SECURITATEA PE INTERNET Scut de protecie pentru calculator

  • Slides: 29
Download presentation
SECURITATEA PE INTERNET

SECURITATEA PE INTERNET

Scut de protecţie pentru calculator şi telefonul mobil Indiferent dacă navigaţi prin internet de

Scut de protecţie pentru calculator şi telefonul mobil Indiferent dacă navigaţi prin internet de pe calculator sau telefonul mobil: protejaţivă aparatele împotriva viruşilor, troienilor şi a altor pericole. Aceste sfaturi generale sunt deosebit de importante: • Utilizaţi un firewall şi urmăriţi ca acesta să fie activ şi actualizat în permanenţă. • Actualizaţi în mod regulat sistemele de operare ale calculatorului şi telefonului mobil. Actualizările remediază deficienţe în securitatea sistemului şi asigură o protecţie îmbunătăţită. • Instalaţi software antivirus şi antispyware pentru a vă proteja aparatele împotriva viruşilor şi a troienilor. Procedaţi cu atenţie şi în decursul actualizării. • Faceţi în mod regulat câte o copie de siguranţă a datelor şi păstraţi-o. • Pentru telefoanele mobile: procedaţi cu precauţie când selectaţi aplicaţiile pe care le instalaţi.

 • Virus Un virus este o bucata de cod care, executata pe un

• Virus Un virus este o bucata de cod care, executata pe un sistem informatic, va infecta acel sistem. De cele mai multe ori, seamana cu tipuri de fisiere familiare si poate sa fie primit prin e-mail, descarcat prin Internet sau prin reteaua interna. In momentul in care acest cod a infectat sistemul, se multiplica si va infecta si alte sisteme din retea. • Vierme Un vierme este considerat a fi o categorie diferita de program rauvoitor fata de un virus, deoarece viermele are capacitatea de a se multiplica in memoria calculatorului infectat si de a infecta si alte calculatoare. Deci, viermii se pot raspandi singuri pe alte calculatoare fara a constitui o parte dintr-un alt fisier, in timp ce virusii se raspandesc numai prin copierea fisierelor gazda infectate.

Troian Un cal troian este un program care da aparenta ca indeplineste o functie

Troian Un cal troian este un program care da aparenta ca indeplineste o functie folositoare, dar in realitate executa functii ascunse daunatoare. Un virus troian este un cod care executat pe un sistem, va deschide o "usa" ce poate permite accesul neautorizat la acel sistem. Hackerii folosesc acesti virusi pentru a avea acces la sisteme pe care apoi le utilizeaza contul pentru a trimite mesaje nesolicitate, furturi de date si alte activitati ilegale. Aceste programe sunt, de cele mai multe ori, ascunse in aplicatiile utilizate frecvent pe computerele personale. In foarte multe ocazii, un astfel de cod propagat prin Internet poate avea proprietatile unui virus, vierme sau troian, asa cum au fost descrise anterior. De exemplu: o bucata de cod a infectat un sistem folosind o vulnerabilitate a sistemului de operare (vierme); va sterge anumite fisiere, va impiedica utilizarea unor programe si se va replica prin e-mail (virus); in acelasi timp, va deschide porturile sistemului si va permite accesul neautorizat din exteriorul retelei (troian). Un virus de tip troian este de regula foarte greu de identificat, mai ales daca este foarte nou si inca nu este recunoscut de aplicatia noastra antivirus.

Pentru a preveni infectia cu un astfel de virus, va sfatuim sa aveti grija

Pentru a preveni infectia cu un astfel de virus, va sfatuim sa aveti grija ce aplicatii instalati pe sistem si sa utilizati mereu kituri de instalare originale. Mai mult decat atat, va sfatuim sa fiti atenti atunci cand permiteti altor persoane sa utilizeze calculatorul dumneavoastra si in nici un caz nu le permiteti sa instaleze aplicatii. Un alt sfat este acela de a monitoriza permanent procesele si aplicatiile care ruleaza pe sistemul dumneavoastra. Troienii se ascund uneori in aplicatiile foarte utilizate (de exemplu, in Internet Explorer) si, daca aveti un modem conectat la o linie telefonica, puteti avea "surpriza" sa descoperiti ca acesti virusi au incarcat semnificativ nota de plata la telefon, apeland automat numere cu suprataxa; aceste programe sunt cunoscute sub numele de malware.

Malware-ul, derivat de la malicious software (program rău intenționat) este un software proiectat pentru

Malware-ul, derivat de la malicious software (program rău intenționat) este un software proiectat pentru a se infiltra sau pentru a aduce daune sistemului informatic (computer), fără acordul proprietarului. Termenul „virus informatic” este uneori folosit ca un grup de cuvinte care include toate tipurile de malware, inclusiv adevărații viruși. Un software este considerat malware ȋn funcție de intențiile percepute de creator nu ȋn funcție de alte caracteristici. Malware-ul include viruși, viermi, cai troieni, spyware, adware, crimeware și alte programe nocive și nedorite. Malware-ul nu este același lucru ca softwareul defect, care nu este altceva decât un software cu un anumit scop legitim dar care prezintă anumite erori, greseli de constructie sau gândire.

Rootkits Odată ce un program malițios este instalat pe un sistem, este esențial ca

Rootkits Odată ce un program malițios este instalat pe un sistem, este esențial ca acesta să rămână ascuns, pentru a putea evita detecția și dezinfectarea. Același lucru este valabil atunci când un atacant uman intră direct intr-un calculator. Tehnici cunoscute sub denumirea de rootkit-uri permit această ascundere prin modificarea sistemului de operare gazdă, astfel ȋncât malware-ul să fie ascuns față de utilizator. Rootkit-urile pot preveni un proces malware ȋn a fi vizibil ȋn lista de procese a sistemului sau poate preveni citirea fișierelor sale. Inițial un rootkit a fost un set de instrumente instalate de un atacator uman pe un sistem Unix, ȋn care atacatorul a câștigat drepturi de acces de administrator. Astăzi, termenul este folosit ȋn general pentru rutine de ascundere ȋntr-un program rău intenționat. Backdoors (uși din spate) Un backdoor este o metodă de trecere de procedurile normale de autentificare. Odată ce un sistem a fost compromis (prin una din metodele de mai sus sau prin alte căi), pot fi instalate una sau mai multe backdoor-uri pentru a permite ȋn viitor o ușurință ȋn accesare. De asemenea, backdoor-urile pot fi instalate ȋnaintea softurilor malițioase pentru a permite intrarea atacatorilor.

Adware este un program care incearca sa "serveasca" publicitate nesolicitata atunci cand folosim computerul;

Adware este un program care incearca sa "serveasca" publicitate nesolicitata atunci cand folosim computerul; de regula, aceste programe se instaleaza fara acordul nostru, atunci cand vizitam diverse pagini web sau atunci cand instalam programe neverificate. Spyware este o aplicatie care colecteaza fara stirea noastra informatii personale si, uneori, chiar confidentiale, ca numele, adresa de e-mail, paginile web favorite; aceste informatii sunt trimise catre cel care a initiat aplicatia si pot fi folosite in scopuri nu tocmai legale. Atac DDOS - distributed denial-of-service attack - este un atac destinat să împiedice folosirea normală a resurselor unui sistem informatic. Exemplu: mai multe sisteme compromise fac cereri simultan și repetat a unei adrese web; în acest caz pot apare două situații - 1. serverul care găzduiește site-ul web respectiv nu mai face față cererilor sau 2. serverul poate face față, dar este ocupată toată banda de rețea datorita tentativelor repetate de acces. În oricare din cazuri, utilizatorii îndreptățiți nu mai au acces normal la sistemul respectiv.

Crimeware – este o categorie de malware concepută pentru automatizarea activităților criminale de natură

Crimeware – este o categorie de malware concepută pentru automatizarea activităților criminale de natură financiară. Crimeware-ul folosește metode de inginerie socială sau tehnice în scop de furt de identitate, pentru a accesa conturile utilizatorilor serviciilor bancare online sau conturile de pe site-uri de comerț online (e -Bay, Amazon). Spamming - reprezintă o modalitate de abuz a sistemelor de mesagerie electronică în scopul de a trimite mesaje nesolicitate, în general reclame. Cea mai răspândită forma este spam-ul de tip email, dar mai exista și alte tipuri, cum ar fi spam IM (spim), spam pe telefoanele mobile (m-spam), etc.

Cei mai mulţi dintre utilizatorii de PC-uri consideră că au nevoie de un antivirus.

Cei mai mulţi dintre utilizatorii de PC-uri consideră că au nevoie de un antivirus. Mai mult decât atât, acum şi telefoanele inteligente au nevoie de o astfel de aplicaţie. Multe dintre sistemele preinstalate de producător vin cu unul, dar cei mai mulţi dintre noi apelează la părerea unui prieten , , care se pricepe” pentru a afla care este cel mai bun. Din fericire, există organizaţii independente care testează lunar o mare parte dintre antiviruşii de pe piaţă, motiv pentru care acum puteţi lua o decizie informată vizavi de securitatea sistemului vostru și cel mai bun antivirus pe care să îl folosiți.

Antivirus gratuit vs. antivirus plătit • Prima decizie pe care va trebui să o

Antivirus gratuit vs. antivirus plătit • Prima decizie pe care va trebui să o iei atunci când vrei să alegi produsul de securitate, este de a plăti sau nu pentru acesta. Majoritatea programelor antivirus eficiente le găsim contra cost, totuși analizând mai atent putem găsi produse gratuite de bună calitate. • Programele gratuite au în general aceeași metodă de a detecta malware-ul ca și cele contra cost. Antiviruși plătiți se diferențiază prin funcții și caracteristici de tip: firewall (perete de siguranță), anti-spam (împotriva mailurilor sau a lucrurilor nedorite), phishing filters (împotriva culegerii de date confidențiale) sau anti-thef ( împotriva furtului de date). Aceste caracteristici sunt esențiale. Spre exemplu, dacă faci plăți sau tranzacții online, te loghezi cu date confidențiale pe anumite siteuri, etc.

Avast Free Antivirus – antivirus gratuit Avast, include toate functiile, care pot fi asteptate

Avast Free Antivirus – antivirus gratuit Avast, include toate functiile, care pot fi asteptate de la un antivirus modern. Cea mai recenta versiune ofera viteza de scanare mult mai mare, functia de detectare malware avansata si tehnologia Auto. Sandbox virtualization (sandbox automat). Programul include cateva “ecrane” in timp real, care monitorizeaza e-mailul si conectarea la Internet, verificand fisierele de pe calculator ori de cate ori acestea sunt deschise sau inchise. Producator: Licenta: Dimensiunea: Windows: Interfata: Actualizat: AVAST Software Gratuit 5. 2 MB (instalare online + 160 MB) 10 / 8. 1 / 8 / 7 / Vista / XP 32|64 -bit Engleza / Romana 05/11/2015

Avast Internet Security 2016 Avast Internet Security este limitat la adaugarea firewallului si filtrului

Avast Internet Security 2016 Avast Internet Security este limitat la adaugarea firewallului si filtrului de spam la functii de securitate autonome. Abonarea Avast costa 39, 99 de dolari pentru o licenta, sau 59, 99 de dolari pentru trei dispozitive, si aceasta este una dintre cele mai accesibile oferte de pe piata. Pretul produsului a scazut comparativ cu anul trecut, cand abonarea pentru un dispozitiv si trei dispozitive a fost 49, 99 si 69, 99 de dolari respectiv. Avast Software ofera inca o suita de securitate – Avast Premier 2016, a carui licenta costa 59, 99 de dolari. Singura diferenta intre Premier si Internet Security este curatarea navigatorului si componenta pentru actualizari in modul automat a aplicatiilor.

Acest produs are o multime de functii comune cu Avast Pro Antivirus si Avast

Acest produs are o multime de functii comune cu Avast Pro Antivirus si Avast Free Antivirus 2016, si anume scanarea intelectuala, disc de salvare si instrumentul pentru curatarea browserului, care notifica utilizatorul despre orice supliment potential periculos. Scanerul retelei de la domiciliu verifica toate dispozitivele din retea si detecteaza problemele de configurare a routerului, oferind instructiuni pentru rezolvarea acestora. Managerul de parole este incorporat in toate produsele AVAST 2016. Componenta se descurca bine doar cu sarcinile de baza si cu criptarea datelor pe site-urile acreditate, dar nu are functii avansate a programelor speciale pentru asa ceva. Browserul Safe. Zone, care este oferit doar cu versiunea comerciala a antivirusului, protejeaza tranzactiile financiare impotriva oricarui acces din alt proces. In teste componenta a protejat cu succes impotriva incercarilor de interceptare prin apasarea tastelor (keylogger) dar nu a putut proteja in clipboard. Componenta Safe. Price cauta cele mai atractive preturi in timpul vizitei magazinelor online. Browserul include instrumentul Ad Blocker pentru blocarea publicitatii si un instrument pentru descarcat continut video. De asemenea, mediul izolat Sandbox, care este incorporat doar in versiunile comerciale, permite rularea programelor suspecte fara a risca infectarea sistemului real, iar componenta Secure DNS previne spargerea setarilor de retea si suprascrierea numelui de domeniu. Aceste functii pot provoca dificultati pentru utilizatorul mediu de PC.

Avast Premier – versiunea extinsa Avast Internet Security, include functii suplimentare: curatare navigator si

Avast Premier – versiunea extinsa Avast Internet Security, include functii suplimentare: curatare navigator si Software Updater in modul automat. Avantaje Avast Premier Versiunea Premier pe langa protectia antivirus, protectia web, firewall, tehnologii in cloud, tehnologii virtuale (sandbox automat, mediu securizat Safe. Zone) include functii supimentare: Componenta „Distrugere Date” – pentru a elimina definitiv fisiere, sterge mediile de stocare externe si partitiilor de pe hard disk. Componenta „Actualizare Program” in modul actualizari automate. Aplicatiile instalate pe sistem sunt actualizate automat la cea mai recenta versiune. Producator: Licenta: Dimensiunea: Windows: Interfata: Actualizat: AVAST Software Versiunea de proba 30 zile 5. 2 MB (instalare online + 216 MB) 10 / 8. 1 / 8 / 7 / Vista / XP 32|64 -bit Romana / Engleza 17/11/2015

Folosiţi antiviruşi renumiţi Cea mai simplă recomandare pe care vă sfătuiesc să o urmaţi

Folosiţi antiviruşi renumiţi Cea mai simplă recomandare pe care vă sfătuiesc să o urmaţi este să folosiţi un antivirus de la o companie renumită. În primul rând, doar astfel de produse apar în teste, au review-uri pe site-uri de specialitate şi sunt deseori actulizate pentru a scăpa de critici. Cel mai uşor aflaţi informaţii pertinente despre un program popular. Pe de altă parte, performanţa unui antivirus necunoscut este imposibil de apreciat.

În ultimii ani, tot mai multe aplicaţii de tip malware s-au deghizat subit în

În ultimii ani, tot mai multe aplicaţii de tip malware s-au deghizat subit în antiviruşi care vă oferă o imagine foarte sumbră legată de sistemul vostru. De cele mai multe ori, pare că aveţi sute de infecţii pe care nu le puteţi elimina decât cu ajutorul cardului de credit. În cazul în care nu era evident, aceştia sunt antiviruşi falşi, cu nume cât se poate de simple, ca Antivirus 2014, Antivirus Live, Internet Security 2012, care fac mai mult rău decât bine. Rulează în fundal, e foarte probabil să vă blocheze accesul la diverse programe pe care le aveţi instalate pe sistem şi, mai rău decât atât, să vă încetinească semnificativ performanţa întregului computer.

Urmăriţi testele de programe antivirus • Acestea sunt actualizate lunar şi sunt realizate de

Urmăriţi testele de programe antivirus • Acestea sunt actualizate lunar şi sunt realizate de mai multe publicaţii online independente. Sunt create clasamente, se urmăreşte evoluţia eficienţei anumitor soluţii de securitate şi este urmărit atât gradul de siguranţă pe care îl conferă, cât şi impactul asupra performanţei PC-ului. • AV TEST este o astfel de publicaţie renumită pentru testele sale nepărtinitoare ce poate fi accesată la adresa av-test. org. Aproape în fiecare lună, editorii acestei publicaţii verifică performanţa unui număr foarte mare de antiviruşi contra unei varietăţi foarte mari de mostre de malware. Sunt avute în vedere mai multe criterii. Rata de succes la îndepărtarea infecţiilor, consumul de resurse în momentul procedurii de dezinfectare şi, nu în ultimul rând, cât de prietenoasă este interfaţa oferită utilizatorilor. Nu de alta, dar nu ne-am născuţi toţi învăţaţi şi nu ne ajută cu nimic un antivirus care necesită zece click-uri pentru a porni o scanare. • Dacă folosiţi deja un antivirus, cel mai recent top realizat de AV TEST vă va oferi o imagine de ansamblu asupra performanţei sale în comparaţie cu alte soluţii moderne. Dacă sunteţi în căutarea unui astfel de program, acesta este cel mai bun punct de start. Din păcate, nu există un antivirus perfect şi, mai mult decât atât, nu este sigur că ocupantul primului loc luna aceasta va ocupa acelaşi loc luna viitoare.

Infectii prin pacaleli online Pagini web rau intentionate incearca sa va convinga prin diverse

Infectii prin pacaleli online Pagini web rau intentionate incearca sa va convinga prin diverse trucuri sa descarcati si sa instalati de buna voie aplicatii malware. Astfel de actiuni sunt posibile prin afisarea pe ecran a unor pretexte false. In astfel de situatii, nici macar nu conteaza ce browser folositi sau cat de vechi sunt pluginurile instalate. Acest tip de probleme nu sunt generate exclusiv prin website-uri malitioase. Un email cu un atasemnt necunoscut sau de la o persoana pe care nu o stiti este la fel de periculos. Mai neplacut este faptul ca tipul problemelor cauzate prin astfel de siretlicuri nu sunt limitate la aplicatii de tip malware. Toolbar-uri nedorite in browser, troieni, antivirusi falsi sunt doar cateva exemple de situatii pe care le puteti intampina navigand pe internet.

Internet Explorer foloseste aplicatii Active. X. Desi par niste scripturi simple pe care le

Internet Explorer foloseste aplicatii Active. X. Desi par niste scripturi simple pe care le instalati atunci cand intrati pe diverse site-uri, in realitate acestea sunt niste aplicatii care afecteaza intregul sistem. Daca instalati un Active. X rau intentionat, in cateva secunde poate compromite securitatea intregului sistem. Chiar daca un Active. X nu poate fi instalat fara acordul utilizatorului, printr-un pretext fals, cum descriam mai sus, aveti toate sansele sa va lasati pacaliti. Daca aveti vreun dubiu, cel mai bine ar fi sa nu va dati acordul in legatura cu nici o instalare. Optati in browserul vostru preferat sa fiti intrebat daca sa salvati sau nu un fisier. De ce? Pentru ca, fara a va da acordul, un website poate incepe descarcarea unui fisier pe sistemul vostru in speranta ca il veti rula. De cele mai multe ori este un. exe si aproape de fiecare data are in spate un troian. Asadar, cel mai bine este stiti momentul in care se intaleaza si unde se face instalarea. Implicit, versiunile noi de Chrome si Firefox au inceput sa descarce automat fisiere in folderul Downloads din My Documents. Daca nu ati cerut in mod explicit sa descarcati un fisier de pe un website, stergeti-l. De preferat ar fi sa stiti ce rulati inainte de a da dublu click pe un fisier.

Atentie si la butoanele false de download, pe diverse site-uri cu continut piratat sau

Atentie si la butoanele false de download, pe diverse site-uri cu continut piratat sau pe site -uri gen Rapidshare, pe langa link-urile catre download-urile pe care vi le doriti si pentru care ati ajuns pe respectiva pagina. Butoanele false, in loc sa va duca la un film sau o melodie, va duc la o aplicatie de tip malware. Pentru a va face tacticile de prevenire si mai ineficiente, respectivele aplicatii, in 95% din cazuri, iau numele download-urilor pe care vi le doreati. Cel mai bine ar fi sa fiti precauti in a face click pe un link. Eventual, inainte sa faceti un click pe care sa-l regretati mai tarziu, mai bine stati cu cursorul pe un link si verificati tinta. Daca vedeti la capatul URL-ului un. exe, ocoliti-l.

Multe aplicatii de tip malware sau virusi sunt ascunsi in spatele mesajului „You need

Multe aplicatii de tip malware sau virusi sunt ascunsi in spatele mesajului „You need a plugin to watch this video”. Trecand peste faptul ca nu este recomandat sa incercati sa vedeti filme de pe site-uri pe care nu ati mai intrat, mai ales daca nu ati primit link-ul de la un prieten, evitati complet site-urile care va afiseaza mesajul de mai sus. Va puneti sistemul in pericol degeaba, mai ales ca de cele mai multe ori nici nu ajungeti la clipul pe care vi-l doreati. Este adevarat ca inainte de a vedea primul clip in format flash intr-un browser nou instalat sunteti intampinat de un mesaj similar. Insa, in acel caz particular insa veti vedea invitatia la a descarca Adobe Flash si pe You. Tube, un site ca nu prea va invita la virusi. Si Microsoft Silverlight intra tot la capitolul exceptii de la regula de mai sus. In cazul pluginului Microsoft, mesajul este explicit si stiti exact de ce este nevoie pentru a viziona continutul care va intereseaza. Ultimul truc pe care as vrea sa-l mentionez este ascuns in spatele textului „You computer is infected”. Acest mesaj este afisat pe din ce mai multe site-uri care va invita sa descarcati un program pentru va curata sistemul. In cazul in care veti descarca respectivele programe, in loc sa va faca viata mai usoara, v-o complica. Prefer sa includ acest tip programe la capitolul publicitate agresiva. Practic, sunt inventate niste infectii pe care doar , , acel program” pe care nu il aveti vi le poate curata. Ca o avertizare suplimentara, daca ati imbratisat o astfel de infectie, niciodata sa nu va introduceti datele de card in speranta ca mesajele de eroare vor disparea. Este cea mai mare greseala de securitate online pe care o puteti face.

Indiferent de antivirus, trebuie să aveţi grijă online • Alegerea unui antivirus bun este

Indiferent de antivirus, trebuie să aveţi grijă online • Alegerea unui antivirus bun este doar prima etapă a securizării unui computer. Indiferent de antivirusul pe care îl folosiţi, cât de bine dă în teste sau cât costă, va exista în permanenţă o infecţie malware care trece de peretele vostru virtual. În practică, pe lângă o soluţie de securitate eficientă, trebuie să aveţi grijă ce faceţi în general pe un computer. A avea chiar și „cel mai bun antivirus” nu este suficient. • Actualizaţi-vă în permanenţă antivirusul şi sistemul de operare. De fiecare dată când instalaţi un program, citiţi cu anteţie conţinutul de pe ferestrele care se succid la instalare ca nu cumva să instalaţi diverse toolbar-uri sau progrămele care vă fac mai mult rău decât bine. Nu descărcaţi programe de pe site-uri care nu vă sunt cunoscute, dacă nu sunteţi siguri de ceea ce faceţi. În sesiunile extinse de navigare pe internet evitaţi aproape de fiecare dată să faceţi click pe Ok într-o fereastră care apare fără să o fi apelat anterior. Pentru că şi Facebook-ul a devenit în ultima perioadă la fel de periculos când vine vorba de malware, evitaţi să daţi Like la orice pagină care vă condiţionează să vedeţi un clip sau imagine de respectivul

Protejarea datelor cu caracter personal Procedaţi cu atenţie în special la la divulgarea datelor

Protejarea datelor cu caracter personal Procedaţi cu atenţie în special la la divulgarea datelor cu caracter personal. Introduceţi-le numai în website-urile în care aveţi încredere şi numai dacă este absolut necesar. La completarea condicii oaspeţilor sau la discuţiile din forumuri, de exemplu, folosiţi o adresă de e-mail care să nu permită identificarea datelor dvs. personale. În reţelele sociale acordaţi atenţie setărilor sferei private şi asiguraţi-vă că datele dvs. personale sunt vizibile numai pentru persoanele autorizate de dvs. Cea mai bună protecţie începe cu cea mai bună parolă. O parolă sigură vă protejează împotriva furtului datelor. Următoarele sfaturi generale vă ajută să creaţi parole sigure: • O parolă este cu atât mai sigură cu cât este mai lungă. • Folosiţi litere mari şi mici, cifre, caractere speciale şi semne de punctuaţie. Evitaţi cuvintele care să găsesc în dicţionar şi informaţiile care au legătură directă cu dvs. (data naşterii, numele etc. ). • Schimbaţi parolele în mod regulat. • Nu salvaţi parolele. • Cumpărături online în siguranţă

Indiferent dacă este vorba despre magazine online, burse de schimb sau platforme de licitare:

Indiferent dacă este vorba despre magazine online, burse de schimb sau platforme de licitare: există multe modalităţi de a cumpăra prin internet. Oriunde doriţi să plătiţi online, înainte de a cumpăra informaţi-vă despre punctele următoare: • • • vânzător produs modalitatea de plată modul de livrare Deosebit de important: Nu trimiteţi date confidenţiale (de ex. PIN-urile paysafecard) prin e-mail.

Creatorii de malware, hackerii si programatorii rau intentionati gasesc zilnic noi metode prin care

Creatorii de malware, hackerii si programatorii rau intentionati gasesc zilnic noi metode prin care sa va puna securitatea computerului si a datelor in pericol. Cel mai bine ar fi sa aveti grija pe ce dati click si sa cititi de doua sau trei orice pop-up care va apare. In definitiv, masurile preventive sunt mai eficiente decat cele cateva ore sau cateva zile pe care le veti petrece scanandu-va sistemul in cazul in care s-a infectat.

Bibliografie preluata de pe internet

Bibliografie preluata de pe internet