rees del desenvolupament ms afectades en els TGD

  • Slides: 20
Download presentation
Àrees del desenvolupament més afectades en els TGD n Habilitats de comunicació social. n

Àrees del desenvolupament més afectades en els TGD n Habilitats de comunicació social. n Habilitats de relació social. n Les capacitats de ficció i d’accés a la simbolització. Rigidesa del comportament.

L’alumnat amb TGD presenta deficiències greus en el: n Coneixement de sí mateixos. n

L’alumnat amb TGD presenta deficiències greus en el: n Coneixement de sí mateixos. n Coneixement dels demés. n Coneixement del món que els envolta.

El Manual Diagnòstic del DSM IV identifica 5 trastorns sota la categoria diagnòstica de

El Manual Diagnòstic del DSM IV identifica 5 trastorns sota la categoria diagnòstica de TGD n n n L’autisme. La síndrome de Rett. El trastorn desintegrador de la infància. La síndrome d’Asperguer Els T. G. D. no especificats o autisme atípic.

El diagnòstic en els infants petits. n Els termes TGD i TEA, s’utilitzen habitualment

El diagnòstic en els infants petits. n Els termes TGD i TEA, s’utilitzen habitualment de forma sinònima per referir-se a un ampli espectre de trastorns neuroevolutius, fins que es troben marcadors biològics i psicològics més clars.

Representació gràfica de la relació entre els termes: TEA, TGD i autisme (Martos 2001).

Representació gràfica de la relació entre els termes: TEA, TGD i autisme (Martos 2001). TEA TGD Autisme

Principis en la concepció de la simptomatologia de l’espectre autista n L’espectre autista, en

Principis en la concepció de la simptomatologia de l’espectre autista n L’espectre autista, en el sentit més estricte, és només un conjunt de símptomes, que pot associar-se a diferents trastorns neurobiològics i a nivells intel·lectuals molt variats.

Aspectes interns i externs en el procés diagnòstic dels TGD. n Aspectes neurobiològics implicats.

Aspectes interns i externs en el procés diagnòstic dels TGD. n Aspectes neurobiològics implicats. n Les conductes observables (i els mecanismes psicològics subjacents).

Aportacions a l’etiologia de l’autisme. Aspectes neurobiològics. n n n La genètica. El cervell

Aportacions a l’etiologia de l’autisme. Aspectes neurobiològics. n n n La genètica. El cervell masculí en extrem. La teoria de la infraconectivitat. Les neurones de mirall. Afectacions neurofisiològiques. Bases neuroquímiques: - Increment de serotonina. - Teoria opioide.

Aportacions a l’etiologia de l’autisme. Psicologia del desenvolupament n Les investigacions més actualitzades posen

Aportacions a l’etiologia de l’autisme. Psicologia del desenvolupament n Les investigacions més actualitzades posen de manifest que allò que està primàriament alterat en l’autisme és la base de les funcions de coneixement i de l’afecte i aquesta base és la interacció. n En els nadons amb autisme es poden detectar alteracions en les capacitats de provocar la interacció amb els altres, una manca d’intencionalitat en les seves accions.

n L’estudi de l’autisme entès com un efecte de la fragilitat de les capacitats

n L’estudi de l’autisme entès com un efecte de la fragilitat de les capacitats intersubjectives aporta una mirada no estàtica del trastorn. n Es senyala la importància d’identificar, d’avaluar, les diferències individuals en les modalitats de processament de les informacions sensorials i motores, així com el tipus d’interacció que l’infant estableix amb els demés (Muratori 2008. )

El desenvolupament de les capacitats intersubjectives. Intersubjectivitat Primària (interaccions diàdiques). De 0 a 8/9

El desenvolupament de les capacitats intersubjectives. Intersubjectivitat Primària (interaccions diàdiques). De 0 a 8/9 mesos Mecanismes Bàsics Precursors de respostes observables Intersubjectivitat Primària. (interacció diàdica) Interacció cara a cara Primeres respostes socials. Aferrament Preferència per la veu i la cara materna. Imitació Primeres imitacions d’expressió.

Intersubjectivitat Secundària (interaccions triàdiques). . De 9 a 18 mesos Mecanismes Bàsics Intersubjectivitat Secundària

Intersubjectivitat Secundària (interaccions triàdiques). . De 9 a 18 mesos Mecanismes Bàsics Intersubjectivitat Secundària Precursors en les respostes observables. Atenció conjunta Busca i comparteix l’atenció amb l’altre. Referència social Busca i reclama l’opinió de l’altre. Acció conjunta Reconeix i actua al costat de l’altre.

n Els infants afectats d’autisme manifesten dificultats significatives per donar el pas a les

n Els infants afectats d’autisme manifesten dificultats significatives per donar el pas a les interaccions triàdiques. n El desenvolupament dels aspectes relacionats amb la comprensió emocional, es donen de manera molt limitada o desviada amb els infants amb autisme.

Diagnòstic i avaluació dels TEA/TGD n El diagnòstic determina les característiques que un subjecte

Diagnòstic i avaluació dels TEA/TGD n El diagnòstic determina les característiques que un subjecte comparteix amb altres en relació a una categoria diagnòstica determinada. n L’avaluació tracta de recollir informació detallada sobre les dificultats, potencials d’aprenentatge, interessos, habilitats, estil relacional i receptiu, etc. , del subjecte avaluat, l’avaluació defineix en sí el tractament.

n El nucli del tractament estaria en l’augment de modalitats interactives vives apropiades a

n El nucli del tractament estaria en l’augment de modalitats interactives vives apropiades a les dificultats específiques de l’infant en el processament de les informacions. n Afavorint les connexions entre emocions, processament de la informació (afectiva i cognitiva) i la planificació de seqüències motores (adequació de la resposta) es millorarà el procés de conscienciació de sí mateixos i de l’altre.

n Des d’aquesta perspectiva l’infant integrarà funcionalment les àrees clàssiques del desenvolupament (cognitiva, llenguatge,

n Des d’aquesta perspectiva l’infant integrarà funcionalment les àrees clàssiques del desenvolupament (cognitiva, llenguatge, motora i socio-emocional, a mesura que va desenvolupant les habilitats funcionals que li permeten interactuar amb intencionalitat amb els cuidadors i persones properes per comunicar afecte, necessitats, desitjos, idees, emocions i pensament, així com resoldre problemes de la vida quotidiana (Breinbauer C. 2006)

Comprensió del funcionament autista n Baixa tolerància a la frustració. n Hipersensibilitat. n Alteracions

Comprensió del funcionament autista n Baixa tolerància a la frustració. n Hipersensibilitat. n Alteracions en la integració sensorial. El procés de mentalització de les sensacions, ajudarà a la diferenciació de l’objecte i aquest a connectar les sensacions entre sí amb la seva procedència.

La intervenció psicomotriu d’ajuda dins del marc escolar. n Està orientada a oferir un

La intervenció psicomotriu d’ajuda dins del marc escolar. n Està orientada a oferir un espai acollidor a aquelles problemàtiques que presenten els infants vinculades a demandes de reconeixement, de comunicació i d’afecte. Es tracta de donar una resposta ajustada a aquells alumnes amb comportaments excessius o repetitius als que no es pot atendre de forma adequada dins els grups nombrosos.

Intervenció d’ajuda psicomotriu Identificar les diferències individuals en el processament de les informacions sensorials

Intervenció d’ajuda psicomotriu Identificar les diferències individuals en el processament de les informacions sensorials i motores. Augmentar les interaccions de forma ajustada a les capacitats relacionals, interessos i estil relacional de l’infant. Significar la vivència i l’experiència compartida. Afavorir la representació de la mateixa i l’accés a la simbolització.

Bibliografia n Alcantud Marín, F. (Coordinador). 2003. Intervención psicoeducativa con niños con TGD. Madrid.

Bibliografia n Alcantud Marín, F. (Coordinador). 2003. Intervención psicoeducativa con niños con TGD. Madrid. Pirámide. n Aucouturier, B. (2004). Los Fantasmas de acción y la práctica psicomotriz. Barcelona. Graó.