DZGN MOZAKLER HAZIRLAYAN SEZEN TAP OKGENLER Dorusal olmayan

  • Slides: 9
Download presentation
DÜZGÜN MOZAİKLER HAZIRLAYAN: SEZEN TAİP

DÜZGÜN MOZAİKLER HAZIRLAYAN: SEZEN TAİP

ÇOKGENLER Dorusal olmayan 3 veya daha fazla noktanın ikişer birleştirilerek oluşturulan kapalı düzlemsel şekillere

ÇOKGENLER Dorusal olmayan 3 veya daha fazla noktanın ikişer birleştirilerek oluşturulan kapalı düzlemsel şekillere ÇOKGEN denir. Çokgenler kenar sayılarına göre isimlendirilirler bazı belli özellikler taşıyan çokgenlerin belli isimleri vardır örneğin kare, üçgen, paralel kenar, dikdörtgen, eşkenar dörtgen, yamuk çokgeni oluşturan doğru parçalarına çokgenin kenarları denir.

ÇOKGENLERE DEVAM Doğru parçalarını birleştiren noktalara çok genin köşeleri çokgenin ardışık olmayan birleştiren doğru

ÇOKGENLERE DEVAM Doğru parçalarını birleştiren noktalara çok genin köşeleri çokgenin ardışık olmayan birleştiren doğru parçalarına köşegen köşelerde oluşan açılara KÖŞE AÇISI denir. Köşegenlerini tamamı çokgenin içinde kalan çokgenlere dışbükey çokgen köşegenlerinin bazıları çokgenin dışında kalan çokgenlere İÇ BÜKEY denir.

DÜZGÜN ÇOKGENLER Bütün kenar uzunlukları ve bütün iç açılarının ölçüleri birbirine eşit olan çokgenlere

DÜZGÜN ÇOKGENLER Bütün kenar uzunlukları ve bütün iç açılarının ölçüleri birbirine eşit olan çokgenlere düzgün çok gen denir. Örneğin kare, eşkenar üçgen, ve başka.

ÇOKGENİN İÇ AÇILARI Bir çokgenin köşegenleri yardımıyla içinde oluşturulan üçgen sayısına göre iç açılarının

ÇOKGENİN İÇ AÇILARI Bir çokgenin köşegenleri yardımıyla içinde oluşturulan üçgen sayısına göre iç açılarının toplamı bulunur. Çokgenlerin iç açılarının toplamı (n-2)· 180 dir. Çokgenlerde n- çokgenin kenar sayısını vermektedir.

ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELER Çokgensel bölge kullanılarak elde edilen natiflerle süslemelerdeki yüzeyde hiç boşluk kalınmayacak

ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELER Çokgensel bölge kullanılarak elde edilen natiflerle süslemelerdeki yüzeyde hiç boşluk kalınmayacak şekilde çokgenlerin yerleştirilmesidir. Bütün çokgenlerin dış açılarının toplamı 360 derecedir. Düzgün çokgenlerle süslemeler hiç boşluk kalınmayacak şekilde yapılabilir.

ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELERE DEVAM Eşkenar üçgenlerden oluşan s Süsleme incelendiğinde zeminde Zeminde hiç boş

ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELERE DEVAM Eşkenar üçgenlerden oluşan s Süsleme incelendiğinde zeminde Zeminde hiç boş yer kalınmayacak Şekilde devam ettiklerini görebiliriz. Üçgenlerin birleşme noktalarına bakıldığında 360 derecelik. Açıyı tamamladıkları görülür. Bu durumdaki şekiller süsleme olarak devam ettirebiliriz.

SÜSLEMENİN KODU Düzgün çokgenlerle yapılan süslemelerin bir köşesi etrafından şekillerin köşe açılarının toplamı 360

SÜSLEMENİN KODU Düzgün çokgenlerle yapılan süslemelerin bir köşesi etrafından şekillerin köşe açılarının toplamı 360 derecelik olmalıdır. Bu köşedeki şekillerin kenar sayılarının yana yazılması süslemenin kodunu oluşturur. 3=eşkenar üçgen 6=düzgün altıgen

NOTLAR Bir düzgün çokgenin tek başına süsleme oluştura bilmesi için o düzgün çokgenin bir

NOTLAR Bir düzgün çokgenin tek başına süsleme oluştura bilmesi için o düzgün çokgenin bir iç açısının ölçüsünün 360 derecelik olması gerekmektedir. Şekildeki süsleme düzgün altıgenler ve eşkenar üçgenler kullanılarak oluşturulmuştur bu durumda süslemenin kodu bu şekilde yazılmalıdır - KOD : 3636 Anlamı: 3 -gen 6 -gen 3 -gen 6 - gen yani iki üçgen ve iki altı genden oluşur.