OKULLARDA SALIIN KORUNMASI ve GELTRLMES PROGRAMI Okul Sal

  • Slides: 28
Download presentation
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI

OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI

Okul Sağlığı Öğrencilerin ve okul çalışanlarının • Sağlığının değerlendirilmesi ve geliştirilmesi, • Sağlıklı okul

Okul Sağlığı Öğrencilerin ve okul çalışanlarının • Sağlığının değerlendirilmesi ve geliştirilmesi, • Sağlıklı okul yaşamının sağlanması ve sürdürülmesi, • Öğrenciye ve dolayısıyla topluma sağlık eğitiminin verilmesi için yapılan çalışmaların tümü.

Ülkemizde Okul Sağlığı Kapsamında Yürütülen Program ve Projeler

Ülkemizde Okul Sağlığı Kapsamında Yürütülen Program ve Projeler

Okul sağlığını çalışmalarının başarısı amacıyla; Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı “Okul Sağlığı Hizmetleri

Okul sağlığını çalışmalarının başarısı amacıyla; Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı “Okul Sağlığı Hizmetleri İşbirliği Protokolü” 17. 05. 2016 mevcut okul sağlığı programlarının daha geniş kapsamlı ve bütüncül olması için; “Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı-2017”

Programın Bileşenleri Sağlık Hizmetleri Aile/ Toplum Katılımı Sağlıklı ve Güvenli Okul Çevresi Okulda Sağlığın

Programın Bileşenleri Sağlık Hizmetleri Aile/ Toplum Katılımı Sağlıklı ve Güvenli Okul Çevresi Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı Sağlıklı Beslenme Fiziksel Aktivite Sağlık Eğitimi

Değerlendirilecek Okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel; • • Okulöncesi (anaokulu) İlkokul

Değerlendirilecek Okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel; • • Okulöncesi (anaokulu) İlkokul Ortaokul ve liseler Pansiyonlu okullar Mesleki eğitim merkezleri Özel eğitim iş uygulama merkezleri Özel mesleki eğitim merkezleri

İl ve İlçe Okul Sağlığı Kurulları Vali/ Vali Yardımcısı İl Sağlık Müdürlüğü İl Milli

İl ve İlçe Okul Sağlığı Kurulları Vali/ Vali Yardımcısı İl Sağlık Müdürlüğü İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kaymakam İlçe Sağlık Müdürlüğü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Görevleri: 1. Yapılacak çalışmaları planlamak 2. Yapılan çalışmaları değerlendirmek Yılda 2 kere toplanır.

Oluşturulacak Kurul ve Ekipler İlçe Okul Sağlığı Kurulu Başkan: Kaymakam İlçe Sağlık Md. İlçe

Oluşturulacak Kurul ve Ekipler İlçe Okul Sağlığı Kurulu Başkan: Kaymakam İlçe Sağlık Md. İlçe Milli Eğitim Md. Yılda 2 kere toplanır. Okul Değerlendirme Ekibi İlçe Sağlık Md : 2 kişi İlçe Milli Eğitim Md: 2 kişi Sağlık Hizmetleri Alan Öğretmeni Sağlık Bilgisi Öğretmeni Biyoloji Öğretmeni gibi Okul Sağlığı Yönetim Ekibi İdareci – 1 üye Öğretmen – 1 üye Öğrenci – 1 üye Okul Aile Birliği - 1 üye Okulda bulunması halinde; Sağlık Çalışanı ve Rehber Öğretmen ekibin doğal üyesidir.

Okul Yönetiminin Görevleri Program bileşenlerinin gereklerini yerine getirir. (Sağlık Hizmetleri, Sağlıklı ve Güvenli Okul

Okul Yönetiminin Görevleri Program bileşenlerinin gereklerini yerine getirir. (Sağlık Hizmetleri, Sağlıklı ve Güvenli Okul Çevresi, Sağlıklı Beslenme) Okul Sağlığı Yönetim Ekibini oluşturur. Okul Sağlığı Planını hazırlar. Öğrencilerin, Aile Hekimleri tarafından periyodik muayene ve izlemlerinin yapılmasını sağlar. Değerlendirme öncesi, yapılan iş ve işlemlerle ilgili tüm dokümanları içeren dosyayı hazırlar.

Okul Yönetiminin Hazırlığı - 1 Dosya içeriği Değerlendirme öncesi dosya hazırlanır. Dosyanın eksik olması

Okul Yönetiminin Hazırlığı - 1 Dosya içeriği Değerlendirme öncesi dosya hazırlanır. Dosyanın eksik olması veya hazır olmaması durumunda değerlendirme başlatılmaz. Ø Okul Sağlığı Yönetim Ekibi üye listesi (Ek 2 a) Ø Okul Sağlığı Planı (Ek 2 b) Ø Öğrenci muayene, aşı ve tarama sonuçlarının sayısal verileri Ø Rehberlik hizmetleri planı, raporları/kayıtları, sayısal verileri Ø Sağlıkla ilgili konularda öğrenci, okul çalışanları ve velilere yönelik olarak yapılan eğitimlere ait dokümanlar ve kayıt/katılım formları Ø Program kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere ait belgeler (fotoğraf, kayıt/katılım formları, afiş ve broşür gibi)

Okul Yönetiminin Hazırlığı - 2 Ø Kantin, yemekhane, kafeterya, büfe, çay ocağı ve pansiyon

Okul Yönetiminin Hazırlığı - 2 Ø Kantin, yemekhane, kafeterya, büfe, çay ocağı ve pansiyon vb. çalışanlarının hijyen eğitimi belgeleri ØOkul tarafından, yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı ve gıda depolarının “Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi Genelgesi” eklerinde yer alan Kontrol ve Denetim Formu” ile en az ayda bir kez denetlendiğine dair belgeler ØPersonel ilkyardım sertifikaları ØVarsa Beslenme Dostu Okul ve/veya Beyaz Bayrak sertifikalarının birer örneği yer almalıdır.

Öğrenci Muayene ve İzlemleri 25. 01. 2013 tarih ve 28539 sayılı Aile Hekimliği Uygulama

Öğrenci Muayene ve İzlemleri 25. 01. 2013 tarih ve 28539 sayılı Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ve Okul Sağlığı Hizmetleri işbirliği protokolü gereği; öğrencilerin aile hekimleri tarafından her yıl periyodik muayene /izlemleri yapılmalıdır. Öğrenci izlemleri; Ø Yaşa özel çocuk- ergen izlemi olarak ØAilenin ve çocuğun uygun olduğu bir zamanda ØYılda bir kez yapılır.

Aile Hekimi Muayene İzlem Formu Muayene verileri Aile Hekimliği Bilgi Sistemi’ne girilmeli ve çıktısı

Aile Hekimi Muayene İzlem Formu Muayene verileri Aile Hekimliği Bilgi Sistemi’ne girilmeli ve çıktısı aileye verilerek okula iletilmelidir. Formlar okulda uygun koşullarda saklanmalıdır.

Ailenin bilgilendirilmesi Okul yönetimi farklı yöntemler (web sayfası, SMS, not, broşür vb. ) kullanarak

Ailenin bilgilendirilmesi Okul yönetimi farklı yöntemler (web sayfası, SMS, not, broşür vb. ) kullanarak aileleri bilgilendirmelidir.

Okul Değerlendirme Formları- 1

Okul Değerlendirme Formları- 1

Okul Değerlendirme Formları- 2

Okul Değerlendirme Formları- 2

Okul Değerlendirme Formları- 3

Okul Değerlendirme Formları- 3

Okul Değerlendirme Formları- 4

Okul Değerlendirme Formları- 4

Okul Değerlendirme Formları- 5

Okul Değerlendirme Formları- 5

Okul Değerlendirme Formları- 6

Okul Değerlendirme Formları- 6

Program Bileşenleri Değerlendirme Formları Sağlık Hizmetleri Sağlıklı ve Güvenli Çevre Sağlıklı Beslenme

Program Bileşenleri Değerlendirme Formları Sağlık Hizmetleri Sağlıklı ve Güvenli Çevre Sağlıklı Beslenme

Raporlama Okul Değerlendirme Ekipleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; • İlgili formlar 3 nüsha doldurularak

Raporlama Okul Değerlendirme Ekipleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; • İlgili formlar 3 nüsha doldurularak formlar – İlçe Sağlık Md. – Milli Eğitim Md. ve – Okulda bulundurulur. • Eksiklik saptanan okullar eksiklerini en kısa sürede tamamlayarak sonuçları İlçe Sağlık Md. ve İlçe Milli Eğitim Md. ’ne raporlamalıdır.

İl Değerlendirmesi Program kapsamında ilde yapılan tüm çalışmalar; İlçe Sağlık Müdürlüğü İl Sağlık Müdürlüğü

İl Değerlendirmesi Program kapsamında ilde yapılan tüm çalışmalar; İlçe Sağlık Müdürlüğü İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve ÇEKÜS Şb. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Md. Çocuk Ergen Sağlığı DB İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İl Milli Eğitim Müdürlüğü Okul Sağlığından sorumlu Şb. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Md. Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler DB