MASA TENS TEKNKLER DANIMAN YARD DO DR MEHMET

  • Slides: 48
Download presentation
MASA TENİSİ TEKNİKLERİ DANIŞMAN: YARD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM DÜZENLEYENLER: ŞUHEDA YAVUZ İSMET ŞİMŞEK

MASA TENİSİ TEKNİKLERİ DANIŞMAN: YARD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM DÜZENLEYENLER: ŞUHEDA YAVUZ İSMET ŞİMŞEK BÖLÜM: SPOR YÖNETİCİLİĞİ Şubat 2018

 Masa tenisinin temelleri nelerdir? Masa tenisinin temelleri düzgün vuruş teknikleri ile ayak hareketlerini

Masa tenisinin temelleri nelerdir? Masa tenisinin temelleri düzgün vuruş teknikleri ile ayak hareketlerini içerir. Taktikler, zihinsel ve fiziksel kondüsyon, hatta harika servis atmak ve karşılamak bile eğer temelleri iyi sindirememişseniz size fazla yardım edemez.

Masa tenisinin en temelinde yatan, hareket ederek vücudunuzu doğru pozisyona getirdikten sonra topa vurmaktır.

Masa tenisinin en temelinde yatan, hareket ederek vücudunuzu doğru pozisyona getirdikten sonra topa vurmaktır. Tabi bu arada hangi vuruşu kullanacağınızı seçmek, gelen topu okumak ve vuruş ile raket açısını ona göre ayarlamak zorundasınız. Ama eğer düzgün hareket edemiyor ve düzgün vuramıyorsanız size hiçbirşey yardım edemez.

 Masa tenisi temellerini, yani vuruş teknikleri ve ayak hareketlerini öğrenmenin amacı, vuruşlarınızda istikrarı

Masa tenisi temellerini, yani vuruş teknikleri ve ayak hareketlerini öğrenmenin amacı, vuruşlarınızda istikrarı sağlamaktır. İstikrarlı olabilmek için her toptan önce pozisyon alıp aynı vuruşu aynı şekilde yapabiliyor olmanız gerekir. Bir daha, bir daha ve bir daha. Temeller tamamen bunun başarılmasıyla ilgilidir.

 Ayaklar: İyi bir oyuncu olabilmek için backhand ya da forehand tarafınıza atılan topları

Ayaklar: İyi bir oyuncu olabilmek için backhand ya da forehand tarafınıza atılan topları yakalamanız, bunun için de ayaklarınızın seri ve doğru şekilde hareket ediyor olması gerekir. Bazı oyuncular masanın ortasında durup toplara uzanırlar. Top bir adım mesafe içinde herhangi bir yere gelirse iyi vuruş yaparlar ama top daha uzağa düşerse uzanarak vururlar. Vuruşlarında ayarlama yapmak zorunda oldukları için de istikrarlarını kaybederler. Oysa iyi bir rakip sizin hareket etmenizi gerektirmeyecek topları çok nadir atar.

 Vuruşlar: İyi bir oyuncu olabilmek için aynı vuruşu defalarca tekrarlayabilmeniz gerekir. İleri seviyede,

Vuruşlar: İyi bir oyuncu olabilmek için aynı vuruşu defalarca tekrarlayabilmeniz gerekir. İleri seviyede, birçok değişik vuruş oyuna dahil olduğunda, forehand ve backhand şutoplar, spinler, bloklar, itmeler, flipler, kesmeler, loblar. . . ve işin içine, gelen toplardaki değişik halleri kattığımızda, farklı spin, hız, mesafe, yön, yükseklik. . . istikrarlı şekilde vuruş yapmanın ne kadar güç olacağını bir düşünün.

Ama eğer tekrarlayabildiğiniz vuruşlara sahipseniz, vuruşlarınız oturmuşsa, vuruş ve raket açısında ufak ayarlamalarla bu

Ama eğer tekrarlayabildiğiniz vuruşlara sahipseniz, vuruşlarınız oturmuşsa, vuruş ve raket açısında ufak ayarlamalarla bu durumla başa çıkabilir, istikrarlı şekilde top karşılayabilirsiniz. Kaynakça: ongun, 16 Ağustos, 2009 Forum: Çalışma / Çalıştırıcılık / Teknik / Taktik

 Üç genel oynama stilini ve bunların güçlü ve zayıf yönlerini inceleyelim. ATAK/HÜCUMCU STİLİ

Üç genel oynama stilini ve bunların güçlü ve zayıf yönlerini inceleyelim. ATAK/HÜCUMCU STİLİ Güçlü Yanları: Üçüncü top hücumda maksimum avantaj sağlar, Spin ve hızı değiştirebilir, Devamlı topspin kullanımı rakibin açma yapmasını zorlaştırır. Zayıf Yanları: Çok fazla bedeni güç gerektirir, Toparlanmak için daha çok zaman ve daha uzun vuruşlar gerekir.

 BLOKÇU / KARŞI VURUŞÇU STİLİ Güçlü Yanları: Tepki verme ve tahmin etme hızı,

BLOKÇU / KARŞI VURUŞÇU STİLİ Güçlü Yanları: Tepki verme ve tahmin etme hızı, Topu erken alır, Rakibin hız ve topspinini kullanır. Zayıf Yanları: Hız ve spin değişimlerinde zayıf kalır, Sık sık aşırı derecede spinde zorlanır.

 SAVUNMACI STİL Güçlü Yanları: Sabır ve İstikrar, Spini değiştirir, Her bir yüzü topu

SAVUNMACI STİL Güçlü Yanları: Sabır ve İstikrar, Spini değiştirir, Her bir yüzü topu farklı etkileyen raket kullanabilir. Zayıf Yanları: Çok fazla bedeni güç gerektirir. Masanın kenarında hem ileri geri, hem yanlara hızlı bir şekilde hareket edebilmeyi gerektirir. Kısa toplara hamle yapamayabilir. Kaynakça: Kudret İnceoğlu, 18 Aralık 2012

 TÜM MASA TENİSİ VURUŞLARININ ÜÇ TEMEL PRENSİBİ Zamanlama — Topla temas ne zaman

TÜM MASA TENİSİ VURUŞLARININ ÜÇ TEMEL PRENSİBİ Zamanlama — Topla temas ne zaman olmalı • Üç farklı zamanlama imkanı vardır Top yükselirken Top zıplama noktasının en üst noktasındayken Top düşüşe geçtiğinde

 Güç ve Falsonun Uygulanması Topla temas nasıl olmalı? Güç vuruşu ileriye doğru hareket

Güç ve Falsonun Uygulanması Topla temas nasıl olmalı? Güç vuruşu ileriye doğru hareket eden bir raket topa vurduğu zaman olur. Bunun bir örneği topu raket üzerinde zıplatmak için topa vurma şeklidir. – Sıkça "tahta" sesine benzer bir ses duyarsınız (sert ses). – Enerjinin çoğu topu ileriye doğru hareket ettirmek için kullanılır. • Sürtme vuruşu raketle topu fırçalayarak vurulması ile olur. – Enerjinin çoğu spin üretmek için kullanılır (topun dönmesi için).

– Az ses duyulur (yumuşak ses). • Çoğu vuruş Güç ve Sürtme vuruşlarının karışımıdır.

– Az ses duyulur (yumuşak ses). • Çoğu vuruş Güç ve Sürtme vuruşlarının karışımıdır. – Yavaş spinler, servisler ve kesmeler maksimum sürtme ve minimum güç vuruşlarıdır. – Hızlı spinler orta güç ve orta sürtme vuruşlarıdır. – Sert karşı vuruş ve öldürücü şutlar ise maksimum güç ve minimum sürtme vuruşlarıdır.

 Topla Temas — Topla temas nereden olmalı Bu kısım üç prensibin en önemlisidir.

Topla Temas — Topla temas nereden olmalı Bu kısım üç prensibin en önemlisidir. Daima topa ön yüzünden temas edilmelidir. Topun ön tarafı belirli bir noktayı değil bir alanı gösterir. Topun ön yüzeyi topun geliş açısına bağlı olarak devamlı değişen bir alandır. Topun gidiş yönüne bakan kısmıdır

Topun Ön tarafının tanımı ve topun ön tarafı ile vuruş zamanlaması arasındaki ilişki Topun

Topun Ön tarafının tanımı ve topun ön tarafı ile vuruş zamanlaması arasındaki ilişki Topun gittiği yöne bakan yüzeyi topun ön tarafıdır. Top dönerek gitse bile topun ön tarafı değişmez. Topa vuruş yaparken vuruş zamanlamasını da dikkate almanız gerekir.

Topla temas noktasının vuruş zamanlamasını nasıl değiştireceğini gösteren bir örnek: Farzedin ki rakibiniz topu

Topla temas noktasının vuruş zamanlamasını nasıl değiştireceğini gösteren bir örnek: Farzedin ki rakibiniz topu forehand tarafınıza doğru kesti ve siz de spin yapmak istiyorsunuz. spin yapmak için topa ön yüzünün ortasından temas etmeniz gerekir. Şimdi de top zıpladıktan sonra en üst noktadayken vurmanız gereken yeri, ve top düşerken vurmanız gereken yeri düşünün. Zamanlama değiştiği zaman raket açısının da değişmesi gerektiğini göreceksiniz. Kaynakça: Ertan Patır 10 Temmuz, 2004

Masa tenisi de vuruşlar nelerdir? BLOK Topun Yeri: Top masaya değer değmez alınacak. Raketin

Masa tenisi de vuruşlar nelerdir? BLOK Topun Yeri: Top masaya değer değmez alınacak. Raketin Durumu: Ucu yukarıda, ekseni öne eğik olan raket topun önüne çabucak tutulur. Kolun Hareketi: Kol öne çabuk götürülür. Raketin ucu öne alınır. Vücut pozisyonunu değiştirmek zordur. Ayar yapılabilir.

Backhand Blok Forehand Blok

Backhand Blok Forehand Blok

STOP Topun Yeri: Top en yükseğe erişmeden alınacak. Raketin Durumu: Raket ekseni yatay, raket

STOP Topun Yeri: Top en yükseğe erişmeden alınacak. Raketin Durumu: Raket ekseni yatay, raket yüzeyi ise düşeydir. Kolun Hareketi: Kol biraz geriden öne doğru düz olarak götürülür. Forehand’de vücut iyice, backhand’de ise biraz yana döndürülerek yapılır.

ATAK Topun Yeri: Top en yüksekte, Maksimumdan önce tercih edilir. Raketin Durumu: Raket ekseni

ATAK Topun Yeri: Top en yüksekte, Maksimumdan önce tercih edilir. Raketin Durumu: Raket ekseni yatay, raketin yüzeyi düşey, biraz öne veya arkaya eğik olabilir. Kolun Hareketi: Kol çabucak geri alınır; yana dönme daha fazladır ve vücut da buna katılır. Topa düz vuruş yapılır.

ŞUT Topun Yeri: Top en yüksekte, her yerde olabilir. Maksimumdan hemen sonra tercih edilir.

ŞUT Topun Yeri: Top en yüksekte, her yerde olabilir. Maksimumdan hemen sonra tercih edilir. Raketin Durumu: Ataktaki gibidir. Raket daha geriden, kol daha rahattır. Kolun Hareketi: Ataktaki hareketler daha geniş, daha güçlü, dönme ise tamdır. Vuruş sonrası hemen toparlanılmalıdır.

 CHOP Topun Yeri: Yükseğe yakın yerlerde yapılır. Raketin Durumu: Raket ekseni yatay, raket

CHOP Topun Yeri: Yükseğe yakın yerlerde yapılır. Raketin Durumu: Raket ekseni yatay, raket açık, topa alttan falso verecek biçimdedir. Kolun Hareketi: Forehand ve backhand’de çok koşulur, dönülür ve kol öne doğru götürülür. En son bilek hareketi katılır.

DEFANS Topun Yeri: Geriden atak topuna yapılır (alttan falsolu vuruş). Raketin Durumu: Chop’a yakındır.

DEFANS Topun Yeri: Geriden atak topuna yapılır (alttan falsolu vuruş). Raketin Durumu: Chop’a yakındır. Topun durumuna ve alınan yere göre raket ayarı gerekir. Kolun Hareketi: Daha geriden, daha dönerek, daha büyük bir hareketle yapılır.

SPIN (Loop) Topun Yeri: Defansın tersine üstten yukarı yapılan vuruştur. Raketin Durumu: Pozisyon tamdır.

SPIN (Loop) Topun Yeri: Defansın tersine üstten yukarı yapılan vuruştur. Raketin Durumu: Pozisyon tamdır. Raket topun gelişine göre iyice eğilerek aşağıdan yukarıya doğru tutulur. Kolun Hareketi: Kol rahat bir hareketle, daha ziyade aşağıdan yukarıya ve öne doğrudur Kaynakça: Asel (form acil)

 FOREHAND

FOREHAND

 Kolun Geriye Doğru Hareketi Vücudu bel kısmından geriye doğru döndürüp, kolu da dirsek

Kolun Geriye Doğru Hareketi Vücudu bel kısmından geriye doğru döndürüp, kolu da dirsek kısmından geriye doğru döndürün. Dirsek bele yakın durmalı ve ağırlık sağ bacağa kaymış olmalıdır. Vuruş için kolu arkaya getirirken raket biraz açılmalıdır. Raketin ucu ve kol hahifçe aşağı bakmalıdır ve dirsek kol ile yaklaşık 120 derecelik bir açı yapmalıdır.

 Kolun İleri Hareketi Ağırlığı sol ayağa doğru kaydırarak başlayın. Bu kolun ileri hareketini

Kolun İleri Hareketi Ağırlığı sol ayağa doğru kaydırarak başlayın. Bu kolun ileri hareketini başlatır. Sonra dirseği neredeyse sabit tutarak kolu ileriye doğru dirsekten döndürün. Bu aşamada dirsek açısı 90 derece civarına düşmelidir. Bel de öne doğru döndürülmelidir. Kolun geriye ve sonra da ileriye doğru hareketi tek parçalı bir hareket şeklinde akıcı olarak yapılmalıdır.

 Topla Temas Topla temas vücudun hafif sağ ve ön tarafında en üst zıplama

Topla Temas Topla temas vücudun hafif sağ ve ön tarafında en üst zıplama noktasında yapılmalıdır. Raket topla temas ederken kapanacaktır. Raket topun üzerinden dönerek top spin oluşturmalıdır. Raketin ileri ve yukarı hareketini kullanarak topun raket süngerine gömülmesini sağlayın. Vurduktan sonra savurma hareketini devam ettirin.

Takip Hareketi Raket selam vermeye benzer şekilde yaklaşık sağ göz civarına veya kafanın ön

Takip Hareketi Raket selam vermeye benzer şekilde yaklaşık sağ göz civarına veya kafanın ön kısmına kadar gelmelidir. Raket, boyu uzun oyuncularda biraz daha aşağıdan, boyu kısa olan oyuncularda (ve çocukların çoğunda) ise daha yukarıdan gitmelidir. Omuz ve bel sola doğru dönerken ağırlık da sol bacağa transfer edilmelidir.

 Notlar Forhand şut, forehand vuruşun daha hızlısıdır. Vücut ağırlığını da kullanıp şutun etkisini

Notlar Forhand şut, forehand vuruşun daha hızlısıdır. Vücut ağırlığını da kullanıp şutun etkisini artırmak için hafifçe forehand tarafına eğilinmelidir. Vuruken topun tahtaya ulaşıncaya kadar süngere gömülmesi sağlanmalıdır.

Forehand vuruş için oyuncuyu yönlendirirken, dirseğin vücuttan yaklaşık 10 cm uzakta olmasına dikkat edilmelidir.

Forehand vuruş için oyuncuyu yönlendirirken, dirseğin vücuttan yaklaşık 10 cm uzakta olmasına dikkat edilmelidir. Sağ elle oynayan bir oyuncu için, sol kolunuzla oyuncunun raket tutan kolunun dirseğini tutarak doğru noktada kalmasını sağlamalısınız. Sağ elinizle de oyuncunun sağ kolunu forehand vuruşu için yönlendirmelisiniz. Oyuncu hafifçe sağa doğru dönük olmalı ve topa dirsekten vurmalıdır.

BACKHAND

BACKHAND

 Kolun Geriye Doğru Hareketi Kolun alt kısmını ve raketi, raket yaklaşık masa seviyesinde

Kolun Geriye Doğru Hareketi Kolun alt kısmını ve raketi, raket yaklaşık masa seviyesinde olacak şekilde midenize doğru getirin. Raket ve kol hafifçe aşağıya doğru bakmalı ve dirsek kol ile yaklaşık 90 derecelik bir açı yapmalıdır. Kol geri giderken raket açılmalı ve dirsek sabit kalmalıdır. Vuruş boyunca omuz, bacaklar, bel, vs. kullanılmamalıdır.

 Kolun İleri Hareketi Kolun alt kısmını ve raketi dirsekten ileriye ve hafifçe yukarıya

Kolun İleri Hareketi Kolun alt kısmını ve raketi dirsekten ileriye ve hafifçe yukarıya doğru hareket ettirin. Dirsek sadece raketi düz bir hatta tutacak kadar ileriye gitmelidir. Topla Temas Topla temas sırasında bilek yukarı ve peşinden de topun üzerine raketle birlikte kapatılmalıdır. Raket topun üzerinden dönerek kapatılmalı ve topspin oluşturmalıdır. Ekstra güç için topun arkasından az spinli olarak vurmalı ve topun raket tahtasına kadar gömülmesi sağlanmalıdır.

Takip Hareketi Dirsek, raketin gideceği son noktaya kadar düz bir hatta gitmesini sağlayacak şekilde

Takip Hareketi Dirsek, raketin gideceği son noktaya kadar düz bir hatta gitmesini sağlayacak şekilde açılırken, kol ileriye ve hafifçe yukarıya doğru hareketine devam etmelidir. Vuruş sonunda raket topun vurulduğu yönün hafifçe sağına doğru bakmalıdır. Dirsek de bu aşamada tamamen açılmış olmalıdır.

 Kaynakça: Dan Seemiller, John Oros Copyright USA Table Tennis Tercüme : Ertan Patır

Kaynakça: Dan Seemiller, John Oros Copyright USA Table Tennis Tercüme : Ertan Patır

 Notlar Backhand şut temel olarak çok hızlı bir backhand vuruştur. Bu vururşu yapmak

Notlar Backhand şut temel olarak çok hızlı bir backhand vuruştur. Bu vururşu yapmak için kolu daha çok geriye getirip topla temas sırasında bileği daha çok bükünüz. Bu çok zor bir vuruştur ve yeni başlayanların çoğu uzun bir süre boyunca bu vuruşu yapamayacaklardır. Backhand vuruşunu öğretirken öğrencinin topa, top vücutlarının yanındayken değil, önündeyken vurmalarını sağlayın. Kolları kısa olduğu ve topa yetişme sorun olabileceği için bu vuruşu bir çocuğa öğretmek daha zor olabilir.

Sağ elli bir oyuncuyu yönlendirirken kendi backhand vuruşunuzu yapar gibi yönlendirmelisiniz. Sağ kolunuz öğrencinin

Sağ elli bir oyuncuyu yönlendirirken kendi backhand vuruşunuzu yapar gibi yönlendirmelisiniz. Sağ kolunuz öğrencinin sağ tarafında olmalı ve onun sağ kolunu yönlendirmelidir. Solak bir oyuncu için ya sol elinizle yönlendirebilirsiniz, ya da oyuncunun sol tarafında durup sağ elinizle forehand vurur gibi yönlendirebilirsiniz.

SON

SON