PK II PRONOMINIT PRONOMINIT KUKA EI KUKAAN Pronominia

  • Slides: 14
Download presentation
PK II PRONOMINIT

PK II PRONOMINIT

PRONOMINIT KUKA – EI KUKAAN � Pronominia ei kukaan käytetään kielteisissä lauseissa ja kysymyksissä,

PRONOMINIT KUKA – EI KUKAAN � Pronominia ei kukaan käytetään kielteisissä lauseissa ja kysymyksissä, kun puhutaan ihmisistä. Akkusatiivimuotoa pronominilla ei ole. Kenet sinä tapasit? – En ketään. � Negatiivisen pronominin kieltosana liittyy aina verbiin ja muuttuu subjektin persoonan mukaan. En soittanut vielä kenellekään. Kukaan ei tehnyt harjoituksia. He eivät odota ketään. Ketkään eivät lähteneet mukaan. (Oppikirja – s. 206)

HARJOITUS 1 – KUKA/EI KUKAAN 1. _____ sinä soitat? 2. ____ voi olla niin

HARJOITUS 1 – KUKA/EI KUKAAN 1. _____ sinä soitat? 2. ____ voi olla niin hyvä ystävä, että voit soittaa tähän aikaan. 3. __ soita _____. Kuuntelen vain junien aikatauluja. 4. ____ luokse aiot matkustaa? 5. ______. Haluaisin vain huvikseni tietää, milloin aamujuna lähtee. 6. _____ kanssa luulit minun puhuvan? 7. _______ tahansa. Mistäpä minä tiedän.

PRONOMINI MIKÄ Pronominia mikä? käytetään kysymyksissä ja pronominia ei mikään kielteisissä lauseissa ja kysymyksissä.

PRONOMINI MIKÄ Pronominia mikä? käytetään kysymyksissä ja pronominia ei mikään kielteisissä lauseissa ja kysymyksissä. Mikä viikonpäivä tänään on? Mistä ostit tuon kirjan? Mitä hän haluaa? Ei mitään. Minä päivänä he lähtevät? Eivät minään. Mihin tehtäviin osasit vastata? En mihinkään. Mikä satu nyt luetaan? Ei mitään. Minkä kirjan näistä ottaisit? En mitään. Mitkä talot maalattiin jo? Ei vielä mitään. Etkö käynyt missään eilen? En tosiaankaan missään. Huom. yleensä vain myönteisissä kysymyksissä akkusatiivimuodot mikään, minkään ja mitkään: Ottaisitko minkään kirjan näistä? No en varmasti mitään. Maalattiinko näistä taloista mitkään? Ei kai mitään.

HARJOITUS 2 – Täydennä mikä 1. _______ laiturilta juna lähtee? 2. _______ kuussa olet

HARJOITUS 2 – Täydennä mikä 1. _______ laiturilta juna lähtee? 2. _______ kuussa olet syntynyt? 3. ____ kieltä haluaisit opiskella? 4. _______ he matkustavat lomallaan? 5. ____ kirjat he haluavat lainata? 6. ____ ruoasta pidät eniten? 7. ____ maissa Virtaset ovat käyneet? 8. _______ tavalla tämä opitaan nopeimmin? 9. ______ he meitä oikein pitävät? 10. ______ jää muuttuu, kun se sulaa?

PRONOMINIT – TOINEN JA MUU � pronominia toinen käytetään, kun puhutaan jostain, joka on

PRONOMINIT – TOINEN JA MUU � pronominia toinen käytetään, kun puhutaan jostain, joka on uutta ja erilaista, sen asemesta voitaisiin käyttää sanoja: uusi, erilainen � pronominia muu käytetään silloin, kun kyse on sanasta, joka viittaa samaan lajiin tai ryhmään tai asiaan, joka on ennen mainittu. Yritä vielä kerran, mutta yritä toisella tavalla. Tunnen Thuyn ja pari muuta vietnamilaista. Tuo toinen auto on nopeampi. Näetkö nuo kaksi naista? Tuo toinen on serkkuni. � toinen - toinen Minulla on kaksi koiraa. Toinen on musta ja toinen vaaleanruskea. Hänellä on kaksi poikaystävää. Toista hän tapaa viikolla ja toista viikonloppuisin.

HARJOITUS 3 – Toinen vai muu? 1. Minulle ei sovi huomenna. Voitko tulla jonakin

HARJOITUS 3 – Toinen vai muu? 1. Minulle ei sovi huomenna. Voitko tulla jonakin 2. 3. 4. 5. 6. _____ päivänä? Kun Lien ja hänen perheensä tulivat Suomeen, he saivat _____ kotimaan. Minä en tiennyt mitään, mutta kaikki _______ tiesivät. Aina sinun pitää tehdä kaikki ____ tavalla kuin me. Käytyäni saunassa olen kuin _____ ihminen. Hän puhui vain minulle, eikä kenellekään _______ kuulijalle.

PRONOMINI ITSE � Taivutusmuodoissa on possessiivisuffiksi sijapäätteen jälkeen. Minä ajattelen Sinä ajattelet Hän ajattelee

PRONOMINI ITSE � Taivutusmuodoissa on possessiivisuffiksi sijapäätteen jälkeen. Minä ajattelen Sinä ajattelet Hän ajattelee Me ajattelemme Te ajattelette He ajattelevat itseäni ja luotan itseäsi ja luotat itseään ja luottaa itseämme ja luotamme itseänne ja luotatte itseään ja luottavat itseeni itseesi itseensä itseemme itseenne itseensä Hän kirjoitti kirjeen itse. He itse kokosivat kirjahyllyn. Sain kuulla uutisen häneltä itseltään. Hän pitää itseään erittäin viisaana. Olkaa oma itsenne. � Jos pronomini itse on nominatiivissa eli perusmuodossa, siinä ei ole possessiivisuffiksia: Pojat tekivät sen itse. Syö kaikki ruokasi. En syö, syö itse. Halusin olla itsekseni. (= haluan tehdä jotain yksin, itseni kanssa)

HARJOITUS 4 – Täydennä itse 1. Hän osti _____ rannerenkaan. itselle-en 2. Kuulin uutisen

HARJOITUS 4 – Täydennä itse 1. Hän osti _____ rannerenkaan. itselle-en 2. Kuulin uutisen häneltä ____. 3. Minusta tuntuu, että sinä rakastat vain _______. 4. Luulen, että hänessä ____ on jotain erikoista. 5. Ajatella, että ______ kaupunginjohtaja oli paikalla.

PRONOMINI KUMPI �Kumpi-sanan monikkomuotoja käytetään vain monikkosanojen, kuten housut, käsineet, kengät ja sakset, yhteydessä.

PRONOMINI KUMPI �Kumpi-sanan monikkomuotoja käytetään vain monikkosanojen, kuten housut, käsineet, kengät ja sakset, yhteydessä. Kummat kengät panisin, nämä vai nuo? Kummat housut ostat, nuo siniset vai nämä mustat? – En kumpiakaan.

HARJOITUS 5 – Täydennä kumpi 1. _____ pelaa jääkiekkoa, Matti vai Pekka? 2. _____

HARJOITUS 5 – Täydennä kumpi 1. _____ pelaa jääkiekkoa, Matti vai Pekka? 2. _____ näköinen lapsi on, isän vai äidin? 3. _____ antaisit kuvasi, Leenalle vai Pirkolle? 4. _____ on mielestäsi mukavampi, Outi vai Maija? 5. ____ sait kortin, Villeltä vai Kallelta? 6. _____ arvostat enemmän, Liisaa vai Kaisaa? 7. ____ on parempi näkö, mummolla vai papalla?

PRONOMINIT MOLEMMAT JA KUMPIKIN �Pronomini molemmat on monikossa ja kumpikin yksikössä. �Pronomineja käytetään, kun

PRONOMINIT MOLEMMAT JA KUMPIKIN �Pronomini molemmat on monikossa ja kumpikin yksikössä. �Pronomineja käytetään, kun puhutaan kahdesta. Kumpi on kauniimpi, Leena vai Ritva? Kumpikin on hyvin kaunis. = Molemmat ovat hyvin kauniita. Pidän kummastakin autosta. = Pidän molemmista autoista. Soitin kummallekin tytölle. = Soitin molemmille tytöille.

HARJOITUS 6 – Kumpikin vai molemmat? 1. Yritä soittaa ______ numeroihin. 2. Yritin lukea

HARJOITUS 6 – Kumpikin vai molemmat? 1. Yritä soittaa ______ numeroihin. 2. Yritin lukea _____ kirjoja. 3. Tapasin _____ johtajan eilen. 4. _____ ikkunat olivat rikki. 5. _____ pankissa oli paljon väkeä. 6. ______ päivänä satoi.