RESURS EDUCAIONAL DESCHIS Denumire Sfinii mprai Constantin i

  • Slides: 18
Download presentation
RESURSĂ EDUCAŢIONALĂ DESCHISĂ Denumire: Sfinții Împărați Constantin și Elena – parinții creștinatații Autor: Prof.

RESURSĂ EDUCAŢIONALĂ DESCHISĂ Denumire: Sfinții Împărați Constantin și Elena – parinții creștinatații Autor: Prof. Nicolăescu Violeta Unitatea de învăţământ: Școala Gimnazială ”Ștefan Protopopescu” Slatina Disciplina: Religie Clasa: a VI-a Scopul materialului propus: didactic

SINȚII ÎMPARAȚI CONSTANTIN și ELENA ~ părinţii creştinităţii ~

SINȚII ÎMPARAȚI CONSTANTIN și ELENA ~ părinţii creştinităţii ~

Imperiul Roman era condus de un triumvirat compus din: Maxenţiu, Constantin şi Liciniu.

Imperiul Roman era condus de un triumvirat compus din: Maxenţiu, Constantin şi Liciniu.

Imperiul Roman în sec. IV Împăratul Constantin stăpânea partea de apus a Imperiului. n

Imperiul Roman în sec. IV Împăratul Constantin stăpânea partea de apus a Imperiului. n Maxenţiu avea în grijă partea de sud. n Liciniu, cumnatul împăratului, purta de grijă părţii de răsărit a Imperiului Roman. n

Maxenţiu şi Constantin În anul 312, Maxenţiu porneşte o luptă împotriva lui Constantin. Părintele

Maxenţiu şi Constantin În anul 312, Maxenţiu porneşte o luptă împotriva lui Constantin. Părintele Eusebiu de Cezareea povesteşte despre întâmplarea minunată de dinaintea lupteiapariţia sfintei cruci şi de îndemnul Mântuitorului – în timpul nopţii-de a pune monograma creştină pe steagurile de luptă. Mântuitorul a spus : ”In hoc signo vinces. ”

Podul Milvius - lupta cu Maxenţiu, 312 -

Podul Milvius - lupta cu Maxenţiu, 312 -

Arcul de Triumf din Roma n Pe Arcul de Triumf ridicat la Roma, Constantin

Arcul de Triumf din Roma n Pe Arcul de Triumf ridicat la Roma, Constantin afirma că a câştigat lupta “prin inspiraţie divină”

Edictul de la Milan(313) n edict=decret important cu caracter de normă dat de un

Edictul de la Milan(313) n edict=decret important cu caracter de normă dat de un împărat n Edictul de toleranţă de la Milan prevedea ca religia creştină să devină “religio licita”(permisă), chiar favorizată, cum arată unele acte ulterioare ale împăratului Constantin.

Privilegii pentru creştini n Bate moneda cu monograma creştină în 317. n Iniţiază construirea

Privilegii pentru creştini n Bate moneda cu monograma creştină în 317. n Iniţiază construirea de mari bazilici şi alte edificii n Înlătură pedepsele contrare creştinismului: răstignirea, stigmatizarea n n n A scos creştinii din închisoare Imunitatea clerului Dreptul de a primi donaţii (acordă sume importante din tezaurul statului pentru ridicarea de biserici şi întreţinerea clerului Retrocedează locaşurile de cult şi averile confiscate A generalizat Duminica drept zi de repaus în Imperiu(321)

Constantin şi Liciniu n Liciniu devine prigonitor al creştinilor. n În 324, Liciniu, este

Constantin şi Liciniu n Liciniu devine prigonitor al creştinilor. n În 324, Liciniu, este condamnat la moarte. n Partea de răsărit a Imperiului Roman revine lui Constantin.

Sinodul I ecumenic – 325 -Niceea Dorind să ajute Biserica şi să dispară astfel

Sinodul I ecumenic – 325 -Niceea Dorind să ajute Biserica şi să dispară astfel neînţelegerile dintre Arie şi episcopul Alexandru a organizat I Sinod Ecumenic. n Sinodul este deschis de împărat printr-o cuvântare în care arată că se consideră “împărat slujitor ” sau “episcop pus de Dumnezeu pentru treburile din afară”. n

Sinodul I Ecumenic Sinodul a combătut arianismul. n Organizarea acestui sinod va deschide calea

Sinodul I Ecumenic Sinodul a combătut arianismul. n Organizarea acestui sinod va deschide calea ortodoxiei ca religie de stat în timpul Împăratului Teodosie. n

Oraşul Constantinopol n n n Constantinopol=oraşul lui Constantin Început în 324, este inaugurat în

Oraşul Constantinopol n n n Constantinopol=oraşul lui Constantin Început în 324, este inaugurat în 11 mai 330. Devine capitală Este aşezat pe malul Bosforului Se punea astfel temelia imperiului Roman de Răsărit care a durat până în 1453.

Sfânta Împărăteasă Elena n Împăratul, mama sa Elena, Fausta-soţia, Atanasia –sora şi Constantina –fiica

Sfânta Împărăteasă Elena n Împăratul, mama sa Elena, Fausta-soţia, Atanasia –sora şi Constantina –fiica au dăruit episcopilor ajutoare pentru a repara biserici sau pentru a ridica altele noi la: Ierusalim, Antiohia, Tyr, Nicomidia , Roma şi Constantinopol.

Sfânta Elena în Ţara Sfântă n Sfânta Elena a ridicat prima biserică în Betleem.

Sfânta Elena în Ţara Sfântă n Sfânta Elena a ridicat prima biserică în Betleem. n Biserica a fost ridicată pe locul Naşterii Mântuitorului. (326)

Înălţarea Sf. Cruci- 335 Sfânta Împărăteasă Elena a descoperit Sfânta Cruce de pe Golgota.

Înălţarea Sf. Cruci- 335 Sfânta Împărăteasă Elena a descoperit Sfânta Cruce de pe Golgota. n De atunci sărbătorim la data de 14 septembrie Înălţarea Sfintei Cruci. n

Botezul lui Constantin, n n n Păstrându-şi titlul de Mare Preot (Pontifex Maximus) până

Botezul lui Constantin, n n n Păstrându-şi titlul de Mare Preot (Pontifex Maximus) până aproape de moarte, ţine în frâu paganismul în interesul creştinilor. Este botezat pe patul de moarte de episcopul Eusebiu de Nicomodia. Moare pe 22 mai 337.

Creştinismul ajunge din religie tolerată(313) religie de stat în timpul împăratului Teodosie cel Mare.

Creştinismul ajunge din religie tolerată(313) religie de stat în timpul împăratului Teodosie cel Mare. Biserica l-a trecut în rândul Sfinţilor, împreună cu mama sa Sfânta Elena, numindu-i “întocmai cu Apostolii”. Biserica creştină îi serbează la 21 mai.