Kapadokya Mesleki ve Teknik Lisesi Yiyecek ve ecek

  • Slides: 34
Download presentation
Kapadokya Mesleki ve Teknik Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı Konaklama işletmeleri (otel, motel,

Kapadokya Mesleki ve Teknik Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı Konaklama işletmeleri (otel, motel, tatil köyleri vs), restoran kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları ve yeme içme hizmetinin verildiği diğer işletmelerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip, müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

 Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, ALANIN YER ALDIĞI SEKTÖR toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik

Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, ALANIN YER ALDIĞI SEKTÖR toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının da gelişmesini hızlandırarak önemli bir istihdam alanı hâline dönüşmesini sağlamıştır. Özellikle hizmet sektörü olması nedeni ile değeri daha da artmıştır.

DALLARIN AÇILIMI AŞÇILIK DALI NEDİR ? TANIMI Mutfak araç gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon

DALLARIN AÇILIMI AŞÇILIK DALI NEDİR ? TANIMI Mutfak araç gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.

*AŞÇILIK DALI Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek

*AŞÇILIK DALI Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hale getirme yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER: Mutfak personeli olmak isteyenlerin; Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan; Bedence güçlü

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER: Mutfak personeli olmak isteyenlerin; Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan; Bedence güçlü ve sağlıklı; Tat ve koku alma duyuları gelişmiş; Temiz, titiz, sorumlu; Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip; Eli çabuk, hızlı hareket edebilen kimseler olmaları gerekir.

 Yaratıcı olanlar mesleklerinde başarılı olup, ilerleme olanağı bulabilirler. Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip

Yaratıcı olanlar mesleklerinde başarılı olup, ilerleme olanağı bulabilirler. Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI * Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. * İş başında aşçılık

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI * Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. * İş başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti (AŞÇI CEKETİ , AŞÇI ÖNLÜĞÜ , KEPİ )giyerler. * Aşçılar birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler. * Zaman zaman işverenle, aşçıbaşı veya aşçı yamakları iletişim kurarlar.

* İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması

* İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Günümüzde aşçılar çok değişik kurum ve kuruluş mutfaklarında

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Günümüzde aşçılar çok değişik kurum ve kuruluş mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı, restoran mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME Aşçılar çalıştıkları işyerinde özellikle turistik mutfaklarda, soğukçu, sıcakçı, pastacı, ızgaracı gibi alanlarda

MESLEKTE İLERLEME Aşçılar çalıştıkları işyerinde özellikle turistik mutfaklarda, soğukçu, sıcakçı, pastacı, ızgaracı gibi alanlarda uzmanlaşabilir. Meslek deneyimine bağlı olarak kişi çalıştığı yerde Aşçıbaşı olarak görev alabilir. Meslek liselerinin "Mutfak" alanından mezun olanlar istedikleri takdirde, bitirdikleri alan ve bölümlerinin devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokullarına ek puan avantajından yararlanarak girebilirler.

AşçIl. Ik

AşçIl. Ik

SERVİS DALI Yiyecek ve içecek hizmetinin verildiği işletmelerde servise ön hazırlık, sipariş alma, servis

SERVİS DALI Yiyecek ve içecek hizmetinin verildiği işletmelerde servise ön hazırlık, sipariş alma, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili işlemlerini yapma bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretime verilen bir daldır.

SERVİS DALI AMACI Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ

SERVİS DALI AMACI Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Servis elemanı olmak isteyenlerin: - Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı, - Dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen,

 - Güler yüzlü, saygılı, - Başkalarını ikna edebilen, sabırlı, - Görgü ve protokol

- Güler yüzlü, saygılı, - Başkalarını ikna edebilen, sabırlı, - Görgü ve protokol kurallarını bilen, - Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Servis elemanları yiyecek ve içecek servisi yapılan mekanlarda görev yaparlar.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Servis elemanları yiyecek ve içecek servisi yapılan mekanlarda görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve düzenli, zaman gürültülü ve kalabalıktır. Servis elemanları çalışırken birinci derecede insanlarla ilişki halindedir. Çalışma zamanı genellikle vardiya usulü olup, kişi haftanın bir günü izinlidir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Günümüzde servis personelleri değişik kurum ve kuruluşlarda görev

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Günümüzde servis personelleri değişik kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler. Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece özellikle turizm sektörünün gelişmesine paralel olarak bu meslek elemanlarına ihtiyaç vardır. Bu meslekte yetişmiş, nitelikli, yabancı dil bilen elemanların iş bulma sorunları hemen hiç yoktur.

Servis

Servis

BU ALANLARLA İLGİLİ OKUYABİLECEKLERİ 4 YILLIK OKULLARININ BÖLÜMLERİ Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği Seyahat İşletmeciliği öğretmenliği

BU ALANLARLA İLGİLİ OKUYABİLECEKLERİ 4 YILLIK OKULLARININ BÖLÜMLERİ Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği Seyahat İşletmeciliği öğretmenliği Gastronomi ve mutfak sanatları + yıllık YİYECEK İÇECEK HİZ Öğretmenliği Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu) Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Y. O. ) Konaklama İşletmeciği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y. O. ) Konaklama İşletmeciliği (Turizm ve Otelcilik Y. O. ) Seyahat İşletmeciği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y. O. ) Seyahat İşletmeciği (Turizm ve Otelcilik Y. O. ) Seyahat İşletmeciği ve Turizm Rehberliği

BU ALANDA *Turist Rehberliği ( TYT )OKUYABİLECEKLERİ (Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu) ( 375 PUAN

BU ALANDA *Turist Rehberliği ( TYT )OKUYABİLECEKLERİ (Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu) ( 375 PUAN ) FAKÜLTELER * Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu) * Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y. O. ) * Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y. O. * Turizm ve Otel İşletmeciliği(Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y. O. ) * Turizm ve Otel İşletmeciliği * Turizm ve Otelcilik (Bilgisayar ve Turizm Yüksekokulu) * Yiyecek-İçecek İşletmeciği

BU ALANDA DİKEY GEÇİŞLE OKUYACAKLARI MESLEK YÜKSEK OKULLARI Gastronomi ve mutfak sanatları Gıda teknolojisi

BU ALANDA DİKEY GEÇİŞLE OKUYACAKLARI MESLEK YÜKSEK OKULLARI Gastronomi ve mutfak sanatları Gıda teknolojisi Hazır yemek ve aşçılık Meyve ve sebze işleme Süt ve süt ürünleri Turizm ve otel işletmeciliği Turizm ve Seyahat İşletmeciliği Un üretim teknolojisi Yağ endüstrisi vb.