Istoria farmaciei defineste practic demnitatea si statutul farmacistului

  • Slides: 55
Download presentation

Istoria farmaciei defineste practic demnitatea si statutul farmacistului, de aceea, ea nu trebuie uitată.

Istoria farmaciei defineste practic demnitatea si statutul farmacistului, de aceea, ea nu trebuie uitată. Ne defineste practic pe noi, amintindu-ne rolul unui farmacist în societate. Si cum istoria reprezintă viata celor de dinaintea noastră, singurul loc în care o putem vedea în plină splendoare a ei este un muzeu de farmacie. “Muzeele sunt mijloace indispensabile pentru o buna intelegere a istoriei si o buna intelegere a starii lucrurilor la un moment dat”. . Dr. Van der Wielen(1872 -1947)

Muzeul de farmacie - locul unde istoria se tine in sticlute mici ● Despre

Muzeul de farmacie - locul unde istoria se tine in sticlute mici ● Despre muzeu si colectii de istoria medicinei si farmaciei pe teritoriul Romaniei avem informatii din secolul al XIX-lea, dupa infiintarea societatilor stiintifice si institutiilor de invatamant medical si farmaceutic. ● Primul muzeu la care au contribuit si farmacisti, medici si naturalisti romani a fost Muzeul de medici si naturalisti din Iasi (1830 - 1919) infiintat de Societatea medico-naturalista din Iasi.

Colectia Muzeala de Istoria Farmaciei de la Facultatea de Farmacie din Iasi cuprinde multiple

Colectia Muzeala de Istoria Farmaciei de la Facultatea de Farmacie din Iasi cuprinde multiple tipuri de exponate, pentru care merita sa consemnam: ●Documente vechi; ● Cartile in numar de 327, de o valoare inestimabila ● Prima Farmacopee Romana (1862): una din primele farmacopee din sud-estul Europei. ●Alte carti importante sunt: -Index Medico Pharmaceutique (N. T. Deleanu si I. Coniver, 1937) - Formularul preparatelor galenice (pentru laboratoare si farmacii) a lui Emil Belcot (1946) - Memento terapeutic a lui George A. Dumitrescu Manuk (1928) - Curs de chimie neorganica a lui Longinescu, ed. XVIII, 1932 - Cultura si recolta plantelor farmaceutice a lui Grintescu (1945) - Revista Farmacia (nr. 1 -1926): organul Asociatiei Generale a farmacistelor din Romania.

● Alte carti de mare valoare existente in colectia muzeala sunt: - -Farmacopeea Universales

● Alte carti de mare valoare existente in colectia muzeala sunt: - -Farmacopeea Universales (1851); - -Formulaire des Medicamentes Nouveaux (1914) a lui Limousin, Annales Merck; - Bulletin de la Federation Internationale Pharmaceutique (1949); - Traite de Chemie Toxicologique a lui Ogier (1899); - Analyse Chemique quantitative (1891) a lui Fresenius.

● Colectia mai cuprinde 63 recipiente farmaceutice vechi de diferite forme si marimi din

● Colectia mai cuprinde 63 recipiente farmaceutice vechi de diferite forme si marimi din portelan, lemn, metal, sticla. O importanta deosebita o reprezinta vasul din lemn de Quina, o figura antropomorfa de ritual medical cultura Cucuteni si un mojar din 1914.

● Din instrumentarul farmaceutic-medical in colectie se gaseste o balanta de epoca, un pilular,

● Din instrumentarul farmaceutic-medical in colectie se gaseste o balanta de epoca, un pilular, forma pentru supozitoare si primul tub Rontgen din Romania confectionat de profesor Dragomir Hurmuzescu. ● 3 produse farmaceutice ambalate in cutiute speciale de la Farmacia Nationala La Fortuna a lui Skarlat Konya din Iassi, Benerva Forte - produs Hoffman La Roche, Cloroform Merck, Glanduitrin - preparat de Laboratoarele de Stat, Centrala Industriei Chimice Farmaceutice Bucuresti.

Tablourile si fotografiile din acest muzeu reprezinta farmacisti, cadre didactice de mare prestigiu din

Tablourile si fotografiile din acest muzeu reprezinta farmacisti, cadre didactice de mare prestigiu din cea de a doua jumatate a secolului XIX si prima jumatate a secolului XX I. Vintilescu, N. T. Deleanu, Em Belcot, S. Gh Konya, Alex. Ionescu Matiu, I. Selmiciu).

- Prof. dr. doc. M. Cotrau a lasat in 1998 acestei colectii fotografii, numeroase

- Prof. dr. doc. M. Cotrau a lasat in 1998 acestei colectii fotografii, numeroase tratate stiintifice, lucrari de marca in domeniul farmaciei ce stau la dispozitia studentilor si cadrelor didactice.

● Al-II- lea muzeu mentionat in literatura farmaceutica romana este Muzeul Scolii Nationale de

● Al-II- lea muzeu mentionat in literatura farmaceutica romana este Muzeul Scolii Nationale de Medicina, Farmacie si Medicina Veterinara, infiintata in 1857 la Bucuresti de catre Carol Davila (1828 - 1884). ● Contributii foarte importante pentru formarea unei colectii si a unui muzeu la Bucuresti, au avut Prof. Ion Vintilescu (1881 -1954) si Farm. publicist Aurel Scurtu (1875 -1948). ● Din initiativa Prof. Vintilescu si prin stradania Farm. Aurel Scurtu, care a colectionat obiecte si documente, carti vechi din diferite zone ale tarii, Consiliul Profesoral al Facultatii de Farmacie din Bucuresti, a infiintat in 1936 la 16 februarie un Muzeu al Artei si Culturii Farmaceutice� care prin decizia de la 1 iulie 1936 este numit Muzeul National al Farmaciei. ●Prezentam cateva imagini din aceasta colectie:

 • Asclepios (Esculap) - suport de balanta, statueta din bronz • Scott's Emulsion

• Asclepios (Esculap) - suport de balanta, statueta din bronz • Scott's Emulsion (Emulsia lui Scott, pe baza de ulei de peste)

● Balanta de masa pentru divizat pulberi prin cantarire ●Detaliu sistem de libre

● Balanta de masa pentru divizat pulberi prin cantarire ●Detaliu sistem de libre

● Emblema farmaciei Lui Alexandru Nagy din Targoviste, sec. XIX ●Mica cumpana de mana

● Emblema farmaciei Lui Alexandru Nagy din Targoviste, sec. XIX ●Mica cumpana de mana cu brat lateral , sec. XVIII

● Vitrina cu cumpene de mana si sisteme vechi de masuri si greutati farmaceutice

● Vitrina cu cumpene de mana si sisteme vechi de masuri si greutati farmaceutice (libre, uncii, semiuncii). ● Statueta din bronz - Hygeia- suport de balanta

Colectia mai contine: • ‐ 62 titluri de albume, 23 Diplome si Certificate de

Colectia mai contine: • ‐ 62 titluri de albume, 23 Diplome si Certificate de studii si onorifice, • ‐ 152 teze de doctorat sustinute în tară, secolul XX, • ‐ 35 teze de doctorat sustinute în străinătate, secolul XX, • ‐ 63 rezumate ale tezelor de doctorat, • ‐ 5 teze de doctorat în Istoria Farmaciei (4 sustinute după 1990 la Cluj, una din Franta), • ‐ 14 titluri periodice în limbi străine, (franceză, germană, spaniolă, poloneză), • ‐ 28 titluri periodice românesti, din anii 1897, secolul XX si din prezent, unele în mai multe exemplare. • ‐ 28 cărti publicate în secolul al XIX‐lea, în limba română si străine, • ‐ 340 cărti publicate în secolul al XX‐lea, în limba română si străine , • ‐ 111 Cursuri, Caiete de Lucrări practice, majoritatea ale disciplinelor facultătii, • ‐ 36 titluri de Brosuri si Extrase din reviste, • ‐ 10 FPA (Fond Personal de Arhivă), aparţinând unor profesori ai Facultătii, unor cercetatori in istoria farmaciei si unor farmacisti practicieni. ● ‐ Diverse materiale destinate Muzeului, • ‐ Lucrări de diplomă etc.

● Muzeul de Istorie a Farmaciei a fost deschis publicului în anul 1972. Înfiintarea

● Muzeul de Istorie a Farmaciei a fost deschis publicului în anul 1972. Înfiintarea muzeului în Sibiu a fost motivată de istoria îndelungată a farmaciei în orasului Sibiu unde a functionat prima farmacie atestată documentar (1494) pe teritoriul Romaniei. ● Colectiile muzeului reunesc peste 6. 600 de piese ce provin din 67 de surse, respectiv farmacii, oficii farmaceutiuce, institutii medicale si persoane particulare din 32 de localităti

Oficina ●Mobilierul acestei incaperi a fost executat la Viena in anul 1902 si a

Oficina ●Mobilierul acestei incaperi a fost executat la Viena in anul 1902 si a apartinul fostei farmacii “La vulturul negu”; .

Piesele expuse – vase farmaceutice din lemn, ceramică, faiantă, portelan, sticlă, mojare din bronz

Piesele expuse – vase farmaceutice din lemn, ceramică, faiantă, portelan, sticlă, mojare din bronz sau fontă, balante si greutăti în sistem vienez – ilustrează atât natura si evolutia medicamentatiei si a instrumentarului farmaceutic.

Dintre instrumentele folosite în operatiile preliminare de preparare a medicamentelor retine atentia un mojar

Dintre instrumentele folosite în operatiile preliminare de preparare a medicamentelor retine atentia un mojar din bronz, datat 1597, ca fiind cel mai vechi obiect din colectie.

Laboratorul ● Balanta farmaceutică din secolul XVII, cu greutăti din fier si piatră ornată.

Laboratorul ● Balanta farmaceutică din secolul XVII, cu greutăti din fier si piatră ornată. ● Dintre obiectele expuse pe masa de receptură mentionăm pilularul din secolul XVIII – dispozitiv utilizat la prepararea pilulelor. ● Între exponatele laboratorului se află balantele de diferite tipuri, mojare din bronz, fontă si marmură, masini de zdrobit si pulverizat, piese pentru tablete si supozitoare, percolatoare pentru obtinerea tincturilor din plante medicinale, recipiente ceramice si metalice, creuzete, mensuri din cositor, site, sticlarie de laborator.

● Ultima dintre încăperi este rezervată homeopatiei, practică ce s-a bucurat, la noi de

● Ultima dintre încăperi este rezervată homeopatiei, practică ce s-a bucurat, la noi de o mare popularitate. Colectia homeopatică a muzeului reuneste 2. 900 de piese respectiv truse si flacoane cu preparate homeopatice, majoritatea preluate de la vechea farmacie “La Îngerul”. ● Fondatorul acestei doctrine terapeutice, Samuel Hahnemann, a trăit şi activat la Sibiu, între anii 1777 -1779, ca medic şi secretar al baronului Samuel von Brukenthal.

● Casa Hintz, cunoscuta si sub numele de Casa Mauksh - Hintz, este cladirea

● Casa Hintz, cunoscuta si sub numele de Casa Mauksh - Hintz, este cladirea in care a fost deschisa in anul 1573 prima farmacie din Cluj si a patra din Romania. Farmacia "La Sfantu Gheorghe" a fost infiintata de o familie de sasi si a functionat timp de 400 de ani, pana in anul 1949. ● In anul 1954 a fost infiintat muzeul de farmacie care cuprinde colectia de obiecte farmaceutice transilvanene care a apartinut profesorului Iuliu Orient. (singura colectie de acest fel amenajată în spatiul original);

● Colectia de istorie a farmaciei este expusa in patru camere la parterul cladirii

● Colectia de istorie a farmaciei este expusa in patru camere la parterul cladirii si in pivnita. A fost respectata utilizarea initiala a camerelor farmaciei vechi: biroul, magazia si laboratorul. Pe tavanul biroului sunt pastrate fresce originale, din secolul 18, cu simboluri farmaceutice.

● In cadrul expozitiei sunt expuse, in dulapuri stil empire, obiecte de uz farmaceutic

● In cadrul expozitiei sunt expuse, in dulapuri stil empire, obiecte de uz farmaceutic din lemn, ceramica, faianta, portelan si sticla datand din secolele 17 -19. In biroul de receptie se gasesc medicamente, retete vechi, sigilii ale farmaciilor medievale.

Cele patru vitrine ale micii sali alaturate contin vase farmaceutice din faianta, sticla transparenta

Cele patru vitrine ale micii sali alaturate contin vase farmaceutice din faianta, sticla transparenta si opaline (sticla lactata), produse intre secolele al XVIII-lea si al XIXlea.

● In cele doua laboratoare medievale situate la subsol se gasesc unelte specifice de

● In cele doua laboratoare medievale situate la subsol se gasesc unelte specifice de preparare a medicamentelor, un cuptor, balante, vase, mojare din bronz (secolele 1619) si pistile de toate dimensiunile, marmura si fier forjat, prese si greutati dar si materie primă

Pe masa de receptura, sunt expuse cateva medicamente utilizate de farmacistii din trecut: praful

Pe masa de receptura, sunt expuse cateva medicamente utilizate de farmacistii din trecut: praful de mumie si praful din pietre pretioase, ambele utilizate ca medicamente universale; asfaltul din Siria, utilizat în tratamentul reumatismului; pulbere din corali precum si ochii de rac, surse naturale de calciu.

Concluzie: ●Despre valori de patrimoniu farmaceutic istoric in tara noastra avem date incepand cu

Concluzie: ●Despre valori de patrimoniu farmaceutic istoric in tara noastra avem date incepand cu secolul al XIX-lea. ● Muzeul farmaciei reprezinta o colectie deosebita de obiecte artizanale vechi care ne lumineaza spiritul prin pasiunea si originalitatea pe care le cuprind. ●Farmacistii au reusit sa ridice de-a lungul timpului, farmacia si profesia de farmacist la nivelul de arta miraculoasa in slujba pacientilor. ● Colectiile de istoria farmaciei de la noi din tara servesc drept puncte de atractie pentru turisti, comunitatii universitare si sunt baze de invatamant pentru modelarea caracterului social si umanitar al studentilor si farmacistilor.

BIBLIOGRAFIE 1. Farsirotu Z. St. , Colectia muzeala de farmacie, Facultatea de Farmacie din

BIBLIOGRAFIE 1. Farsirotu Z. St. , Colectia muzeala de farmacie, Facultatea de Farmacie din Bucuresti, Retrospective Medicale, Ed. Med. , Bucuresti. 1985 2. Lipan Vasile, Farmacia romaneasca In date, Braunschweig (Germania), 1990; 3. WWW. SRIF. EU. 4. http: //www. mnit. ro