VASTUUT Jääharjoittelu Mikko Juusela • Jääharjoittelun organisointi Fysiikkaharjoittelu ja testaaminen Juha Tarumo • Fysiikkaharjoittelun

VASTUUT Jääharjoittelu Mikko Juusela • Jääharjoittelun organisointi Fysiikkaharjoittelu ja testaaminen Juha Tarumo • Fysiikkaharjoittelun organisointi • Ominaisuustestit • Luistelutekniikan analyysi(Jake) Pelitällivastaava Tommi Saarela

VALMENNUSRYHMÄN TOIMINTA • Valmentajan tunnusmerkit: • Tasapuolinen: valmentaja ohjaa kaikkia lapsia • Positiivinen: keskittyy

VALMENNUSRYHMÄN TOIMINTA • Valmentajan tunnusmerkit: • Tasapuolinen: valmentaja ohjaa kaikkia lapsia • Positiivinen: keskittyy onnistumisiin. Yhtä negatiivista kommenttia kohden tarvitaan 15 positiivista • Innostunut: osallistuu toimintaan mielellään • Esimerkillinen: pukeutuminen, kielenkäyttö yms. • Avoin: keskustelee kaikkien kanssa ja puhuu epäkohdista kasvotusten • Valmentaja sitoutuu seuran ja joukkueen toimintaan • Vaalii seuran arvoja omalla toiminnalla • Sitoutuu käymään harjoituksissa • Haluaa kehittää itseään valmentajana koulutuksien kautta • Laadukas ja yhtenäinen valmennusryhmä KEHITTÄVÄ YMPÄRISTÖ • Vuorovaikutus kaikkien valmentajien välillä • Keskustelua viikoittain sekä peleistä että harjoituksista • KEHITÄ JA KEHITY!

PELAAJAPOLKU E 1 -VAIHE PELI: Ø Ø Tunnistaa kentällä tyhjän tilan sekä kiekollisena että

PELAAJAPOLKU E 1 -VAIHE PELI: Ø Ø Tunnistaa kentällä tyhjän tilan sekä kiekollisena että kiekottomana Ymmärtää hyökkäyspelitilanneroolit ja hahmottaa puolustuspelitilanneroolit LUONNE: Ø Ø Harjoittelukulttuurin kehittyminen vastaa omasta toiminnasta Itseluottamuksen kasvattaminen mielikuvaharjoittelun hahmottaminen Rohkea: uskaltaa pitää kiekkoa ahtaassa tilassa, uskaltaa antaa syötön ahtaaseen tilaan Periksiantamaton: pelaa jokaisen tilanteen täysillä ja loppuun asti LUISTELU: Ø Ø Osaa luistella monipuolisesti POTKU LIUKU PALAUTUS Osaa liukua yhdellä jalalla terän eri osilla SYÖTTÄMINEN: Ø Kiekko syöttöhetkellä kiinni lavassa Ø Antaa kovia syöttöjä Ø Katse on ylhäällä Ø Jatkaa liikettä syötön jälkeen MAALINTEKO: Ø Osaa laukoa molemmilta jaloilta Ø Hyödyntää käsiä ja mailaa Ø Osaa hyödyntää keskilinjan rikkomisen Ø Pelaa tilanteet loppuun asti KIEKONKÄSITTELY: Ø Kädet irti vartalosta kiekko piilossa Ø Osaa kuljettaa kiekkoa eri tavoilla

PELAAJAN KEHITTÄMINEN • Kauden aikana pelaajien kehittäminen yksilöinä on valmennuksen keskiössä • Pelaajaa kehittyminen

PELAAJAN KEHITTÄMINEN • Kauden aikana pelaajien kehittäminen yksilöinä on valmennuksen keskiössä • Pelaajaa kehittyminen tulee olla kokonaisvaltaista jääharjoittelun, oheisharjoittelun ja urheilijaksi kasvamisen kautta • Jääharjoittelu Ø Lajitaidot: Monipuolisesti havainnoinnin kautta Ø Pelitilanneroolit: Pelitilanneroolien ja viisikon yhteistyön kautta • Oheisharjoittelu Ø Monipuolista kehon kehittämistä urheilun vaatimuksiin Ø Kehon valmista ja huoltamista • Pelaajan oma omistajuus OMIA KOULUTUKSIA PELAAJILLE • Ravinto, lepo ja liikunta • Omatoiminen harjoittelu Ø Taitopassi Ø Taitobingo • Valmentajan tulee tukea pelaajan kasvua ja opettaa häntä tuntemaan itsensä TUNNE OMAT PELAAJASI • Palaute harjoituksissa ja peleissä • Kehityskeskustelut • Kerran kaudessa myös pelaajan vanhempi mukana

JÄÄHARJOITTELU • Arkena harjoitustapahtuma on purettu seuraaviin osa-alueisiin • Lajitekniikka – luistelu: tekniikkaa ja

JÄÄHARJOITTELU • Arkena harjoitustapahtuma on purettu seuraaviin osa-alueisiin • Lajitekniikka – luistelu: tekniikkaa ja havainnointia • Lajitekniikka – kiekonkäsittely-, syöttö ja laukaustekniikka ja havainnointia • Pelit: pelin opettelemista erilaisten sääntöjen ja pelien kautta • Viikonloput harjoitukset ovat pelipainoitteisia • Paljon kovatempoisia harjoittelua • Yli kentän harjoitteita tunnista ja luistele • Sekä ennen että jälkeen harjoituksen pelaajat tulevat ja menevät pukukopin kautta • Kerro vähintään avausharjoitus kopissa ja jaa ryhmät valmiiksi • Jäälle mennään valmentajan johdolla, kun kenttä valmis • Kaikki lähtevät kopista samaan aikaan EI mennä laidalle tai vaihtoaitioon ennen lupaa • Jäältä lähdetään valmentajan johdolla, kun harjoitusaika on loppu • Loppupalaute annetaan kopissa

OHEISHARJOITTELU • Tavoite tehdä monipuolisen liikunnan perusharjoittelun kautta taitavampi liikkuja • Vahvat perustaidot vaatimus

OHEISHARJOITTELU • Tavoite tehdä monipuolisen liikunnan perusharjoittelun kautta taitavampi liikkuja • Vahvat perustaidot vaatimus kehittymiseen jääkiekkoilijana mitä yleistaitavampi olet sitä nopeammin ja paremmin opit lajitaidot • Pelaajilla hermoston herkkyyskausi paljon nopeuteen liittyviä harjoitteita! • Oheisharjoitus on jokaisen jääharjoituksen yhteydessä ja kerran viikossa omana harjoituksena • Huomioitavia asioita harjoittelussa • Liikkuvuudet: askellukset, pyörittelyt, eläin-liikkeet • Oikea tekniikka: ei liikaa kovaa hyppimistä liian kovaa vääntöä kasvaviin niveliin • Pitkät venyttelyt pelaajien omalla vastuulla ohjeistus • Harjoitteiden pääasiat: • Toistojen määrä ja laatu • Keskittyminen ydinasiaan • TÄRKEIMMÄT OSA-ALUEET 1. Koordinaatio lajissa vaaditaan eri ruumiinjäsenten yhteistyötä 2. Nopeus mitä nopeampi sitä parempi pelaaja 3. Keskivartalo luistelu helpottuu, voitat kaksinkamppailut, lauot kovempaa

TAIDON OPPIMINEN • Taitojen oppiminen vaatii ympäristöltään paljon • Innostava ja positiivinen ympäristö kaiken

TAIDON OPPIMINEN • Taitojen oppiminen vaatii ympäristöltään paljon • Innostava ja positiivinen ympäristö kaiken A ja O Ø Innostava ympäristö mahdollistaa oppimisen Ø Positiivinen ympäristö takaa oppimisen • Turvallinen ympäristö • Itse luodut säännöt johdonmukaista toimintaa kaikilta • Omat rutiinit sekä itsellä että joukkueella • Luottaa ja uskoo valmentajiin • Harjoittelussa pyrkimys tiedostamattomaan oppimiseen • Luodaan mahdollisuus oppimiseen TOISTOT JA VAATIMUS • Taitojen oppiminen on ongelman ratkaisua MITEN SELVIÄN TILANTEESTA • Innokkaan pelaajan oppiminen kolme kertaa tehokkaampaa kuin innottoman

HARJOITELTAVAT PELITAITOASIAT HYÖKKÄYSPELITAIDOT KIEKOLLISENA • Voittaa vastustajan luistelemalla • Saa puolustajan tekemään virheen osaa

HARJOITELTAVAT PELITAITOASIAT HYÖKKÄYSPELITAIDOT KIEKOLLISENA • Voittaa vastustajan luistelemalla • Saa puolustajan tekemään virheen osaa ”hämätä” • Osaa peittää syöttöä/laukausta katseella ja mailalla • Osaa maalinteon monipuolisesti • Pyrkii liikkumaan keskustaan • Jatkaa pelaamista siirryttyään kiekollisesta kiekottomaksi KIEKOTTOMANA • Valmius pelata peliasento • Muodostaa 2 vs 1 tilanteita menee lähelle kiekollista • Tarjoaa tyhjään tilaan tunnistaa tyhjän tilan • Auttaa äänellä osaa ajoittaa äänen käyttöään • Ennakointi minne liikun seuraavaksi PUOLUSTUSPELITAIDOT KIEKOLLISTA PUOLUSTAVA • Sijoittuu vastustajan ja oman maalin väliin keskustan puolelle • Ohjaa kiekollista laitaan • Mailapaine ja -peitto • Taklaa/kiilaa käsille • Blokkaaminen KIEKOTONTA PUOLUSTAVA • Sijoittuu vastustajan ja oman maalin väliin keskustan puolelle Ø Pysyy niin lähellä että estää syötön vastustajalle • Mailapaine ja –peitto • Tuki kiekollisen puolustajalle ”Tuplaus” • Box Out-pelaaminen YLLÄOLEVISTA VALITAAN TEEMOJA HARJOITUKSIEN ERI HARJOITTEISIIN

VIISIKKOPELAAMINEN HYÖKKÄÄMINEN • Viisikon samansuuntainen liike. MIKSI? • Hyökkää leveästi Kaksi kaistaa. MIKSI? •

VIISIKKOPELAAMINEN HYÖKKÄÄMINEN • Viisikon samansuuntainen liike. MIKSI? • Hyökkää leveästi Kaksi kaistaa. MIKSI? • Voita 1 vs 1 -tilanteet Haasta luistelulla rohkeasti. MIKSI? • Muodosta 2 vs 1 -tilanteita kokoajan ympäri kenttää. MIKSI? Ø Syötön • jälkeen muodosta purista ja muodosta uusi 2 vs 1 -tilanne Pelipaikaton. MIKSI? • Peli on jatkumo, viisi hyökkää ja puolustaa Ø 1 -LIIKU TAI SYÖTÄ Ø 2 -MUODOSTA 2 vs 1 -tilanne Ø 3 -PIDÄ LEVEYS-AJA MAALILLE Ø 4 -TAKAMIES Ø 5 -VIIVOJEN VOITTAJA

VIISIKKOPELAAMINEN PUOLUSTAMINEN • Pelaajien samansuuntainen liike. MIKSI? Ø • Pelaajien etäisyydet ja pelin kääntäminen

VIISIKKOPELAAMINEN PUOLUSTAMINEN • Pelaajien samansuuntainen liike. MIKSI? Ø • Pelaajien etäisyydet ja pelin kääntäminen TIIVIYS. MIKSI? Ø Puolustaa keskustaa ohjaa laitoihin Ø Luistele pelin alle, oman maalin ja kiekon väliin Ø Lähtökohtaisesti etuperin. MIKSI? Ø USKALLA OLLA LÄHELLÄ • PELIPAIKATON. MIKSI? • Peli on jatkumo, 1, 2, 3, 4, 5 -ajattelu Ø 1 -ISKE TÄYSILLÄ(Kiekollisen puolustaja) Ø 2 -AUTA LÄHELLE(Tuplaa kun kiekolliseen päästy kiinni) Ø 3, 4, 5 -LUE TILANNE(Pidä oma pelaaja ja samalla lue mihin vastustaja voisi syöttää)

HARJOITUSJAKSOT JÄÄHARJOITTELUSSA 1. JAKSON TEEMAT SYÖTTÄMINEN JA HYÖKKÄYSPELITAIDOT 2. JAKSON TEEMAT KIEKONKÄSITTELY JA HYÖKKÄYSPELITAIDOT

HARJOITUSJAKSOT JÄÄHARJOITTELUSSA 1. JAKSON TEEMAT SYÖTTÄMINEN JA HYÖKKÄYSPELITAIDOT 2. JAKSON TEEMAT KIEKONKÄSITTELY JA HYÖKKÄYSPELITAIDOT 3. JAKSON TEEMAT RIISTÄMINEN JA PUOLUSTUSPELITAIDOT 4. JAKSON TEEMAT SYÖTTÄMINEN JA HYÖKKÄYSPELITAIDOT 5. JAKSON TEEMAT KIEKONKÄSITTELY JA HYÖKKÄYSPELITAIDOT 6. JAKSON TEEMAT SYÖTTÄMINEN JA HYÖKKÄYSPELITAIDOT 7. JAKSON TEEMAT KIEKONKÄSITTELY JA HYÖKKÄYSPELITAIDOT

OHEISHARJOITTELUJAKSOTUS 1. JAKSO(MALLI) • VIIKON ENSIMMÄINEN HARJOITUS 1. Liikkuvuus askellukset 2. Voima taito Jalkakuntopiiri

OHEISHARJOITTELUJAKSOTUS 1. JAKSO(MALLI) • VIIKON ENSIMMÄINEN HARJOITUS 1. Liikkuvuus askellukset 2. Voima taito Jalkakuntopiiri TAI pallonkäsittely mailalla liikkeessä+syöttäminen Ø Viestirata leikkinä loppuun TAI pallon kanssa jos ollut pallonkäsittelyä 3. Nopeus Spurtit+reaktiot • VIIKON TOINEN HARJOITUS 1. Liikkuvuus eläimet 2. Voima Keskivartalo 3. Ketteryys Keilarata tai hippa TAI OHEISHARJOITEPANKIN AVULLA MONIPUOLISESTI ERILAISIA HARJOITTEITA

JAKSOSUUNNITELMA MALLI • TEEMANA: SYÖTTÄMINEN ja HYÖKKÄYSPELITAIDOT • Viikon ensimmäinen harjoitus 1. Luistelu etu-

JAKSOSUUNNITELMA MALLI • TEEMANA: SYÖTTÄMINEN ja HYÖKKÄYSPELITAIDOT • Viikon ensimmäinen harjoitus 1. Luistelu etu- ja takaperin • Suoraluistelun kehitelmät+kisat • Mukana maalintekoa? 2. Syöttäminen • Ryhmäsyöttely: puolet liikkuu ja puolet syöttöseininä. Eri sääntöjä. • Maalintekoa suoraan syötöstä 3. Peli: pitkittäin tai poikittain • Teemana syöttäminen: Poimi pelitaito-diasta asioita, joita opetat • Säännöt: Viivan ylitys syöttämällä, syöttöseinät • • Viikon toinen harjoitus 1. Kahdeksikko • Vauhti, puolustaja, laituri ym. käännöksiä • Kovatempoista luistelua kisana • Mukana kiekko ja maalintekoa? 2. Syöttäminen+maalinteko ja 4 vs 2 • Maalinteko syötön kautta 3. Peli • Teemana syöttäminen: Poimi pelitaito-diasta asioita, joita opetat • Säännöt: korosta maalintekoa suoraan syötöstä saat esim. kolme maalia EKSTRAVUORO AINA ERILAISIA PELEJÄ: Erilaisia syöttöpelejä • Syöttöseinät • Maalit eri paikoissa • Sääntöjä

MILLAINEN OLO P IT ÄÄ OLLA ENNEN P ELIÄ? Ø USKON ITSEENI Ø OLEN

MILLAINEN OLO P IT ÄÄ OLLA ENNEN P ELIÄ? Ø USKON ITSEENI Ø OLEN KESKITTY NYT Ø OLEN FYYSISES TI VALMIS A? N A AIK N I EL EN P LLA ETKE O Ä H ITÄ HÄN NI P LO YN TÄ TSEE O I EN SKIT N N I O E LA SK K L U I Ø M Ø

PELITAPAHTUMA VALMENTAJAN SILMIN • Kaikki valmiina kopissa pelipalaveri noin 5 -10 min • Samat

PELITAPAHTUMA VALMENTAJAN SILMIN • Kaikki valmiina kopissa pelipalaveri noin 5 -10 min • Samat peliteemat kaikilla joukkueilla pelinoppiminen • Mikä on jakson teema? • Paljon posia sekä joukkueesta että yksilöistä nosta esiin hyvät asiat viime peleistä • Alkulämmittely 20 -30 min • Pelillä verenkierto liikkeelle: Jalkapallo, käsipallo yms. 5 -10 min • Nivelien ja lihaksien liikkuvuudet: Pyörittelyt ja askellukset 5 min • Kaksinkamppailua: hipat/painit 5 min • Kimmoisuus ja nopeus 5 min • Loikkia ja spurtteja eri lähtöasennoista • Joukkueen oma huuto ja koppiin pukemaan • Ennen jäälle menoa • Anna keskittymisrauha pukeutumisen ajan • Erittäin nopea kertaus teemoista kun varusteet päällä max 2 min • Nostata itseluottamusta ja henkeä: TAISTELLAAN JOKAINEN TILANNE LOPPUUN ASTI yms. • Pelin aikana • Paljon positiivista palautetta TSEMPPAA JA ROHKAISE! • Yksittäisiä vinkkejä EI LIIKAA • Pelin jälkeen • Anna suurin osa palautteesta hyvin tehdyistä asioista • Anna myös asioita joita pitää parantaa. Miten harjoittelen niin pelaan! • Kysy pelaajilta