NAR ZARARLILARI www sorhocam com TRKYEDE NAR n

  • Slides: 56
Download presentation
NAR ZARARLILARI www. sorhocam. com

NAR ZARARLILARI www. sorhocam. com

TÜRKİYE’DE NAR n n n Anavatanı Ortadoğu ve Kafkasya’dır. Ülkemizde yıllık üretimi yaklaşık 100.

TÜRKİYE’DE NAR n n n Anavatanı Ortadoğu ve Kafkasya’dır. Ülkemizde yıllık üretimi yaklaşık 100. 000 tonluk üretimi ile dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde en fazla nar üretimi, Akdeniz (%61. 8), Ege (%23. 3) ve Güneydoğu Anadolu (%9. 1) bölgelerinde yapılmaktadır. Nar üreten en önemli illerimiz ise Antalya (%38. 4), İçel (%11. 4), Aydın (%8. 9), Denizli (%8. 2), Hatay (%6. 0) ve Siirt (%4. 3)’tir. Ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği ve ihracatı yapılan nar çeşidi Hicaznar’dır. Bu çeşit kırmızı kabuğu, koyu kırmızı daneleri, mayhoş tadıyla, bol verimliliği, taşımaya ve muhafazaya uygunluğu nedeni ile tercih edilmektedir.

TÜRKİYE’DE NAR

TÜRKİYE’DE NAR

HİCAZNAR

HİCAZNAR

TÜRKİYE’DE NAR ZARARLILARI n n n Ülkemizdeki narlarda saptanan zararlılar şunlardır: Harnup güvesi [Ectomyelois

TÜRKİYE’DE NAR ZARARLILARI n n n Ülkemizdeki narlarda saptanan zararlılar şunlardır: Harnup güvesi [Ectomyelois ceratonia (Zell. ) (Lep. : Pyralidae)] Akdeniz meyvesineği [Ceratitis capitata Wied. (Dip. : Tephritidae)] Nar yaprakbiti [Aphis punicae Passerini (Hom. : Aphididae)], Nar beyazsineği [Siphoninus phillyreae (Haliday) (Hom. : Aleyrodidae)]

TÜRKİYE’DE NAR ZARARLILARI n n n Turunçgil unlubiti [Planococcus citri (Risso) (Hom. : Pseudococcidae)],

TÜRKİYE’DE NAR ZARARLILARI n n n Turunçgil unlubiti [Planococcus citri (Risso) (Hom. : Pseudococcidae)], Ağaç sarıkurdu [Zeuzera pyrina L. (Lep. : Cossidae)] Ekşilik böcekleri [Carpophilus spp. (Col. . Nitidulidae)]

HARNUP GÜVESİ n n n Ectomyelois ceratoniae Zell. (Lep. : Pyralidae) TANINMASI: Polifag bir

HARNUP GÜVESİ n n n Ectomyelois ceratoniae Zell. (Lep. : Pyralidae) TANINMASI: Polifag bir meyve zararlısı olan Harnup güvesi gri renkli olup, genel görünüşü küf rengindedir. Uzunluğu 8 -10 mm, kanat açıklığı 20 -28 mm’dir. Kelebekler dinlenme halinde iken, kanatlar üzerinde “W” şeklinde bir desen görülür. Ergin dişi 100 -350 arasında yumurta bırakır.

HARNUP GÜVESİ

HARNUP GÜVESİ

HARNUP GÜVESİ

HARNUP GÜVESİ

HARNUP GÜVESİ n n n Yumurtalar oval-yuvarlakımsı, ilk bırakıldığında beyaz, daha sonra kızıl kahve

HARNUP GÜVESİ n n n Yumurtalar oval-yuvarlakımsı, ilk bırakıldığında beyaz, daha sonra kızıl kahve renginde, 0. 7 x 0. 5 mm boyutlarındadır. Larvası ( kurtçuk ) pembemsi yapıda olup, baş kahverengidir. Olgun larva boyu 18 mm yi bulur. Pupa kahverenginde olup, açık gri ağ benzeri bir kokon ile örtülüdür. Uzunluğu 10 mm, eni ise 3 mm kadardır.

HARNUP GÜVESİ: Larva

HARNUP GÜVESİ: Larva

HARNUP GÜVESİ: BİYOLOJİSİ n n Ağaç üzerinde veya altında kalmış harnup, yenidünya, nar meyveleri

HARNUP GÜVESİ: BİYOLOJİSİ n n Ağaç üzerinde veya altında kalmış harnup, yenidünya, nar meyveleri ile portakal, altıntop, Japon kavağı vb. gibi ağaçların kavlamış kabuk altlarında KIŞI LARVA olarak geçirir. Yazın erginler çıkışı takip eden günde yumurtlamaya başlar. Kış konukçularından kelebek çıkışları genellikle NİSAN İLK HAFTASI ile haziran ayı son haftası arasında olmaktadır. İlk kelebekler Nisan, Mayıs ayları arasında görülür. Ancak, nar meyveleri zararlının yumurta bırakması için uygun olmadığından bu dönemde zarar söz konusu değildir.

HARNUP GÜVESİ: BİYOLOJİSİ n n n Esas zarar, ikinci ve üçüncü döl larvaları tarafından

HARNUP GÜVESİ: BİYOLOJİSİ n n n Esas zarar, ikinci ve üçüncü döl larvaları tarafından oluşturulur. En fazla kelebek çıkışı, Haziran ikinci yarısı ile Temmuz ayı birinci yarısında olmaktadır. Erginler, çıkışı takip eden 1 -2 gün içerisinde çiftleşip yumurta bırakır. İkinci döl kelebekleri haziranın ortalarından temmuz sonlarına kadar çıkış yapar. Bu dönemde, yumurta bırakma olgunluğuna gelmiş 3 -5 cm çapındaki nar meyveleri kaliksi (meyve tacı) ile turunçgillerden göbekli portakallar ve greyfurtların özellikle unlubit ile bulaşık olanlarını seçerek yumurtalarını tek bırakır.

HARNUP GÜVESİ: BİYOLOJİSİ n n Zararlı Olduğu Bitkiler: Polifag bir meyve zararlısı olup harnup,

HARNUP GÜVESİ: BİYOLOJİSİ n n Zararlı Olduğu Bitkiler: Polifag bir meyve zararlısı olup harnup, nar, incir, trabzon hurması, yenidünya, portakal, greyfurt, ceviz, elma, armut, badem, kestane, fındık, üzüm, zeytin ve fernezya akasyası ile japon kavağı vb. konukçularıdır.

HARNUP GÜVESİ UÇUŞ EĞRİSİ (Suruç, ŞANLIURFA, 4 DÖL) Narın hasadı AĞUSTOS ayında başlayıp, KASIM

HARNUP GÜVESİ UÇUŞ EĞRİSİ (Suruç, ŞANLIURFA, 4 DÖL) Narın hasadı AĞUSTOS ayında başlayıp, KASIM ayına kadar devam eder. AĞUSTOS SONU EKİM BAŞI HAZİRAN BAŞI TEMMUZ ORTASI

HARNUP GÜVESİ: ZARARI n n n Harnup güvesi, nar meyvelerini kurtlandırarak, meyvelerin çürümesine ve

HARNUP GÜVESİ: ZARARI n n n Harnup güvesi, nar meyvelerini kurtlandırarak, meyvelerin çürümesine ve pazar değerinin düşmesine neden olmaktadır. Zararlı, yumurtalarını nar’ın ben düşme döneminde, özellikle güneş gören meyvelerin kaliksine ( meyve tacı ), genellikle tek bırakmaktadır. Genç larva önce narın meyve tacında, özellikle de stamenlerin kalikse bağlandığı yerlerde beslenir.

HARNUP GÜVESİ: ZARARI n n n Üçüncü larva döneminde meyveye girer ve tanelerde beslenir.

HARNUP GÜVESİ: ZARARI n n n Üçüncü larva döneminde meyveye girer ve tanelerde beslenir. Beslenme sonucu zarar görmüş narların dış kabuğunda, önce bir benek şeklinde kahverengileşme görülür. Daha sonra bu leke büyüyerek kabukta çökme, çatlama ve meyvede tamamen çürüme olur. Harnup güvesi’nin zarar oranı, bahçe çevresindeki konukçularının çeşitliliğine bağlı olup, yüksek popülasyonlarda %25 -30 civarında meyve çürümelerine neden olabilmektedir. Yılda 4 -5 döl vermektedir.

HARNUP GÜVESİ: ZARARI

HARNUP GÜVESİ: ZARARI

HARNUP GÜVESİ: ZARARI HARNUP GÜVESİ LARVASININ ÇIKIŞ DELİĞİ

HARNUP GÜVESİ: ZARARI HARNUP GÜVESİ LARVASININ ÇIKIŞ DELİĞİ

HARNUP GÜVESİ: ZARARI

HARNUP GÜVESİ: ZARARI

HARNUP GÜVESİ: ZARARI

HARNUP GÜVESİ: ZARARI

HARNUP GÜVESİ: MÜCADELESİ n n n Kültürel önlemler: Nar plantasyonları içinde veya çevresinde harnup

HARNUP GÜVESİ: MÜCADELESİ n n n Kültürel önlemler: Nar plantasyonları içinde veya çevresinde harnup ve yenidünya gibi diğer konukçu bitkileri yetiştirilmemelidir. Ben düşme döneminden itibaren yere dökülen meyvelerin toplanarak bahçeden uzaklaştırılması veya ağaç üzerinde kalmış nar meyvelerinin toplanarak toprağa gömülmesi zararlı yoğunluğun düşürülmesi açısından çok önemlidir.

HARNUP GÜVESİ: MÜCADELESİ n Biyolojik mücadele: n Parazatoidler: (Hym. : Braconidae) Phanerotoma flavistestacea F.

HARNUP GÜVESİ: MÜCADELESİ n Biyolojik mücadele: n Parazatoidler: (Hym. : Braconidae) Phanerotoma flavistestacea F. Habrobracon hebetor Say. H. brevicornis Wesm. Bracon lactus Wesm. Apanteles sp. (Hym. : Ichneumonidae) Pristomerus vulnerator Panz. (Hym. : Trichogrammatidae) n Trichogramma spp. n n n n n

HARNUP GÜVESİ: MÜCADELESİ n n Kimyasal mücadele: Narda haziran sonu-temmuz başında meyveler yaklaşık 3

HARNUP GÜVESİ: MÜCADELESİ n n Kimyasal mücadele: Narda haziran sonu-temmuz başında meyveler yaklaşık 3 -5 cm çapına geldiğinde, bulaşıklık oranı da %5’in üzerinde ise Bacillus thuringiensis’ li preparatlardan biri ile 4 -5 kez ilaçlama yapılır. Bu preparatlar ilk larva çıkışından itibaren 10 -15 gün ara ile kaplama olarak ve özellikle meyveler iyice ıslanacak şekilde uygulanmalıdır. Nar meyvelerinde ilaçlamadan 7 ve 14 gün sonra 10 ağaçtan rasgele 100 meyve alınır ve yapılan kontrollerde, sayım sonuçları %5’den daha az bulunmuşsa uygulama başarılı kabul edilir. Bacillus thuringiensis 16000 IU/mg W. P. 70 g/ 100 l. suya

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ n n n n [Ceratitis capitata Wied. (Dip: Tephritidae)] TANINMASI: Erginleri, 4,

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ n n n n [Ceratitis capitata Wied. (Dip: Tephritidae)] TANINMASI: Erginleri, 4, 5 -6 mm boyunda, genellikle karasineğin 2/3 ‘ü büyüklüğündedir. Vücudun genel rengi sarımsı kahverengidir. Baş sarı, gözleri büyük, yeşil madeni pırıltılı, kenarları kırmızıdır. Thoraks abdomene oranla daha açık renkte olup üst tarafında ikinci segmentin alt yarısı ile dördüncü segmentin alt kısmının üçte ikisini kapsayan grimsi renkte 2 şerit vardır. Kanatları geniş olup üzerinde siyah ve soluk kahverengimsi şeritler vardır. Ayrıca kanatların kaide kısmına yakın yerde küçük nokta ve lekecikler mevcuttur.

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: Ergin

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: Ergin

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ n n n Bacakları kırmızımsı sarı olup üzerinde sarı ve siyah kıllar

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ n n n Bacakları kırmızımsı sarı olup üzerinde sarı ve siyah kıllar bulunur. Dişilerin abdomenlerinin sonunda kılıç şeklinde sivri yumurta bırakmaya yarayan ovipozitörleri vardır. Yumurtaları mekik şeklinde ve beyazdır. Larvası beyaz ve bacaksız, vücudu 11 segmentten oluşmaktadır. Pupa koyu kahverengi renkte olup, fıçı şeklindedir.

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: Larva

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: Larva

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: Pupa

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: Pupa

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: BİYOLOJİSİ n n Zararlı kışı, toprakta pupa veya ağaç üzerinde(özellikle Akdeniz Bölgesinde

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: BİYOLOJİSİ n n Zararlı kışı, toprakta pupa veya ağaç üzerinde(özellikle Akdeniz Bölgesinde turunç ağaçları üzerinde) kalmış meyvelerde, larva olarak geçirir. İklim koşullarına göre ilkbahar sonu, yaz başında ergin sinekler çıkar. Pupadan çıkan erginler bir süre beslendikten sonra, yumurtalarını olgun meyvelerin kabuğu altına bırakırlar. 1 mm. uzunluktaki yumurtalar meyve kutikulasının altına 3– 10 luk gruplar halinde bırakılır.

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: BİYOLOJİSİ n n n n Meyveler belirli bir gelişme dönemine gelince dişiler

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: BİYOLOJİSİ n n n n Meyveler belirli bir gelişme dönemine gelince dişiler yumurtlamaya başlar. Bir dişi günde 20 kadar yumurta bırakır. Toplam yumurta adedi 300– 400 dür. Yumurtalardan çıkan larvalar, meyvenin etli kısmı ile beslenerek üç dönem geçirir ve olgunlaşınca kendini toprağa atar. Larvaların gelişme süresi, sıcaklığa bağlı olarak, 9 -18 gün arasında değişir. Larvalar, toprağın 2 -3 cm derinliğinde pupa olurlar. Pupaların gelişme süresi, yazın 10 -12 gündür. Pupadan çıkan ergin sinekler, meyvelere yumurta bırakır. Dişilerin yumurta koymaları için, sıcaklığın 16ºC'nin üzerinde olması gerekir. Bu zararlı, yılda 4 -8 döl verir.

n n AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: ZARARI Akdeniz meyvesineğinin larvaları, meyveleri kurtlandırmak suretiyle zarar yapar. Meyvenin

n n AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: ZARARI Akdeniz meyvesineğinin larvaları, meyveleri kurtlandırmak suretiyle zarar yapar. Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, meyvenin bu kısımlarında bir yumuşama ve çöküntü meydana getirirler. Saldırıya uğrayan meyveler, vaktinden önce olgunlaşır ve yere dökülürler. Kurtlu ve vuruklu(yumurta bırakmak için yaralanmış) meyvelerin pazar değeri düşmekte ve bunların dış satımı mümkün olmamaktadır.

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: ZARARI

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: ZARARI

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: ZARARI

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: ZARARI

n n n AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: KONUKÇULARI Polifag bir zararlıdır. Ülkemizde tespit edilen en önemli

n n n AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: KONUKÇULARI Polifag bir zararlıdır. Ülkemizde tespit edilen en önemli konukçuları : Kayısı, ayva, şeftali, incir, Trabzon hurması, NAR, avokado ve limon çeşitleri hariç turunçgillerdir. Tercih ettiği konukçuların mevcut olmadığı hallerde tali konukçuları olan armut, hint inciri, ünnap, elma ve yabani türlerde yaşayışını devam ettirebilme potansiyeline sahiptir.

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: MÜCADELESİ n n n İlaçlama Zamanının Tesbiti Akdeniz meyvesineği turunçgil ve nar

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: MÜCADELESİ n n n İlaçlama Zamanının Tesbiti Akdeniz meyvesineği turunçgil ve nar çeşitlerinin olgunluk öncesi dönemlerinden, Turunçgilde eylül – ekim ve narda ise ağustos – eylül aylarında, özellikle en erkenci çeşit olan Satsuma mandarinleri ile nar çeşitlerinin olgunlaşmasından önce meyvelerde vuruk kontrolü yapılır.

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: MÜCADELESİ n n n Ayrıca, yukarıda belirtilen aylarda içerisinde cezbedici olarak Trimedlure

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: MÜCADELESİ n n n Ayrıca, yukarıda belirtilen aylarda içerisinde cezbedici olarak Trimedlure bulunan Steiner ve benzeri plastik tuzaklar veya %2 Amonyum fosfat içeren Mc. Phail tuzakları asılarak sinek çıkışları takip edilir. Söz konusu kontrollerde ilk vuruk saptandığında veya tuzaklarda ilk sinek yakalandığında ve Nar meyveleri de ben düşme döneminde ise hemen ilaçlamaya başlanır. İlaçlamadan sonra tuzaklarda sinek yakalanma devam ediyorsa 7 -10 gün ara ile hasada 10 gün kalıncaya kadar ilaçlamaya devam edilir. Günlük sıcaklık 16 °C’nin altına düştüğünde ilaçlama gerek duyulmaz.

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: MÜCADELESİ n n n a) Kültürel önlemler Yere dökülen zararlı ile bulaşık

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: MÜCADELESİ n n n a) Kültürel önlemler Yere dökülen zararlı ile bulaşık meyveler toplanarak, derin çukurlara gömülmelidir. Nar plantasyonları, zararlının asıl konukçusu olan şeftali ve turunçgil bahçelerine yakın kurulmamalıdır. b) Biyogenetik mücadele Akdeniz meyvesineği, insektaryum veya laboratuvarda kitle halinde üretilerek, iyonize radyasyon ile kısırlaştırılabilir. Kısırlaştırılan böcekler, doğal popülasyonların içine salınmak suretiyle biyogenetik mücadelede kullanılabilir.

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: MÜCADELESİ n n n Steril böcek tekniği denilen bu yöntem, bazı ülkelerde

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: MÜCADELESİ n n n Steril böcek tekniği denilen bu yöntem, bazı ülkelerde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Ülkemizde temel araştırmalar ve doğada demostrasyon şeklinde salımlar yapılmıştır. Biyogenetik mücadelede amacıyla Türkiye’de bununla ilgili bir tesis kurulabilir, ayrıca diğer ülkelerden kısırlaştırılmış böcek satın alınarak kullanılabilir. C) Biyolojik Mücadele Akdeniz meyvesineğinin özellikle Braconidae ve Chalcididae familyalarına ait birçok larva ve pupa parazitoiti vardır. Ancak ülkemizde, doğal düşmanlarına ait bir kayıt yoktur.

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: MÜCADELESİ n n D) Kimyasal Mücadele Nar çeşitlerinin olgunluk dönemlerinden, önce meyvelerde

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: MÜCADELESİ n n D) Kimyasal Mücadele Nar çeşitlerinin olgunluk dönemlerinden, önce meyvelerde vuruk kontrolü yapılır. Ayrıca, yaz aylarında cezbedici olarak Trimedlure bulunan Steiner ve benzeri plastik tuzaklar veya %2 Amonyum fosfat içeren Mc. Phail tuzakları asılarak sinek çıkışları takip edilir. Söz konusu kontrollerde ilk vuruk saptandığında nar meyveleri de ben düşme döneminde ise hemen ilaçlamaya başlanır. Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlama yönteminde: Hazırlanan cezbedici + insektisit karışımı ağaçların güneyinde büyük bir dala ( 1 -1. 5 m 2’lik alan ) yapraklar iyice ıslanacak şekilde uygulanır.

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: MÜCADELESİ n n Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlama yönteminde: Zerrecikler yaprakların üzerinde

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ: MÜCADELESİ n n Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlama yönteminde: Zerrecikler yaprakların üzerinde belirgin olarak kalmalıdır. Ağaç başına ortalama 150 gr ilaçlı karışım uygulanır. Bir sıra ilaçlanır, bir sıra atlanır. İkinci ilaçlamada ise ilaçlanmayan sıralar ilaçlanır. Etkili madde adı ve miktarı Malathion %25 + E. H. Prot 850 g/l Malathion % 25 + Hidrolize mısırgluten Spinosad 0, 24 g/l (Success 0. 24 CB) WP+EC CB 400 g + 1250 ml/10 l suya 400 g + 200 ml/10 ltsuya 1 lt ilaç / 10 lt su

Nar Yaprakbiti: Aphis punicae (Hom. : Aphididae) n n Kanatsız dişiler 1 -2 mm

Nar Yaprakbiti: Aphis punicae (Hom. : Aphididae) n n Kanatsız dişiler 1 -2 mm boyunda, vücut yeşil veya sarımsı yeşil renktedir. Kanatlı formlarda ise, vücut uzunluğu 1. 5 -2 mm olup baş ve toraks siyah, abdomen yeşil veya sarımsı yeşil renktedir. Nar yaprakbiti monofag olup sadece narda zarar yapmaktadır. Yaprak altında, sürgün uçlarında, çiçek ve meyveler üzerinde yerleşerek koloniler oluşturan zararlı, daha çok sık dikim yapılmış, düzenli budama yapılmayan, nem oranı yüksek, yoğun ilaçlamaların yapıldığı bahçelerde sorun oluşturmaktadır.

Nar Yaprakbiti: Aphis punicae (Hom. : Aphididae)

Nar Yaprakbiti: Aphis punicae (Hom. : Aphididae)

n n n Nar Yaprakbiti: Aphis punicae (Hom. : Aphididae) İlk olarak, Mart ayı

n n n Nar Yaprakbiti: Aphis punicae (Hom. : Aphididae) İlk olarak, Mart ayı içerisinde (çiçek başlangıcında) görülür. İlkbaharda çiçeklenme başlangıcından itibaren görülen Nar yaprakbiti’nin, özellikle Mayıs. Haziran aylarında yüksek populasyon oluşturduğu belirlenmiştir. Nar yaprakbiti, bitki öz suyunu emerek beslenmekte ve bu sırada salgıladığı tatlımsı sıvı madde ile fumajin’e (siyah küf tabakası) neden olmaktadır. Yoğun fumajin’e bağlı olarak bitki gelişimi zayıflamakta ayrıca, ürünün kalitesini ve pazar değerini düşürmektedir.

Nar Yaprakbiti: MÜCADELESİ Aphis punicae (Hom. : Aphididae) n n n n Kültürel Önlemler:

Nar Yaprakbiti: MÜCADELESİ Aphis punicae (Hom. : Aphididae) n n n n Kültürel Önlemler: Yeni tesis edilecek bahçelerde sık dikimden kaçınılmalı, Hassas çeşitler yetiştirilmemeli, Aşırı sulama ve azotlu gübre uygulanmamalı, Yabancı ot temizliğine özen gösterilmeli ve Her yıl düzenli budama yapılarak bahçe içerisindeki hava sirkülasyonu sağlanmalıdır. Biyolojik Mücadele: Nar yaprakbiti’nin doğal düşmanlarından özellikle Coccinellidae, Syrphidae, Anthocoridae, Chrysopidae ve Aphidiidae familyalarına ait böceklerden biyolojik mücadelede yararlanılmalıdır.

Nar Yaprakbiti: MÜCADELESİ Aphis punicae (Hom. : Aphididae) n n n n Başlıca doğal

Nar Yaprakbiti: MÜCADELESİ Aphis punicae (Hom. : Aphididae) n n n n Başlıca doğal düşmanları: (Col. : Coccinellidae) Coccinella septempunctata Hippodomia variegata Oenopia conglobata (Dip. : Syrphidae) Episyrphus balteatus Metasyrphus corollae Syrphus vitripensis (Het. : Nabidae) Nabis punctatus (Neu. : Chrysopidae) Chrysoperla carnea

Nar Yaprakbiti: MÜCADELESİ Aphis punicae (Hom. : Aphididae) n n n İlaçlama Zamanı Nar

Nar Yaprakbiti: MÜCADELESİ Aphis punicae (Hom. : Aphididae) n n n İlaçlama Zamanı Nar yaprakbitine karşı genel olarak, ilkbaharda tek ilaçlama yeterlidir. Bu amaçla, bir önceki yıldan bulaşık olduğu bilinen bahçelerde tomurcuklar patladıktan sonra (çiçek öncesi) yeterli yaprakbiti yoğunluğu varsa ilaçlama önerilir. Nar yaprakbiti yoğunluğu Haziran sonu ve Temmuz başından itibaren hava sıcaklığının artmasıyla birlikte oldukça düşmektedir. İlaçlamalarda, ağaç başına 10 adet bulaşık sürgün eşik olarak kabul edilir. Ülkemizde bu zararlıya karşı ruhsatlı bir insektisit yoktur.

Nar beyazsineği: Siphoninus phillyreae: (Hom. : Aleyrodidae)] n n n Erginler limon sarısı renkte

Nar beyazsineği: Siphoninus phillyreae: (Hom. : Aleyrodidae)] n n n Erginler limon sarısı renkte ve kanatları şeffaftır. Yaprak üzerinde çok yavaş hareket eden erginlerin bulundukları yaprak yüzeyi ve üzerleri beyaz toz şeklinde mumsu madde ile kaplıdır. Başta nar, armut, alıç, şeftali ve elma olmak üzere birçok bitkide zararlı olan polifag bir türdür. Zararlı, kışı ergin dönemde geçirmektedir. Nar beyazsineği’nin kışı geçiren erginleri, nar yapraklarının oluşmaya başladığı Nisan ayı içerisinde görülürken, birinci döle ait erginler ise Haziran ayından itibaren ortaya çıkmakta ve genellikle yaprak altında tek bulunmaktadır. Erginler, yumurtalarını genç yaprakların alt yüzüne yarım daire biçiminde veya gruplar halinde bırakmaktadır.

Nar beyazsineği: Siphoninus phillyreae: (Hom. : Aleyrodidae)] n n n Larva ve pupa dönemi

Nar beyazsineği: Siphoninus phillyreae: (Hom. : Aleyrodidae)] n n n Larva ve pupa dönemi süresince ağız parçalarını bitki dokusu içerisine sokup beslenerek kabuklubitler gibi sabit kalırlar. Nar beyazsineği, narın yaprak altında beslenerek bitkiye doğrudan zarar vermekte, Yoğun populasyon durumunda ise yapraklarda küçülme, sararma, şekil bozukluğu ve dökülmeye neden olmaktadır. Ayrıca, beslenme sırasında salgıladığı tatlımsı madde nedeniyle fotosentez ve solunuma engel olarak bitkide gelişim geriliği ile birlikte, ürünün kalite ve pazar değerini düşürmektedir. Biyolojik mücadelesinde Clitostethus arcuatus (Coleoptera: Coccinellidae) kullanılabilir.

Ağaç sarıkurdu (Zeuzera pyrina): Lep. : Cossidae

Ağaç sarıkurdu (Zeuzera pyrina): Lep. : Cossidae

Ağaç sarıkurdu (Zeuzera pyrina): Lep. : Cossidae n n n Kelebekleri oldukça büyük olup,

Ağaç sarıkurdu (Zeuzera pyrina): Lep. : Cossidae n n n Kelebekleri oldukça büyük olup, erkeklerin kanat açıklığı 30 -40, dişilerinki ise 50 -60 mm'dir. Kanatları beyaz renkli olup, üzeri çok sayıda lacivert noktalarla süslüdür. Göğüs üzerindeki 6 adet nokta bulunur. Larvaları açık sarı renkli ve üzeri lacivert noktalıdır, Olgun larvanın boyu, 50 -60 mm'yi bulur. Genç larvalar pembe renklidir. Üzerlerindeki noktalar da çok az belirgindir Birçok meyvede olduğu gibi nar ağaçlarında da zararlıdır. Başlıca konukçuları elma, armut, kiraz, erik, ceviz, zeytin ve kavaktır. Daha çok bakımsız bahçelerde ve stres altındaki zayıf nar ağaçlarında sorun olmaktadır.

Ağaç sarıkurdu (Zeuzera pyrina): Lep. : Cossidae n n n Zararlı kışı, ağaçların gövde

Ağaç sarıkurdu (Zeuzera pyrina): Lep. : Cossidae n n n Zararlı kışı, ağaçların gövde ve dallarında açtıkları galeriler içinde larva döneminde geçirir. İlk erginler, Mayıs sonu ile Eylül ayı arasında görülmekte olup, Ağustos ayında pik yapar. Kelebekler yumurtalarını kabukların altlarına, çatlaklara ve açtıkları galerilere tek veya gruplar halinde bırakmaktadır. Larvalar, sürgün, dal ve gövde üzerinde galeriler açarak beslenir. Larva giriş deliklerden yoğun bitki özsuyu akışı olmaktadır. Larva, fidan ve ağaçların gövdelerinde, yaşlı ağaçların ise dallarında galeriler açarak zarar yapmaktadır. Bu şekilde zarar görmüş ağaçların zamanla zayıflayarak kurudukları veya kırıldıkları bilinmektedir.

Ağaç sarıkurdu (Zeuzera pyrina): MÜCADELESİ n n n n a) Kültürel önlemler Budamalar sırasında

Ağaç sarıkurdu (Zeuzera pyrina): MÜCADELESİ n n n n a) Kültürel önlemler Budamalar sırasında görülen bulaşık dallar kesilip, bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Vejetasyon süresince, ağaçlar sık kontrol edilmeli ve zararlı ile bulaşık dallar kesilerek, bahçeden uzaklaştırılmalı veya dalların içindeki larvalar öldürülmelidir. b) Mekanik mücadele Yoğunluğun düşük olduğu bahçelerde, gövde ve dallardaki galerilere bir tel sokularak, içindeki larvalar öldürülebilir. c) Biyolojik mücadele: Karınca ve kuş predatörler Ichneumon abeillei Hym. : Ichneumonidae) Schreineria zeuzerae (Hym. : Chalcididae)

Ağaç sarıkurdu (Zeuzera pyrina): MÜCADELESİ n n n d) Kimyasal mücadele Zararlı ile bulaşık

Ağaç sarıkurdu (Zeuzera pyrina): MÜCADELESİ n n n d) Kimyasal mücadele Zararlı ile bulaşık ağaçlar, Haziran ayı sonlarından başlanarak, 15 -20 gün aralıkla 3 -4 kez ilaçlanmalıdır. Diazinon, 630 g/l EC Diazinon, 185 g/l EC Fenthion, 525 g/l EC Dichlorvos, 550 g/l EC 75 ml 200 ml 150 ml 200 ml