Verimli Ders alma Yntem ve Teknikleri SUNUSU Niin

  • Slides: 25
Download presentation
Verimli Ders Çalışma Yöntem ve Teknikleri SUNUSU

Verimli Ders Çalışma Yöntem ve Teknikleri SUNUSU

Niçin Çalışmalıyız ?

Niçin Çalışmalıyız ?

İLKÖĞRETİM OKULU SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİMİZ İŞ HAYATI ÜNİVERSİTE Meslek Kursları ÇIRAKLIK EĞİTİMİ GENEL KÜLTÜR

İLKÖĞRETİM OKULU SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİMİZ İŞ HAYATI ÜNİVERSİTE Meslek Kursları ÇIRAKLIK EĞİTİMİ GENEL KÜLTÜR EĞİTİMİ VEREN LİSELER İLKÖĞRETİM OKULU MESLEK LİSELERİ

Amacınızı Belirleyin * AMACINI AÇIK SEÇİK BELİRLEMEMİŞ BİR KİŞİ DÜMENİ OLMAYAN GEMİYE BENZER. Amacınızı

Amacınızı Belirleyin * AMACINI AÇIK SEÇİK BELİRLEMEMİŞ BİR KİŞİ DÜMENİ OLMAYAN GEMİYE BENZER. Amacınızı belirlemede kendinize şunları sorun? Hangi mesleği yapıyor olmak istersiniz? Nasıl bir yaşam tarzı size uygundur? Bu sorulara vereceğiniz yanıt sizin şu an birinci amacınızdır. * GİDECEĞİ LİMANI BİLMEYENE, HİÇBİR RÜZGARDAN HAYIR GELMEZ Başarılı olmanın tek ve mutlak ölçüsü, herkesin gıpta ettiği bir mesleğe sahip olmak değildir. İnsan yetenekli olduğu çok değişik alanlarda severek yapabileceği çeşitli işlerde kendini ortaya koyabilmişse, yaşamdan zevk alan birey ise başarılı olmuş demektir.

B Ö Y L E B A Ş A R A M A Y

B Ö Y L E B A Ş A R A M A Y I Z

* Öğrencilerin ders çalışma konusundaki başlıca sorunu Yanlış Çalışma Alışkanlıkları’ dır. Bunlar : -

* Öğrencilerin ders çalışma konusundaki başlıca sorunu Yanlış Çalışma Alışkanlıkları’ dır. Bunlar : - Amaçsız çalışma, - Plansız ve programsız çalışma, - Evin değişik yerlerinde çalışma, - Yatarak, uzanarak çalışma, - Kaynaklardan yararlanmama, - Derslerden korkma, anlayamadığı dersi bırakma, - Dersle ilgili ön yargılar. * Unutmayın ki yanlış çalışma alışkanlıklarınızın farkında iseniz, sorunlarınızı %50 çözümlemişsiniz.

Başarıya giden yol çok çalışmaktan değil, etkili çalışmaktan geçmektedir

Başarıya giden yol çok çalışmaktan değil, etkili çalışmaktan geçmektedir

Çalışmalarınızı ; . Günlük. Haftalık. Aylık planlayın

Çalışmalarınızı ; . Günlük. Haftalık. Aylık planlayın

Günlük ders programında bulunması gereken etkinlikler * Uyanış saati *Yemek saatleri *Okula gidiş geliş

Günlük ders programında bulunması gereken etkinlikler * Uyanış saati *Yemek saatleri *Okula gidiş geliş saatleri *Ders çalışma saatleri *Boş zamanları değerlendirme saatleri

PAZARTESİ 08: 00 16: 00 17: 00 SALI o ders 18: 00 19: 00

PAZARTESİ 08: 00 16: 00 17: 00 SALI o ders 18: 00 19: 00 y 20: 00 21: 00 PERŞEM BE CUMARTESİ PAZAR haftalık ders tekrarı Haftalık ders tekrarı t e k rarı ……………… …… k 17: 00 18: 00 19: 00 20: 00 ÇARŞAMBA u e m l e k okula hazır lık Hikaye roman okuma Haftalık ders tekrarı Okul hazırlığı ……………… UYKU SAATİ u y k u

* Program, bir haftanın bütün günlerinin saat nasıl değerlendirileceğini kayıt altına aldınız mı?

* Program, bir haftanın bütün günlerinin saat nasıl değerlendirileceğini kayıt altına aldınız mı?

1 -Çalışma planı hazırlarken hangi dersin hangi saatte çalışılacağı kararlaştırılmalıdır. 2 -Planda her derse

1 -Çalışma planı hazırlarken hangi dersin hangi saatte çalışılacağı kararlaştırılmalıdır. 2 -Planda her derse belirli bir süre ayrılmalıdır. 3 -Çalışma sürelerinin çalışma planında aynı saatlere yerleştirilmesi gerekir. 4 -Çalışma için ayrılacak zaman saptanırken dersin sınıfta verileceği gün ve saate yakın olmasına dikkat edilmelidir. 5 -En verimli çalışma aralıklı çalışmadır. 6 - Benzer iki ders üste çalışılmamalıdır.

Az da olsa kesintisiz her gün çalışmalı.

Az da olsa kesintisiz her gün çalışmalı.

Kıymetli gençler ; hatırladınız mı , Tavşan ile kaplumbağanın hikayesini ?

Kıymetli gençler ; hatırladınız mı , Tavşan ile kaplumbağanın hikayesini ?

*En ideal ders çalışma süresi 40 dakikadır. 40 dakikalık ders çalışmasından sonra mutlaka 10

*En ideal ders çalışma süresi 40 dakikadır. 40 dakikalık ders çalışmasından sonra mutlaka 10 dakikalık bir tekrar yapılmalıdır. 10 dakikalık tekrardan sonra mutlaka 10 dakikalık dinlenmeye vakit ayrılmalıdır.

Hangi Ortamda Çalışacağız *Çalışmanızı mutlaka çalışma odanızda veya çalışma köşenizde yapmalısınız. Çalışmanızı mutlaka çalışma

Hangi Ortamda Çalışacağız *Çalışmanızı mutlaka çalışma odanızda veya çalışma köşenizde yapmalısınız. Çalışmanızı mutlaka çalışma masanızda ve sandalyede oturarak yapmalısınız. *Masanızın üzerinde sadece çalıştığınız dersle ilgili materyal bulunmalı , gereksiz şeyler kaldırılmalıdır. *Odanız temiz havadar olmalı, sık havalandırılmalı ve düzenli olmalı. *Çalışma odanızda ders çalışırken dikkatinizi dağıtabilecek posterler, afişler, müzik, resim vb. dikkat dağıtıcı işitsel ve görsel uyarıcılar bulunmamalı. *Odanız mümkün olduğunca sade ve düzenli olmalı. Çalışma odanız yeterince sıcak ve soğuk olmalı, iyi aydınlatılmalı, ışık gözlerinizi yormamalı.

Öğrenme Nasıl Olmalı? Okuduklarımızın % 10 ‘ unu, İşittiklerimizin % 20 ‘ sini, Gördüklerimizin

Öğrenme Nasıl Olmalı? Okuduklarımızın % 10 ‘ unu, İşittiklerimizin % 20 ‘ sini, Gördüklerimizin % 30 ‘ unu, Hem görüp hem işittiklerimizin % 50 ‘ sini, Söylediklerimizin % 80 ‘ ini, Yaşayarak söylediklerimizin % 90 ‘ ını hatırlarız.

Nasıl not Almalıyız? Derste not alma üç adımda gerçekleştirilmelidir: 123 - Dersten önce hazırlanma.

Nasıl not Almalıyız? Derste not alma üç adımda gerçekleştirilmelidir: 123 - Dersten önce hazırlanma. Dersi dikkatle dinleme ve ders süresince not al Dersten sonra çalışmak için alınan notları kullan. İyi not alma konu ile ilgili ön bilgi gerektirir. Öğrenci dersten önce konu ile ilgili bilgi edinmeli, o konu ile önkoşul bilgileri de iyice öğrenmiş olmalıdır.

* Dinlediğiniz birisinin, öğretmen, arkadaş veya bir konferansta konuşmacı, daha sonra söylediklerinin hiçbirini hatırlamadığınızın

* Dinlediğiniz birisinin, öğretmen, arkadaş veya bir konferansta konuşmacı, daha sonra söylediklerinin hiçbirini hatırlamadığınızın farkına vardınız mı? Oysa onun konuşmasını duydunuz. Özellikle derslerde öğretmenin sesini duyuyor fakat dikkatinizi veremiyor olabilirsiniz. Bu durum dinleme ile duyma arasındaki farkı ortaya koyar. Duyma pasif, biyolojik bir süreçtir. Çevreden gelen sesler kulak tarafından alınır. Dinleme ise bilişsel bir etkinliği kapsayan bir süreçtir ve gelen bilgi yorumlanır. Dinleme amaçlı kasıtlıdır, düşünmeyi içerir. * Okulda öğretmenler büyük ölçüde okumaya ve dinlemeye dayanır. Özellikle sınıflarda öğrenci sayısının fazlalığı, uygulamalı dersler için gerekli ortamın yaratılmaması derslerin dinleme ağırlıklı olmasına neden olmaktadır.

* Etkin dinleyici olmak için ders süresince şunlar yapılmalıdır: · Ders süresince kendinize sorular

* Etkin dinleyici olmak için ders süresince şunlar yapılmalıdır: · Ders süresince kendinize sorular sorun. · Aralarda konunun ana noktalarını özetleyin. · Sonuçları kendinize çıkartın. · Ana düşünceleri ayrıntılardan ayırın. · Derste geçen düşüncelerin yaşamla ilişkisini kurun. Bildiklerinizle yeni öğrendiklerinizi karşılaştırın. Bu işlem yeni düşünceleri bulmaya ve kolaylıkla anımsanmasına yardım eder. * Öğrenci konuları derste öğrenmek istiyorsa devamı aksatmamalı, öğretmeni en iyi dinleyebileceği yere oturmalı ve öğretmenin anlattıklarını içinden tekrar etmelidir.

Nasıl Etkili ve Verimli Okuruz · İ ( İnceleme) · S (Sorular oluşturma) ·

Nasıl Etkili ve Verimli Okuruz · İ ( İnceleme) · S (Sorular oluşturma) · O (Okuma) · A (Anlatma) ·T (Tekrarlama)

Unutmak Normaldir ? İnsan öğrendiğinin yarısını ilk 80 dk. içinde unutur. Okuduğumuzu ya da

Unutmak Normaldir ? İnsan öğrendiğinin yarısını ilk 80 dk. içinde unutur. Okuduğumuzu ya da dinlediğimizi tam olarak anlamış veya dinlemiş isek öğrendiğimizin % 45’ini ilk 20 dk, % 55’ini ilk 60 dk, % 65’ini de 9 saatte unuturuz. Çalışma ve tekrardan sonra bir süre ara verirseniz daha iyi hatırladığınızı göreceksiniz.

? nutmayı isteyerek engellemek Ne Yapılmalı Öğrenilen. Umateryal belliiçin aralıklarla yinelenirse unutma azalır. Anımsamayı

? nutmayı isteyerek engellemek Ne Yapılmalı Öğrenilen. Umateryal belliiçin aralıklarla yinelenirse unutma azalır. Anımsamayı güçlendirmek için şu noktalara dikkat etmek gerekir; · Etkin okuma yöntemi ile materyali okuyun. · 24 saat sonra notlarınızı gözden geçirin. Bu işlem beş dakika sürer. · Bir hafta sonra tekrar gözden geçirin. Bu işlem yaklaşık 3 dakika sürer. · Bir ay sonra tekrar gözden geçirin bu işlem 3 dakika sürer. Unutmayın çabanız boşa gitmesin istiyorsanız, öğrenin ve TEKRAR EDİN.

Çalışmayı sevmeye çalışın, Hedefinizi parçalara bölün, Hedefe ulaştığınızı hayal edin, Grup çalışmasını deneyin, Kendinize

Çalışmayı sevmeye çalışın, Hedefinizi parçalara bölün, Hedefe ulaştığınızı hayal edin, Grup çalışmasını deneyin, Kendinize engel olmayın, Başaracağınıza inanın, Kendinize zaman ayırın, Mazeretlere sığınmayın, Moralinizi bozmayın, Korkmayın, İsteyin ve azimli olun.

Dinlediğiniz için teşekkürler Sunan: Kader ÇETİN İskilip İHL Rehber Öğretmeni

Dinlediğiniz için teşekkürler Sunan: Kader ÇETİN İskilip İHL Rehber Öğretmeni