlendirme 4. Program ölçümü

1. Tarama 2. Eğitimi izleme ve bilgi toplama 3. Tanısal değerlendirme 4. Program ölçümü ve sorumluluk değerlendirmesi