NTRALLEME TTRASYONLARI UYGULAMALARI Ntralleme Titrasyonlar kendileri asit veya

  • Slides: 11
Download presentation
NÖTRALLEŞME TİTRASYONLARI UYGULAMALARI

NÖTRALLEŞME TİTRASYONLARI UYGULAMALARI

Nötralleşme Titrasyonlar, kendileri asit veya baz olan, veya uygun işlemlerle bu türlere dönüştürülebilen analitlerin

Nötralleşme Titrasyonlar, kendileri asit veya baz olan, veya uygun işlemlerle bu türlere dönüştürülebilen analitlerin derişimini tayin etmek için yaygın bir şekilde kullanılır.

Nötralleşme titrasyonları için reaktifler ØStandart çözeltilerin hazırlanması: Standart çözeltiler genellikle uygun hacimde derişik asidin

Nötralleşme titrasyonları için reaktifler ØStandart çözeltilerin hazırlanması: Standart çözeltiler genellikle uygun hacimde derişik asidin seyreltilmesi ve sonra bu seyreltik çözeltinin primer standart bir baza karşı ayarlanması ile hazırlanır. HCl, HCl. O 4 ve HSO 4 hazırlandıktan sonra, kararlılığını uzun süre muhafaza eder ve tekrar ayarlama gerektirmezler.

Asitlerin ayarlanması

Asitlerin ayarlanması

Na 2 CO 3’ün titrasyon eğrisi ü Sodyum karbonatla asit ayarlanmasında daima 2. dönüm

Na 2 CO 3’ün titrasyon eğrisi ü Sodyum karbonatla asit ayarlanmasında daima 2. dönüm noktası Kullanılır. Çünkü buradaki p. H değişimi 1. sine göre daha büyüktür. ü Çok daha keskin dönüm noktası elde etmek için, reaksiyon ürünleri Olan karbonik asit ve karbondiaoksidin uzaklaştırılarak tamponun parçalanması gerekir. ü Etkin şekilde kaynatma, karbonik asidi uzaklaştırarak tamponu parçalar.

Asit ayarlamasında kullanılan diğer primer standartlar ØTRIS ØSodyum tetraborat dekahidrat ØCiva oksit’dir.

Asit ayarlamasında kullanılan diğer primer standartlar ØTRIS ØSodyum tetraborat dekahidrat ØCiva oksit’dir.

Standart baz çözeltilerinin hazırlanması KOH, Ba(OH)3 ve Na. OH bu amaçla kullanılır. Na. OH

Standart baz çözeltilerinin hazırlanması KOH, Ba(OH)3 ve Na. OH bu amaçla kullanılır. Na. OH en çok kullanılan bazdır. Bazların ayarlanmasında ise en çok ; 1. potasyum hidrojen ftalat 2. benzoik asit 3. potasyum hidrojen iyodat kullanılır.

Karbonatlar ve Karbonat karışımları q. Na. OH, Na. CO 3 q. Na. HCO 3,

Karbonatlar ve Karbonat karışımları q. Na. OH, Na. CO 3 q. Na. HCO 3, Na 2 CO 3 q. Na. OH q. Na. CO 3 q. Na. HCO 3 Bu karışımların analizinde 2 titrasyon yapılır; bunlardan biri fenolftalein gibi bir bazik bölge indikatörü kullanılarak diğeri ise metil kırmızısı gibi bir asidik bölge indikatörü kullanılarak yapılır.

CO 3 -2(aq) + H+1(aq) HCO 3 -1(aq) HCO 3 -1 (aq) + H+1

CO 3 -2(aq) + H+1(aq) HCO 3 -1(aq) HCO 3 -1 (aq) + H+1 (aq) H 2 CO 3(aq)

Hidroksit, karbonat ve bikarbonat karışımların analizinde Fenolftalein ve bromokrezol yeşili indikatörleri için gerekli hacimler

Hidroksit, karbonat ve bikarbonat karışımların analizinde Fenolftalein ve bromokrezol yeşili indikatörleri için gerekli hacimler : a) Na. OH için Vff>0, Vbky=0 b) Na 2 CO 3 için Vff = 1/2 Vbky c) Na. HCO 3 için Vff=0 Vbky>0 d) Na. OH and Na 2 CO 3 için Vff > 1/2 Vbky e) Na 2 CO 3 and Na. HCO 3 Vff< 1/2 Vbky