BLM VE SANAT MERKEZLER VEL BLGLENDRME SUNUSU CUMHURYET

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ VELİ BİLGİLENDİRME SUNUSU CUMHURİYET İLKOKULU

Her birey dünyaya özellik olarak farklı yetenekler ve öğrenme kapasiteleri ile gelmiştir. Doğuştan getirilen bu özelliklerin çevrenin etkisiyle ortaya çıkması, gelişmesi ve sonuçlar vermesi beklenir. Bu kapsamda zeka ve yetenekler doğuştan sahip olduğumuz, fakat sonradan geliştirdiğimiz özelliklerimizdir.

ÖZEL YETENEK NEDİR? Yaşıtlarına göre daha hızlı öğrenen; yaratıcılık, sanat, liderliğe ilişkin kapasitede önde olan, özel akademik yeteneğe sahip, soyut fikirleri anlayabilen, ilgi alanlarında bağımsız hareket etmeyi seven ve yüksek düzeyde performans gösteren birey; olarak tanımlanır. (MEB Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği)

ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERDE; Doğuştan getirilen farklı yetenekler ve öğrenme kapasitelerinin mümkün olan en küçük yaşta farkedilmesi, sahip olunan yetenek ve genel zihinsel öğrenme kapasitesine uygun eğitim imkanlarının sunulması toplumlar için büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizde GENEL ZİHİNSEL, GÖRSEL SANATLAR ve MÜZİK alanlarında ‘Özel Yetenekli’ olarak belirlenen ve yetenek alanlarında Özel Eğitime İhtiyaç duyan çocuklarımıza yönelik eğitim hizmeti BİLİM ve SANAT MERKEZLERİ ile sunulmaktadır.

BİLİM ve SANAT MERKEZLERİ Örgün eğitim kurumlarına devam eden; Genel Zihinsel, Görsel Sanatlar veya Müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla destek eğitim hizmeti vermek üzere açılan, MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Özel Eğitim Kurumlarıdır.

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ; 1. Ayrı bir Okul değildir. 2. Okul derslerine Takviye kursu değildir. 3. Etüt eğitim merkezi değildir. 4. Öğrencileri sınavlara hazırlayan Dershane değildir. 5. Özel okul değildir.

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİ Bilim ve sanat merkezleri, örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olarak tanılanan öğrenciler için, yeteneklerini geliştirerek, kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla, destek eğitim vermek üzere açılmış olan özel eğitim kurumlarıdır.

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİ DÜZEY: Ø Ø Öğrenci kabulü: 1. 2. ve 3. sınıflar Bu düzeyde kuruma kabul edilen öğrenciler liseden mezun oluncaya kadar yetenek alanları doğrultusunda farklılaştırılmış eğitim almaya hak kazanırlar. EĞİTİM PROGRAMLARI: Ø Ø Ø Uyum programı Destek eğitimi Bireysel yetenekleri fark ettirme programı Özel yetenekleri geliştirme Proje aşaması

Özel yetenekli öğrencilere kendi potansiyellerini anlamaları, kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için okullarda verilen eğitimi zenginleştiren ve farklılaştıran bir eğitim programı sunan bilim ve sanat merkezleri 81 ilde hizmet vermektedir.



GENEL AÇIKLAMALAR VE BAŞVURU ŞARTLARI 2. Tablet bilgisayar ile yapılan grup tarama uygulaması, hafta sonları gerçekleştirilecek olup öğrenciler, kendilerine bildirilen tarih ve saatte ilgili oturuma katılacaklardır. 3. Grup tarama uygulamasında başarılı olan öğrenciler, yetenek alanlarına göre (genel zihinsel-resimmüzik) kendilerine bildirilen tarih ve saatte bireysel değerlendirmeye alınacaktır. 4. Bilim ve Sanat Merkezlerine öğrenci seçim süreci ile ilgili iş ve işlemler il tanılama sınav komisyonları tarafından yürütülecektir.


ÖĞRENCİLERİN ADAY GÖSTERİLME SÜRECİ Ø Bir öğrenci en fazla 2 yetenek alanından aday gösterilebilir. Öğrenci bir önceki eğitim öğretim yılında bir yetenek alanından BİLSEM’E kayıt hakkı kazanmış ise, bu yıl başka bir yetenek alanından tekrar aday gösterilebilecektir.

LÜTFEN DİKKAT! Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama sürecinin hiçbir aşaması bir SINAV SÜRECİ DEĞİLDİR. Kazanma-kazanamama durumu yoktur. Bu süreç esas itibariyle bir tespit sürecidir. Bilim ve Sanat Merkezleri tanılama süreci aşamalarında herhangi bir hazırlık söz konusu hazırlık kursu, dershane, yayın, özel ders vb. YOKTUR! değildir. Tanılama sürecini destekleyici

LÜTFEN DİKKAT! Öğrencilerimiz uygulamadan çıktıklarında; Kaç soru çıktı? Kaç soruyu doğru yaptın? Sorular zor muydu? Zamanın yetti mi……. ? Gibi çocuğun hatırlayamayacağı, bilemeyeceği ve çocuğu kaygılandırabilecek sorularla karşıya bırakmayınız

LÜTFEN DİKKAT! Çocuğu uygulamaya katılan diğer öğrencilerle karşılaştırmayınız. Her türlü sonuçta ‘başaramadım’, ’kazanamadım’ gibi çocuğun benlik algısını örseleyici duygular yaşamaması için onu destekleyiniz. Bu süreçlerin bir kazanmakazanamama, başarma-başaramama süreçleri olmadığı konusunda onunla konuşunuz. Çocuğunuzun Bilim ve Sanat Merkezine kayıt olsa da olmasa da aynı okulunda, aynı sınıfında, aynı öğretmeniyle ve aynı arkadaşlarıyla eğitimine devam edeceğini unutmayınız

BİLGİ ALINABİLECEK RESMİ İNTERNET SİTELERİ http: //www. meb. gov. tr/ http: //orgm. meb. gov. tr/

CUMHURİYET İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ
- Slides: 20