VOINA Preul unei statui Se spune c un

  • Slides: 37
Download presentation
VOINŢA

VOINŢA

Prețul unei statui Se spune că un sultan a trimis împăratului din ţara vecină,

Prețul unei statui Se spune că un sultan a trimis împăratului din ţara vecină, în dar trei statuete de aur cu mesajul că deşi sunt in aparenţă identice, ele au preţuri diferite, ca oamenii. Împaratul a chemat degrabă toţi înţelepţii curţii, care însă n-au găsit deosebirea dintre statuete şi n-au putut spune cât preţuia fiecare. Vestea că întelepţii n-au găsit răspunsul, a ajuns până în cele mai îndepărtate colţuri ale împarăţiei. Un tânăr, închis pe nedret, auzind acestea, a cerut să fie dus în faţa împăratului, pentru a-i arăta deosebirea dintre statuete şi a-şi recâştiga astfel libertatea. Tânărul a observat că toate statuetele au niste găuri foarte mici. A luat un pai şi l-a băgat în urechea uneia din statuete. Paiul a ieşit pe gură. La a doua, paiul a ieşit prin cealaltă ureche, iar la a treia prin buric. – Luminăţia ta, statuetele sunt ca oamenii. Prima este omul palavragiu. Pe un astfel de om nu te poţi niciodată bizui. A doua este omul care, ce ascultă cu o ureche, iese pe cealaltă. Acesta este un „vântură-lume”. A treia este omul care tot ce aude rumegă îndelung, muncește, depune efort, şi nu trăncănește niciodată. Ultima statuetă este cea mai preţioasă. De ce oare?

IMPORTANȚA VOINȚEI § Nimic nu se poate realiza fără voință, fără efort conștient. §

IMPORTANȚA VOINȚEI § Nimic nu se poate realiza fără voință, fără efort conștient. § Voința reprezintă “motorul” personalității umane, pilonul ei de susținere. § “Voința mută munții din loc. ” § “A voi înseamnă a putea. ” § “Când este vointă este și cale de mers. ”

IMPORTANȚA VOINȚEI § Toate marile realizări umane din stiință, tehnică, artă, sport etc. sunt

IMPORTANȚA VOINȚEI § Toate marile realizări umane din stiință, tehnică, artă, sport etc. sunt rezultatul unor mari eforturi de voință. domenii și nume de referință § Mari exploratori : Columb , Nansen, Livingstone…. § Eroi ai istoriei: Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare… Oameni cu voința de fier § Personalitati ale stiintei, tehnicii, culturii romanesti: § E. Racovita, V. Babes, T. Vuia, A. Saligny, A. Vlaicu… – Dați exemple si din viata voastră de elevi. )

STRUCTURA LECŢIEI § § § Definiţie şi caracterizare Componentele activităţii voluntare Etapele actelor voluntare

STRUCTURA LECŢIEI § § § Definiţie şi caracterizare Componentele activităţii voluntare Etapele actelor voluntare Calităţile voinţei • Ce este voinţa? § § § • • • Care este structura actelor voluntare? Care sunt calităţile voinţei? Sunt sau nu o persoană cu voinţă?

Definiție Voinţa este procesul psihic complex , prin intermediul căruia omul își mobilizează și-și

Definiție Voinţa este procesul psihic complex , prin intermediul căruia omul își mobilizează și-și canalizează forțele și capacitățile fizice și spirituale în vederea învingerii obstacolelor şi atingerii scopurilor conştient stabilite.

Exercițiu § Citiţi cu atenţie următoarele situaţii concrete şi, apoi, stabiliţi dacă este vorba

Exercițiu § Citiţi cu atenţie următoarele situaţii concrete şi, apoi, stabiliţi dacă este vorba sau nu de manifestarea voinţei: - O persoană, care şi-a pierdut picioarele într-un accident, lucrează în gospodărie şi întreţine cei 3 copii. - Întrucât a fost muşcat de câine în copilărie, unui adult îi este frică de câini. - Un elev aflat în situaţie de corigenţă, lipseşte mult de la şcoală fără motiv, iar când este prezent la ore nu îşi face temele. - O patinatoare cade la antrenament şi se răneşte foarte tare. După însănătoşire, reia antrenamentele, dar îi este frică.

Caracteristici: § Voinţa se manifestă atât ca susţinere, cât şi ca frână, abţinere sau

Caracteristici: § Voinţa se manifestă atât ca susţinere, cât şi ca frână, abţinere sau amânare a activităţii; § foarte multe activităţi cotidiene nu cer un control voluntar permanent sau un efort deosebit: sunt acte involuntare. Ex. reflexe înnăscute (trebuinţe, nevoi, reacţii de apărare instinctive) sau reflexe dobândite: deprinderi igienico -alimentare sau de lucru. § activitatea voluntară presupune un scop conştient stabilit, are la bază intenţia, este susţinută de motivaţie şi implică învingerea unor obstacole

Componentele activităţii voluntare § Scopul: ţinta ce urmează să fie atinsă § Obstacolul: nu

Componentele activităţii voluntare § Scopul: ţinta ce urmează să fie atinsă § Obstacolul: nu are un sens fizic obiectual, ci unul psihologic; reprezintă o confruntare între posibilităţile subiectului şi condiţiile obiective ale activităţii. Natura obstacolului poate fi diferită: - exterioară, materială - internă, de natură fiziologică sau psihologică

§ Efortul voluntar: - nu se identifică cu efortul fizic; - reprezintă mobilizarea şi

§ Efortul voluntar: - nu se identifică cu efortul fizic; - reprezintă mobilizarea şi direcţionarea resurselor fizice, intelectuale şi emoţionale prin intermediul limbajului, în vederea atingerii scopului; - nu este înnăscut, fiind dependent de modul de apreciere a obstacolului şi nivelul de dezvoltare a limbajului. În evaluarea obstacolului poate să se producă: - subaprecierea - supraaprecierea - reflectarea corectă a acestuia

să detaliem: § “E înălțător să-ți alegi un tel, și apoi trecând prin foc,

să detaliem: § “E înălțător să-ți alegi un tel, și apoi trecând prin foc, să ajungi la el. ” (Ibsen) § “Viața omului numai atunci este prețioasă când urmărește un ideal. ” (L. Rebreanu)

Exemplificați ideea diversitătii scopurilor umane Model : § “Unul caută-n oglindă de-si buclează al

Exemplificați ideea diversitătii scopurilor umane Model : § “Unul caută-n oglindă de-si buclează al său păr, § Altul caută în lume si în vreme adevăr. ” § (M. Eminescu, Scrisoarea I) § scopuri: imediate sau îndepărtate, egoiste sau generoase, meschine sau mărete

Obstacolul § “Mă simt fericit ori de câte ori reușesc să mă ridic deasupra

Obstacolul § “Mă simt fericit ori de câte ori reușesc să mă ridic deasupra unui obstacol. ” (Beethoven) § Obstacole externe, care nu țin de noi (lipsa unor condiții, obiecte, informații, timp insuficient, opoziția unor persoane etc. ) § interne, care țin de noi înșine (lipsa unor cunoștinte sau deprinderi de muncă, lipsa unor aptitudini, comoditate, lene, oboseala, boala, lipsa de interes, plictiseala, nerăbdare, teama, timiditate, frica, § neîncredere în forțele proprii). § Depășirea acestor obstacole presupune: efort, lupta pentru a le învinge, pentru a le înlatura. § Obstacolele cele mai greu de invins sunt cele interne, subiective. (Lupta cu noi însine este cea mai grea. ) § “Este bărbat (cu sensul de curajos) acela care-și învinge nu numai dușmanii ci și dorințele. ” (Democrit)

Etapele actului voluntar 1. 2. 3. Stabilirea scopului, prefigurarea intenţiei Lupta motivelor Decizia: alegerea

Etapele actului voluntar 1. 2. 3. Stabilirea scopului, prefigurarea intenţiei Lupta motivelor Decizia: alegerea unui motiv şi respingerea sau amânarea celorlalte 4. Execuţia 5. Faza de evaluare şi verificarea rezultatelor

Calităţile voinţei § § Perseverenţa ↔ încăpăţânarea Puterea voinţei ↔ slăbiciunea voinţei Promptitudinea deciziei

Calităţile voinţei § § Perseverenţa ↔ încăpăţânarea Puterea voinţei ↔ slăbiciunea voinţei Promptitudinea deciziei ↔ tergiversarea Independenţa voinţei ↔ sugestibilitatea

calitatile și deficientele vointei § PERSEVERENTA, § Delăsarea, opusul stăruinta: capacitatea de perseverenței, este

calitatile și deficientele vointei § PERSEVERENTA, § Delăsarea, opusul stăruinta: capacitatea de perseverenței, este a urmari timp îndelungat renunțarea la luptă fie realizarea unui scop la început, fie pe propus, de a duce la bun parcurs, fie… aproape sfârșit un lucru, o de final. activitate. § - “a te îneca la mal” TENACITATEA este perseverența în forma ei cea mai înaltă. § “Picătura de apă găurește piatra. ”

Insuccesul i-a determinat să persevereze mobilizandu-si exemplar VOINTA … § Moliere a învățat cu

Insuccesul i-a determinat să persevereze mobilizandu-si exemplar VOINTA … § Moliere a învățat cu greu să citească. § Newton a fost ultimul din clasă. § Pasteur era slab la chimie și pe punctul de a pica la bac. § Verdi a fost respins la admiterea în conservator. § Hegel avea scris pe certificatul de absolvire al facultății incapabil la filosofie. § Napoleon era elev mediocru la școala militară.

calitatile și deficientele vointei § Tăria/ puterea voinței/ fermitatea în lupta cu obstacolele –

calitatile și deficientele vointei § Tăria/ puterea voinței/ fermitatea în lupta cu obstacolele – Omul cu vointa puternică nu se lasa infrant de dificultați, luptă; omul cu voința slabă cedează usor chiar dacă obstacolele sunt mărunte. Hotărârea, capacitatea decide; omul hotărat stie sa ia decizii bine chibzuite. § În opozitie cu hotărarea: nehotărârea, sovăiala, incapacitatea decide; § Atentie! la hotararile pripite – “E bine să ne gândim inainte de a săvarsi ceva decât să ne caim după aceea. ” (Democrit)

calitatile și deficientele vointei Curajul este capacitatea de a înfrunta primejdia, de a recunoaște

calitatile și deficientele vointei Curajul este capacitatea de a înfrunta primejdia, de a recunoaște o greseala, de a spune adevarul, de a apara pe cel mai slab, de a lupta cu teama, cu boala, cu suferinta. Nu confundati Curajul cu… bravura, un fel de curaj demonstrativ al celor care vor să impresioneze. § -Frica, lasitatea, insusiri opuse curajului § Frica este o emotie normala, prezenta la orice om; dar cei curajosi si-o pot invinge iar cei fricosi se lasa dominati de teama. § Lasitatea este un lucru grav este o frica “mascata” asociata cu minciuna, ipocrizia, cu fuga de raspundere. § (“scoate castanele din foc cu mâna altuia”, “la plăcinte înainte, la război înapoi”).

calitatile și deficientele vointei Autocontrolul § Stapanirea de sine, cumpatarea, capacitatea de a-ti controla

calitatile și deficientele vointei Autocontrolul § Stapanirea de sine, cumpatarea, capacitatea de a-ti controla vorbele si faptele, de a rezista tentatiilor; § -Omul lipsit de stăpânirea de sine este impulsiv, irascibil, necontrolat (“ii sare tandara din nimic”, “isi pierde firea”, “vorbeste gura fara el”) § “Fugi de placerea care aduce neplacere” (Solon) § “Orice faci sa faci cu prudenta si sa te gandesti la urmari” (dicton medieval) § “Cu timp si rabdare frunzele de dud devin borangic”. (proverb chinezesc) § Initiativa, spiritul activ, intreprinzator § (a nu astepta “să fii tras de manecă” sau “sa fii impins de la spate”). § Insusirea opusa initiativei este inertia, pasivitatea, lipsa simtului de raspundere, nepasarea. (“Nu sta pe tusa!”)

Rețineți! § Calitățile voinței integrate în structuri complexe devin trăsături de caracter. § Dezvoltarea

Rețineți! § Calitățile voinței integrate în structuri complexe devin trăsături de caracter. § Dezvoltarea voinței contribuie la dezvoltarea personalității. § După tipul de activitate și de efort exersate, voința se specializează, fiind mai dezvoltată într-un domeniu decât în altul. § Ex. : Demostene, deși cu probleme de vorbire, prin efort și educație a ajuns să exceleze în domeniul în care a suferit cel mai mult, devenind unul dintre cei mari oratori ai antichității.

Eroi ai luptei cu propriile handicapuri fizice § -americanca Helen Keller, oarba, surda si

Eroi ai luptei cu propriile handicapuri fizice § -americanca Helen Keller, oarba, surda si muta din copilarie, a facut studii superioare, a devenit scriitoare si a desfasurat o vasta activitate umanitara. § -Gh. Banciulescu, as al aviatiei romanesti intre cele doua razboaie mondiale, este primul pilot din lume care dupa un accident a reusit sa zboare cu proteze la ambele picioare. § -francezul Georges Paillot, “campion cu un singur picior” a reusit sa strabata cu un baston si o proteza, Europa, Orientul Mijlociu, India, Pakistanul. § Olimpiadele handicapatilor ne ofera multiple exemple care demonstreaza capacitatea omului de a-si depasi prin vointa propriile suferinte si infirmitati.

§ Identificaţi şi descrieţi calităţile voinţei aşa cum sunt ele sugerate de imaginile următoare:

§ Identificaţi şi descrieţi calităţile voinţei aşa cum sunt ele sugerate de imaginile următoare:

§ Citiţi următoarea fabulă atribuită filosofului Jean Buridan (cca. 1300 -1358) şi, apoi, discutaţi

§ Citiţi următoarea fabulă atribuită filosofului Jean Buridan (cca. 1300 -1358) şi, apoi, discutaţi posibilitatea ca actul deciziei, al alegerii să nu intervină în orice acivitate: Buridan avea un măgar. Înainte de a pleca de acasă, Buridan i-a pus în iesle, atât în dreapta cât şi în stânga stănoagelor, o cantitate suficientă de fân. Cum însă fânul din amândouă grămezile era la fel, măgarul nu s-a putut hotărî din care să mănânce şi a murit de foame.

Test: 1. Sunteti capabil să păstrați un secret chiar dacă cineva vă roagă să-l

Test: 1. Sunteti capabil să păstrați un secret chiar dacă cineva vă roagă să-l destăinuiți? 2. Puteți să număratți până la 1001? 3. Realizați tot ceea ce v-ați propus în activitățile dvs. ? 4. Prânzurile pe care le mâncați sunt copioase? 5. Vă supărați ușor când cineva vă ceartă? 6. Considerați că e necesar să respectați un program zilnic de activitate? 7. Se întamplă des să nu vă respectați programul ales? 8. Depuneți totuși eforturi pentru a-l respecta? 9. Puteti să tăceți cel puțin o oră? 10. Dacă întâmpinați greutăți în realizarea unui proiect renunțați la el? 11. Sunteți constant în părerile personale? 12. Renunțați să vizionați programele TV pe care vi le-ați propus?

Cota de notare: § Marcati câte un punct pentru fiecare răspuns “da” acordat la

Cota de notare: § Marcati câte un punct pentru fiecare răspuns “da” acordat la întrebările cu nr. 1, 2, 3, 6, 8, 9, 11 si “nu” la întrebările cu nr. 4, 5, 7, 10, 12.

Interpretare: § 11 -12 puncte – Posedati voința necesară pentru a vă realiza scopurile

Interpretare: § 11 -12 puncte – Posedati voința necesară pentru a vă realiza scopurile propuse si sunteti constient de aceasta. In cazul in care intalniti unele tentații stiti să le ocoliti, nu va lasati usor ademeniti de ele. Aveti păreri proprii despre tot ceea ce vedeti in jur si va ghidati după ele. § 8 -10 puncte – Voința voastră are unele minusuri, temelia ei există, dar vă mai abateti de la ceea ce stiti că trebuie să faceți. Încercați să evitati astfel de situatii si să nu renuntati niciodată la realizarea a tot ceea ce trebuie sau v-ați propus să faceți. § 1 -7 puncte – Nu aveți vointă forte, sunteți slabi de fire, cum se spune, influențabili si nehotărâți. Cei din jur stiu acest lucru și profită din plin. Nu aveti decât de pierdut dacă nu faceți nimic pentru a vă schimba.

Exerciţii § Scrieţi pe o foaie de hârtie împărţită în două coloane: în stânga

Exerciţii § Scrieţi pe o foaie de hârtie împărţită în două coloane: în stânga activităţile, lucrurile pe care le-aţi dus la bun sfârşit în ultima perioadă (6 luni), iar în dreapta ce aţi început şi nu aţi finalizat. Comparaţi cele două coloane şi veţi afla cum staţi cu voinţa.

Cum ne antrenăm voința ? VOINTA nu este o însusire cu care ne nastem.

Cum ne antrenăm voința ? VOINTA nu este o însusire cu care ne nastem. Ea se educă printr -un antrenament sistematic. § Cel mai bun exercitiu pentru vointă este MUNCA, nu numai aceea care iti place, ci orice fel de muncă pe care trebuie sa o faci. § „Să știi ce vrei”, să-ti propui scopuri clare pentru prezent si viitor. Dar… Nu coborâ prea jos ștacheta (“sa iau un 5”, “să trec clasa”…). § • Vointa puternică se formează în cadrul unei vieți ordonate (programul zilnic de muncă, odihna, recreere, trebuie riguros respectat. ) § “Activitatea dezordonată, fără program, este aproape egală ca rezultat cu trândăvia absolută. ” (John Stuart Blackie, moralist englez)

Cum ne antrenăm voința ? § • Exersează-ți perseverența! (spune NU amânărilor si tergiversărilor).

Cum ne antrenăm voința ? § • Exersează-ți perseverența! (spune NU amânărilor si tergiversărilor). § “Nu lăsa pe mâine ce poți face azi. ” § Antrenează-te pentru lupta cu dificultățile si nu te lăsa descurajat de nereușită. § Ai izbutit? Continuă ! N-ai izbutit? Continuă! § (F. Nansen - explorator norvegian)

Cum ne antrenăm voința ? § Exerseaza-ti capacitatea de a te stăpâni. (Nu te

Cum ne antrenăm voința ? § Exerseaza-ti capacitatea de a te stăpâni. (Nu te lasa prada mâniei, domina-ti emotiile negative, fii cumpătat, ai răbdare. ) § Fortifică-ți Vointa prin exercitii de calire a organismului! § Gândeste cu capul tău , nu te lua după altii, actionează cât mai mult din proprie initiativa, nu astepta „să fii împins de la spate”. § Participă la viata de colectiv, intra cu colegii tai intr-o competitie, gaseste-ti prieteni de calitate. Educarea voinței nu se realizeaza numai de unul singur. § Timpul… este capitalul cel mai de preț al omului. Învață să-l gospodăresti cu pricepere. “Timpul trecut nu se mai întoarce” de aceea nu-l risipi în căutari mărunte, în pregătiri interminabile, în “șuete” nesfârșite.

CONCLUZII: § Voința reprezintă o condiție a reusitei în viață; § Voința nu apare

CONCLUZII: § Voința reprezintă o condiție a reusitei în viață; § Voința nu apare „peste noapte” ci se dezvoltă în timp și cu răbdare; § Exercițiul cel mai bun pentru voință este munca; § Principalul teren de antrenament al voinței pentru elevi este învățătura, pregătirea școlară; § Vointa puternică se formează numai în cadrul unei vieți ordonate. Dragi elevi, atentie la REGIMUL ZILNIC !! sugestie: § Alege-ți câteva principii de conduită din maximele întâlnite pe parcursul acestei prezentări.

TEMĂ PENTRU ACASĂ: § Daţi un exemplu de implicare a voinţei în diminuarea impulsivităţii,

TEMĂ PENTRU ACASĂ: § Daţi un exemplu de implicare a voinţei în diminuarea impulsivităţii, de înfrânare a acesteia şi analizaţi etapele parcurse.