OK 405 OKUL NCES ETMNDE KAYNATIRMA I HAFTA

  • Slides: 20
Download presentation
OKÖ 405 OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİNDE KAYNAŞTIRMA I. HAFTA

OKÖ 405 OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİNDE KAYNAŞTIRMA I. HAFTA

Özel gereksinimli bireylerin eğitimi ile ilgili çalışmalar 1700 yılların sonunda başlamış ancak son yüzyıl

Özel gereksinimli bireylerin eğitimi ile ilgili çalışmalar 1700 yılların sonunda başlamış ancak son yüzyıl içersinde «eğitim» anlayışı ve «eğitim modelleri» hızla değişmiş ve gelişmiştir. 20. yüzyılın başından itibaren bu bireyleri akran gruplarından ayıran özel eğitim okulları ve özel eğitim sınıfları yaygın modeller olarak benimsenmiştir

Bir çok özel gereksin imli çocuk bu okullara sınıflara yerleştirilmiştir. Bu yüzyılın ikinci yarısında

Bir çok özel gereksin imli çocuk bu okullara sınıflara yerleştirilmiştir. Bu yüzyılın ikinci yarısında ise araştırmacıların, anne, babaların baskıları ile yeni bir kavram ortaya çıkmıştır. 70’ li yıllarda Kaynaştırma 90’lı yıllarda bütünleştirme modelleri ile bu bireylerin akranları ile birlikte nitelikli şekilde eğitilmeleri ve toplumun aktif bireyleri olmaları hedeflenmiştir. (Sucuoğlu, B. 2006, s. 3)

KAYNAŞTIRMA Erken çocukluk dönemi, Çocuk gelişiminin yanında, temel becerilerin kazanıldığı ve yaşam boyu öğrenmenin

KAYNAŞTIRMA Erken çocukluk dönemi, Çocuk gelişiminin yanında, temel becerilerin kazanıldığı ve yaşam boyu öğrenmenin hızlı olduğu bir dönem olması açısından çok önemlidir.

Özel gereksinimli çocuklar gelişimleri açısından diğer çocuklardan farklılıklarından dolayı, özel eğitime gereksinimleri olan çocuklardır.

Özel gereksinimli çocuklar gelişimleri açısından diğer çocuklardan farklılıklarından dolayı, özel eğitime gereksinimleri olan çocuklardır. Özel gereksinimli çocukların devam ettikleri eğitim ortamlarını üç grupta toplayabiliriz. Özel eğitim okulları, Özel eğitim sınıfları, Genel eğitim sınıfları (kaynaştırma)

KAYNAŞTIRMANIN TANIMI Kaynaştırmada kişilerin farklı özellikleri ile bir araya getirilmeleri amaçlanmaktadır. Özel gereksinimli bireylerin

KAYNAŞTIRMANIN TANIMI Kaynaştırmada kişilerin farklı özellikleri ile bir araya getirilmeleri amaçlanmaktadır. Özel gereksinimli bireylerin varlığı çok eski tarihe dayanmasına rağmen, çağdaş anlamada eğitimleri oldukça yenidir. Kaynaştırma « özel gereksinimli bireylerin normal gelişim gösteren akranları ile aynı ortamda olmaları, birlikte eğitim almaları « tanımlanmakta ancak;

Kaynaştırma, sadece özel gereksinimli çocukların yaşıtları ile aynı sınıfta bulunması olarak düşünülmemelidir. Kaynaştırmada çocuk

Kaynaştırma, sadece özel gereksinimli çocukların yaşıtları ile aynı sınıfta bulunması olarak düşünülmemelidir. Kaynaştırmada çocuk sadece fiziksel çevreyi değil sosyal ve öğrenme çevresinide paylaşır. Diğer çocuklarla aynı sınıfa yerleştirilme, özel gereksinimli çocukların uygun davranışlarda bulunacakları, öğrenecekleri ve diğer çocuklar tarafından kabul edilecekleri anlamına gelmez. Özel gereksinimli çocukların normal gelişim gösteren çocuklardan farklılıklarından çok benzerlikleri vardır. Çocukların öğrenme becerileri ve gereksinimleri birbirinden farklıdır ancak öğrenim sürecinde tüm çocukların gereksinimlerinin karşılanması beklenir. (Sucuoğlu ve Bakakaloğlu, 2013)

Kaynaştırma ile ilgili farklı tanımlamalar yapılmaktadır. Kaynaştırma eğitsel bir kavramdır ve özel gereksinimli çocukların

Kaynaştırma ile ilgili farklı tanımlamalar yapılmaktadır. Kaynaştırma eğitsel bir kavramdır ve özel gereksinimli çocukların uygun öğretim desteği ile normal sınıflara yerleştirilmesi uygulamasıdır. (Osborne ve Dimattia, 1994) «Özel gerksinimli öğrencinin gerekli destek hizmetler sağlanarak, tam yada yarı zamanlı olarak kendisi için en az kısıtlayıcı eğitim ortamı olan normal eğitimsınıflarında eğitim görmesidir» (Kırcaali, İfttar 1992)

KAYNAŞTIRMA Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ‘nde (2000) ise kaynaştırma «Özel eğitim almayı gerektiren bireylerin,

KAYNAŞTIRMA Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ‘nde (2000) ise kaynaştırma «Özel eğitim almayı gerektiren bireylerin, yetersizliği olmayan akranları ile birlikte eğitim ve öğretimlerini, resmi ve özel okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan, destek eğitim hizmetlerinin sağlandığı özel eğitim uygulamalarıdır» tanımlanmaktadır.

KAYNAŞTIRMA Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan

KAYNAŞTIRMA Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranları ile birlikte resmi ve özel; okul öncesi, ilk öğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan özel eğitim uygulamalardır. (Ö. E. H. Y. Değişiklik: 31. 07. 2009/R. G 27305) İfadesiyle tanımlanmış ve diğer tanımların ortak özelliklerini barındırmıştır.

KAYNAŞTIRMA • Kaynaştırma eğitimi, engelli öğrenciyi normal sınıfa yerleştirmenin yapılması yeterli değildir, sınıfta yeterli

KAYNAŞTIRMA • Kaynaştırma eğitimi, engelli öğrenciyi normal sınıfa yerleştirmenin yapılması yeterli değildir, sınıfta yeterli düzenlemelerin yapılmasını gerektiren uygulamalardır. • Kaynaştırma; özel eğitime ihtiyacı olan engelli öğrencilerle engeli olmayan öğrencilerin bir arada eğitim görmesidir. • Bir başka deyişle engelli öğrencilerin engeli olmayan öğrencilerle eğitsel ve sosyal olarak bütünleşmesini (entegrasyon)sağlama işlemidir.

Kaynaştırma Özürlü çocuğun okuldaki arkadaş gurubu ile birlikte olması ve kabul görmesi çocukta güven

Kaynaştırma Özürlü çocuğun okuldaki arkadaş gurubu ile birlikte olması ve kabul görmesi çocukta güven duygusunun gelişmesine, olumlu öğrenme modelleri edinmesine katkı sağlayacaktır.

Kaynaştırma Eğitimi İçinde kullanılan Ortak Kavramlar; • • Normal gelişim gösteren akran gurubu Sosyal

Kaynaştırma Eğitimi İçinde kullanılan Ortak Kavramlar; • • Normal gelişim gösteren akran gurubu Sosyal ve eğitimsel açıdan birliktelik Destek eğitim hizmetleri Engelli öğrenciye uygun düzenlenmiş eğitim programı(BEP) • Normalleşme çabası • Resmi ve özel; okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumları olarak sayılabilir.

KAYNAŞTIRMA • Kaynaştırma eğitimi, engelli öğrenciyi normal sınıfa yerleştirmenin yanı sıra çeşitli düzenlemeleri gerektiren

KAYNAŞTIRMA • Kaynaştırma eğitimi, engelli öğrenciyi normal sınıfa yerleştirmenin yanı sıra çeşitli düzenlemeleri gerektiren bir uygulamadır. • Kaynaştırma; özel eğitime ihtiyacı olan engelli öğrencilerle engeli olmayan öğrencilerin bir arada eğitim görmesidir. • Bir başka deyişle engelli öğrencilerin engeli olmayan öğrencilerle eğitsel ve sosyal olarak bütünleşmesini (entegrasyon)sağlama işlemidir.

KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN AMAÇLARI • Çocuğu normal hale getirmek değil, onun ilgi ve yeteneklerini en

KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN AMAÇLARI • Çocuğu normal hale getirmek değil, onun ilgi ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanmasını sağlamak, toplum içinde yaşayabilmesini kolaylaştırmak.

 • Normal gelişim gösteren çocukların ve kaynaştırma öğrencilerinin, ortak etkinlikler içinde birbirlerinden yararlanmalarını

• Normal gelişim gösteren çocukların ve kaynaştırma öğrencilerinin, ortak etkinlikler içinde birbirlerinden yararlanmalarını sağlamak ve gelişimlerini desteklemek. • Normal gelişim gösteren çocukların, engelli yaşıtlarını tanıyarak, onları kabul etmelerini sağlamak ve onların eğitimine katkıda bulunacak imkânlar yaratmak.

 • Engelli çocukların kişilik, benlik gelişimlerini desteklemek, toplum içinde bağımsız ve üretken bireyler

• Engelli çocukların kişilik, benlik gelişimlerini desteklemek, toplum içinde bağımsız ve üretken bireyler olarak yaşamalarını sağlamak.

KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN İLKELERİ: 1. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin akranlarıyla aynı kurumda eğitim görme

KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN İLKELERİ: 1. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin akranlarıyla aynı kurumda eğitim görme hakkı vardır. 2. Kaynaştırma, özel ve genel eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. 3. Hizmetler yetersizliğe göre değil, eğitim ihtiyaçlarına göre planlanır. 4. Karar verme süreci aile-okul-eğitsel tanılama sürecine göre değişir. 5. Kaynaştırmaya erken başlamak esastır. 6. Kaynaştırmada bireysel farklılıklar esastır. 7. Duyu kalıntılarından yararlanmak esastır. 8. Gönüllülük, sevgi, sabır, gayret gerekmektedir. 9. Eğitim normal insanlarla ve doğal ortamlarda verilmelidir. 10. Eğitim, bireyi toplumun bir parçası haline getirmeyi amaçlar.

11 -Kaynaştırma eğitiminde okul-aile ve çevre iş birliği esastır.

11 -Kaynaştırma eğitiminde okul-aile ve çevre iş birliği esastır.

KAYNAKLAR 1 -Acarlar, F. 2013. Kaynaştırma Modeli ve Özel Gereksinimli Çocukların Özellikleri. Okul Öncesinde

KAYNAKLAR 1 -Acarlar, F. 2013. Kaynaştırma Modeli ve Özel Gereksinimli Çocukların Özellikleri. Okul Öncesinde Kaynaştırma (Edit: Sucuoğlu, B ve Bakkaloğlu), Kök Yayıncılık, Ankara. 2 - Batu, S. ve Kırcaali İftar, G. 2007. Kaynaştırma. Kök Yayıncılık, Ankara 3 - Sucuoğlu, B. 2006. Etkili Kaynaştırma Uygulamaları. Siyasal Kitapevi, Ankara