6306 sayl AFET RSK ALTINDAK ALANLARIN DNTRLMES HAKKINDA

  • Slides: 68
Download presentation

6306 sayılı AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN Metin YÜKSEL Altyapı ve Kentsel

6306 sayılı AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN Metin YÜKSEL Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürü

Yönetmeliğin Uygulanmasında; Bakanlık: Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, İdare: Bakanlığı, belediye ve mücavir alan sınırları

Yönetmeliğin Uygulanmasında; Bakanlık: Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, İdare: Bakanlığı, belediye ve mücavir alan sınırları içinde Belediyeleri, bu sınırlar dışında İl Özel İdarelerini, büyükşehirlerde Büyükşehir Belediyelerini, Bakanlık tarafından yetkilendirilmesi hâlinde Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki İlçe Belediyelerini ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığını (TOKİ), Müdürlük: Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü, Rezerv Yapı Alanı: Bu Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanları,

Riskli Alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma

Riskli Alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanı, Riskli Yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı, Uygulama Alanı: Bakanlar Kurulu kararıyla kararlaştırılan riskli alan ile Bakanlıkça belirlenen rezerv yapı alanını, ifade eder.

UYGULAMA İŞLEMLERİ Riskli alanlarda ve riskli yapılarda Kanun kapsamında öncelikle maliklerce uygulama yapılması esastır.

UYGULAMA İŞLEMLERİ Riskli alanlarda ve riskli yapılarda Kanun kapsamında öncelikle maliklerce uygulama yapılması esastır. Kanun kapsamında yapılacak bu uygulamalara ilişkin iş ve işlemlerde ilgili kurum maliklere yardımcı olmakla yükümlüdür.

RİSKLİ ALAN v Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol

RİSKLİ ALAN v Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanlardır.

Riskli alan; v Zemin yapısı kapsamında değerlendirildiğinde; Depremsellik, toprak kayması veya heyelan olabilecek bölgeler,

Riskli alan; v Zemin yapısı kapsamında değerlendirildiğinde; Depremsellik, toprak kayması veya heyelan olabilecek bölgeler, dere yatakları, taşkın bölgeleri, çığ veya kaya düşme olasılığı olan alanlar vb. v Üzerindeki yapılaşma kapsamında; Binaların riskli olduğunun tespit edilmesi, binaların büyük bir kısmının ruhsatsız ve kaçak yapılmış olması ya da proje ve uygulama aşamasında mühendislik hizmeti almamış olması, buna benzer yapılaşmanın sonucunda oluşan ulaşım ağı ve altyapının yetersiz kalması vb. faktörlere göre belirlenir.

Riskli Alan Nasıl Belirlenir? Riskli Alan teklifine İlişkin Hazırlanacak Dosyada Bulunması Gereken Evraklar: 1.

Riskli Alan Nasıl Belirlenir? Riskli Alan teklifine İlişkin Hazırlanacak Dosyada Bulunması Gereken Evraklar: 1. Alanın, zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığına dair teknik rapor. (Teklifi yapan idare tarafından hazırlanacak ve alanı tanıtan, alanın riskli alan ilan edilmesine gerekçe oluşturacak her türlü bilgi ve belgeyi, teknik ve rakamsal verileri ve alandan fotoğrafları içeren ayrıntılı bir teknik rapor)

2. Alanda daha önceden meydana gelmiş afetler varsa, bunlara dair bilgiler. (Riskli alan olarak

2. Alanda daha önceden meydana gelmiş afetler varsa, bunlara dair bilgiler. (Riskli alan olarak ilan edilmiş bölgede daha önce meydana gelmiş tüm afetler, bu afetlerde yaşanan kayıplar ve afetler sonrası hasar gidermeye yönelik yapılan işlemleri içeren bir açıklama)

3. Alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı sınırlandırma haritası, varsa uygulama imar planı,

3. Alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı sınırlandırma haritası, varsa uygulama imar planı,

4. Alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesi, 5. Alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritası,

4. Alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesi, 5. Alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritası, 6. Zemin yapısı sebebiyle riskli alan olarak tespit edilmek istenilmesi halinde yer bilimsel etüt raporu, 7. Alanın özelliğine göre Bakanlıkça istenecek sair bilgi ve belgeler.

Riskli Alan İlanına İlişkin Süreç v Riskli Alan teklifine yönelik hazırlanan dosya, Bakanlığa iletilir.

Riskli Alan İlanına İlişkin Süreç v Riskli Alan teklifine yönelik hazırlanan dosya, Bakanlığa iletilir. v Bakanlıkça uygun görülmesi durumunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) görüşe gönderilir. v AFAD görüşünü bildirir. v AFAD’ın görüşü alınan teklif Bakanlıkça, Bakanlar Kuruluna sunulur.

Riskli Alan; v Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince, Riskli Alan teklifine yönelik dosya

Riskli Alan; v Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince, Riskli Alan teklifine yönelik dosya hazırlanarak Bakanlık veya İdareden Riskli Alan tespit talebinde bulunabilir. v İdareye yapılacak talepler Bakanlığa iletilir. v Bakanlıkça yapılacak inceleme neticesinde uygun görülen talepler, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü alınarak, teklif olarak Bakanlar Kuruluna sunulur.

Riskli Alan ilan edilen bölgelerde; v Bakanlar Kurulunca riskli alan ilan edilen bölgelerde tüm

Riskli Alan ilan edilen bölgelerde; v Bakanlar Kurulunca riskli alan ilan edilen bölgelerde tüm yetki Bakanlığa geçmektedir. v İlan sonrası uygulamayı yürütecek İdare Bakanlıktan yetki talep etmekte, Bakanlığımızca Makam Oluru alınarak idare yetkilendirilmektedir.

İdarelerce Riskli Alan ilan edilmesi halinde; v Uygulamayı yürüten idarece talep edilmesi hâlinde, hak

İdarelerce Riskli Alan ilan edilmesi halinde; v Uygulamayı yürüten idarece talep edilmesi hâlinde, hak sahiplerinin de görüşü alınarak, riskli alanlardaki yapılar ile riskli yapılara elektrik, su ve doğal gaz verilmez ve verilen hizmetler kurum ve kuruluşlar tarafından durdurulabilir. v. Riskli Alanlarda yapılacak uygulamalarda da öncelikle maliklerle anlaşma esastır. v Riskli alan olarak ilan edilen bir bölgede proje bütünlüğü açısından sağlam yapılar da kanun kapsamında değerlendirilebilecek olup idarelerin bu alanlarda tekrar riskli yapı tespiti yapmaları zorunlu değildir.

Riskli Alan İlanı Alanda İlgili İdarelerce Yürütülen İş ve İşlemlerin Durdurulması Analiz ve Altlık

Riskli Alan İlanı Alanda İlgili İdarelerce Yürütülen İş ve İşlemlerin Durdurulması Analiz ve Altlık çalışmalarının yürütülmesi Hak Sahipliğinin Belirlenmesi Tespit ve Değerleme Faaliyetleri Fizibilite Çalışması-Uzlaşma Stratejilerinin Belirlenmesi İmar Planı ve Kentsel Tasarım Projesi Hazırlanması ve onayı Uzlaşma Görüşmeleri Muvaffakatların Alınması Tapu Devirleri Mevcut Yapıların Tasfiyesi Uzlaşma Olmayan Parsellerin Kamulaştırılması Parselasyon Planı Hazırlanması ve Onayı Yapım Süreci - Projelerin Onaylanması - Yapım İhaleleri Ruhsat İşlemleri Hak Sahiplerine Devir İşlemleri

İlimizde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Kapsamında Yapılan Riskli Alan

İlimizde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Kapsamında Yapılan Riskli Alan Çalışmaları No. İlçesi Mahallesi 1 Merkez Kirazlıdere 2 Suluova Beyazıt 3 Merzifon 4 Nüfus Bina Sayısı Alan (m 2) 265 190 42. 214, 26 96 63 65. 409, 00 Abide Hatun 147 77 21. 630, 00 Merkez Dere, Üçler 6200 1060 265. 865, 10 5 Taşova Doğu 341 106 35. 296, 16 6 Suluova Beyazıt, Ata 189 112 82. 000, 00 7238 1608 512. 414, 52 TOPLAM :

 • 02. 09. 2013 tarih ve 28753 sayılı Resmi Gazetede yer alan Amasya

• 02. 09. 2013 tarih ve 28753 sayılı Resmi Gazetede yer alan Amasya İli, Merkez İlçesi, Kirazlıdere Mahallesi, sınırları içerisinde bulunan alanın riskli alan ilan edilmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 22. 07. 2013 tarihli ve 4344 sayılı yazısı üzerine 6306 sayılı Kanunun 2. Maddesi uyarınca, Bakanlar Kurulunca 01. 08. 2013 tarihli ve 2013/5224 sayılı karar ile kararlaştırıldı. • Güncel durumda Amasya Belediyesi Başkanlığı tarafından hazırlanan Kentsel Tasarım Projesi Bakanlığımıza iletilmiş ve 16. 03. 2017 tarihli ve 73 sayılı Kentsel Tasarım Değerlendirme Komisyonu Kararı ile uygun görülmüş ve 20. 03. 2017 tarihli ve 5204 sayılı Bakanlık Makam Olur’u ile onaylanmıştır.

REZERV YAPI ALANI v Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere,

REZERV YAPI ALANI v Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlardır.

Rezerv Yapı Alanı v Yeni yerleşim alanı olarak kullanılabilecek durumda olmalı. v Dönüşüm yapılacak

Rezerv Yapı Alanı v Yeni yerleşim alanı olarak kullanılabilecek durumda olmalı. v Dönüşüm yapılacak alana mümkün olduğunca yakın olmalı. v Depremsellik başta olmak üzere diğer tabii afetler açısından yapılaşmaya uygun olmalı. v Boş ve Kamunun mülkiyetinde bulunan araziler tercih edilmeli.

Rezerv Yapı Alanı Nasıl Belirlenir? Rezerv Yapı Alanı Teklif Edilen Alana İlişkin Hazırlanacak Dosyada

Rezerv Yapı Alanı Nasıl Belirlenir? Rezerv Yapı Alanı Teklif Edilen Alana İlişkin Hazırlanacak Dosyada Bulunması Gereken Evraklar: 1. Alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı hâlihazır haritası. (Alanın köşe noktalarını ve bu köşe noktalarının koordinatlarını gösteren A -4 boyutunda aydınger ve normal kağıt çıktısı) 2. Alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritası. (Alanın sınırlarının işlendiği uydu görüntüsü ve ortofoto haritası) 3. Alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesi. (Alan içerisinde hazine adına kayıtlı olan, kamu kurum ve kuruluşlarına tahsisli olan ve kamu kurumlarının mülkiyetinde olan alanların listesi ve bilgileri)

Rezerv Yapı Alanı İlanına İlişkin Süreç v Rezerv Yapı Alanı teklifine yönelik hazırlanan dosya,

Rezerv Yapı Alanı İlanına İlişkin Süreç v Rezerv Yapı Alanı teklifine yönelik hazırlanan dosya, Bakanlığa iletilir. v Bakanlıkça uygun görülmesi durumunda Maliye Bakanlığına görüşe gönderilir. v Maliye Bakanlığı görüşünü bildirir. v Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınan teklif Bakanlık Makamının onayı ile «Rezerv Yapı Alanı» olarak belirlenir.

Rezerv Yapı Alanı; v Bakanlıkça resen belirlenebilir. v TOKİ veya İdare (Belediye, İl Özel

Rezerv Yapı Alanı; v Bakanlıkça resen belirlenebilir. v TOKİ veya İdare (Belediye, İl Özel İdaresi vb. ) tarafından teklife ait dosya hazırlanıp Bakanlığa iletilerek de Rezerv Yapı Alanı ilan talebinde bulunulabilir. v Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince, Rezerv Yapı Alanı teklifine yönelik dosya hazırlanarak Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir.

v İl Müdürlüklerinin bulundukları illerde öncelikle mevcut durumu tespit etmeleri, v Zemin durumu ya

v İl Müdürlüklerinin bulundukları illerde öncelikle mevcut durumu tespit etmeleri, v Zemin durumu ya da üzerindeki yapılaşma nedeniyle riskli olan alanların belirlenmesi ve bu alanlar içerisinde öncelik sıralamasının yapılması, v Riskli Alanları ve Rezerv Yapı Alanlarını belirleyerek bütüncül bir dönüşüm stratejisi oluşturmaları, v Bu süreçte acil müdahale gerektiren riskli yapıların da tespit edilerek yıkımlarının sağlanması ve belirlenen acil nitelikteki riskli alanların da ivedilikle dönüşümünün sağlanması, gerekmektedir.

Alansal uygulamaların getirileri; v. Daha fazla yeşil alan, v. Daha fazla sosyal ve teknik

Alansal uygulamaların getirileri; v. Daha fazla yeşil alan, v. Daha fazla sosyal ve teknik altyapı, v. Daha fazla donatı, v. Sağlıklı ulaşım sistemi,

v. Kentlerin çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden unsurlardan arındırılması, v. Tabiat, kültür ve

v. Kentlerin çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden unsurlardan arındırılması, v. Tabiat, kültür ve korunması ortaya geliştirilmesi, tarihi değerlerin çıkarılması ve v. Sürdürülebilir kalkınma ile yaşam kalitesi yüksek marka kentler oluşturulması, v. Kentsel tasarım projeleri ile estetik ve görsel değeri yüksek kentler oluşturulması, v. Her açıdan sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturulması.

6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapılar

6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapılar

Kentsel dönüşüm süreci içerisinde Riski Yapılar Bakanlığımızca elektronik ortam üzerinden A. R. A. A.

Kentsel dönüşüm süreci içerisinde Riski Yapılar Bakanlığımızca elektronik ortam üzerinden A. R. A. A. D. NET yazılımı ile takip edilmektedir.

Riskli Yapıların Tespiti

Riskli Yapıların Tespiti

Riskli Yapı Tanımı Riskli Yapı 6306 sayılı Kanun’da “Riskli alan içinde veya dışında olup

Riskli Yapı Tanımı Riskli Yapı 6306 sayılı Kanun’da “Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapı” olarak tanımlanmıştır.

Riskli Yapıların Tespiti Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri Lisanslandırılmış Kurum Ve Kuruluşlar RİSKLİ YAPI

Riskli Yapıların Tespiti Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri Lisanslandırılmış Kurum Ve Kuruluşlar RİSKLİ YAPI TESPİTİ İl Özel İdareleri Belediyeler

Lisanslandırılmış Kurum ve Kuruluşlar q. Bakanlığımızca 6306 sayılı Kanun kapsamında, riskli yapı tespiti yapmak

Lisanslandırılmış Kurum ve Kuruluşlar q. Bakanlığımızca 6306 sayılı Kanun kapsamında, riskli yapı tespiti yapmak üzere bugüne kadar ülke çapında yaklaşık 600 adet kurum ve kuruluş lisanslandırılmış olup, lisanslandırma işlemleri halen devam etmektedir.

Lisanslandırılmış Kurum ve Kuruluşlar www. csb. gov. tr. 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapıların

Lisanslandırılmış Kurum ve Kuruluşlar www. csb. gov. tr. 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapıların Tespiti için Bakanlığımızca Yetki Verilen Kurum ve Kuruluşlar

Riskli Yapı Tespit ve Yıkım Sürecindeki Paydaşlar Lisanslı Kurum veya Kuruluşlar Çevre ve Şehircilik

Riskli Yapı Tespit ve Yıkım Sürecindeki Paydaşlar Lisanslı Kurum veya Kuruluşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu Müdürlükleri Belediyeler Yapı Malikleri İl Özel İdareleri RİSKLİ YAPI

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci Yapı maliki, binasının risk durumunu tespit ettirmek için,

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci Yapı maliki, binasının risk durumunu tespit ettirmek için, istenen belgeler ile Bakanlıkça lisanslandırılmış olan kurum veya kuruluşlara başvurur. Ya p ıM ali ki

Bakanlık Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci v. Riskli yapı tespiti, gerek görülmesi halinde

Bakanlık Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci v. Riskli yapı tespiti, gerek görülmesi halinde Bakanlıkça veya idarece süre verilerek maliklerden istenebilir. v. Tespitler verilen süre içinde yaptırılmadığı takdirde, masrafları maliklerden karşılanmak üzere, Bakanlıkça veya İdarece resen de yapılabilir, yaptırılabilir. İdare (Belediye ve İl Özel İdaresi)

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci ØRiskli yapılar gözlemsel olarak değil, 02. 07. 2013

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci ØRiskli yapılar gözlemsel olarak değil, 02. 07. 2013 tarih ve 28695 sayılı RG yayımlanan Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar hükümleri kapsamında yapılacak çalışmalara göre tespit edilir.

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci Gerekli saha çalışmaları ile binadan bilgi toplanması Ofis

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci Gerekli saha çalışmaları ile binadan bilgi toplanması Ofis çalışması kapsamında binanın modellenmesi ve analiz edilmesi Sonuçların değerlendirilerek bina risk tespitinin yapılması ve raporun hazırlanması

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci

Lis Ku an ru slı lu ş Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci Bina,

Lis Ku an ru slı lu ş Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci Bina, lisanslı kurum veya kuruluş tarafından incelenerek risk tespit raporu tanzim edilir ve hazırlanan risk tespit raporu incelenmek üzere İl Müdürlüğüne gönderilir.

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci Ø Yapılan çalışmalar kapsamında yapıya ait risk tespit

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci Ø Yapılan çalışmalar kapsamında yapıya ait risk tespit raporunun düzenlenmesi Tespite konu binanın Ulusal Adres Veri Tabanında belirtilen adresi ve bina kodunun yer alması zorunludur! Düzenlenen rapor, tüm inceleme çalışmaları ile birlikte tespiti yaptıran malike ait kimlik ve tapu fotokopisini içermeli ve lisanslı kuruluş tarafından Bakanlığa bildirilen inşaat mühendisi tarafından imzalanmalıdır.

İl ğü lü ür üd M Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci Rapor İl

İl ğü lü ür üd M Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci Rapor İl Müdürlüğü tarafından incelenir. Eksik veya yanlış hazırlanmış olan raporlar düzeltilmesi için lisanslı firmaya iade edilir. İlgili yönetmeliğe uygun olarak hazırlanmış raporlar kabul edilir ve sistem üzerinden de onaylanır. İnceleme sonucunda riskli bulunan yapılar tapu müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir.

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci İl M üd ürl ü k. H i

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci İl M üd ürl ü k. H i n e ey t k ğü Te Tespiti Yapan Kurum veya Kuruluş Müdürlükçe veya riskli yapı tespitine karşı yapılan itirazı inceleyen teknik heyetçe, riskli yapı tespit raporunda tespit edilen eksiklik veya yanlışlıkların, raporu düzenleyen kurum veya kuruluşa bildirildiği tarihten itibaren 30(otuz) gün içinde raporun düzeltilmesi ve İl Müdürlüğüne sunulması zorunludur.

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci pu ğü Ta rlü ü üd M *İlgili

Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci pu ğü Ta rlü ü üd M *İlgili tapu müdürlüğünce, söz konusu yapı ile ilgili olarak tapu kütüğüne “riskli yapı” belirtmesi işlenir ve durum hak sahiplerine tebliğ edilir.

pu ğü Ta rlü ü üd M Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci Hak

pu ğü Ta rlü ü üd M Riskli Yapıların Tespit ve Bildirim Süreci Hak sahiplerine yapılacak olan tebligatta, “yapının riskli olarak tespit edildiği, tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde riskli yapı tespitine karşı İl Müdürlüğüne itiraz edilebileceği, aksi taktirde tebligat tarihinden itibaren 60 günden az olmamak üzere idarece belirlenen süre içinde yapının yıktırılması gerektiği” hususları yer alır.

İtiraz ve Yıkım Süreçleri

İtiraz ve Yıkım Süreçleri

İtiraz Süreci Yapı Maliki • Tapu tarafından yapılan tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde

İtiraz Süreci Yapı Maliki • Tapu tarafından yapılan tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde malikler veya kanuni temsilcileri tarafından riskli yapı tespitine karşı İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvurulur. • Bakanlığımızca o il için teşkil edilmiş olan teknik heyet tarafından riskli yapı tespit raporu tekrar incelenir ve yapı ile ilgili nihai karar verilir. Teknik Heyet

İtiraz Süreci • Yapılan inceleme sonucu yapının risksiz bulunması suretiyle itirazın kabul edilmesi halinde,

İtiraz Süreci • Yapılan inceleme sonucu yapının risksiz bulunması suretiyle itirazın kabul edilmesi halinde, İl Müdürlüğünce tapu müdürlüğüne yazılarak yapı üzerindeki riskli yapı belirtmesi kaldırılır. • Yapılan inceleme sonucunda itirazın reddedilmesi veya riskli yapı tespitine itiraz süresi içerisinde itiraz edilmemesi suretiyle, riskli yapı tespitinin kesinleşmesi halinde yıkım sürecine girilir.

Yıkım Süreci Riskli olduğu kesinleşen yapıların yıktırılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından

Yıkım Süreci Riskli olduğu kesinleşen yapıların yıktırılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ilgili İdaresine yazılır.

Yıkım Süreci . • İlgili İdare tarafından tebligat yoluyla riskli olarak tespit edilen taşınmazın

Yıkım Süreci . • İlgili İdare tarafından tebligat yoluyla riskli olarak tespit edilen taşınmazın maliklerine 60 günden az olmamak üzere süre verilerek yapının yıktırılması istenir. . • Verilen süre içinde yapının yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilir ve yapı yıktırılmamış ise “yapının idari makamlarca yıktırılacağı” belirtilerek 30 günden az olmak kaydıyla ek süre verilir.

Yıkım Süreci YIKIM RUHSATI: İdarece, yapı maliklerinin müracaatı üzerine, maliklerin muvafakati düzenlenir.

Yıkım Süreci YIKIM RUHSATI: İdarece, yapı maliklerinin müracaatı üzerine, maliklerin muvafakati düzenlenir.

Yıkım Süreci . • Verilen süreler içinde riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, riskli yapıların

Yıkım Süreci . • Verilen süreler içinde riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ile yıktırma işlemleri, İdare tarafından yapılır veya yaptırılır.

Yıkım Süreci Yıkım masrafı ve gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel

Yıkım Süreci Yıkım masrafı ve gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanır ve bina paydaşlarının tapu kaydındaki arsa payları üzerine müşterek ipotek belirtmesinde bulunulmak üzere, Belediye tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir.

Anlaşma ve Yeniden Yapım Süreci

Anlaşma ve Yeniden Yapım Süreci

Anlaşma ve Yeniden Yapım Süreci Üzerindeki bina yıkılarak arsa haline gelen parsellerin malikleri tarafından

Anlaşma ve Yeniden Yapım Süreci Üzerindeki bina yıkılarak arsa haline gelen parsellerin malikleri tarafından değerlendirilmesi esastır.

Anlaşma ve Yeniden Yapım Süreci ØMalikler tarafından yapılacak yeni uygulama kapsamında parsellerin tevhit edilmesine,

Anlaşma ve Yeniden Yapım Süreci ØMalikler tarafından yapılacak yeni uygulama kapsamında parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine karar verilebilir.

TOPLANTI SÜRECİ Bütün maliklerce oy birliği ile karar verilememiş ise; . . . •

TOPLANTI SÜRECİ Bütün maliklerce oy birliği ile karar verilememiş ise; . . . • Maliklerce riskli yapı değeri SPK değerleme kuruluşlarına tespit ettirilir • Noter vasıtası ile tebligatla tüm malikler toplantıya çağrılır • Oybirliği ile anlaşmaya varılamazsa yapılacak uygulamaya hisseler oranında en az 2/3 çoğunluk ile karar verilir

Anlaşma ve Yeniden Yapım Süreci . • Karara ve oturuma katılmayanlara tebligat yapılır. •

Anlaşma ve Yeniden Yapım Süreci . • Karara ve oturuma katılmayanlara tebligat yapılır. • Tebliğde; 15 gün içinde kararı kabul etmeyenlerin arsa paylarının anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacağı, satış gerçekleşmezse Bakanlıkça Hazine adına alınacağı belirtilir.

Anlaşma ve Yeniden Yapım Süreci Ø En az üçte iki çoğunlukla alınan karara katılmayanların

Anlaşma ve Yeniden Yapım Süreci Ø En az üçte iki çoğunlukla alınan karara katılmayanların bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, Bakanlıkça rayiç değeri tespit ettirilerek -bu değerden az olmamak üzere- anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır. Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir.

Anlaşma ve Yeniden Yapım Süreci Paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya göre uygulama gerçekleştirilir.

Anlaşma ve Yeniden Yapım Süreci Paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya göre uygulama gerçekleştirilir.

İlimizde Riskli Yapı Tespit Çalışmaları ile İlgili İstatistikler: (09. 02. 2018 tarihi itibarı ile)

İlimizde Riskli Yapı Tespit Çalışmaları ile İlgili İstatistikler: (09. 02. 2018 tarihi itibarı ile) İşin Tanımı Tespiti Yapılan Riskli Bina Sayısı Tespiti Onaylanan Riskli Bina Sayısı İtiraz Süresi Devam Eden Riskli Bina Sayısı Yıkım Yazısı Yazılan Riskli Bina Sayısı Yıkımı Tespit Edilen Riskli Bina Sayısı 2013 2014 2015 2016 2017 2018 TOPLAM 81 171 151 145 230 29 807 77 178 138 145 218 39 795 0 0 0 49 49 38 180 159 147 222 - 746 0 65 60 308 136 - 606

Finansal Destekler

Finansal Destekler

Kira Yardımı Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanı içerisindeki yapılar ile uygulama alanı dışındaki

Kira Yardımı Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanı içerisindeki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya idarece belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, İdarece kararlaştırılacak aylık kira bedeli yardımı yapılabilir. Belirtilen yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, İdarece belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabilir.

Kira Yardımı Ø Kira yardımı aylık 600 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı

Kira Yardımı Ø Kira yardımı aylık 600 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı geçemez. Ø Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenir. Ø Kira yardımlarının geri ödemesi yoktur. Ø Kira Yardımından faydalananlar kredi faiz desteğinden faydalanamazlar. İlimizde kira yardımı 2017 yılı için 605 TL olarak belirlenmiştir

Kira Yardımı İlimizde Kira Yardımları ile İlgili İstatistikler: İşin Tanımı Kira Yardımı Ödemesine Hak

Kira Yardımı İlimizde Kira Yardımları ile İlgili İstatistikler: İşin Tanımı Kira Yardımı Ödemesine Hak Kazananlar 2013 39 2014 503 2015 142 2016 62 2017 86 2018 13 TOPLAM 845 İlimizde kira yardımı 2018 yılı için 675 TL olarak belirlenmiştir. Her yıl Bakanlığımızca yeniden belirlenmektedir.

Faiz Desteği Ø 6306 sayılı Kanun kapsamında sağlanması öngörülen krediler ile dönüşüm faaliyetleri kapsamında

Faiz Desteği Ø 6306 sayılı Kanun kapsamında sağlanması öngörülen krediler ile dönüşüm faaliyetleri kapsamında yapılacak konutlara ilişkin, hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilebilir. Ø Kredi faiz desteğinin geri ödemesi yoktur. Ø Kredi faiz desteğinden faydalananlar, kira yardımından faydalanamazlar.

Diğer Destekler Ø 6306 sayılı Kanun uyarınca, yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller

Diğer Destekler Ø 6306 sayılı Kanun uyarınca, yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden muaftır. Ayrıca kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralardan da banka ve sigorta muameleleri vergisi alınmaz.

TEŞEKKÜR EDERİM… Metin YÜKSEL Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürü Adres : Kirazlıdere

TEŞEKKÜR EDERİM… Metin YÜKSEL Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürü Adres : Kirazlıdere Mah. Kemal Ilıcak Cad. No: 4 Amasya Santral : 0358 218 11 66 Faks : 0358 218 32 72