ARAMA VE KURTARMA TEKNKLER r Gr Sadi UYMAZ

  • Slides: 51
Download presentation
ARAMA VE KURTARMA TEKNİKLERİ Öğr. Gör. Sadi UYMAZ uymazs@gmail. com

ARAMA VE KURTARMA TEKNİKLERİ Öğr. Gör. Sadi UYMAZ uymazs@gmail. com

ARAMA - KURTARMA Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği ve en genel tanımıyla “insanlar için fiziksel,

ARAMA - KURTARMA Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği ve en genel tanımıyla “insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplara neden olan, normal yaşamı durdurarak veya kesintiye uğratarak toplumları etkileyen ve yerel imkânlar ile baş edilemeyen her türlü doğal, teknolojik veya insan kaynaklı olayların sonuçlarına” AFET denilmektedir.

ARAMA - KURTARMA Tehlike: Can kaybına veya yaralanmalara, maddi zararlara, sosyal ve ekonomik hayatın

ARAMA - KURTARMA Tehlike: Can kaybına veya yaralanmalara, maddi zararlara, sosyal ve ekonomik hayatın kesintiye uğramasına veya çevresel bozulmalara neden olabilecek, zarar verme ihtimali olan, fiziki olay, veya insan aktiviteleridir. Risk: Belirli bir tehlikeden dolayı hasarın meydana gelmesi olasılığı ve boyutu Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelmesi durumunda cana, mala veya çevreye gelebilecek hasarların tahmini olasılığı.

ARAMA - KURTARMA Acil Yardım: Afetzedeleri tespit etme, enkaz kaldırma, enkaz altından kurtarma, acil

ARAMA - KURTARMA Acil Yardım: Afetzedeleri tespit etme, enkaz kaldırma, enkaz altından kurtarma, acil ve ilk yardım yapma, tahliye etme, temel ihtiyaç malzemelerinin yardım ve takviyesinde bulunma, kargaşa ve düzensizliğe karşı güvenliğin sağlanmasına yardımcı olma, idari ve teknik hizmet desteği sağlama gibi görevlerin yerine getirilmesine yönelik faaliyetleridir.

ARAMA - KURTARMA İlk Yardım: Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir

ARAMA - KURTARMA İlk Yardım: Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlayıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç kullanılmadan yapılan ilaçsız uygulamalardır.

ARAMA - KURTARMA Arama (Search): Doğal ve insan kaynaklı olaylarda meydana gelen kayıplar ile

ARAMA - KURTARMA Arama (Search): Doğal ve insan kaynaklı olaylarda meydana gelen kayıplar ile sosyal yaşamını farklı alanlarda sürdüren insanların/hayvanların kaybolmaları ile bulunmaları arasındaki süreyi kapsar. Bir objenin aramaya başlanmasıyla başlar, o objenin kurtarılması için çalışmaların başlaması ile sona erer.

ARAMA - KURTARMA Kurtarma (Rescue): Doğal ve insan kaynaklı olaylarda meydana gelen kayıplar ile

ARAMA - KURTARMA Kurtarma (Rescue): Doğal ve insan kaynaklı olaylarda meydana gelen kayıplar ile sosyal yaşamını farklı alanlarda sürdüren insanların/hayvanların bulunmalarından, güvenli bir yere nakledilmelerine kadar geçen bir süreyi kapsar. Objenin nakledilmesiyle sona erer.

AMAÇ Herhangi bir Arama - Kurtarma çalışmasının ana amacı kayıp olduğu düşünülen kişiyi eldeki

AMAÇ Herhangi bir Arama - Kurtarma çalışmasının ana amacı kayıp olduğu düşünülen kişiyi eldeki verilere göre arayarak bulmak ve her türlü olanağı (ambulans, helikopter veya taşımak gibi) kullanarak kazazedeyi sağ salim güvenli bir yere taşımaktır.

ARAMA - KURTARMA PERSONELİ * İş yapabilecek güce ve kapasiteye sahip olmalı, * Yaptığı

ARAMA - KURTARMA PERSONELİ * İş yapabilecek güce ve kapasiteye sahip olmalı, * Yaptığı işi iyi bilmeli ve sürekli araştırmalı, * İnsiyatif kullanabilmeli, * Sınırlarını çok iyi bilmeli, * Kendi branşında uzmanlaşmış olmalı, * Bir otoritenin altında çalışmayı kabul etmeli, * Farklı görüşlere açık olmalı, * Ekip çalışmasından kaçmamalı.

ARAMA - KURTARMADA ZAYIF HALKA TEORİSİ Arama kurtarma çalışmalarında kullanılan malzemeler, bilgiler, deneyimler ve

ARAMA - KURTARMADA ZAYIF HALKA TEORİSİ Arama kurtarma çalışmalarında kullanılan malzemeler, bilgiler, deneyimler ve personelin niteliği bir halka oluştururlar. Arama kurtarma zinciri denilen bu yapının gücü en zayıf halkanın gücü kadardır. Arama kurtarma çalışmaları öncesinde sürekli yapılan eğitimlerle zayıf halkanın yok edilmesi gerekir.

ARAMA KURTARMANIN YAPI TAŞLARI § YER TESPİTİ (ARAMA) § ULAŞMA § İLK YARDIM VE

ARAMA KURTARMANIN YAPI TAŞLARI § YER TESPİTİ (ARAMA) § ULAŞMA § İLK YARDIM VE SABİTLEME § NAKİL (KURTARMA)

ARAMA KURTARMADA EMNİYET ANLAYIŞI § Öncelikli olarak kurtarmayı yapacak kişi veya kişilerin emniyeti, §

ARAMA KURTARMADA EMNİYET ANLAYIŞI § Öncelikli olarak kurtarmayı yapacak kişi veya kişilerin emniyeti, § Sonra kurtarma çalışması yapacak ekibe destek veren ekiplerin emniyeti, § En sonunda da kurtarılacak kişinin emniyeti.

ARAMA KURTARMADA TEMEL UNSURLAR • Planlama • Durumu Ölçüp Değerlendirme • Güvenlik • Kurtarıcı

ARAMA KURTARMADA TEMEL UNSURLAR • Planlama • Durumu Ölçüp Değerlendirme • Güvenlik • Kurtarıcı güvenliği, • Kurtarılacak kişinin güvenliği, • Alet ve ekipmanın güvenliği.

ARAMA KURTARMADA İNSAN KAYNAĞI Arama - kurtarma çalışmalarının ilk adımı nitelikli bir eğitimden geçen

ARAMA KURTARMADA İNSAN KAYNAĞI Arama - kurtarma çalışmalarının ilk adımı nitelikli bir eğitimden geçen ve arama kurtarma disiplinine uyabilecek insan kaynağını oluşturmaktır. Tüm ekibin gücünün en zayıf ekip üyesi kadar olduğu asla unutulmamalı ve personel sürekli olarak eğitimlerden geçirilmelidir.

ARAMA KURTARMANIN BİLEŞENLERİ

ARAMA KURTARMANIN BİLEŞENLERİ

OLAY YERİ YÖNETİMİ Çeşitli afetler sonucunda birçok can kaybı ve mal kaybı yaşanmaktadır. Olaylar

OLAY YERİ YÖNETİMİ Çeşitli afetler sonucunda birçok can kaybı ve mal kaybı yaşanmaktadır. Olaylar başlangıçtan bitişe kadar sistematik bir çerçeve içerisinde yürütülmelidir. Öncelikli olarak olayların niteliği bilinmeli ve olay yeri güvenliği sağlanmalıdır. Güvenliği sağlanmamış olay yerine giriş sizlerin de can güvenliğini tehlikeye düşürecektir. Bir olay yeri değerlendirilirken bulundurulmalıdır? hangi parametreler göz önünde

OLAY YERİ YÖNETİMİ

OLAY YERİ YÖNETİMİ

OLAY YERİ YÖNETİMİ Olay yeri güvenliğinin sağlanması kurtarma ekiplerinin güvenli bir şekilde görev yapmasını

OLAY YERİ YÖNETİMİ Olay yeri güvenliğinin sağlanması kurtarma ekiplerinin güvenli bir şekilde görev yapmasını sağladığı gibi kazazedelerinde etkin ve güvenli şekilde tahliye edilmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu alana görevi olmayanların girmesi yasaklanarak ikincil kazalara davetiye çıkarımı önlenmelidir. Sesli ve ışıklı cihazlarla duyarlılık eşiği artırılır ve reaksiyon süresi kısalmış olur. Tıbbi açıdan yaklaşıma bakıldığında olay yerine ulaşan sağlık ekibinin lideri aynı zamanda olay yeri yöneticisi pozisyonunu üstlenir. Olay yerinde bulunan kişilerden bilgi edinerek süreç hızlandırılmış olur ve atılması gereken adımlar sistematik bir şekilde ivedilikle atılmaya başlanır. Olay bir afet boyutuna ulaşmış ise hızlı bir şekilde ayırma yani triaj işlemi devreye sokulmalıdır. Triaj işlemi standart bir algoritma üzerinden yürütülerek en kısa zamanda değerlendirme işleminin ilk basamağı tamamlanmış olmalıdır.

OLAY YERİ YÖNETİMİ ØTriaj: Hasta veya yaralıların yaşamlarını tehdit eden yaralanma derecelerine göre sınıflanması,

OLAY YERİ YÖNETİMİ ØTriaj: Hasta veya yaralıların yaşamlarını tehdit eden yaralanma derecelerine göre sınıflanması, ayrılması anlamına gelir. ØTriajın amacı: Çok sayıda yaralının olduğu durumda eldeki kısıtlı olanaklarla maximum düzeyde yaşamı kurtarmaktır. Kısaca çok sayıda yaralı için kısa sürede en iyisini yapmaktır. ØTriaj Görevlisi: Olay yerine ulaşan ekibin lideri veya görevlendirdiği kişidir.

OLAY YERİ YÖNETİMİ Triaj görevlisinin sorumlulukları; ØTriaj uygulamasını organize etmek. ØTriaj işlemini döngüsel olarak

OLAY YERİ YÖNETİMİ Triaj görevlisinin sorumlulukları; ØTriaj uygulamasını organize etmek. ØTriaj işlemini döngüsel olarak revize etmek. ØPersonel ve genel lojistik ihtiyacını belirlemek. ØOlay sonlanıncaya kadar triaj alanını terk etmemek. ØOlay yeri güvenliği sağlandıktan sonra triaj işlemine başlanması gerekir.

OLAY YERİ YÖNETİMİ Triaj işlemine bize en yakın hasta ve yaralılardan başlamalıyız. Kendimizi tanıtıp

OLAY YERİ YÖNETİMİ Triaj işlemine bize en yakın hasta ve yaralılardan başlamalıyız. Kendimizi tanıtıp yürüyebilenlerin kendimize doğru yürümesini isteyerek triaj işlemine başlamış oluruz. Sesli komutlarımıza cevap verip bize doğru yürüyen hasta ve yaralıları yeşil kodlayarak güvenlikli alana yönlendirmeliyiz. Gerekli görüldüğü durumda yeşil kodlu yaralılardan yardım istenerek işleme dahil edilmeleri sağlanabilir. Kitlesel olaylarda başlatmış olduğumuz triaj işleminde fazla zaman kaybetmeden bütün yaralıların değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu durumda bakı süresi 1 dakikayı aşmamalıdır.

OLAY YERİ YÖNETİMİ Hasta veya yaralıların ayırma işlemleri aciliyet durumlarına göre gerçekleştirilirken her hasta

OLAY YERİ YÖNETİMİ Hasta veya yaralıların ayırma işlemleri aciliyet durumlarına göre gerçekleştirilirken her hasta veya yaralıya bir renk kodlaması yapılır ve işaretler hastanın üzerine görülebilecek bir alana yerleştirilir. Bu aşamada hasta veya yaralıların ileri tedavisi için zaman kaybedilmez genel değerlendirme bittikten sonra gerekli zaman kalmış ise en acil olan hastadan başlanmak üzere ileri uygulamalara geçilebilir veya ikincil triaj işlemine başlanabilir. Yapılan bu sınıflandırma ve kodlamalar olay yerine sonradan dahil olacak kurtarma ekiplerinin zaman kaybetmeden acil kodlu hastalara yönlenmesi sağlayacak ve kurtarma işlemelerinin kontrollü bir şekilde yürütülmesine imkan verecektir.

OLAY YERİ YÖNETİMİ

OLAY YERİ YÖNETİMİ

ACİL DURUM EKİPLERİ Mevzuatta acil durum ekipleri, “Yangın, deprem ve benzeri afetlerde binada bulunanların

ACİL DURUM EKİPLERİ Mevzuatta acil durum ekipleri, “Yangın, deprem ve benzeri afetlerde binada bulunanların tahliyesini sağlayan, olaya ilk müdahaleyi yapan, arama-kurtarma ve söndürme olaylarına katılan ekip” olarak tanımlanmıştır. Buna göre; Yapı, bina, tesis ve işletmelerden; 10 bağımsız bölümü olan konutlar ile 50 kişiden fazla insan bulunan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmelerde aşağıdaki ekipler oluşturulur.

ACİL DURUM EKİPLERİ Söndürme Ekibi, Kurtarma Ekibi, Koruma Ekibi, İlkyardım Ekibi,

ACİL DURUM EKİPLERİ Söndürme Ekibi, Kurtarma Ekibi, Koruma Ekibi, İlkyardım Ekibi,

ACİL DURUM EKİPLERİ Söndürme ve kurtarma ekipleri en az 3'er, koruma ve ilk yardım

ACİL DURUM EKİPLERİ Söndürme ve kurtarma ekipleri en az 3'er, koruma ve ilk yardım ekipleri ise en az 2'şer kişiden oluşur. Kurumda sivil savunma servisleri kurulmuşsa; söz konusu ekiplerin görevleri, bu servislerce yürütülür. Her ekipte bir ekip başı bulunur. Ekip başı, aynı zamanda yönergeyi uygulamakla görevli amirin yardımcısıdır.

ACİL DURUM EKİPLERİ SÖNDÜRME EKİBİNİN GÖREVLERİ Yangın haberi ulaştığında, yangın yerine gelerek yangının ne

ACİL DURUM EKİPLERİ SÖNDÜRME EKİBİNİN GÖREVLERİ Yangın haberi ulaştığında, yangın yerine gelerek yangının ne tür yangın olduğunu belirleyerek iş yerindeki yangın söndürme malzemelerini kullanarak yangını söndürmeye ve kontrol altına almaya çalışmak Yangın içerisinde kalmış herhangi bir canlı belirlediklerinde kurtarma ve tahliye ekibine bildirerek kurtarılmasını sağlamak. Yangın çeşidine göre uygun söndürücüleri kullanmak.

ACİL DURUM EKİPLERİ İtfaiye ekibi geldikten sonra söndürme çalışmaları itfaiye ekibine bırakılır, yalnızca yardım

ACİL DURUM EKİPLERİ İtfaiye ekibi geldikten sonra söndürme çalışmaları itfaiye ekibine bırakılır, yalnızca yardım istendiği durumlarda itfaiye ekibine yardımcı olunur. Yangın söndürüldükten sonra kullanılan yangın söndürme malzeme ve teçhizat düzenli bir şekilde toplanır, boşalan söndürme cihazları ve eksilen teçhizat belirlenerek operasyon sorumlusuna bildirilir.

ACİL DURUM EKİPLERİ KURTARMA EKİBİNİN GÖREVLERİ En hızlı şekilde teçhizatları ile birlikte yangın yerine

ACİL DURUM EKİPLERİ KURTARMA EKİBİNİN GÖREVLERİ En hızlı şekilde teçhizatları ile birlikte yangın yerine ulaşır ve yangın söndürme ekibinden alınacak bilgiler ışığında kurtarma ve tahliye çalışmalarına başlarlar. Kendi can güvenliklerini tehlikeye atmadan yangın içerisinde kalan canlılara gerekli teçhizatını kullanarak ulaşmaya çalışırlar. Kurtardıkları canlıların ilk yardımı için ilk yardım müdahale bölgesine taşınması sağlarlar.

ACİL DURUM EKİPLERİ Yangın içerisinde kurtarılması öncelikli (1. Derece) malzemeler ve eşyalar varsa bunların

ACİL DURUM EKİPLERİ Yangın içerisinde kurtarılması öncelikli (1. Derece) malzemeler ve eşyalar varsa bunların yangın dışına çıkarılması çalışmalarını yaparlar. İtfaiye ekibi geldikten sonra itfaiye ekibine tahliye kurtarma çalışmalarında yardımcı olurlar. “Ekipte olanlar kendi can güvenliklerini kesinlikle tehlikeye atmamalıdırlar. ”

ACİL DURUM EKİPLERİ İLK YARDIM EKİBİNİN GÖREVLERİ Kurtarma ve tahliye ekibi tarafından yangından zarar

ACİL DURUM EKİPLERİ İLK YARDIM EKİBİNİN GÖREVLERİ Kurtarma ve tahliye ekibi tarafından yangından zarar görmüş olarak kurtarılan insanlara gereken ilk yardım müdahalesini yaparak durumuna göre en seri şekilde en yakın sağlık merkezine gönderilmelerini sağlar. Yangın yerine gelecek olan ambulansa, ilkyardım ekibi yardımcı olur.

ACİL DURUM EKİPLERİ KORUMA EKİBİNİN GÖREVLERİ Yangın çıktığını öğrenir öğrenmez ekip komutanı yangını itfaiyeye

ACİL DURUM EKİPLERİ KORUMA EKİBİNİN GÖREVLERİ Yangın çıktığını öğrenir öğrenmez ekip komutanı yangını itfaiyeye ve ilgili kişilere en kısa zamanda telefonla haber verecektir. İtfaiyeye yangın yerini tam adresini çıkış saatini ve yangının türünü bildirecektir. Yangın bölgesinin çevresini güvenlik şeritleriyle çevirecek ve ilgisiz şahısların yangın bölgesine girmesini engelleyecektir. Bu şahıslar kötü niyetli olabilirler, ya da bilgisizlikleri ve tecrübesizlikleri nedeniyle yangından zarar görebilirler.

ACİL DURUM EKİPLERİ Gelecek itfaiye ve ambulans araçlarına yardımcı olmak amacıyla güzergah üzerindeki araçların

ACİL DURUM EKİPLERİ Gelecek itfaiye ve ambulans araçlarına yardımcı olmak amacıyla güzergah üzerindeki araçların ve diğer engellerin kaldırılmasını sağlayarak yol gösterirler. Yangın söndürüldükten sonra da çevre güvenlik önlemlerini sürdürerek yangın yerinin temizlenmesini sağlarlar ve diğer ekiplerle birlikte yangının çıktığı yer, çıkış nedeni, yangın söndürme çalışmaları, yangın sonrası maddi hasar ve diğer kayıplarla ilgili bir rapor hazırlar.

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları Acil durum ve afetlerde olay yerine gelen

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları Acil durum ve afetlerde olay yerine gelen ekip amiri görgü tanıkları ve sağlığı uygun afetzedelerden aldığı bilgiler doğrultusunda gerekli keşif ve incelemeleri yapıp arama-kurtarma operasyonlarında izlenilecek yolu tespit ederek enkaz altında kalan afetzedelerin kurtarılabilmesi için arama çalışmalarını başlatır. Arama çalışmaları 4 aşamada gerçekleştirilir: ØBirinci Aşama: Fiziksel arama Øİkinci Aşama: Köpeklerle arama ØÜçüncü Aşama: Dinleme cihazları ile arama ØDördüncü Aşama: Görüntülü arama cihazları ile arama

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları Birinci Aşama: Fiziksel Arama-kurtarma ekibi olay yerinde

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları Birinci Aşama: Fiziksel Arama-kurtarma ekibi olay yerinde arama çalışmalarını belli bir sistemle yapmak zorundadır. Ekip üyeleri arama yaptıkları bölgeleri işaretlemeli ve o bölgenin temiz olduğunu belirlemelidir. Arama yaparken tüm enkaz bölgesinin herhangi bir işlem yapılmadan taranması gereklidir. Bu taramayı yaparken 2 şekilde hareket edebilir: ØYatay ve düşey yönde dairesel arama ØYatay ve düşey yönde paralel arama Her iki arama yönteminde de arama-kurtarma ekip personeli enkazın yüzeyinden başlayarak daha alt katlara doğru veya alt bölgeden yukarıya doğru mevcut girilebilecek tüm boşluklara girmelidir.

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları Ekip elemanları arama esnasında: o Gözlemleyerek o

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları Ekip elemanları arama esnasında: o Gözlemleyerek o Seslenerek o Dinleyerek afetzedenin varlığından haberdar olur. Afetzedeye ulaşabilmek ve onunla iletişim kurabilmek için enkaz üzerinde arama personelleri dışında hiç kimsenin olmamasına ve sessizlik sağlanmasına özen gösterilmelidir.

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları İkinci Aşama: Köpek Kullanarak Arama Fiziksel arama

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları İkinci Aşama: Köpek Kullanarak Arama Fiziksel arama ile yerleri tespit edilen kazazedelerin kurtarılması ile daha zor şartlardaki afetzedelerin bulunup yerlerinin tespit edilmesi çalışmalarında özel eğitimli köpekler bize büyük bir avantaj sağlar. Köpekler çok süratli bir şekilde tüm göçük alanını araştırarak canlı, şuuru kapalı veya ölü afetzedelerin yerlerini tespit edebilir. Ayrıca köpekler güvenli olmayan veya kurtarma ekip elemanlarının giremeyeceği yerlere girebilir. Köpekli arama timi tarafından yapılan aramada eğer köpek tarafından uyarı alınmış ise bu bölge işaretlenir ve dinleme cihazlarıyla dinlenerek daha net bilgilere ulaşılmaya çalışılır.

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları Köpeklerin arama operasyonlarında kullanılmasında karşılan en ciddi

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları Köpeklerin arama operasyonlarında kullanılmasında karşılan en ciddi sorun rüzgâr, beton katmanları, asansör boşlukları gibi aralıkların koklama yönlerini değiştirmesi ve köpeklerin afetzedelerin yeri konusunda kesin olmayan yorumlara neden olmasıdır. Diğer bir sorun ise köpeklerin yeni ölmüş bir afetzedeye, yaşayanlara verdiği tepkinin aynısını vermesidir. Enkazda yangın durumu varsa ve enkaz hâlâ sıcaksa köpeklerin patilerine zarar vereceğinden yeterli soğuma sağlanmadan köpekler kullanılmamalıdır. Bu ve buna benzer sebeplerden ötürü köpeklerle dinleme cihazları birlikte kullanılmalıdır

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları Günümüzde üretilen sismik/akustik dinleme cihazları çok ileri

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları Günümüzde üretilen sismik/akustik dinleme cihazları çok ileri teknolojik özelliklere sahiptir. Bu cihazlar ile göçük altındaki boşluklarda, şaftlarda ve aralıklarda kalmış yaşayan kişilerin ürettiği sinyaller görüntülü ve sesli olarak algılamak mümkün olmaktadır. 4 veya daha fazla sensör ile geniş alanlarda ses altı/sismik frekanslardan duyulabilen seslere kadar (1 Hz ile 3000 Hz arası) bütün frekans yelpazesi algılanabilmektedir.

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları Dördüncü Aşama: Görüntülü Arama faaliyetleri neticesinde enkaz

Acil Durum Veya Afette Kazazede Arama Çalışmaları Dördüncü Aşama: Görüntülü Arama faaliyetleri neticesinde enkaz altında afetzedenin bulunduğu tespit edildikten sonra afetzedenin tam olarak yerinin tespit edilmesi ve enkaz altındaki pozisyonunun anlaşılabilmesi için görüntülü arama cihazları kullanılır. Görüntülü arama cihazını kullanmak suretiyle kurtarma ekipleri aşama afetzedeye yaklaşır ve onu en uygun bir şekilde enkazdan çıkarmak için bir sonraki aşamada yapacağı çalışmaları uygulamaya geçirir. Görüntülü arama cihazları ile çalışma yaparken afetzede ile sesli iletişim kurma imkânı da vardır. Bu özelliği sayesinde enkaz altındaki kişiden daha sağlıklı bilgiler almak sureti ile işimize yarayacak farklı bilgiler elde edebiliriz. Enkaz bölgesinde çalışmaların her aşamasında gerçekleştirilecek arama faaliyetleri, enkazın kısmi olarak kaldırıldığı her noktada tekrarlanmalıdır.

Kazazedeyi Kurtarma Operasyonları Kurtarma operasyonlarını 4 aşamada gerçekleştirebiliriz: ØEnkaz altında kalmamış afetzedelerin kurtarılması ØEnkaz

Kazazedeyi Kurtarma Operasyonları Kurtarma operasyonlarını 4 aşamada gerçekleştirebiliriz: ØEnkaz altında kalmamış afetzedelerin kurtarılması ØEnkaz altında fakat görünen afetzedelerin kurtarılması ØCanlı olmayan afetzedelerin kurtarılması ØEnkaz altında yerleri belli olmayan afetzedeleri kurtarılması

Kazazedeyi Kurtarma Operasyonları Enkaz Altında Kalmamış Afetzedelerin Kurtarılması Enkaz bölgesi değerlendirme çalışmalarıyla birlikte yapılan

Kazazedeyi Kurtarma Operasyonları Enkaz Altında Kalmamış Afetzedelerin Kurtarılması Enkaz bölgesi değerlendirme çalışmalarıyla birlikte yapılan araştırmalarda yıkıntı altında kalmamış veya basit operasyonlarla kısa sürede kurtarılabilecek afetzedelerin gerekli ilk yardım desteğiyle birlikte derhâl enkaz bölgesinden uzaklaştırılıp sağlık merkezine sevk edilmesi gerekir. Enkaz altında kalmamış afetzedeler genellikle çevrede bulunanlar ve yıkılan binadan yaralanmadan kurtulan bina sakinlerince kurtarılmaktadır. Afetzedenin kendini iyi hissetmesi ve sağlık yardımı talep etmemesi durumunda kendisinden bina ve binada bulunanlar hakkında bilgi ve operasyon süresince yardım alınabilir.

Kazazedeyi Kurtarma Operasyonları Enkaz Altında Fakat Görünen Afetzedelerin Kurtarılması Fiziki arama çalışmalarında enkazın yüzey

Kazazedeyi Kurtarma Operasyonları Enkaz Altında Fakat Görünen Afetzedelerin Kurtarılması Fiziki arama çalışmalarında enkazın yüzey kısımları ile bu bölgelere yakın yerlerde görünen afetzedelere derhâl ilk yardım ve gerekiyorsa ileri yaşam desteği uygulamaları ile birlikte bulunduğu ortamdan kurtarılmasına yönelik operasyonlar başlamalıdır. Tıpkı enkaz altında kalmayan afetzedeler gibi enkaz altında kalan afetzedelerden görünecek şekilde sıkışan ya da mahsur kalanlar olayın meydana geldiği ilk anlarda çevrede bulunanlar tarafından ortamdaki imkânlar kullanılarak kurtarılmaktadır.

Kazazedeyi Kurtarma Operasyonları Canlı Olmayan Afetzedelerin Kurtarılması Enkazın üst kısımlarında kolayca alınabilecek olan cesetler

Kazazedeyi Kurtarma Operasyonları Canlı Olmayan Afetzedelerin Kurtarılması Enkazın üst kısımlarında kolayca alınabilecek olan cesetler derhâl olay mahallinden kaldırılır. Uzun süreli operasyon gerektirecek olanların yerleri belirlenerek işaretlenir. Canlı arama ve kurtarma faaliyetlerinin tamamlanması veya yardımcı birliklerin fazla olması durumunda yedek ekiplerden herhangi biri tarafından cesetler alınır.

Kazazedeyi Kurtarma Operasyonları Enkaz altında yerleri belli olmayan afetzedeleri kurtarılması Enkazın üst ve görünen

Kazazedeyi Kurtarma Operasyonları Enkaz altında yerleri belli olmayan afetzedeleri kurtarılması Enkazın üst ve görünen kısımları ile birlikte herhangi bir işlem yapmadan ulaşılabilen tüm yaşam boşluklarının fiziki olarak araştırılıp kurtarma operasyonlarının tamamlanması ile birlikte enkazın diğer bölümlerine yönelik olarak yapılan arama ve kurtarma operasyonlarıdır. Bu aşamadaki çalışmalar en uzun süre devam eden çalışmalardır. Afetzedelerin yerlerinin tespit edilebilmesi için arama çalışmalarına ağırlık verilirken, dayanak ve destek çalışmaları ile kısmi olarak enkaz kaldırma çalışmaları çok zaman alan uygulamalardır.

Kazazedenin Bulunması Ve Kurtarılmasına Yönelik Arama Ve Kurtarma Yöntemleri Search and rescue ifadesinin Türkçe

Kazazedenin Bulunması Ve Kurtarılmasına Yönelik Arama Ve Kurtarma Yöntemleri Search and rescue ifadesinin Türkçe karşılığı olan arama ve kurtarma (AK) objektif veya sübjektif olaylar sonucu kişilerin; Planlanan yere planlanan zamanda ulaşamaması durumunda kaybolan, yaralanan, kazaya uğrayan veya ölen kişilerin bulunması çalışmalarına Arama; Bulunan kişilerin alınıp emniyetli bölgelere taşınmasına Kurtarma; Her iki hareketin ortak yapılmasına Arama Ve Kurtarma (AK) denir. Arama ve kurtarmanın asıl gayesi hayat kurtarmaktır. Hayatta kalanların en iyi durumda ve mümkün olan en kısa zamanda kurtarılmaları için mevcut imkânların en kısa zamanda harekete geçirilmesi esastır.

Kazazedenin Bulunması Ve Kurtarılmasına Yönelik Arama Ve Kurtarma Yöntemleri Uluslararası Arama ve Kurtarma sistemlerine

Kazazedenin Bulunması Ve Kurtarılmasına Yönelik Arama Ve Kurtarma Yöntemleri Uluslararası Arama ve Kurtarma sistemlerine göre üç safha üzerinde değerlendirme yapılmaktadır. Bunlar; ØŞüphe Safhası ØAlarm Safhası ØTehlike Safhası

Kazazedenin Bulunması Ve Kurtarılmasına Yönelik Arama Ve Kurtarma Yöntemleri q Şüphe Safhası Ekibin planlanan

Kazazedenin Bulunması Ve Kurtarılmasına Yönelik Arama Ve Kurtarma Yöntemleri q Şüphe Safhası Ekibin planlanan ve etkinliğe giderken verdiği bilgilere göre aradan 1 gün (24 saat) geçmesine rağmen varması gereken bölgeye varamaması ve hiç kimseye bilgi verilememesi durumunda anılan ekibin emniyetinden şüphe edilmesidir. İlgili arama ve kurtarma birliğine haber verilerek ekibin dönüş rotasının bittiği noktalar araştırılarak dönüp dönmediği bilgilerinin teyit edilmesidir.

Kazazedenin Bulunması Ve Kurtarılmasına Yönelik Arama Ve Kurtarma Yöntemleri q Alarm Safhası Ekibin planlanan

Kazazedenin Bulunması Ve Kurtarılmasına Yönelik Arama Ve Kurtarma Yöntemleri q Alarm Safhası Ekibin planlanan ve etkinliğe giderken verdiği bilgilere göre aradan 2 gün (48 saat) geçmesine rağmen varması gereken bölgeye varamaması ve hiç kimseye bilgi verilememesi durumunda oluşur. Anılan ekibin kaza geçirmesi ihtimalinin yüksek olduğunun değerlendirilmesi arama ve kurtarma biriminin dönüş rotasından girerek ekibin takip edeceği rotayı aksi yönden araştırmaya başlar.

Kazazedenin Bulunması Ve Kurtarılmasına Yönelik Arama Ve Kurtarma Yöntemleri q Tehlike Safhası Ekibin kazaya

Kazazedenin Bulunması Ve Kurtarılmasına Yönelik Arama Ve Kurtarma Yöntemleri q Tehlike Safhası Ekibin kazaya uğradığı kesinleşmiştir. Arama ve kurtarma birimi derhâl arama ve kurtarma faaliyetlerine başlar. Arama ve kurtarma merkezlerine haber verilir ve ihtiyaç duyulma ihtimaline karşı yedek ekipler hazırlanır. Bekler durumuna getirilir.

ØHavadan arama ve kurtarma yöntemleri ØKaradan arama ve kurtarma yöntemleri ØSuda arama ve kurtarma

ØHavadan arama ve kurtarma yöntemleri ØKaradan arama ve kurtarma yöntemleri ØSuda arama ve kurtarma yöntemleri