9 Hafta Metin eklemek iin tklayn 1 Polie

  • Slides: 15
Download presentation
9. Hafta Metin eklemek için tıklayın 1

9. Hafta Metin eklemek için tıklayın 1

Poliçe POLİÇE KAVRAMI Poliçenin hukuki niteliği, çifte yetki veren, nitelikli havaledir. Keşideci senedi düzenlerken

Poliçe POLİÇE KAVRAMI Poliçenin hukuki niteliği, çifte yetki veren, nitelikli havaledir. Keşideci senedi düzenlerken muhataba senet bedelini lehtara ödeme yetkisi vermektedir. Muhatap, ayrıca lehtara da (senet bedelini kabz etme yetkisi vermektedir. Örneğin kereste ticareti ile uğraşan Keşideci Kenan, mobilyacı Muhatap Mutlu’ya 2000 TL’lik mal satmış, karşılığında da 2000 TL’lik alacak hakkı doğmuş olsun. Kenan, daha sonra evi için, Lehtar Leyla’dan 2000 TL’lik beyaz eşya satın almış olsun. Kenan, Mutlu’dan 2000 TL’lik alacağını tahsil edip, bu para ile Leyla’a olan borcunu ödeyebilir. Bir diğer yol ise, Kenan’ın Mutlu’yu muhatap ve Leyla’yı lehtar gösterdiği bir poliçe düzenlemesidir.

Poliçe POLİÇE KAVRAMI Keşideci Kenan bu poliçe ile, Lehtar Leyla’ya Muhatap Mutlu’dan 2000 TL

Poliçe POLİÇE KAVRAMI Keşideci Kenan bu poliçe ile, Lehtar Leyla’ya Muhatap Mutlu’dan 2000 TL kabzetme yetkisi vermektedir. Kenan ayrıca Muhatap Mutlu’ya da Lehtar Leyla’ya 2000 TL ödeme yetkisi vermektedir. Böyle bir poliçenin muhatap tarafından lehtara ödenmesi ile birlikte, ödenen meblağ, muhatabın malvarlığından çıkmaktadır. Ancak söz konusu ödeme, keşidecinin lehtara olan borcunu ortadan kaldırdığı için keşideci lehine etki yaratmaktadır.

Poliçe POLİÇE KAVRAMI Temelindeki hukuki ilişki havale olduğundan, poliçe ile muhataba sadece ödeme yetkisi

Poliçe POLİÇE KAVRAMI Temelindeki hukuki ilişki havale olduğundan, poliçe ile muhataba sadece ödeme yetkisi verilmektedir. Bu itibarla muhatap, poliçeyi kabul etmedikçe, senet bedelini ödeme zorunluluğu doğmamaktadır. Poliçeyi kabul etmemiş olan bir muhatap senet bedelini ödeyip ödememekte serbesttir. Ancak muhatap poliçeyi kabul ederse, kabul beyanı ile birlikte senet borçlusu haline gelmekte ve senet bedelini ödeme yükümlülüğü altına girmektedir. Poliçe düzenlenirken alacağın vadeye bağlanıyor olması nedeniyle poliçe, bir kredi aracı olarak kullanılmaktadır. Ancak poliçedeki vadenin kısa tutulması da mümkündür.

Poliçenin Şekli Unsurları Poliçede yer alan unsurlardan bazıları zorunlu unsur niteliği taşımakta; bazıları ise

Poliçenin Şekli Unsurları Poliçede yer alan unsurlardan bazıları zorunlu unsur niteliği taşımakta; bazıları ise ihtiyari (isteğe bağlı) unsur niteliği taşımaktadır. Diğer kambiyo senetleri gibi, poliçe de şekle sıkıya bağlı bir kıymetli evraktır. Bu itibarla, poliçenin geçerlik kazanabilmesi için zorunlu unsurlarının tamamının senet metninde yer alması gereklidir; aksi takdirde senet, poliçe niteliği kazanamaz. Bu kuralın istisnasını alternatif unsurlar oluşturur. Bazı zorunlu unsurlar senette bulunmamakla birlikte, bunların alternatifi sayılan diğer bazı unsurlar senette yer alıyorsa, senet geçerli olarak poliçe niteliği kazanmaktadır. Ancak zorunlu unsurlar bulunmuyor, bunların alternatifi unsurlar da senette yer almıyorsa, bu durumda senet poliçe niteliği kazanamaz. İhtiyari (isteğe bağlı) nitelik taşıyan unsurların ise senet metninde yer alması zorunlu değildir. Bunlar senette yer almasa bile, senet, zorunlu unsurları tamsa, poliçe olarak geçerlik kazanmaktadır.

Poliçenin Şekli Unsurları Poliçenin Zorunlu Unsurları Poliçenin alternatifi bulunmayan zorunlu unsurları şunlardır: • Poliçe

Poliçenin Şekli Unsurları Poliçenin Zorunlu Unsurları Poliçenin alternatifi bulunmayan zorunlu unsurları şunlardır: • Poliçe kelimesi • Belli bir bedelin kayıtsız şartsız havalesi • Muhatabın adı • Lehtarın adı • Keşide tarihi • Keşidecinin imzası. Bu unsurların alternatifi yoktur; diğer bir ifadeyle bu unsurlardan biri bile eksikse, senet poliçe niteliğini kazanamaz.

Poliçenin Zorunlu Unsurları Poliçe Kelimesi: Senedin poliçe niteliği kazanabilmesi için, senet metni içinde “poliçe”

Poliçenin Zorunlu Unsurları Poliçe Kelimesi: Senedin poliçe niteliği kazanabilmesi için, senet metni içinde “poliçe” kelimesinin bulunması zorunludur. Senette poliçenin diğer tüm zorunlu yer alıyor, sadece poliçe kelimesi eksik ise, bu senet poliçe niteliği kazanamaz; ancak söz konusu metnin emre yazılı havale hükmünde olduğu kabul edilmektedir (TTK m. 826. 1). Belli Bir Bedelin Kayıtsız Şartsız Havalesi: Poliçenin hukuki niteliği havale olduğundan, keşideci senedi muhataba ödeme yetkisi verecek şekilde düzenlemektedir. Bu nedenle de muhataba hitaben “Ödeyiniz” şeklinde bir ifade kullanmaktadır. Poliçenin konusu para borcu olup, bunun bedelinin belli (muayyen) şekilde gösterilmesi zorunludur. Örneğin “ 10. 000 TL”, “ 10. 000 $” gibi. Belli bir bedelin havalesinin kayıtsız şartsız yapılmış olması da zorunludur. Örneğin “Ali sınıfını geçerse, işbu poliçe karşılığında ona 10. 000 TL ödeyiniz” şeklindeki bir senet, şarta bağlanmış olduğundan, poliçe niteliği kazanamaz.

Poliçenin Zorunlu Unsurları Muhatabın Adı Eğer muhatap gerçek kişi ise adı ve soyadının yazılması

Poliçenin Zorunlu Unsurları Muhatabın Adı Eğer muhatap gerçek kişi ise adı ve soyadının yazılması gereklidir. Muhatap tüzel kişi ise varsa ticaret unvanı, yoksa adı yazılmalıdır. Lehtarın Adı Poliçe kime veya kimin emrine ödenecekse, o kişinin (lehtarın) adının senette gösterilmesi zorunludur. Lehtarın adının gösterilmesi zorunluluğu bulunduğu için, poliçenin hamile yazılı olarak düzenlenebilmesi mümkün değildir.

Poliçenin Zorunlu Unsurları Keşide Tarihi Zorunlu şekil şartlarından biri olan keşide tarihi mutlaka senette

Poliçenin Zorunlu Unsurları Keşide Tarihi Zorunlu şekil şartlarından biri olan keşide tarihi mutlaka senette gösterilmelidir. Keşide tarihi, belli durumlarda senedin vadesini ve keşidecinin ehliyetini belirlemede önem taşımaktadır. Örneğin görüldüğünde ve görüldüğünden belli süre sonra ödenecek vadelerde, vade, keşide tarihine göre hesaplanmaktadır. Keşidecinin İmzası Keşidecinin senedi el yazısı ile imzalamış olması, poliçenin doğması için zorunludur.

Poliçenin Alternatifli Unsurları Poliçenin Alternatifli Zorunlu Unsurları Poliçenin bazı unsurları zorunlu olmakla birlikte, bu

Poliçenin Alternatifli Unsurları Poliçenin Alternatifli Zorunlu Unsurları Poliçenin bazı unsurları zorunlu olmakla birlikte, bu unsurların yerine, bunlara alternatif olduğu belirtilmiş diğer unsurların kullanılması da yeterli görülmüştür. Poliçenin geçerli olabilmesi için senette ya bu unsurların ya da bunların alternatiflerinin mutlaka bulunması gereklidir. Eğer bu unsurlar yoksa ve alternatiflerine de yer verilmemişse, senet poliçe niteliği kazanamaz. Poliçenin alternatifli zorunlu unsurları, keşide yeri ve ödeme yeridir.

Poliçenin Alternatifli Unsurları Keşide Yeri Poliçenin nerede düzenlendiğini gösteren keşide yerinin senede yazılması zorunludur.

Poliçenin Alternatifli Unsurları Keşide Yeri Poliçenin nerede düzenlendiğini gösteren keşide yerinin senede yazılması zorunludur. Ancak keşide yeri gösterilmemişse, keşidecinin adının yanında yazılı olan yer, keşide yeri sayılmaktadır (TTK m. 672. 4). Senette keşide yeri gösterilmemiş ve keşidecinin adının yanında da bir yer adı yer almıyorsa, senet poliçe niteliği kazanamaz. Ödeme Yeri Poliçede ödeme yerinin açıkça gösterilmesi gereklidir. Eğer ödeme yeri açıkça gösterilmemişse, muhatabın adının yanında yazılı olan yer, ödeme yeri sayılır (TTK m. 672. 3). Senette ödeme yeri gösterilmemişse ve muhatabın adının yanında da bir yer adı yer almıyorsa, senet poliçe niteliği kazanamaz.

Poliçenin Zorunlu Unsurlarında Eksiklik Bulunması Poliçenin Zorunlu Şekil Şartlarında Eksiklik Bulunması Poliçenin zorunlu şekil

Poliçenin Zorunlu Unsurlarında Eksiklik Bulunması Poliçenin Zorunlu Şekil Şartlarında Eksiklik Bulunması Poliçenin zorunlu şekil unsurlarındaki eksiklik, tarafların ihmali, bilgisizliği ya da unutkanlığı gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa, eksik poliçe söz konusudur. Bazı durumlarda ise taraflar, zorunlu unsurları, bilerek açık bırakmakta, bu unsurun senet tedavüle çıktıktan sonra tamamlanması konusunda anlaşmaktadırlar. Böyle durumlarda ise, açık poliçe söz konusu olmaktadır.

Poliçenin Zorunlu Unsurlarında Eksiklik Bulunması Eksik Poliçe Bir senedin poliçe olarak nitelenebilmesi için, keşideci

Poliçenin Zorunlu Unsurlarında Eksiklik Bulunması Eksik Poliçe Bir senedin poliçe olarak nitelenebilmesi için, keşideci tarafından lehtara verildiği anda, bütün zorunlu unsurları (veya alternatifli unsurlar söz konusu ise alternatifini) içermesi zorunludur. Tarafların ihmali, bilgisizliği ya da unutkanlığı gibi nedenlerden dolayı, poliçenin zorunlu unsurlarından birinin bile eksik olduğu durumlarda, eksik poliçe söz konusu olmaktadır. Zorunlu unsurları unutulmuş, keşidecinin lehtara verdiği anda zorunlu unsurları eksik kalmış olan senetler “eksik poliçe” olarak nitelendirilmektedirler. Eksik poliçe, geçerli bir poliçe niteliği kazanamamaktadır. Bu tür poliçelerde, söz konusu eksikliğin daha sonra tamamlanmasına izin verilmemiştir. Eksik bir poliçedeki eksikliğin sonradan tamamlanması, tahrifat sayılmaktadır.

Poliçenin Zorunlu Unsurlarında Eksiklik Bulunması Açık Poliçenin bazı zorunlu unsurları, senet tedavüle çıkarıldığı anda

Poliçenin Zorunlu Unsurlarında Eksiklik Bulunması Açık Poliçenin bazı zorunlu unsurları, senet tedavüle çıkarıldığı anda (keşideci tarafından lehtara verildiği anda) kasten, bilerek yazılmamış; taraflar eksik bıraktıkları bu unsurların daha sonra tamamlanması konusunda anlaşmış olabilirler. Eksikliklerin daha sonra tamamlanması konusunda ilgililerin anlaştıkları, senedi verenin senedi alan kişiye (veya senet devredilmişse devralana), eksikliği tamamlama konusunda yetki verdiği poliçeler, “açık poliçe” olarak adlandırılmaktadır. Eksik poliçeden farklı olarak, açık poliçede zorunlu unsurlar, unutulduğundan değil, bilerek boş bırakılmıştır. Keşidecinin imzası dışındaki tüm zorunlu unsurların sonradan tamamlanmak üzere açık bırakılabilmesi mümkündür.

Poliçenin Zorunlu Unsurlarında Eksiklik Bulunması Açık Poliçe … Açık poliçedeki boşlukların doldurulması, eksik poliçeden

Poliçenin Zorunlu Unsurlarında Eksiklik Bulunması Açık Poliçe … Açık poliçedeki boşlukların doldurulması, eksik poliçeden farklı olarak, senette tahrifat olarak nitelendirilemez; zira açık poliçede keşideci, senedi doldurma yetkisini lehtara ve senedi ondan devralmış kişilere devretmiştir. Açık poliçe, boş bırakılmış unsurlarının da tamamlanması ile birlikte, unsurları başlangıçtan beri tammış gibi hüküm doğurmaktadır. Elbette açık poliçenin ilgililerin arasındaki anlaşmaya aykırı şekilde doldurulması ihtimali de söz konusudur. Böyle bir durumda, açık poliçenin ilgililerin arasındaki anlaşmaya aykırı şekilde doldurulmuş olduğu hususu, hamil, senedi kötüniyetle ya da ağır kusurlu iktisap etmemişse, ona karşı ileri sürülememektedir (TTK m. 680).