Creswellin Be Nitel Gelenei Fenomenoloji Be Nitel GelenekYntem
Creswell’in Beş Nitel Geleneği Fenomenoloji
Beş Nitel Gelenek/Yöntem JOHN W. CRESWELL Anlatı Araştırması (Biyografi / Yaşam öyküsü) Fenomenoloji Kuram Oluşturma (Temellendirilmiş Kuram / Grounded Theory) Etnografi Örnek. Olay İncelemesi / Case Study)
Fenomenoloji – Bir şeyin özünü arıyoruz Fenomen: olay, olgu, duyularla algılanabilen şey. Nesnel dünyadaki varlık. Nesne. Fenomenoloji de olguları gözlemlenebilir nesneler olarak ele alıyor (örneğin: milliyetçilik).
Fenomenoloji – Bir şeyin özünü arıyoruz Amaç: Öz arayışı, fenomenin doğasını bulma amacı. O fenomenle ilgili deneyime sahip olan kişilerden veri toplanır ve bireylerin deneyimlerinin özünü tanımlayan bütüncül bir betimleme yapılır. Gücünü teorilerden, ön kabullerden değil; deneyimlerden alıyor.
Fenomenoloji (Husserl) Analiz Fenomenoloji; Bu nedenle analiz şöyle yapılır: v karşılaştırır, Mülakatlar v ayrım yapar, v bağlar, deşifre edilip tekrar okunur. v ilişki kurar, Önemli v parçalara böler, Paragraflar, v öğelerine ayırır. cümle ve kelimelerin altı çizilir. cümleler, ifadeler parçalara bölünüp, öğelerine ayırılıp özüne ulaşılmaya çalışılır.
Fenomenoloji (Husserl) Fenomenoloji; v karşılaştırır, v ayrım yapar, v bağlar, v ilişki kurar, v parçalara böler, v öğelerine ayırır. Analiz (devam) Önemli cümleler listelenip belli kriterler çerçevesinde ayrılır, bağlanır, karşılaştırılır. Fenomenin özüne ilişkin özgün bilgiler geliştirmek için okunan veriler içinde yeni ilişkiler yakalamaya çalışılır.
Fenomenolojik Analiz Araştırmacı verileri elde ettikten sonra, fenomenin nasıl deneyimlendiğini anlamayı sağlayan önemli açıklamalar, cümleler ve alıntılar yapar. Önemli cümleleri bul Moustakas bu adımı, «anahtar ifadelerin listelenmesi» olarak tanımlamaktadır. Bunları listele Bir sonraki adımda araştırmacı bu önemli ifadelerden hareketle temalar içinde «anlam kümeleri/grupları» geliştirir. Temalar çerçevesinde bir araya getir Bu anlam kümeleri bize fenomenin özü hakkında bilgi vermelidir Öze ulaş
Amaç / odak Anlatı Araştırması Bir bireyin hayatı, bir yerin/şeyin tarihini ortaya koyma Fenomenoloji Deneyimin özünü ortaya çıkarma Kuram Oluşturma Verilerde gömülü kuramı ortaya çıkarma Etnografi Aynı kültürü paylaşan bir grubu betimleme ve yorumlama Durum Analizi Bir durum, biricik vakaya dair derinlemesine betimleme ve yorumlama
Veri toplama biçimleri Anlatı Araştırması Öncelikle mülakatlar ve dokümanlar. Fenomenoloji Doküman, gözlem, sanat eseri göz önünde bulundurulabilir ancak öncelikli veri kaynağı mülakatlardır. Kuram Oluşturma Öncelikle ve genellikle 20 -60 kişi ile yapılan mülakatlar. Etnografi Öncelikle gözlem ve mülakatlar. Bu sırada çevrede geçirilen uzun süre içinde farklı kaynaklar da toplanır. Durum Analizi Öncelikli olarak mülakat, gözlem, doküman ve insan ürünü diğer eserler.
Veri analiz biçimleri Anlatı Araştırması Öykülerin analizi. Yeniden hikayeleme. Temalar geliştirme. Kronoloji kullanma Fenomenoloji Önemli ifadeler. Anlamlı birimler. İçerikteki öz Kuram Oluşturma Açık, eksenel ve seçici kodlama. Kavram geliştirme Etnografi Grubun ve kültürün betimlenmesi ve yorumlanması. Çapraz ilişkiler ve temalar ile analiz. Örnek Olay İncelemesi Durumun betimlenmesi ve yorumlanması. Çapraz ilişkiler ve temalar ile analiz. - Creswell’in kitabı - Tek bir biçim/reçete yok. - Doğrusu sizin ne anladığınız
- Slides: 11