SOSYOLOJIK YAKLAMLAR TEMELINDE AILE KURAMLAR LEVSELCI FONKSIYONALIST YAKLAM

  • Slides: 14
Download presentation
SOSYOLOJIK YAKLAŞıMLAR TEMELINDE AILE KURAMLARı

SOSYOLOJIK YAKLAŞıMLAR TEMELINDE AILE KURAMLARı

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM Genel olarak sosyolojide modernist çerçevede en yaygın olarak kullanılan makro

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM Genel olarak sosyolojide modernist çerçevede en yaygın olarak kullanılan makro yaklaşım “Yapısal İşlevselcilik” olarak da anılan yaklaşımdır.

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM Bu yaklaşım toplumu birbiri ile ilişkili parçaların görev yaptığı bir

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM Bu yaklaşım toplumu birbiri ile ilişkili parçaların görev yaptığı bir sistem olarak görür. Örneğin, Amerikalı ünlü sosyolog T. Parsons toplumun koruyucu, bütünleştirici, yönlendirici ve uygulayıcı alt sistemlerden oluştuğunu savunur. Aile de bu bağlamda toplumun bütünlüğünü sağlayan bir kurumdur. .

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM Sembolik Etkileşimci Yaklaşımın birey üzerinde odaklaşmasının aksine işlevsellikteki vurgu daha

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM Sembolik Etkileşimci Yaklaşımın birey üzerinde odaklaşmasının aksine işlevsellikteki vurgu daha çok yapı ve onun işleyişi üzerindedir. Yapıyı oluşturan elemanlar olarak normlar, adetler, gelenekler ve kurumlar analiz edilir.

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM İşlevselciliğin tarihsel olarak kökeni, sosyolojinin kurucularından Auguste Comte ve onun

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM İşlevselciliğin tarihsel olarak kökeni, sosyolojinin kurucularından Auguste Comte ve onun pozitivist felsefesine kadar uzanır. İlk olarak Fransız Devrimi sonrası dağılma konumuna gelen toplumda birlik sağlamak amacıyla A. Comte ve daha sonra sanayileşmenin yarattığı “kuralsızlık /anomi” ve ahlaki bunalımların çözümü için “organik dayanışmayı” arttırmak denge ve istikrarı yeniden tesis etmek üzere E. Durkheim tarafı ndan geliştirilen görüşlere dayanr.

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM Durkehim’e göre, toplumu oluşturan parçalar işlevlerini gördüklerinde toplum normal konumdadır.

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM Durkehim’e göre, toplumu oluşturan parçalar işlevlerini gördüklerinde toplum normal konumdadır. Buna karşılık organlar görevlerini yapamaz durumda iseler bu “anormal” veya “hastalıklı /patolojik” durumdur. İşlevselcilik açısından hem bir organizma olarak yapıya hem de onu oluşturan parçaların işleyişine bakmak gereklidir.

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM A. Comte ve H. Spencer’de toplumu bir tür yaşayan organizma

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM A. Comte ve H. Spencer’de toplumu bir tür yaşayan organizma gibi görürler. Bir organizma gibi toplumun da sağlıklı olması, onun oluşturan organların uyum ve ahenk içinde olmasına bağlıdır.

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM A. Comte ve H. Spencer’de toplumu bir tür yaşayan organizma

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM A. Comte ve H. Spencer’de toplumu bir tür yaşayan organizma gibi görürler. Bir organizma gibi toplumun da sağlıklı olması, onun oluşturan organların uyum ve ahenk içinde olmasına bağlıdır.

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM İşlevselci Yaklaşım epistemolojik olarak bilginin kaynağını deneyde gören Ampirizm’den ve

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM İşlevselci Yaklaşım epistemolojik olarak bilginin kaynağını deneyde gören Ampirizm’den ve sosyal dünyanın da fizik dünya gibi dıştan göründüğü gibi doğrudan inceleneceğini savunan Pozitivizm’den temellenir. Çatışmacı Yaklaşımın sosyal problemler ve eşitsizlikler üzerinde durmasının tam aksine işlevselciler toplumda istikrar, ahenk, bütünlüğü esas olarak gördüklerinden bu tür eleştirilere karşılaşmaları olağandır.

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM İşlevselci yaklaşıma göre aile pek çok yaşamsal görevi yerine getirmektedir.

İŞLEVSELCI / FONKSIYONALIST YAKLAŞıM İşlevselci yaklaşıma göre aile pek çok yaşamsal görevi yerine getirmektedir. Bu nedenle ‘’toplumun omurgası’’ olarak adlandırılır.

İŞLEVSELCILIK VE AILE ANALIZI Temel görüşleri paralelinde işlevselciler için aile daima toplumun temeli olarak

İŞLEVSELCILIK VE AILE ANALIZI Temel görüşleri paralelinde işlevselciler için aile daima toplumun temeli olarak görülür. Ayrıca toplumdaki değişmelere bağlı olarak aile yapısında da değişmeler olduğu kabul edilir.

İŞLEVSELCILIK VE AILE ANALIZI Örneğin Parsons (1960)’a göre, sanayi öncesi toplumda, aile temel üretim

İŞLEVSELCILIK VE AILE ANALIZI Örneğin Parsons (1960)’a göre, sanayi öncesi toplumda, aile temel üretim birimi olduğundan ve emek yoğun üretim yapıldığından, günümüzde daha yaygın olan ve anne-baba evlenmemiş çocuklardan oluşan “çekirdek aile” (nuclear family) yerine “geniş aile”ye (extended family) ihtiyaç vardır

İŞLEVSELCILIK VE AILE ANALIZI İşlevselcilere göre sanayi toplumu ortak bazı değerleri paylaşan vatandaşlardan oluşan

İŞLEVSELCILIK VE AILE ANALIZI İşlevselcilere göre sanayi toplumu ortak bazı değerleri paylaşan vatandaşlardan oluşan bir yapıyı gerektirir. Böylece sanayi toplumunda çekirdek aile, çocukların toplumsallaşması ve erişkinlerin istikrar kazanması gibi iki temel işlevi görmekten sorumlu birim olarak desteklenir.

İŞLEVSELCILIK VE AILE ANALIZI Sanayi öncesi toplumda geniş ailede akrabalar veya üyesi olunan kabile/aşiretin

İŞLEVSELCILIK VE AILE ANALIZI Sanayi öncesi toplumda geniş ailede akrabalar veya üyesi olunan kabile/aşiretin üyeleri tarafından toplumsallaşan çocuklar, artık çekirdek ailede sosyal bir varlık olmayı öğreneceklerdir. Erişkinler de daha önceki dönemlerin hiçbirinde yaşlanmayan şekilde sanayi toplumunu acımasız çalışma koşullarında geçim derdine düşerek kentlerde son derece büyük gerginlikler içinde yaşadıklarından, aile, üyelerinin sorunlarını çözümleyerek onlara istikrar kazandırma işlevini üstlenmektedir.