ENGELLLERLE SOSYAL HZMET 1 HAFTA Doutan ya da

  • Slides: 13
Download presentation
ENGELLİLERLE SOSYAL HİZMET 1. HAFTA

ENGELLİLERLE SOSYAL HİZMET 1. HAFTA

 Doğuştan ya da sonradan oluşan bir hastalık veya kaza sonucunda bedensel, zihinsel, ruhsal,

Doğuştan ya da sonradan oluşan bir hastalık veya kaza sonucunda bedensel, zihinsel, ruhsal, duyuşsal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybeden kişilere engelli denilmektedir.

 Engelliler; zihinsel, psikolojik ve bedensel fonksiyonlarda kalıcı veya geçici olarak oluşan hasarlar ve

Engelliler; zihinsel, psikolojik ve bedensel fonksiyonlarda kalıcı veya geçici olarak oluşan hasarlar ve kendilerine yönelik toplumda var olan algı nedeniyle dezavantajlı konuma düşmektedirler.

 Bu dezavantajlı konum da onları toplumun dışına itilmiş bir grup hâline getirmektedir. Engelli

Bu dezavantajlı konum da onları toplumun dışına itilmiş bir grup hâline getirmektedir. Engelli bireyler engelsiz insanlar için düzenlenmiş bir toplum içinde kendilerine yer bulmaya çalışmaktadırlar.

 Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince tüm özür gruplarına yönelik bakım ve rehabilitasyon haklarının kullanılması ve toplumsal hayata katılmalarına ilişkin sosyal hizmet programları oluşturmak, geliştirmek ve uygulamakla yükümlüdür.

 Engelli bireyin mevcut bedensel, zihinsel ve sosyal becerileri geliştirilmeli ve bu engelli, çalışan

Engelli bireyin mevcut bedensel, zihinsel ve sosyal becerileri geliştirilmeli ve bu engelli, çalışan ve üreten birey olarak topluma kazandırılmalıdır.

ENGELLILIK TÜRLERI Yedi ana başlık altında incelenmektedir: 1 -Ortopedik engelliler 2 -Görme engelliler 3

ENGELLILIK TÜRLERI Yedi ana başlık altında incelenmektedir: 1 -Ortopedik engelliler 2 -Görme engelliler 3 -İşitme engelliler 4 -Dil ve konuşma engelliler 5 -Zihinsel engelliler 6 -Kronik Hastalıklar 7 - Ruhsal ve Duygusal Engelliler

Engelliliğin Nedenleri Genel olarak bedensel, zihinsel ve duygusal olmak üzere üç ana başlığa ayırdığımız

Engelliliğin Nedenleri Genel olarak bedensel, zihinsel ve duygusal olmak üzere üç ana başlığa ayırdığımız engelliliğe neden olan etmenleri doğum öncesi nedenler, doğum sırasındaki nedenler ve doğum sonrasındaki nedenler olarak üç başlıkta inceleyebiliriz.

 Doğum Öncesi Nedenler Akraba evlilikleri, kromozom anormallikleri, metabolik bozukluklar, kan uyuşmazlığı, annenin sistemik

Doğum Öncesi Nedenler Akraba evlilikleri, kromozom anormallikleri, metabolik bozukluklar, kan uyuşmazlığı, annenin sistemik hastalıkları, gebelik sırasında geçirilen hastalıklar, anne yaşı, sık ve çok doğum, ilaç alkol ve sigara kullanımı, x-ray ve radyasyona maruz kalma, yetersiz beslenme ve travmalar doğum öncesinde engelliliğe neden olan sebeplerdir.

Doğum Anı Nedenleri Doğumun geç ve güç olması, zor doğum nedeniyle meydana gelen zedelenmeler,

Doğum Anı Nedenleri Doğumun geç ve güç olması, zor doğum nedeniyle meydana gelen zedelenmeler, sağlık personeli yardımı olmadan doğum yapma, sağlığa uygun olmayan doğum koşulları doğum sırasında engelliliğe sebep olan nedenlerdir. Plasenta ve göbek bağı ile ilgili anormallikler: Doğum sırasında plasenta ya da kordon dolanması sonucu oksijen azalması, boğulma ve kan dolaşımı yavaşlaması sonucu bebekte ciddi hasarlar meydana gelmektedir.

 Engelliliğe sebep olan diğer özür risk faktörleri ise; anormal doğum sancıları, doğumun zor

Engelliliğe sebep olan diğer özür risk faktörleri ise; anormal doğum sancıları, doğumun zor olması sonucu bebeğin beyninin zedelenmesi, aletle veya müdahale ile yapılan doğumlar, çoğul doğum ve doğum sırasında yapılan yanlış müdahalelerdir.

Doğum Sonrası Nedenler Doğum sonrası engellilik nedenlerini içeren bulgular: Beyin ve beyin zarı iltihaplanmaları,

Doğum Sonrası Nedenler Doğum sonrası engellilik nedenlerini içeren bulgular: Beyin ve beyin zarı iltihaplanmaları, çocuk felci, çeşitli kaza ve travmalar (özellikle çocuğun yüksekten düşmesi), yüksek ateş, havale, şiddetli gribal enfeksiyonlar, zatürree, enfeksiyonlar, solunum yollarında ve organlarında meydana gelen ve beyni etkileyen iltihaplanmalar, zehirlenmelerdir.

YARARLANILAN KAYNAKLAR Karatepe, H. (1998). Bulundukları Toplum İçinde Özürlü Çocuklar, Ankara: Seçkin Yayınevi. Ataman,

YARARLANILAN KAYNAKLAR Karatepe, H. (1998). Bulundukları Toplum İçinde Özürlü Çocuklar, Ankara: Seçkin Yayınevi. Ataman, A. (2011). Özel Eğitime Giriş, Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık. Baykoç, N. (2010). Özel Eğitim, Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık. T. C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı (2004). Türkiye Özürlüler Araştırması 2002. Ankara: Temmuz. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü resmi web sitesi, Erişim adresi: www. eyh. gov. tr, Erişim tarihi: 28. 08. 2013. https: //docplayer. biz. tr/10386156 -Turkiye-engellilerarastirmasi-temel-gostergeleri-icindekiler-giris. html