8 SINIF 5 NTE SLAM DNNE GRE KT

  • Slides: 37
Download presentation
8. SINIF: 5. ÜNİTE İSLAM DİNİNE GÖRE KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR HATIRLATMA BU SUNUM, ÜÇ KİTAP

8. SINIF: 5. ÜNİTE İSLAM DİNİNE GÖRE KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR HATIRLATMA BU SUNUM, ÜÇ KİTAP (İLKE, BİLGE DERS KİTABI VE MEB BASIMLI) BAZ ALINARAK HAZIRLANMIŞTIR.

1. ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK YUKARIDAKİ RESİMLERİ ALKOLLÜN ZARARLARI AÇISINDAN YORUMLAYINIZ.

1. ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK YUKARIDAKİ RESİMLERİ ALKOLLÜN ZARARLARI AÇISINDAN YORUMLAYINIZ.

“İÇKİ, BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR. ” HZ. MUHAMMED (SAV) HADİSTE ANLATILMAK İSTENEN NEDİR? ALKOLLÜN ZARARLARI

“İÇKİ, BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR. ” HZ. MUHAMMED (SAV) HADİSTE ANLATILMAK İSTENEN NEDİR? ALKOLLÜN ZARARLARI AÇISINDAN YORUMLAYINIZ.

İSLAM DİNİ CANI/HAYATI MALI/SERVETİ NESLİ DİNİ KORUMAYI HADEFLEDİĞİ AKLI ALKOL İÇİN UYUŞTURUCU KUMAR HARAM

İSLAM DİNİ CANI/HAYATI MALI/SERVETİ NESLİ DİNİ KORUMAYI HADEFLEDİĞİ AKLI ALKOL İÇİN UYUŞTURUCU KUMAR HARAM KILMIŞTIR “HER SARHOŞ EDİCİ HARAMDIR. ÇOĞU HARAM OLANIN AZI DA HARAMDIR. ” HZ. MUHAMMED (SAV)

AYET VE HADİS “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans

AYET VE HADİS “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi? ” Mâide suresi, 90, 91. ayetler. “HER SARHOŞ EDİCİ HARAMDIR. ÇOĞU HARAM OLANIN AZI DA HARAMDIR. ” HZ. MUHAMMED (SAV) İLKELER ÇIKARALIM

ÇOĞU DA AZI DA HARAMDIR. M RA A H HARAMDIR. HA R M A

ÇOĞU DA AZI DA HARAMDIR. M RA A H HARAMDIR. HA R M A HER SARHOŞ EDİCİ

FİLM BAŞLIYOR SİGARA VE İÇKİNİN ZARARLARI

FİLM BAŞLIYOR SİGARA VE İÇKİNİN ZARARLARI

ALKOLLÜ İÇEÇEKLERİN VE UYUŞTURUCUNUN ZARARLARI SAĞLIK YÖNÜNDEN 1. Mide, karaciğer ve böbrek gibi iç

ALKOLLÜ İÇEÇEKLERİN VE UYUŞTURUCUNUN ZARARLARI SAĞLIK YÖNÜNDEN 1. Mide, karaciğer ve böbrek gibi iç organlara zara verir. 2. Kansere yol açabilir. 3. Beyin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Ölümcül hastalıklara neden olur. TOPLUMSAL ZARARLARI 1. Hırsızlık, cinayet, trafik kazaları, kırgınlık, dargınlık ve aile içi geçimsizliklere ve boşanmalara neden olur. EKONOMİK ZARARLARI Mal ve servet kaybına neden olur.

“İÇKİ KÖTÜLÜK DOĞURUR. ” ! İÇKİ VE UYUŞTURUCUNUN ZARARIYLA İLGİLİ SLOGAN BULALIM.

“İÇKİ KÖTÜLÜK DOĞURUR. ” ! İÇKİ VE UYUŞTURUCUNUN ZARARIYLA İLGİLİ SLOGAN BULALIM.

ETKİNLİK ZAMANI SINIFTA KÜÇÜK GRUPLAR OLUŞTURUP İÇKİ, SİGARA VE UYUŞTURUCUNUN ZARALARINI ANLATAN “KISA BİR

ETKİNLİK ZAMANI SINIFTA KÜÇÜK GRUPLAR OLUŞTURUP İÇKİ, SİGARA VE UYUŞTURUCUNUN ZARALARINI ANLATAN “KISA BİR KAMU STOPU REKLAM” I YAPALIM

2. KUMAR OYNAMAK “EN DEĞERLİ KAZANÇ, KİŞİNİN KENDİ ELİNİN EMEĞİYLE KAZANDIĞIDIR. ” Hz. Muhammed

2. KUMAR OYNAMAK “EN DEĞERLİ KAZANÇ, KİŞİNİN KENDİ ELİNİN EMEĞİYLE KAZANDIĞIDIR. ” Hz. Muhammed (sav) Hadiste altı çizili deyimle anlatılmak istenen nedir?

“EY İMAN EDENLER! MALLARINIZI ARANIZDA HAKSIZLIKLA YEMEYİN. . . ” NİSA SURESİ, 29. AYET

“EY İMAN EDENLER! MALLARINIZI ARANIZDA HAKSIZLIKLA YEMEYİN. . . ” NİSA SURESİ, 29. AYET “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi? ” Mâide suresi, 90, 91. ayetler.

SALIĞI BOZAR. AİLENİN DAĞILMASINA NEDEN OLUR. MAL VE SERVET KAYBINA NEDEN OLUR. ZAMAN İSRAFI

SALIĞI BOZAR. AİLENİN DAĞILMASINA NEDEN OLUR. MAL VE SERVET KAYBINA NEDEN OLUR. ZAMAN İSRAFI YAPAR. KUMARIN ZARARLARI HAKSIZ KAZANCA NEDER OLUR. İNSANLAR ARASI KİN VE DÜŞMANLIK ARTAR. TEMBELİĞİ VE HİLEYE SEBEP OLUR. BORÇLANMAYA NEDEN OLUR.

ŞİİRE GÖRE KÖTÜ ALIŞKANLIKLARIN ZARARLARI NELERDİR?

ŞİİRE GÖRE KÖTÜ ALIŞKANLIKLARIN ZARARLARI NELERDİR?

3. KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR NASIL BAŞLIYOR? “ÜZÜME BAKA KARARIR. ” “KIR ATIN YANINDA DURAN YA

3. KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR NASIL BAŞLIYOR? “ÜZÜME BAKA KARARIR. ” “KIR ATIN YANINDA DURAN YA HUYUNDAN YA DA SUYUNDAN ALIR. ” “İYİLERLE DOST OLMAYAN KÖTÜLERE KOMŞU OLUR. ” YUKARIDAKİ SÖZLERDE VERİLMEK İSTENEN MESAJLAR NELERDİR? KÖTÜ ALIŞKANLIKLARA BAŞLAMADA ARKADAŞ ÇEVRESİNİN ETKİSİ NEDİR?

BİLGİSİZLİK KÖTÜ ARKADAŞ ÇEVRESİ SOSYAL SIKINTILAR YAŞANAN SIKINTILAR KÖTÜ ALIŞKANLIKLARA BAŞLAMA NEDENLERİ İLETİŞİM ARAÇLARININ

BİLGİSİZLİK KÖTÜ ARKADAŞ ÇEVRESİ SOSYAL SIKINTILAR YAŞANAN SIKINTILAR KÖTÜ ALIŞKANLIKLARA BAŞLAMA NEDENLERİ İLETİŞİM ARAÇLARININ ETKİSİ MERAK VE HEVES ÖZENTİ VE TAKLİT AİLE ORTAMI

ARKADAŞ ÇEVRESİ “Kişi arkadaşının dini üzeredir. Öyleyse her biriniz kiminle arkadaşlık ettiğine dikkat etsin.

ARKADAŞ ÇEVRESİ “Kişi arkadaşının dini üzeredir. Öyleyse her biriniz kiminle arkadaşlık ettiğine dikkat etsin. ” HZ. MUHAMMED (SAV) “Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim. ”

KİTEL İLETİŞİM ARAÇLARI Gazete, dergi, televizyon ve İnternet gibi kitle iletişim araçlarındaki birtakım görüntü,

KİTEL İLETİŞİM ARAÇLARI Gazete, dergi, televizyon ve İnternet gibi kitle iletişim araçlarındaki birtakım görüntü, yazı ve reklamlar insanları kötü alışkanlıklara özendirebilir.

ÖZENTİ VE MARAK ARKADAŞ HATIRINA VEYA KENDİNİ KANITLAMA ADINA “BİR DEFADAN NE ÇIKAR? ”

ÖZENTİ VE MARAK ARKADAŞ HATIRINA VEYA KENDİNİ KANITLAMA ADINA “BİR DEFADAN NE ÇIKAR? ” DÜŞÜNCESİ ZAMANLA KÖTÜ ALIŞKANLIKLARIN BAŞLAMASIN YOL AÇMAKTADIR.

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN VE DAVRANIŞLARDAN NASIL KORUNMALIYIZ? “SEN KENDİNİ FAYDALI ŞEYLERLE MEŞGUL ETMEZSEN FAYDASIZ ŞEYLER

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN VE DAVRANIŞLARDAN NASIL KORUNMALIYIZ? “SEN KENDİNİ FAYDALI ŞEYLERLE MEŞGUL ETMEZSEN FAYDASIZ ŞEYLER SENİ MEŞGUL EDER. ” Yukarıdaki sözden anlatılmak istene düşünce nedir?

“Onlar Allah’a ve ahiret gününe inanırlar. İyiliği emrederler, kötülükten alıkoyarlar. Hayır işlerinde birbirleriyle yarışırlar.

“Onlar Allah’a ve ahiret gününe inanırlar. İyiliği emrederler, kötülükten alıkoyarlar. Hayır işlerinde birbirleriyle yarışırlar. İşte onlar iyi insanlardandır. ” L-İ İMRAN SURESİ, 114. AYETİ “. . . İyilik ve takva hususunda yardımlaşın, günah ve düşmanlık konusunda yardımlaşmayın. . . ” MAİDE SURESİ, 2. AYETİ

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARIN OLDUĞU YERLERDEN UZAK DURMALIYIZ. KÖTÜ ARKADAŞLARDAN UZAK DURMAK. KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KORUNMANIN YOLLARI

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARIN OLDUĞU YERLERDEN UZAK DURMALIYIZ. KÖTÜ ARKADAŞLARDAN UZAK DURMAK. KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KORUNMANIN YOLLARI TOPLUMU KÖTÜ ALIŞKANLIKLARIN ZARARLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRMEK. AİLELER, ÇOCUKLARINA KÜÇÜK YAŞTAN İTİBAREN EĞİTİM VERMELİLER.

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURMAK İÇİN ZAMANIMIZI FAYDALI İŞLERLE DEĞERLENDİRMELİYİZ.

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURMAK İÇİN ZAMANIMIZI FAYDALI İŞLERLE DEĞERLENDİRMELİYİZ.

“Kötü alışkanlıklarınızı değiştirin ki Allah’ın emirlerine uymak size kolay gelsin. ” “Fazilet (erdem) kötü

“Kötü alışkanlıklarınızı değiştirin ki Allah’ın emirlerine uymak size kolay gelsin. ” “Fazilet (erdem) kötü alışkanlığı yenmektir. ” “Kötü alışkanlığı yenmek en üstün ibadetlerdendir. ” “İnsan ancak kötü alışkanlıklarını yenerek en şerefli makamlara ulaşabilir. ” HZ. ALİ (RA) YUKARIDAKİ SÖZLERDEN İLKELER ÇIKARALIM

5. BAŞKALARINA ZARAR VERMEK: KUL HAKKI RESİMLERİ KUL HAKKI AÇISINDAN YORUMLAYINIZ

5. BAŞKALARINA ZARAR VERMEK: KUL HAKKI RESİMLERİ KUL HAKKI AÇISINDAN YORUMLAYINIZ

 • HAKKINI YEMEK • HAKKI GEÇMEK • HELALLEŞMEK • Gibi ifadeleri daha çok

• HAKKINI YEMEK • HAKKI GEÇMEK • HELALLEŞMEK • Gibi ifadeleri daha çok hangi durumlar için kullanıyoruz?

İNSAN HAKLARIYLA KUL HAKKI ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VARDI SİZCE? İnsanlara yapılan her türlü

İNSAN HAKLARIYLA KUL HAKKI ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VARDI SİZCE? İnsanlara yapılan her türlü haksızlık kul hakkına girmektedir. İnsan hakları kapsamına giren her şey, aynı zamanda kul hakkı kapsamına da girer. Buna göre kul hakkı insan hakkı olarak da nitelendirilir. Başkalarına zarar vererek insan haklarını ihlal etmek çeşitli şekillerde olmaktadır.

AYET “Ancak insanlara zulmedenlere ve yeryüzünde haksız yere taşkınlık edenlere ceza vardır. İşte acıklı

AYET “Ancak insanlara zulmedenlere ve yeryüzünde haksız yere taşkınlık edenlere ceza vardır. İşte acıklı azap bunlaradır. ” (ŞURA SURESİ, 42. AYET) “Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin. ” (BAKARA SURESİ, 188. AYET) VERİLEN AYETLERİ KUL HAKKI AÇISINDAN YORUMLAYINIZ.

HADİS “MÜSLÜMAN, ELİNDEN VE DİLİNDEN İNSANLARIN ZARAR GÖRMEDİĞİ KİŞİDİR. ” HZ. MUHAMMED (SAV) “BİRSİNİN

HADİS “MÜSLÜMAN, ELİNDEN VE DİLİNDEN İNSANLARIN ZARAR GÖRMEDİĞİ KİŞİDİR. ” HZ. MUHAMMED (SAV) “BİRSİNİN HAKKINI ALAN KİMSE, ÖLMEDEN ÖNCE ONUNLA HELALLEŞSİN. PARANIN, MALIN BİR DEĞER ETMEDİĞİ KIYMET GÜNÜNE, ÜZERİNDE KUL HAKKI BULUNARAK GELMESİ. ” HZ. MUHAMMED (SAV) BU SÖZLERDE, PEYGAMBERİMİZ KUL HAKKI İLE İLGİLİ OLARAK HANGİ UYARILARDA BULUNMUŞTUR?

HANGİ DAVRANIŞLAR KUL HAKKI KAPSAMINA GİRER?

HANGİ DAVRANIŞLAR KUL HAKKI KAPSAMINA GİRER?

İFTİRA EKSİK ÖLÇÜP TARTMAK ALAY ETMEK KÖTÜ LAKAP TAKMAK TRAFİK KURALLARINA UYMAMAK KOMŞULARI RAHATSIZ

İFTİRA EKSİK ÖLÇÜP TARTMAK ALAY ETMEK KÖTÜ LAKAP TAKMAK TRAFİK KURALLARINA UYMAMAK KOMŞULARI RAHATSIZ ETMEK HIRSIZLIK ÖZEL HAYATI ARAŞTIRMAK ANNE BABAYI ÜZMEK KUL HAKKI YALAN DEDİKODU GIYBET

KOMŞULARI RAHATSIZ ETMEK, KOMŞULARIN SORUNLARIYLA İLGİLENMEMEK DE BİR KUL HAKKIDIR.

KOMŞULARI RAHATSIZ ETMEK, KOMŞULARIN SORUNLARIYLA İLGİLENMEMEK DE BİR KUL HAKKIDIR.

UNUTMAYALIM!!! HAVAYI, SUYU VE TOPRAĞI KİRLETMEK, ÇEVREYE ZEHİRLİ ATIKLAR BIRAKMAK, YERLERE TÜKÜRMEK, ÇÖP ATMAK

UNUTMAYALIM!!! HAVAYI, SUYU VE TOPRAĞI KİRLETMEK, ÇEVREYE ZEHİRLİ ATIKLAR BIRAKMAK, YERLERE TÜKÜRMEK, ÇÖP ATMAK DA KUL HAKKINA SAYGISIZLIKTIR. Kul Hakkına girmeyin!!! Bütün toplumun ortak malı olan okul, kütüphane, hastane ve toplu taşıma araçlarına zarar vermek kul hakkıdır.

NEDEN ACABA? TRAFİK KURALLARINA UYMAMAK NEDEN KUL HAKKINA GİRMEKTEDİR?

NEDEN ACABA? TRAFİK KURALLARINA UYMAMAK NEDEN KUL HAKKINA GİRMEKTEDİR?

HELALLEŞMEK Kul hakkı yediğimizi fark ettiğimizde hemen hak sahibine hakkını ödemeliyiz. Ondan özür dilemeli

HELALLEŞMEK Kul hakkı yediğimizi fark ettiğimizde hemen hak sahibine hakkını ödemeliyiz. Ondan özür dilemeli ve hakkını helal etmesini istemeliyiz.

HAZIRLAYAN MUSTAFA YILDIRIM DİN KÜL. VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

HAZIRLAYAN MUSTAFA YILDIRIM DİN KÜL. VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ