ARATIRMANTEL ARATIRMA HAYRYE ERBA Creswellin Be Nitel Gelenei

ARAŞTIRMA-NİTEL ARAŞTIRMA HAYRİYE ERBAŞ

Creswell’in Beş Nitel Geleneği Temellendirilmiş Kuram

Beş Nitel Gelenek/Yöntem JOHN W. CRESWELL Anlatı Araştırması (Biyografi / Yaşam öyküsü) Fenomenoloji Kuram Oluşturma (Temellendirilmiş Kuram / Grounded Theory) Etnografi Durum Analizi (Olay İncelemesi / Case Study)

Temellendirilmiş Kuram Araştırmacı, veri toplarken veya yorumlarken verilerin içine gömülü olan teoriyi ortaya çıkartır ve araştırma boyunca yeni kavramlara ulaşmaya çalışır. Öznel ve nesnelliğin vurgulandığı türleri vardır (Glaser ve Strauss)

Temellendirilmiş Kuram Kodlamaların amacı, verileri belli standartlara dayalı olarak parçalara ayırmak suretiyle araştırmacıya yeni bakış açıları kazandırmak. Metini okur ve tekrar okurken kodlamalar yaparız. Tekrar sahaya dönmek de mümkündür.

Açık Kodlama Açık kodlama, araştırmacının fenomenle ilgili ilk bilgi kategorilerini oluşturduğu aşamadır. Bu kategoriler genel geçer ve literatürde kolayca ulaşılabilen cinstedir. Verilerin bir özeti gibi düşünelim. Henüz yaratıcılığımızı kullanmak değil verileri derli toplu sunmak temel hedeftir. Hamurları renklerine göre ayırmak gibi…

Açık Kodlama örnek

Açık kodlama örnek

Açık kodlama örnek

Açık kodlama örnek

Eksenel Kodlama Eksenel kodlama, araştırmacının veriyi yeni biçimleriyle bir arada topladığı aşamadır. Kategoriler arasında bağlantı kurulur ve merkezi fenomen tanımlanır. Veriler arasında yeni ilişkiler keşfetmek için onları farklı eksenler üzerinde yeniden serpiştirmek gerekir. Eksen kodlama, açık kodlamada oluşturulan kategoriler arasında bağ kurarak verileri yeniden farklı yollarla bir araya getirme işlemlerini içerir. Bunu verileri belli eksenler üzerine dizerek yapabiliriz.

Örnek eksenler Dün – bugün – yarın Olaydan önce – olaydan sonra Kadın – Erkek Olumlu düşünen – olumsuz düşünen Kahve seven – sevmeyen Göç deneyimini olumlu anlatan – olumsuz anlatan Geçmişe özlem duyan – duymayan Tercihinden memnun olan - pişman olan Yapısal nedenler – kişisel nedenler – kurumsal nedenler Ulusal – kentsel – yerel Yapısal sorunlar – gündelik sorunlar

Eksenel kodlama örnek



Eksenel kodlama örnek

Seçici Kodlama Seçici kodlama, araştırmacı bu aşamada daha önce eksensel kodlama aşamasında belirlediği kategorileri bütünleştiren bir öykü yazarak, öykü çizgisini tanımlamaktadır. Araştırmacı sürekli olarak karşılaştırma yaklaşımını kullanarak kategorileri doyurmaya çalışmaktadır.

Seçici Kodlama Seçici kodlama, merkez bir kategorinin seçildiği ve diğer kategorilerin sistematik bir şekilde bu kategoriyle ilişkilendirildiği, bu ilişkilerin değerlendirildiği ve kategorilerin daha rafine edilerek geliştirildiği süreçtir. Bu süreç kendi içinde 3 aşamaya ayrılır; Merkez kategorinin bir hikayesinin oluşturulması

Seçici Kodlama Tüm kategorilerin merkez kategoriye bağlanması Oluşturulan kategoriler ve bu kategorilerin özellik ve boyutlarının verilerle desteklenip geliştirilmesi Burası hamurlarla tamamen özgün bir şey yarattığımız noktadır.



Örnek Temellendirilmiş Kuram çalışması

Hemşirelik mesleğinin tercih edilme nedenleri (Mevcut teori)

Açık kodlama

Eksenel Kodlama

Seçici Kodlama Hikayenin, literatürde olmayan MESLEĞİN TOPLUMSAL İMAJI çerçevesinde yeniden kurulması.

Amaç / odak Anlatı Araştırması Bir bireyin hayatı, bir yerin/şeyin tarihini ortaya koyma Fenomenoloji Deneyimin özünü ortaya çıkarma Kuram Oluşturma Verilerde gömülü kuramı ortaya çıkarma Etnografi Aynı kültürü paylaşan bir grubu betimleme ve yorumlama Durum Analizi Bir durum, biricik vakaya dair derinlemesine betimleme ve yorumlama

Veri toplama biçimleri Anlatı Araştırması Öncelikle mülakatlar ve dokümanlar. Fenomenoloji Doküman, gözlem, sanat eseri göz önünde bulundurulabilir ancak öncelikli veri kaynağı mülakatlardır. Kuram Oluşturma Öncelikle ve genellikle 20 -60 kişi ile yapılan mülakatlar. Etnografi Öncelikle gözlem ve mülakatlar. Bu sırada çevrede geçirilen uzun süre içinde farklı kaynaklar da toplanır. Durum Analizi Öncelikli olarak mülakat, gözlem, doküman ve insan ürünü diğer eserler.

Veri analiz biçimleri Anlatı Araştırması Öykülerin analizi. Yeniden hikayeleme. Temalar geliştirme. Kronoloji kullanma Fenomenoloji Önemli ifadeler. Anlamlı birimler. İçerikteki öz Kuram Oluşturma Açık, eksenel ve seçici kodlama. Kavram geliştirme Etnografi Grubun ve kültürün betimlenmesi ve yorumlanması. Çapraz ilişkiler ve temalar ile analiz. Durum Analizi Durumun betimlenmesi ve yorumlanması. Çapraz ilişkiler ve temalar ile analiz. - Creswell’in kitabı - Tek bir biçim/reçete yok. - Doğrusu sizin ne anladığınız

Word hakkında birkaç ipucu Şekiller için Word’de EKLE Daha gelişmiş şekiller için EKLE Bir başlığı sayfa başından başlatmak istersek: Word’de SAYFA DÜZENİ KESMELER
- Slides: 30