DDET VE STSMAR HAZIRLAYAN PINAR SELK PSKOLOJK DANIMAN

  • Slides: 33
Download presentation
ŞİDDET VE İSTİSMAR HAZIRLAYAN PINAR SELİK PSİKOLOJİK DANIŞMAN

ŞİDDET VE İSTİSMAR HAZIRLAYAN PINAR SELİK PSİKOLOJİK DANIŞMAN

ŞİDDET NEDİR? Başka bir kişiyi ya da grubu kasıtlı olarak tehdit etme, fiziksel güç

ŞİDDET NEDİR? Başka bir kişiyi ya da grubu kasıtlı olarak tehdit etme, fiziksel güç kullanmadır. Şiddet, yaralama, fiziksel zarar, kötü muamele, ölüm ile sonuçlanabilir.

ŞİDDET TÜRLERİ NELERDİR?

ŞİDDET TÜRLERİ NELERDİR?

FİZİKSEL ŞİDDET Birine ya da bir gruba yumruk, tokat atma, itme, delici ve kesici

FİZİKSEL ŞİDDET Birine ya da bir gruba yumruk, tokat atma, itme, delici ve kesici aletle korkutma, silahla yaralama gibi fiziksel güç kullanmadır.

SÖZEL ŞİDDET Argo ve küfürlü konuşma, lakap takma, tehdit, gözdağı vermeyi içerir.

SÖZEL ŞİDDET Argo ve küfürlü konuşma, lakap takma, tehdit, gözdağı vermeyi içerir.

DUYGUSAL ŞİDDET Pek çok farklı şekilde ifade edilebilir, fakat özellikle duygusal şiddet sistematik olarak

DUYGUSAL ŞİDDET Pek çok farklı şekilde ifade edilebilir, fakat özellikle duygusal şiddet sistematik olarak başka birinin düşüncelerini ve davranışlarını kontrol etmektir. Psikolojik olarak moral bozma, psikolojik yıkım, alkol ve madde kullanımına zorlamaktır.

 2. CİNSEL ŞİDDET İstenmeyen her türlü cinsel içerikli davranış ve saldırı gibi eylemler

2. CİNSEL ŞİDDET İstenmeyen her türlü cinsel içerikli davranış ve saldırı gibi eylemler CİNSEL ŞİDDETTİR.

NEDEN ŞİDDET? Bireysel Kültürel İlişkisel ve Ekonomik etkenlere bağlanabilir. 9

NEDEN ŞİDDET? Bireysel Kültürel İlişkisel ve Ekonomik etkenlere bağlanabilir. 9

KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR? Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan; fiziksel, cinsel, psikolojik veya

KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR? Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan; fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmeleriyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel her türlü tutum ve davranış KADINA YÖNELİK ŞİDDETTİR.

AİLE İÇİ ŞİDDET NEDİR? Aynı evde yaşamasanız da, aile mensubu sayılan kişiler tarafından size

AİLE İÇİ ŞİDDET NEDİR? Aynı evde yaşamasanız da, aile mensubu sayılan kişiler tarafından size veya çocuklarınıza yönelik; Ayrı evlerde yaşadığınız ya da boşandığınız eşinizin, size veya çocuklarınıza yönelik; Aile içinde yaşanan psikolojik, fiziksel, cinsel ve ekonomik her tür şiddet AİLE İÇİ ŞİDDET kapsamındadır.

SINIRLARIMIZ

SINIRLARIMIZ

SINIR NEDİR?

SINIR NEDİR?

 Sınırlar, başkalarıyla iletişimimizde koyduğumuz özel çerçevelerimiz, çizgilerimizdir. Bazen bu çerçeve ve çizgilerimiz istemediğimiz

Sınırlar, başkalarıyla iletişimimizde koyduğumuz özel çerçevelerimiz, çizgilerimizdir. Bazen bu çerçeve ve çizgilerimiz istemediğimiz halde başkaları tarafından ihlal edilebilir.

TACİZ NEDİR?

TACİZ NEDİR?

 Taciz; bir kişinin diğerinin haklarını hiçe sayarak rahatsız etmesidir.

Taciz; bir kişinin diğerinin haklarını hiçe sayarak rahatsız etmesidir.

Fiziksel taciz: Tokat atmak, vurmak, tekmelemek, çimdiklemek, ısırmak, saç çekmek, kişinin giysilerini parçalamak, rahatsız

Fiziksel taciz: Tokat atmak, vurmak, tekmelemek, çimdiklemek, ısırmak, saç çekmek, kişinin giysilerini parçalamak, rahatsız edici dokunuşlar sayılabilir.

 Sözel taciz: İstenmeyen aşırı ilgi, cinsel içerikli sözler, fıkralar ve şakalar, tekrarlanan buluşma

Sözel taciz: İstenmeyen aşırı ilgi, cinsel içerikli sözler, fıkralar ve şakalar, tekrarlanan buluşma talepleri sözel taciz olarak görülebilir.

Tacizle karşılaşıldığında; Ailelerden Öğretmenlerden Gençlik ve Toplum Merkezlerinden Emniyet Müdürlüklerinin Çocuk Bürolarından yardım alabilirsiniz.

Tacizle karşılaşıldığında; Ailelerden Öğretmenlerden Gençlik ve Toplum Merkezlerinden Emniyet Müdürlüklerinin Çocuk Bürolarından yardım alabilirsiniz. Hastanelerin Kriz merkezlerinden yardım alabilirsiniz.

CİNSEL İSTİSMAR

CİNSEL İSTİSMAR

CİNSEL ÇOCUK İSTİSMARI NEDİR? BİR YETİŞKİNİN CİNSEL HAZ DUYMA AMACIYLA ÇOCUĞUN CİNSEL ORGANLARINA DOKUNMASI,

CİNSEL ÇOCUK İSTİSMARI NEDİR? BİR YETİŞKİNİN CİNSEL HAZ DUYMA AMACIYLA ÇOCUĞUN CİNSEL ORGANLARINA DOKUNMASI, TEŞHİRCİLİK YAPMASI VE ÇOCUĞUN PORNOGRAFİ ARACI OLARAK KULLANILMASI GİBİ DAVRANIŞLARI KAPSAMAKTADIR.

GENELLİKLE İSTİSMARCILAR YETİŞKİN, KURBANLAR ÇOCUKTUR CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALAN ÇOCUKLARIN YAŞA GÖRE DAĞILIMLARI İNCELENDİĞİNDE;

GENELLİKLE İSTİSMARCILAR YETİŞKİN, KURBANLAR ÇOCUKTUR CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALAN ÇOCUKLARIN YAŞA GÖRE DAĞILIMLARI İNCELENDİĞİNDE; %30'UNUN 2 -5, %40'ININ 6 -10, %30'UNUN 11 - 17 YAŞ GRUBUNDA OLDUĞUNU GÖRÜYORURUZ. İSTİSMARCILARIN %96'SI ERKEK, %80'İ DE ÇOCUĞUN TANIDIĞI BİRİSİDİR.

ENSEST İLİŞKİ NEDİR? Kanunen evlenmelerine izin verilmeyen iki kişi arasındaki cinsel ilişkiye verilen isimdir.

ENSEST İLİŞKİ NEDİR? Kanunen evlenmelerine izin verilmeyen iki kişi arasındaki cinsel ilişkiye verilen isimdir. Ensest A) Anne-babadan biriyle B) Üvey baba dahil olmak üzere bir akraba ile C) Üvey baba yerine geçen biri; annenin erkek arkadaşı, ebeveyn rolünü üstlenen biriyle sözkonusu olabilir. Ensest, cinsel istismarın büyük bir alt grubunu teşkil eder. Önceden de var olan aile ilişkileri çerçevesi içinde uygunsuz cinsel davranışı tarif eder.

ENSEST İLİŞKİ İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR? Alkolik baba Annenin hasta olması veya evi terk

ENSEST İLİŞKİ İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR? Alkolik baba Annenin hasta olması veya evi terk etmesi Yetişkinlerin çocukla aynı odayı yada aynı yatağı paylaşmaları Aile bireylerinde görülen psikiyatrik bozukluklar

Annenin gece çalışmak zorunda olması nedeniyle çocuklara baba yada üvey babanın bakması 6 -8

Annenin gece çalışmak zorunda olması nedeniyle çocuklara baba yada üvey babanın bakması 6 -8 yaşlarında ve kız çocuğu olmak Anne veya babanın ya da her ikisinin ailesinde de daha önce ensest ilişkinin varlığı Psikolojik ve cinsel sorunlar

CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALAN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEBİLEN BELİRTİLER NELERDİR?

CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALAN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEBİLEN BELİRTİLER NELERDİR?

1 -TEKRARLAYICI, RAHATSIZ EDİCİ DÜŞÜNCELER Olayla ilgili kabuslar, Uykuya dalma güçlüğü (karanlık olayı çağrıştırabilir

1 -TEKRARLAYICI, RAHATSIZ EDİCİ DÜŞÜNCELER Olayla ilgili kabuslar, Uykuya dalma güçlüğü (karanlık olayı çağrıştırabilir ya da kabus göreceğini düşündüğü için uyumak istemez Öfke patlamaları, konsantrasyon güçlüğü, İlkokul sonrasında olay anını yaşıyormuş gibi hissetmeleri Durumu çıldırmış gibi hissettikleri şeklinde açıklarlar

2 -YAŞINA UYGUN OLMAYAN CİNSEL DAVRANIŞLAR, CİNSEL DAVRANIŞLARDA ARTMA, MASTÜRBASYON, YAŞADIKLARI CİNSEL TRAVMAYI YENİDEN

2 -YAŞINA UYGUN OLMAYAN CİNSEL DAVRANIŞLAR, CİNSEL DAVRANIŞLARDA ARTMA, MASTÜRBASYON, YAŞADIKLARI CİNSEL TRAVMAYI YENİDEN YAŞAMA VE TEKRARLAMA EĞİLİMİ: Cinsel oyunlar oynama, erişkinleri ayartıcı davranışlarda bulunma gibi, cinsel kimlik bozuklukları, cinsel işlev Bozuklukları.

ÇOCUKLAR YAŞADIKLARINI NEDEN ANLATMAK İSTEMEZLER… · Kendilerine inanılmayacağından korkarlar. · Başlarının belaya gireceğinden korkarlar.

ÇOCUKLAR YAŞADIKLARINI NEDEN ANLATMAK İSTEMEZLER… · Kendilerine inanılmayacağından korkarlar. · Başlarının belaya gireceğinden korkarlar. · İstismarcının tehditlerinden korkarlar. · İstismarcıyı korumak isteyebilir, sevebilir ama yaptıklarını sevmezler. · Arkadaşları tarafından dışlanabileceklerinden korkarlar.

CİNSEL İSTİSMARIN SONUÇLARI Zedelenmiş cinsellik: Cinsel istismara uğramış çocukta cinsel duygu ve tutumlar normal

CİNSEL İSTİSMARIN SONUÇLARI Zedelenmiş cinsellik: Cinsel istismara uğramış çocukta cinsel duygu ve tutumlar normal gelişimlerinden sapabilir ve uygun olmayan biçimler alabilirler. İhanet duygusu: İstismarcı çocuğun ona duyduğu güvenin sarsılmasına ve çocukta ihanete uğrama duygularının yerleşmesine neden olacaktır.

Acizlik: İstek ve iradesi dışında cinsel amaçlı kullanıldığı ve bunu engelleyemediği zaman çocuk kendini

Acizlik: İstek ve iradesi dışında cinsel amaçlı kullanıldığı ve bunu engelleyemediği zaman çocuk kendini çaresizlik ve acizlik duyguları içinde bulacaktır. Damgalanmak: Çocuğun cinsel istismar olayına eşlik eden “kötülük, utanç, suçluluk” gibi kavramlar zamanla onun benlik algısına karışır ve kendini böyle algılamaya başlar.

UĞRAMA TEHLİKESİ ALTINDAYKEN BAŞVURABİLECEĞİNİZ KURUM VE KURULUŞLAR Rehberlik Servisi Aile ve Sosyal Politikalar İl

UĞRAMA TEHLİKESİ ALTINDAYKEN BAŞVURABİLECEĞİNİZ KURUM VE KURULUŞLAR Rehberlik Servisi Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri Alo 183 Telefon Hattı Kadın Sivil Toplum Kuruluşları Cumhuriyet Başsavcılıkları -Aile Mahkemesi Hâkimlikleri Polis Merkezleri -Jandarma Karakolları Baroların Kadın Danışma Merkezleri ve Adli Yardım Kurulları