nternet Tarayclar Arama Motorlar EDevlet Uygulamalar 5 Hafta

  • Slides: 45
Download presentation
İnternet Tarayıcılar Arama Motorları E-Devlet Uygulamaları 5. Hafta

İnternet Tarayıcılar Arama Motorları E-Devlet Uygulamaları 5. Hafta

World Wide Web (WWW). . . İnternet üzerinde bilgiye erişim için kullanılır.

World Wide Web (WWW). . . İnternet üzerinde bilgiye erişim için kullanılır.

WWW. . . WWW’de bilgi, Web sayfaları üzerinde bulunur Bu Web sayfalarına erişmek için

WWW. . . WWW’de bilgi, Web sayfaları üzerinde bulunur Bu Web sayfalarına erişmek için web tarayıcılar (web browser) kullanılır.

 Anasayfa (home page): bir dizi Web sayfasının ilk sayfasıdır. Web sitesi: web sayfalarının

Anasayfa (home page): bir dizi Web sayfasının ilk sayfasıdır. Web sitesi: web sayfalarının bir araya konması ile oluşur. Bağlantılar (links): bir sayfadan başka sayfaya/siteye geçmemize olanak tanır.

Web sayfaları. . . Web sayfası, World Wide Web için hazırlanan ve web tarayıcısı

Web sayfaları. . . Web sayfası, World Wide Web için hazırlanan ve web tarayıcısı kullanılarak görüntülenebilen dokümanlardır. Web sayfaları çoğunlukla HTML formatında kodlanır, CSS, betik, görsel ve diğer yardımcı kaynaklardan yararlanılarak son görünümüne sahip olur ve işlevsellik kazanır. Birden fazla web sayfasının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan web sitesi ile karıştırılmamalıdır. Günlük konuşma dilinde internet sayfası terimi de çoğunlukla web sitesi anlamında kullanılmaktadır.

WWW adresleri. . . URL (Universal Resource Locator) hatasız ve eksiksiz yazmamız gerekir ◦

WWW adresleri. . . URL (Universal Resource Locator) hatasız ve eksiksiz yazmamız gerekir ◦ büyük ve küçük harfler ◦ semboller (%, /, ~) ◦ boşluk ve nokta

WWW adresleri. . edu . com . gov . org . mil . k

WWW adresleri. . edu . com . gov . org . mil . k 12 educational (eğitim kuruluşları-üniv. ) commercial (ticari kuruluşlar) governmental (kamu kuruluşları) nonprofit organizations (kâr amacı gütmeyen vakıflar, dernekler, sivil toplum örgütleri vb. ) military (askeri kuruluşlar) Kindergarten-12 th Grade (İlköğretim okulları ve liseler)

İnternet Tarayıcı(Browser) Nedir? Web tarayıcısı veya ağ tarayıcısı (İngilizce: web browser) kullanıcıların World Wide

İnternet Tarayıcı(Browser) Nedir? Web tarayıcısı veya ağ tarayıcısı (İngilizce: web browser) kullanıcıların World Wide Web (WWW) üzerinde bulunan bilgi kaynaklarını edinmeye ve görüntülemeye yarayan yazılımların genel adıdır. WWW üzerindeki bilgi kaynakları web sayfası, resim, video veya başka bir içerik türü olabilir. Bu kaynaklarda yer alan hiperlinkler sayesinde kullanıcılar, web tarayıcılarını kullanarak ilgili kaynaklar arasında dolaşabilir.

Ne işe yarar ? Bu tarayıcılar sayesinde internette dolaşabilir, arkadaşlarımıza ulaşabilir, haber takip edebilir,

Ne işe yarar ? Bu tarayıcılar sayesinde internette dolaşabilir, arkadaşlarımıza ulaşabilir, haber takip edebilir, alışveriş yapabilir hatta yemek siparişi verebiliriz. Web tarayıcısı programlar genellikle ücretsizdir ve internet üzerinden indirilebilmektedir.

En çok kullanılan internet tarayıcıları (browserlar) şunlardır; Internet Explorer Mozilla Firefox Google Chrome Yandex

En çok kullanılan internet tarayıcıları (browserlar) şunlardır; Internet Explorer Mozilla Firefox Google Chrome Yandex Opera Safari

INTERNET KULLANIMI • ADRES ÇUBUĞU: Açmak istediğimiz sitenin adresini buraya yazarız.

INTERNET KULLANIMI • ADRES ÇUBUĞU: Açmak istediğimiz sitenin adresini buraya yazarız.

INTERNET KULLANIMI • Açık olan sitelerin sekmeleri

INTERNET KULLANIMI • Açık olan sitelerin sekmeleri

INTERNET KULLANIMI • Aktif olan sayfayı yeniler yani yeniden açar

INTERNET KULLANIMI • Aktif olan sayfayı yeniler yani yeniden açar

INTERNET KULLANIMI • Yapılan işlemi iptal eder, durdurur.

INTERNET KULLANIMI • Yapılan işlemi iptal eder, durdurur.

INTERNET KULLANIMI • Bir önceki sayfayı açar

INTERNET KULLANIMI • Bir önceki sayfayı açar

INTERNET KULLANIMI • Bir sonraki sayfayı açar

INTERNET KULLANIMI • Bir sonraki sayfayı açar

INTERNET KULLANIMI • Komutların bulunduğu menüler

INTERNET KULLANIMI • Komutların bulunduğu menüler

INTERNET KULLANIMI • SIK KULLANILANLAR listesine eklenmiş olan siteleri gösterir

INTERNET KULLANIMI • SIK KULLANILANLAR listesine eklenmiş olan siteleri gösterir

INTERNET KULLANIMI • Yeni sekmede yeni bir site açmamızı sağlar

INTERNET KULLANIMI • Yeni sekmede yeni bir site açmamızı sağlar

INTERNET KULLANIMI • Araçlar menüsünden İnternet Seçenekleri komutuna tıklayıp Internet Explorer açıldığında ilk açılmasını

INTERNET KULLANIMI • Araçlar menüsünden İnternet Seçenekleri komutuna tıklayıp Internet Explorer açıldığında ilk açılmasını istediğiniz sitenin adresini buraya yazmalıyız

Arama Motoru Nedir? Arama motorları internette ulaşmak istediğimiz bilgiye hızlı ve kolay ulaşmamızı sağlayan

Arama Motoru Nedir? Arama motorları internette ulaşmak istediğimiz bilgiye hızlı ve kolay ulaşmamızı sağlayan bilgisayar programlarına verilen addır.

En Popüler Arama Motorları Hangileridir? İnternet üzerinde binlerce arama motoru bulunmaktadır. En popüler arama

En Popüler Arama Motorları Hangileridir? İnternet üzerinde binlerce arama motoru bulunmaktadır. En popüler arama motorları şunlardır; Google http: //www. google. com Yahoo http: //tr. yahoo. com Bing http: //www. bing. com Yandex http: //www. yandex. com. tr Ask http: //www. ask. com/

Etkili Arama Yöntemleri Arama motorlarında bir sonuca ulaşmak için genellikle arama satırına bir sözcük

Etkili Arama Yöntemleri Arama motorlarında bir sonuca ulaşmak için genellikle arama satırına bir sözcük yazıp arama yapmak gereklidir. Örneğin Bilecik hakkında bilgi arıyorsak metin alanına Bilecik yazmak yeterlidir. Böylece Bilecik’le ilgili web siteleri karşınıza gelecektir.

 Daha etkili ve kesin sonuçlara ulaşmak için arama kelimelerinde özel karakterler kullanabiliriz. Tırnak

Daha etkili ve kesin sonuçlara ulaşmak için arama kelimelerinde özel karakterler kullanabiliriz. Tırnak İşareti ( “ ) Bir cümle ya da bir kelime grubu aramak için tırnak işareti kullanılabilir. Örneğin lazer yazıcılarla ilgili bilgiye ulaşmak istiyorsanız, arama satırına "turizm ekonomisi" kelimelerini tırnak içinde yazmalısınız. Böylece arama motoru bu iki kelimenin art arda kullanıldığı sonuçları karşınıza getirir.

 + işareti Anahtar kelimelerinize bir kelime daha dahil etmek istediğinizde + işaretini boşluk

+ işareti Anahtar kelimelerinize bir kelime daha dahil etmek istediğinizde + işaretini boşluk bırakmadan kelimenin önüne yazarsınız. Örneğin animasyon+rekreasyon yazarsanız karşınıza animasyon ve rekreasyon ilgili siteler gelecektir

 Filetype: … Arama motorlarında eğer bir dosya türüne sahip içeriği aramak istersek aranacak

Filetype: … Arama motorlarında eğer bir dosya türüne sahip içeriği aramak istersek aranacak kelimeyle birlikte filetype: kelimesini kullanabiliriz. Bunun için dosya türlerini bilmemiz gerekir.

Filetype ile kullanılabilecek bazı temel dosya türleri şunlardır: Dosya Uzantısı İçerik TXT Yazı MP

Filetype ile kullanılabilecek bazı temel dosya türleri şunlardır: Dosya Uzantısı İçerik TXT Yazı MP 3, WAV Ses ve Müzik BMP, JPG Resim GİF Hareketli Resim PDF Kitap AVİ, MPEG, MOV Film EXE Çalıştırılabilir Program Örneğin Hayvanlar Alemi ile ilgili hazırlanmış Power. Point sunusu aramak istersek arama kutusuna ankara savaşı filetype: ppt yazmamız gerekir. Arama motoru bize internetteki Ankara Savaşı ile ilgili sunuları listeleyecektir. ppt: powerpoint dosya çeşididir.

 Bunlar haricinde arama motorlarında matematiksel işlemlerde yapabilir. Örneğin arama motorunda 523 + 1044

Bunlar haricinde arama motorlarında matematiksel işlemlerde yapabilir. Örneğin arama motorunda 523 + 1044 * (74*23) – 620 yazıp arattığımızda bize işlemin matematiksel sonucunu gösterir.

 Kur çevirme hareketlerini de gerçekleştirir.

Kur çevirme hareketlerini de gerçekleştirir.

 Görsel araması gerçekleştirebilirsiniz.

Görsel araması gerçekleştirebilirsiniz.

 Görsel ile arama gerçekleştirebilirsiniz.

Görsel ile arama gerçekleştirebilirsiniz.

 E-devlet modeli, kurumsal elektronik veri tabanlarının bütünleştirilmesi ve kamusal işlemlerin elektronik araçlar aracılığıyla

E-devlet modeli, kurumsal elektronik veri tabanlarının bütünleştirilmesi ve kamusal işlemlerin elektronik araçlar aracılığıyla hizmete sunulması temeline dayanan bir kamu yönetimi platformudur.

 E-devlet, kurum ve kuruluşların kendi aralarında olan ilişkilerin yanı sıra, vatandaş ve iş

E-devlet, kurum ve kuruluşların kendi aralarında olan ilişkilerin yanı sıra, vatandaş ve iş dünyası ile olan ilişkilerinde elektronik araçları en etkin düzeyde kullanarak, geleneksel devlet hizmetlerinin elektronik ortamda yürütülmesini, daha etkin, yalın, katılımcı ve şeffaf yönetim anlayışının benimsenmesini, bürokratik engellerin azaltılması ile iş akış süreçlerinin kısaltılmasını ve kurumsal iletişimin büyük bir oranda elektronik ortamda sürdürülmesini olanaklı kılan devlet modelidir.

 Bütün bu tanım ve açıklamalardan sonra e- devlet; ● kişisel ve gizli bilgilerin

Bütün bu tanım ve açıklamalardan sonra e- devlet; ● kişisel ve gizli bilgilerin korunması kaydıyla, ● bilişim teknolojileri aracılığıyla ● vatandaşlara, özel sektöre ve kamu kurum ve kuruluşlarına, ● yedi gün yirmi dört saat kamu hizmeti verebilen, ● söz konusu odaklar arasında bilgi paylaşımına olanak tanıyan,

 ve bunun sonucunda her vatandaşın ve çalışanın kamu yönetiminin faaliyetlerini takip edebildiği, ●

ve bunun sonucunda her vatandaşın ve çalışanın kamu yönetiminin faaliyetlerini takip edebildiği, ● etkileşimli hizmetlerden yararlanabildiği veya gerekli bilgileri edinebildiği, ● daha şeffaf ve demokratik bir yönetim anlayışıyla, daha verimli, etkin ve hızlı hizmet verebilen kamu platformu şeklinde ifade edilebilir.

 Elektronik devlet, kamu yönetiminde önemli değişikliklerin yaşanmasına neden olacak ve kamu yönetiminin yapısı

Elektronik devlet, kamu yönetiminde önemli değişikliklerin yaşanmasına neden olacak ve kamu yönetiminin yapısı ve işlevlerine olumlu katkıları olacaktır. Örneğin kurumsal bilgi paylaşımında önemli değişimler yaşanacaktır. Çoğunlukla bilginin kurum içinde yalnızca dikey olarak aktığı geleneksel bürokratik modelin aksine, elektronik devlette hem kurum içi hem de kurum dışı sistemlerin yasal bir yapı üzerinde birbirine bağlanması olanaklı olacaktır.

 Elektronik devlet, kamu kuruluşu, vatandaş ve özel sektör arasında sürdürülen ilişki ve iletişimi

Elektronik devlet, kamu kuruluşu, vatandaş ve özel sektör arasında sürdürülen ilişki ve iletişimi daha etkin olarak gerçekleştirme temeli üzerinde oluşturulur. Buna karşın geleneksel devlet modelinde söz konusu etkileşim yalnızca kamu kuruluşu içinde yapılmak zorundadır.

 Geleneksel devlet modelinde karar verme süreci daha kapalı ve baskıcı bir sistem içerisinde

Geleneksel devlet modelinde karar verme süreci daha kapalı ve baskıcı bir sistem içerisinde gerçekleşiyor iken; elektronik devlette bu süreç, daha şeffaf bir zemin üzerinde gerçekleşmekte ve dolayısıyla alınan kararlar kurumun ortak görüşünü yansıtmaktadır.

 Her kurumda ve bazen aynı kurum içerisinde ayrı oluşturulan bilgi sistemleri de elektronik

Her kurumda ve bazen aynı kurum içerisinde ayrı oluşturulan bilgi sistemleri de elektronik devlet modelinde bütünleştirilebilmektedir.