YEDKLM SUNAR KPSS CORAFYA SORULARI VE ZMLER 2000

  • Slides: 24
Download presentation
YEDİİKLİM SUNAR; KPSS COĞRAFYA SORULARI VE ÇÖZÜMLERİ 2000 KPSS

YEDİİKLİM SUNAR; KPSS COĞRAFYA SORULARI VE ÇÖZÜMLERİ 2000 KPSS

1. 29 derece doğu boylamında yer alan İstanbul’da yerel saat 10. 20’dir. Aynı anda

1. 29 derece doğu boylamında yer alan İstanbul’da yerel saat 10. 20’dir. Aynı anda Hakkari de yerel saat 11. 20 olduğuna göre, Hakkari hangi boylam üzerinde yer almaktadır? Hakkari’nin boylam derecesini bulmak için A) 14 doğu boylamı İstanbul-Hakkari arasındaki zaman farkını B) 15 doğu boylamı bilmemiz gerekir. Buradan; C) 30 doğu boylamı D) 44 doğu boylamı E) 45 doğu boylamı 1 saat = 60’dır. Bulunan zaman farkını boylam farkına dönüştürmek için = 15 lik boylam farkı bulunur. *** İki boylam arasındaki zaman farkı 4’dır Hakkari İstanbul’a göre daha doğuda olduğuna göre fark toplanır. 29 + 15 = 44 doğu boylamı Yerel saatle ilgili soruları çözebilmek için; Bulunan boylam farkı zamana çevrilir. Boylamlardan doğudakine ait zaman isteniyorsa bulunan fark toplanır, batıdaki isteniyorsa çıkarılır. (Cevap D)

2. Türkiye’deki heyelanların %46 inin ilkbaharda olmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenebilir? A) Eğim

2. Türkiye’deki heyelanların %46 inin ilkbaharda olmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenebilir? A) Eğim B) Deprem C) Jeolojik Yapı D) Orman varlığı E) Kar erimeleri ve yağış Heyelan ve toprak kayması daha çok kar erimeleri etkisiyle, toprağın suya doygun hale geldiği ilkbahar aylarında görülmektedir. (Cevap E)

3. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de yer şekillerinin çeşitli olmasının sonuçlarından biri değildir? A) Doğal bitki

3. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de yer şekillerinin çeşitli olmasının sonuçlarından biri değildir? A) Doğal bitki örtüsünün çeşitli olması B) Güneş ışınlarını yıl boyunca eğik alması C) Nüfus yoğunluğunun farklılık göstermesi D Farklı yerleşim tiplerinin görülmesi E) Erozyon şiddetinin farklı olması Bir yerin yer şekillerine ve yükseltiye göre konumu; iklimini, bitki örtüsünü, tarımsal faaliyetlerini, beşeri ve ekonomik özelliklerini etkiler. Güneş ışınlarını yıl boyunca eğik alması matematik konumunun bir sonucudur. (Cevap B)

4. Aşağıdakilerin hangisinde verilen kentlerin, aylık ortalama sıcaklık bakımından birbirine en yakın olması beklenir?

4. Aşağıdakilerin hangisinde verilen kentlerin, aylık ortalama sıcaklık bakımından birbirine en yakın olması beklenir? A) İzmir-Afyon B) Antalya-Karaman C) Malatya-Elazığ D) Sivas-Samsun E) Kırklareli-İzmir Malatya ve Elazığ aynı bölgede ye almaktadır. Her ikisi de karasal iklim alanındadır. (Cevap C)

5. Akdeniz’in aşağıdaki özelliklerinden hangisi bu denizin sularının Marmara Denizine göre daha tuzlu olmasının

5. Akdeniz’in aşağıdaki özelliklerinden hangisi bu denizin sularının Marmara Denizine göre daha tuzlu olmasının bir nedenidir? A) Yüzölçümünün daha büyük olması B) Derinliğinin daha fazla olması C) Atlas Okyanusuna bağlanması D) Buharlaşmanın daha fazla olması E) Dökülen akarsu sayısının daha fazla olması Türkiye’nin çevresinde bulunan denizlerin suları arasında önemli tuzluluk farkları bulunmaktadır. Tuzluluk oranları Akdeniz’de % 36 -40, Ege’de % 32 36, Marmara’da % 23, Karadeniz’de ise binde % 17 -18’dir. Tuzluluk enleme göre değişir. Tuzluluğu arttıran faktörler: Buharlaşma, sıcaklık, akıntılar, tuz depolarının erimesi, rüzgarlardır. Tuzluluğu azaltan faktörler: Yağış ve bulutluluk, akıntılar, nehir suları, aysberglerdir. (Cevap D)

6. “Rüzgar erozyonu, bitki örtüsünden yoksun veya bitki örtüsü çok seyrek olan kurak ve

6. “Rüzgar erozyonu, bitki örtüsünden yoksun veya bitki örtüsü çok seyrek olan kurak ve yarı kurak yerlerde daha çok görülür. ” Buna göre, rüzgar erozyonunun aşağıdaki illerin hangisinde en az olması beklenir? A) Konya B) Rize C) Şanlıurfa D) Iğdır E) Nevşehir Rüzgar erozyonu ülkemizin başta Konya Bölümü olmak üzere İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu gibi iç bölgelerinde etkilidir. Rize’de ise Karadeniz iklimi görülmektedir. Her mevsim yağışlı olduğu için rüzgar erozyonunun verilen iller içerisinde en az olması beklenir. (Cevap B)

7. Doğu Karadeniz dağlarının Karadeniz kıyıları boyunca uzanması, bu kıyı kesiminin aşağıdaki özelliklerinden hangisi

7. Doğu Karadeniz dağlarının Karadeniz kıyıları boyunca uzanması, bu kıyı kesiminin aşağıdaki özelliklerinden hangisi üzerinde etkili değildir? A) Doğal limanların az olması B) Yıllık yağış tutarının fazla olması C) Tarım alanlarının sınırlı olması D) Kıyı boylarında nüfus yoğunluğunun fazla olması E) Kıyı balıkçılığının gelişmiş olması Karadeniz’de dağların kıyıya paralel uzanması sonucunda: – Falezli kıyı tipi oluşmuştur. Bölgenin kıyı kesimi ile iç kesimi arasında ulaşım zorlukları görülmektedir. – Bölgenin kuzeye bakan yamaçlarında, yamaç yağışları artmıştır. – Kıyı kesim ile iç kesim arasında önemli iklim farklılıkları ve buna bağlı olarak da tarımı yapılan ürün çeşidinde değişiklikler görülmektedir. – Kıyıların fazla girintili çıkıntılı olmamasına yol açmıştır. Bu yüzden kıyılarda doğal limanlar azdır. – Kıyı ile iç kısımlar arasında tabii ve beşeri bakımdan farklılık vardır. – Dağlık ve engebeli olması tarım alanlarının az ve dağınık olmasına yol açmıştır. Buna göre; kıyı balıkçılığının gelişmiş olmasında dağların kıyı boyunca uzanmasının etkisi yoktur. (Cevap E)

8. Aşağıdaki bölümlerden hangilerinde, sisli ve bulutlu ortamlarda yetişen ladin, şimşir, fındık gibi bitkiler

8. Aşağıdaki bölümlerden hangilerinde, sisli ve bulutlu ortamlarda yetişen ladin, şimşir, fındık gibi bitkiler en yaygındır? A) Doğu Karadeniz B) İç Batı Anadolu C) Güney Marmara D) Orta Fırat E) Yukarı Sakarya Sisli ve bulutlu ortamlarda yetişen lâdin, şimşir ve fındık gibi bitkiler Doğu Karadeniz’de daha yaygındır. (Cevap A)

9. Antalya bölümü ve Ege Bölümünün kıyı kesimlerinde iklimin benzerlik göstermesine karşın Ege Bölümünde

9. Antalya bölümü ve Ege Bölümünün kıyı kesimlerinde iklimin benzerlik göstermesine karşın Ege Bölümünde tarımsal etkinliklerin daha yoğun olması, Ege bölümünün aşağıdaki özelliklerinden en çok hangisiyle ilgilidir? A) Ovaların geniş yer tutmasıyla B) Yıllık yağış tutarının daha fazla olmasıyla C) Güneş ışınlarının düşme açısıyla D) Enlem farkı olmasıyla E) Demiryolu taşımacılığının gelişmiş olmasıyla Ege Bölgesi’nde, tarım en önemli gelir kaynağı olma özelliğini korumaktadır. Bunda verimli alüvyal ovaların geniş yer tutmasının ve iklim şartlarının büyük etkisi vardır. Ayrıca Ege Bölgesinde yetişen bitkiler karlılığı yüksek olan endüstriyel bitkilerdir. (Cevap A)

10. Akdeniz bölgesinde yer alan aşağıdaki endüstri kuruluşlarının hangisinde kullanılan hammaddenin büyük bir kısmı

10. Akdeniz bölgesinde yer alan aşağıdaki endüstri kuruluşlarının hangisinde kullanılan hammaddenin büyük bir kısmı yurtdışından gelmektedir? A) Ferro Krom B) Alüminyum C) Kükürt D) Kağıt E) Rafineri’de kullanılan petrolün büyük bir kısmı yurtdışından ithal edilmektedir. (Cevap E)

11. I. Karadeniz II. Marmara III. Güneydoğu Anadolu IV. İç Anadolu Yukarıdaki bölgelerin hangileri

11. I. Karadeniz II. Marmara III. Güneydoğu Anadolu IV. İç Anadolu Yukarıdaki bölgelerin hangileri ortalama yükselti bakımından birbirine en yakındır? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV - Marmara Bölgesi ortalama yükseltisi en az olan bölgemizdir. - Güney Doğu Anadolu Bölgesi yer şekilleri 500 -800 metre arasında yükseltiye sahip sade bir bölgedir. Marmara Bölgesinin ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Ortalama yükseltileri birbirine en yakındır. (Cevap C)

12. I. Dağ II. Ova III. Plato IV. Tektonik göl Karadeniz Bölgesi’nde yukarıdaki yer

12. I. Dağ II. Ova III. Plato IV. Tektonik göl Karadeniz Bölgesi’nde yukarıdaki yer şekillerinden hangileri diğerlerinden daha az yer kaplar? A) I ve II B) I ve III C) I ve IV D) II ve III E) III ve IV Karadeniz Bölgesi’nde plato ve tektonik göl daha az yer kaplar. Tektonik göller daha çok Marmara Bölgesi’nde bulunur. Platolar ise daha çok Doğu Anadolu Bölgesi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. (Cevap E)

13. Aşağıdakilerden hangisi Yukarı Kızılırmak Bölümü’nün özelliklerinden biri değildir? A) Önemli kavşakların bulunması B)

13. Aşağıdakilerden hangisi Yukarı Kızılırmak Bölümü’nün özelliklerinden biri değildir? A) Önemli kavşakların bulunması B) Kışların çok soğuk ve yağışlı olması C) Kentleşmelerin az olması D) Ortalama yükseltinin az olması E) Nüfus yoğunluğunun az olması Yukarı Kızılırmak Bölümü’nün özellikleri; – Bu bölüm, Kızılırmak’ın Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu arasına sokulan yukarı kısmını kapsar. – İç Anadolu’nun en küçük, en engebeli bölümüdür. – Engebeli olduğu için tarım alanlarının oranı düşüktür. – İç Anadolu Bölgesi’nin kışın en soğuk bölümü burasıdır. – Bölgenin yükselti etkisiyle yağışı en çok alan bölümüdür. – İç Anadolu Bölgesi’nin en geri kalmış bölümüdür. – Bölgenin yüzölçümü küçük nüfus yoğunluğu en az olan bölümdür. Seçenekler incelendiğinde A seçeneği hariç, diğer seçenekler Yukarı Kızılırmak Bölümünün özelliklerindendir. (Cevap A)

14. Erzurum-Kars bölümünde ekonominin hayvancılığa dayalı olmasının nedenlerinden biri aşağıdakilerden hangisidir? A) Çayır ve

14. Erzurum-Kars bölümünde ekonominin hayvancılığa dayalı olmasının nedenlerinden biri aşağıdakilerden hangisidir? A) Çayır ve meraların geniş yer tutması B) Kışların soğuk geçmesi C) Yer altı kaynaklarının az olması D) Yağışların düzensiz olması E) Nüfus yoğunluğunun az olması Erzurum - Kars Bölümü’nde yaz yağışlarının görülmesi, otlak ve çayırların geniş yer kaplamasına yol açtığından büyükbaş hayvancılık gelişmiştir. (Cevap A)

15. Aşağıdakilerin hangisinde Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki bir yer burada çıkarılmayan bir yer altı zenginliği

15. Aşağıdakilerin hangisinde Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki bir yer burada çıkarılmayan bir yer altı zenginliği ile verilmiştir? A) Tercan-Tuz B) Ergani-Bakır C) Elazığ-Demir D) Elbistan-Linyit E) Guleman-Krom Elazığ - Demir eşleştirmesi yanlıştır. Demir Divriği (Sivas), Hekimhan, Hasan Çelebi (Malatya), Eymir, Edremit, Ayazmana (Balıkesir), Torbalı (İzmir), K. Maraş, Hatay, Adana, Kayseri’den çıkarılmaktadır. (Cevap C)

16. Yer şekilleri göz önüne alındığında, aşağıdaki bölümlerin hangisinde karayolu yapımında birim maliyetin en

16. Yer şekilleri göz önüne alındığında, aşağıdaki bölümlerin hangisinde karayolu yapımında birim maliyetin en fazla olması beklenir? A) Konya B) Ergene C) Dicle D) Yukarı Murat-Van E) İç Batı Anadolu Verilen seçeneklerden: Yukarı Murat-Van Bölümünde karayolu yapımında birim maliyetin en fazla olması beklenir. Çünkü, Yukarı Murat-Van Bölümü Doğu Anadolu Bölgesinin bir bölümüdür. Doğu Anadolu Bölgesi Türkiye’nin en dağlık, en yüksek ve en büyük coğrafi bölgesidir. Bu da ulaşımı ve yol yapımını zorlaştırır. (Cevap D)

17. Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında aşağıdakilerden hangisinin katkısı en azdır? A) Eğitim düzeyinin yükselmesi B)

17. Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında aşağıdakilerden hangisinin katkısı en azdır? A) Eğitim düzeyinin yükselmesi B) Yüzölçümünün büyüklüğü C) Yeraltı zenginliğinin çeşitliliği D) Ulaşım olanaklarının gelişmesi E) Coğrafi konumunun elverişliliği Türkiye’nin ekonomisini etkileyen koşullar; Coğrafi konum, Türkiye’nin yakın ve uzak komşuları farklı ekonomik özelliklere sahiptir. Kıtalar arasındaki konumu nedeniyle ülkemiz, bu farklı ekonomiler arasında bir köprü işlevi görür. Bu durum ülkemiz ekonomisini olumlu yönde etkiler. Eğitim düzeyinin yükselmesi ekonomik kalkınmada önemlidir. Yer altı zenginliğinin çeşitliliği de ekonomik kalkınmada önemlidir. Yüz ölçümünün büyüklüğünün ekonomik kalkınmada katkısı en azdır. (Cevap B)

18. Haritada üç farklı tarım ürününün, Türkiye’de en çok üretildiği yerler numaralarla gösterilmiştir. Buna

18. Haritada üç farklı tarım ürününün, Türkiye’de en çok üretildiği yerler numaralarla gösterilmiştir. Buna göre, bu ürünler aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir? I III A) Tütün İncir Zeytin B) İncir Elma Fındık C) Zeytin Buğday. Elma D) İncir Kayısı Zeytin E) Kayısı Elma Fındık Harita incelendiğinde; – I ile gösterilen yerde incir en çok üretilmektedir. İncir üretiminin % 80’i Ege Bölgesi’nden yapılmaktadır. – II ile gösterilen yerde elma en çok üretilir. Elmanın en fazla yetiştiği yer İç Anadolu ve bu bölgeye yakın kısımlardır. – III ile gösterilen yerde fındık en çok üretilmektedir. Fındığın başta Ordu ve Giresun illeri olmak üzere Doğu ve Batı Karadeniz’de üretimi fazladır. (Cevap B)

19. Aşağıdakilerden hangisinde, Balıkesir, İskenderun ve Malatya’da bulunan önemli endüstri kuruluşları doğru olarak verilmiştir?

19. Aşağıdakilerden hangisinde, Balıkesir, İskenderun ve Malatya’da bulunan önemli endüstri kuruluşları doğru olarak verilmiştir? Balıkesir İskenderun Malatya A) Kâğıt Demir-çelik Şeker B) Şeker Sigara Dokuma C) Kâğıt Dokuma Şeker D) Sigara Demir-çelik Kâğıt E) Dokuma Kâğıt Sigara Kağıt endüstrisinin bulunduğu yerler: Balıkesir, Giresun (Aksu), Afyon (Çay), Zonguldak (Çaycuma), Silifke (Taşucu) Dalaman (Muğla) Demir çelik endüstrisinin bulunduğu yerler: İskenderun, Ereğli, Karabük. Şeker endüstrisinin bulunduğu yerler: Uşak, Eskişehir, Alpulu, Turhal, Adapazarı, Susurluk, Burdur, Konya, Kütahya, Amasya, Kayseri, Malatya, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Ankara, Kastamonu, Burdur, Ilgın, Ağrı, Ereğli, Çarşamba, Suluova, Erzincan, Afyon, Elbistan, Sorgun, Kars, Çorum, Muş, Erciş. (Cevap A)

20. Aşağıdakilerden hangisinde bir merkez, orada yaygın olmayan bir el sanatıyla birlikte verilmiştir? Merkez

20. Aşağıdakilerden hangisinde bir merkez, orada yaygın olmayan bir el sanatıyla birlikte verilmiştir? Merkez El sanatı A) Erzincan Bakır işletmeciliği B) Edirne Gümüş ve altın işletmeciği C) Kütahya Çinicilik D) Kahramanmaraş Tahta oymacılığı E) Uşak Halıcılık Gümüş ve altın işletmeciliği Edirne’de yaygın değildir. (Cevap B)

21. Taşıdığı su miktarı ve vadisindeki yer şekilleri göz önüne alındığında, aşağıdaki akarsuların hangisinden

21. Taşıdığı su miktarı ve vadisindeki yer şekilleri göz önüne alındığında, aşağıdaki akarsuların hangisinden sağlanan hidroelektrik enerjinin en fazla olması beklenir? A) Susurluk B) Yeşilırmak C) Fırat D) Dalaman E) Gediz Fırat nehri Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Bölge, yüksek olduğu için dik yamaçlar çoktur. Bu yüzden bölge akarsularının akış hızları ve enerji potansiyelleri fazladır. (Cevap C)

 22. Türkiye’nin aşağıdaki ülkelerden hangisiyle ticari ilişkileri diğerlerinden daha sonra başlamıştır? A) İngiltere

22. Türkiye’nin aşağıdaki ülkelerden hangisiyle ticari ilişkileri diğerlerinden daha sonra başlamıştır? A) İngiltere B) Almanya C) Türkmenistan D) Fransa E) İran Türkiye’nin ticari ilişkisi içerisinde olduğu ülkelerin başında Almanya, ABD, İngiltere, İtalya, Irak, İran, Japonya, Fransa daha sonra ise Bağımsız Türk Cumhuriyetleri gelmektedir. Türkmenistan’da Bağımsız Türk Cumhuriyetlerindendir. (Cevap C)

YEDİİKLİM KPSS SINAVLARINDA BAŞARILAR DİLER! www. kpss. info online sınav salonu

YEDİİKLİM KPSS SINAVLARINDA BAŞARILAR DİLER! www. kpss. info online sınav salonu